Tomaatit vattumaalla, vadelmarivin edessä, on uusi kokeilu meillä. Ennen ollaan kasvatettu tomaatteja seinustalla, mutta viime vuonna todettiin, että se paikka on käynyt tomaatille liian varjoisaksi. Vielä kevättalvella suunniteltiin tomaattien siirtämistä toiselle seinustalle, mutta lopulta päädyttiin tähän vattumaahan. Rusakot nimittäin söivät talvella vadelman versoja aika lailla, ja siellä on muutenkin yksi kohta, jossa vadelman kasvu on heikkoa. Se kohta on kuin tehty näille tomaateille😊
Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.Tomaatti tarvitsee aurinkoa ja tasaista kastelua...
Tomaatti on helppo kasvattaa, etenkin kun ostaa valmiit taimet Tärkeää on muistaa kastella ja lannoittaa tomaattia säännöllisesti. Tasainen kastelu tuo jatkuvan ja hyvän tomaattisadon. Olemmekin kasvatettaneet tomaatit jo vuosia Biolanin Kastelualtaissa, joissa on iso vesisäilö. Ja emme lannoita tomaatteja lainkaan, koska ne on istutettu Biolanin Kasvusäkkiin, jossa on lannoitetta koko kesäksi. Näin tomaatin kasvatus on samalla helpompaa.
Toinen tärkeä asia tomaatin kasvatuksessa on auringonpaiste, myös elokuussa. Suora auringonpaiste saa tomaatin kukkimaan ja kypsyttämään tomaatin raakileet. Liian varjossa ei siis tule tomaatteja.
Uusi paikka vattumaalla näyttää hyvältä valinnalta, ainakin näin aurinkoisena kesänä. Taimet kukkivat nyt hyvin ja raakileitakin on paljon
Korkeammat tomaatit tuetaan...
Ostin nämä tomaatin taimet keväällä torilta. Lajike kasvaa noin 1,5 m korkeaksi eli vaatii tuentaa. Se onkin syy, miksi tomaatit siirrettiin vattumaalle. Seinänvierustalla tomaatille ei saa laitettua tukevaa tuentaa, koska sepelin alla on routaeristeet ja niitähän ei saa rikkoa.
Nyt siis laitettiin kastelualtaan taakse kolme tukikeppiä, kullekin tomaatin taimelle oma. Ne on tukevasti maassa ja kestävät raskaankin sadon painon ja tuulen.Keltaiset tomaatit makeampia...
Meidän pihan porukasta osa ei voi syödä tomaattia ja siksi nyt kokeillaan keltaista tomaattia. Sen pitäisi olla vähemmän ärsyttävä ja lisäksi punaista tomaattia makeampi. Kohta päästään testaamaan😊
Tomaatin raakileita on todella paljon, verrattuna entiseen paikkaan seinustalla. Eli tämä paikka vattumaalla oli hyvä valinta.
Seuraavaksi tomaattien lehtiä ja osa sivuversoista poistetaan, jotta valoa pääsee enemmän raakileihin ja kukkiin. Lajike ei ole varsinainen runkotomaatti, vaan jokin pensastomaatin ja runkotomaatin välimuoto.
Salaatit ja persiljat sepelin päällä...
Seinustan sepelin päällä on edelleen persiljat ja salaatti, kastelualtaan päällä. Ne viihtyvät hyvin puolivarjossakin. Kastelualtaan päällä on Biolanin Yrttimaa säkki, jonka kirjava pinta on peitetty mustalla muovilla. Näin se on hillitymmän näköinen kaukaa katsottuna.
Samettikukat säkin reunalla hämäävät rusakkoa, joka muuten söisi heti niin salaatin kuin persiljankin. Ihme kyllä reunassa kasvava salaatti on saanut olla rauhassa.
Enemmän kuvia tästä sepelin päällä viljelystä löytyy Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha -postauksessa. Silloin tämä paikka olikin aurinkoinen, kun puut eivät vielä varjostaneet sitä.
#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...
Vyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2021/Apilankukka https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-mehilaiset/
Sateenkaaria ja serpentiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/07/uusia-kokeiluja-omavaraistelun-suhteen.html
Kakskulma https://kakskulma.com/uuden-pihan-kasvatuskokeiluja/
Vyöhyke 2
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2021/07/heinakuu-2021.htmlSarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/tomaatit-vattumaalla-kokeilu.html
Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/07/satokausi-alkoi.html
Vyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-7/Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/07/kokeiluja.html
Torpan tyttö https://torpantytto.com/2021/07/05/uusia-kasveja-ja-kokeiluja/
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/07/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-uusia.html
Caramellia https://caramellia.fi/heinakuu2021/
MetsäHeini https://metsanheini.wordpress.com/2021/07/05/kesan-uudet-tuttavuudet/
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21379
Vyöhyke 4
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/unelmana-omavaraisempi-elama-uusia.htmlKorkeala https://www.korkeala.fi/kokeiluita-ja-kokemusta-21/
Vyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/07/05/7-heinakuu-uudet-kokeilut-kasvimaalla/Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi
Miten fiksu oivallus kasvattaa tomaatteja vadelmien kanssa! Meillä taitaa olla edessä vadelmien alasleikkuu tämän sadon jälkeen. Ovat villiintyneet liikaa ja seassa on paljon kaikkensa antaneita, joihin ei pääse kunnolla käsiksi, jotta ne voisi poistaa :D
VastaaPoistaIhanaa kesää sinne!
