Sivut

perjantai 10. joulukuuta 2021

Joulukukkien kastelu kuun mukaan - 10. luukku

Joulukukkien kastelu tehdään tietysti kuun mukaan, kuten muidenkin sisäkasvien kastelu. Kasvit selvästi voivat paremmin tällä rytmillä, onhan se yksi luonnonrytmeistä. Jos kasvia täytyy kastella useammin, niin silloin vältetään niitä kuun mukaan huonoja päiviä.

Joulun ajan kastelupäivät kuun mukaan...

Tänään on kastelupäivä ja myös huomenna. Sitten onkin pidempi väli seuraaviin kastelupäiviin.

Joulun ajan kastelupäivät 10.-11.12. ja 20.-21.12. 2021. 


Jos näiden kastelupäivien välillä joutuu kastelemaan, niin kannattaa välttää niitä huonoja päiviä eli Älä kastele -päiviä.
Näet viikon Kastelupäivät ja myös ne huonot Älä kastele -päivät blogin sivulla Kastelupäivät ja kuu. Sivu löytyy blogin yläpalkista ja puhelimella se löytyy, kun painat blogin Etusivu-palkkia.
Muistuttelen Kastelupäivistä myös Puutarha Studion facebook -sivulla ja nykyään Instagramissa puutarha_studio .

Hyasintit kastellaan myös...

Välillä kuulee heittoja, että hyasinttia ei tarvitse kastella, koska sillä on sipuli. Sehän ei pidä paikkaansa, sillä lämpimässä huoneessa hyasintti kuluttaa vettä. Jos se kärsii kuivuudesta, ensimmäisenä sillä menee pilalle nuput ja kukat. Tällöin se myös lakastuu nopeammin.
Eli hyasinttia kastellaan, mutta pienellä vesimäärällä. Multaa ei siis tarvitse kastella läpimäräksi.

Jouluruusun kastelu kuun mukaan...

Jouluruusua kastellaan myös noin kerran viikossa kuun mukaan Kastelupäivinä, kun mullanpinta on kevyesti kuivahtanut. Jos multa pääsee kuivumaan kokonaan, niin kukat ja nuput voivat saada vioitusta. Monet kastelevat sitä aluslautasen kautta eli pintamullan ei tarvitse edes kostua. 
Tämä valkoisen, vihreän ja ruskean yhdistelmä on kaunis. Siitä lisää kuvia Jouluruusu vanhassa korissa -postauksessa.

Amarylliksen eli ritarinkukan kastelu...

Amaryllistäkin on hyvä kastella, mutta pienellä vesimäärällä. Jos multa on liian märkää, kukkavarret kasvavat turhan korkeiksi. Sipulin päälle ei myöskään saa kaataa vettä. Itse olen kastellut sitä aluslautasen kautta Kastelupäivinä ja se on toiminut hyvin.
Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksessa on ohjeita myös näiden jatkohoitoon ja uudelleen kukittamiseen.

Joulutähden kastelu tarkkaa...

Joulutähti pitää tasaisesta mullan kosteudesta eli multaa kastellaan, kun mullanpinta on vain hyvin kevyesti kuivahtanut. Joulutähteä on hyvä kastella kädenlämpöisellä vedellä, ei siis kylmällä vedellä. Sehän on muutenkin vedon ja kylmän arka joulukukka.
Näitä pieniä joulutähtiä joutuu kastelemaan useammin, etenkin lämpimässä huoneessa. Silloin vältetään niitä Älä kastele -päiviä. 
Laajemmat joulutähden kasteluohjeet löydät Kauppapuutarhaliiton sivuilta Kastele joulutähti oikein.


Kukkivaa joulukaktusta ei saa päästää kuivumaan...

Näitä erilaisia marraskuun-, talvi- ja joulukaktuksia kastellaan niiden kukkiessa. Mullanpinnan on hyvä kevyesti kuivahtaa, ennen kastelua. Se ei pidä kukinnan aikana siitä, että multa on jatkuvasti märkää tai että multa kuivuu liikaa. Usein noin kerran viikossa eli kuun mukaan kastelu  toimii sille hyvin.

Kukkivat joulukukat eivät tarvitse lannoitetta, vaan ne voi kastella pelkällä vedellä tai vedellä, johon on lisätty merileväuutetta. Aika antaa merileväuutetta sisäkasveille -postauksessa merilevän käytöstä lisää.
Käytännössä itse usein kastelen samalla vedellä niin joulukukat kuin viherkasvitkin, eli merilevävedellä.

Tunnelmallista viikonloppua!


Jouluterkuin Sari


2 kommenttia:

  1. Oijoi miten kauniin värinen hyasintti! Ja niin upeat amaryllikset! Kiitos muuten kasteluohjeista. Nyt ymmärrän, miksi amaryllikseni kasvavat korkeiksi hujopeiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin pidän eniten näistä hyasinttien ja amaryllisten erikoisväreistä. Varsinkin amarylliksia on montaa lajiketta. Osa aivan sykähdyttävän upeita.
      Amarylliksen kastelu tosiaan vaikuttaa paljon sen korkeuteen, valoisuuden lisäksi.

      Poista