Tämä hellekesä on kyllä ollut suosiollinen avomaalla kasvatetuille tomaateille :)
PoistaVattujen alasleikkaus voi olla kyllä järkevää tehdä keväällä. Itse kuitenkin säilyttäisin uusia, tänä kesänä kasvaneita versoja, jotta ensi kesänäkin saa edes vähän vattuja.
Me leikataan vadelmat joka vuosi, siis niiden marjoneet versot pois. Siten satoa tulee vuosittain ja vatturivit pysyvät kapeina. Helppo poimia vatut :)
Kiitos tomaattivinkeistä! Meni heti nuo kastelualtaat ostoslistalle - kuulostavat huolettomammille. Meillä meinaan pääsi amppelitomaatit kuivahtamaan viikonlopun aikana ja nyt niitä elvytellään.
VastaaPoistaOle hyvä :) Altakasteluruukut ja nämä Biolanin Kastelualtaat ovat kyllä käteviä helteillä. Ja vähän kasvin vedenkulutuksesta ja ruukusta riippuen, sallivat jopa viikon poissaolon kotoa.
PoistaKävipä teillä kurjasti amppelitomaattien kanssa. Toivottavasti toipuvat ja tomaattisadon kehitys jatkuu. Kuivumisessa on se kurjaa, että usein kasvi kuivattaa kukat ja hedelmätkin vioittuu. Onneksi kasvit yleensä kuitenkin jatkavat kasvuaan.
Odotan mielenkiinnolla noiden keltaisten tomaattien sopivuutta tomatti allergikolle. Perheestäni löytyy henkilö jolle tomatti aiheuttaa iho ja allergiaoireet. Tomaatinhan voi jättää kokonaan pois, mutta sääli kun on niin vitamiinirikas ja monikäyttöinen.
VastaaPoistaMekin odotamme mielenkiinnolla tomaattien kypsymistä, jotta herkimmät pääsevät maistelemaan. Tomaatti on yllättävän ärsyttävä, joillekin jo lehtien haju on liikaa, saatikka leikattujen lehtien kasvineste iholla.
PoistaTomaatit tuo myös kivasti väriä ruokaan ja lautaselle :)
Luovasti ajateltu nuo tomaatit vattumaalla. Tällaisena lämpimänä kesänä näyttää toimivan hienosti.
VastaaPoistaMeidän vattumaalle paistaa koko päivän aurinko, joten sopii hyvin tomaateille. Eikä kasteluallas ole myöskään ruohonleikkurin tiellä.
PoistaTotta, lämmin ja aurinkoinen kesä on mitä parhain tomaatille. Etenkin kun tämä tomaattilajike viihtyy myös avomaalla, niin satoa pitäisi tulla runsaasti.
Hienoa tilankäyttöä, tomaatit vattumaalla. Tämä on varmaan tosiaan tomaattien luvattu kesä, kellä niitä sattuu kasvamassa olemaan.
VastaaPoistaNyt on tosiaankin avomaalla kasvattaville aivan ihanne tomaattikesä. Etenkin jos on valinnut paikaksi tuulensuojaisen kohdan, mihin ei myrskytuulet osu.
PoistaKasvihuoneessa sen sijaan voi jo olla liian kuumaa, jos sinne ei saa tuuletusta eikä varjostusta.
Pitäisikö tomaatit siirtää kasvihuoneesta ulos?
VastaaPoistaKasvihuone on tomaatille paras paikka eli en siirtäisi niitä ulos. Loppukesällä ja alkusyksyllä viilenevissä sekä pimenevissä päivissä kasvihuoneesta tulee vielä tomaattisatoa, mutta pihalta ei ehkä enää lainkaan.
PoistaTällaisena kesänä aurinkoisen paikan kasvihuoneessa pitää olla varjostusverhot tms. ja tuuletus kunnossa, jotta siellä ei lämpötila nouse liian korkeaksi.
Kiitos, jatkan kuten tähän asti ja kiitän mahtavasta blogisisällöstä!
VastaaPoistaOle hyvä, ja kiitos ihanasta palautteesta :)
PoistaTämmöisenä kesänä nuo kastelualtaat ovat varmasti olleet enemmän kuin tarpeen. Olen miettinyt noita suvun saarimökille.
VastaaPoistaKyllä! Helpottaa todella paljon kastelua, kun tomaatti kasvaa kastelualtaan päällä. Muuten sitä saisi kastella päivittäin, nyt riittää noin 2-3 kertaa viikossa.
PoistaSamoin altakasteluruukut on tosi näppäriä, yksittäisille kasveille kuten chileille.