Sivut

keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

Villiversot ja rikkaruohot pois kuun mukaan

Loppuviikolla on #kitkemispäivät sekä erityisen hyvä aika poistaa puiden ja pensaiden villiversot, kuun mukaan. Silloin on niin sanotut "viimeiset päivät". Tällöin kun leikkaa, niin uusien villiversojen kasvu on hillitympää. Vartetuille puille, kuten kuvan rusotuomelle tai rungollisille syreeneille, on hyvin tyypillistä tällainen versojen kasvu. Villiversot tulee aina poistaa, jotta istutettu kasvi kasvaa kauniin malliseksi.

Juuriversot poistetaan myös kuun mukaan ajoittaen...

Esimerkiksi kirsikat ja luumut taasen kasvattavat juuriversoja. Niitä voi olla tosi kaukana itse puusta. Nekin kannattaa poistaa nyt viikonloppuna. Meillä kirsikkapuu on tehnyt rönsyansikan sekaan juuriversoja. Tänään jo kitkin pihalla, mutta nämä juuriversot leikkaan vasta viikonloppuna.

Hauskasti pilvikirsikka on tehnyt rivin versoja pensashanhikin eteen. Todennäköisesti sillä menee siinä juuri, josta se työntää noita juuriversoja. Nämäkin poistan vasta viikonloppuna.

Hyvät kitkemispäivät ja kasvien hävityspäivät 17.-19.7.2020 iltapäivästä


Ruttojuuren hävitys jatkuu...

Loppuviikon hävityspäivät eli "viimeiset päivät" sopivat hyvin myös perennamaisten kasvien hävittämiseen. Itse hävitän näitä ruttojuuria. Ideana on se, ettei tarvitse kaivaa maata lainkaan. Ruttojuuri taantuu eli lopulta häviää tästä kokonaan. Se ei tietenkään tapahdu heti, vaan vaati useamman leikkaamisen. Oleellista tässä on tietysti ajoittaa leikkaaminen tarkasti kuun mukaan hävityspäiviksi. Tämä on siis helppoa puutarhanhoitoa 😊

Tilanne näyttää jo aika hyvältä, sillä lehdet ovat pienikokoisia. Teen näistä oman postauksen loppukesällä, kun näkee tuloksen.

"Rikkaruohot" voi myös siirtää paremmalle paikalle...

Peurankello on kaunis, mutta tosi hankala väärässä paikassa. Meillä se on vallannut matalan perennaryhmän ja sitä ei saa siitä kitkemällä pois. Joten taidankin kaivaa kasvit ylös ja istuttaa peurankellot kukkaniitylle.
Sen aika ei ole nyt, vaan vasta ensi viikolla, kun kuun vaihe on siihen hommaan parempi 😊

Pensaiden ja vesakon hävityspäivät...

Todennäköisesti loppuviikko ei ole se vuoden paras vesakonhävitysaika. Toki voi kokeilla, niin sitten sen tietää. Paras on vasta elokuussa.
Silloin kannattaa hävittää kurtturuusut ja muut puuvartiset, mitkä tekevät juuri- tai kantoversoja. Lisää aiheesta Kurtturuusun hävittäminen ilman myrkkyä -postauksessa.

Kaikki nämä päivämäärät ja puutarhatöiden ajoittamisen vinkit löytyvät aina koko vuodelle sieltä Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta.
Lisäsin kurssille tällä viikolla sadonkorjuun, säilönnän sekä vihdan/vastan teon ja kuivakukkien keruun ajankohdista "kalenterin".

Oliko Suuri Kitkemispäivä tehokas?

Olisi kiva kuulla kokemuksianne siitä kesäkuun Suuresta Kitkemispäivästä.
Itse leikkasin ne ruttojuuret silloin ja uusi kasvu on selvästi heikkoa. Eli niihin tehosi.

Mukavaa viikon jatkoa!

Terkuin Sari

12 kommenttia:

  1. Pikkusyreeni näyttää tekevän myös villiversoja. Olen harmitellut sitä vesakkoa, kun puu näyttää niin rumalta. Enpä tiennyt tuota, että ne pitää leikata pois. Kiitos siis tästä tiedosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa kaikille rungollisille syreeneille tulla usein villiversoja tyvelle. Niitä tulee jatkuvasti eli niitä myös leikataan joka kuukausi, kuun mukaan.
      Ja jos ne jättää, niin tulevaisuudessa kasvi onkin iso syreenipuska, jonka sisällä on hassu runkosyreeniin jämä ;)

      Poista
  2. Mulla meni suuri kitkemispäivä taas niin, että en kerinnyt puutarhaan ollenkaan, en edes ollut kotona silloin. Mutta huomasin, että nyt lauantaisen sateen jälkeen irtosivat sikurit aivan ihanasti vetämällä, juurineen. Koppuraksi kuivuneesta savimaasta on niin toivoton saada juuria irti, että yritän ajoittaa omat kitkentäni hyvän sateen jälkeiseen päivään.
    Onpa jänniä nuo juurivesat, etenkin tuo rivi! Kirsikkapuun juurivesoja täälläkin vedellään lapiolla "pää poikki" -tyylisesti :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää tosiaan vaikuttaa kitkemisen tehokkuuteen ja tulokseen, myös kuun mukaan kitkemisessä. Nyt on ollut hyvä kitkemisaika jo puolentoista viikon ajan ja kivasti siihen osui sadepäiviä.
      Mikä onkaan koukuttavampaa, kuin vetää rikkaruohoja maasta juurineen :)
      Odotan melkein malttamattomasti, että pääsee leikkaamaan nuo kaikki juuriversot ja villiversot pois. Se on kivaa puuhaa, ja piha tulee heti selkeämmän ja siistimmän näköiseksi :)

      Poista
  3. Kitkemispäivänä poistin maitohorsmaa kukkaniityltäni ja hyvin on pysynyt poissa eli ei ole juurikaan tunkenut horsma läpi kukkieni.
    Täytyy siinä kuun kierrossa joku taika olla,vaikkei millään uskoisi,että rikkaruohon kitkemisessäkin olisi omat päivänsä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että kitkemispäivät tehoaa myös maitohorsmaan. Itse asiassa kyllähän ne tehoavat kaikkiin kasveihin, vaikka se niin uskomattomalta kuulostaakin.
      Ennen näitä erilaisia kuun kierron päiviä käytettiin lähes kaikkien töiden ajoittamisessa. Siinä säästettiin aikaa ja saatiin parempi lopputulos. Onkin tosi hyvä, että nämä ovat tulleet taas uudelleen käyttöön.

      Poista
  4. Voiko tuollaisen esimerkiksi kirsikasta etäällä kasvavan juurivesan jättää kasvamaan. Kasvaako se puuksi? Kärsiikö emopuu juurivesan "kasvattamisesta"?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurivesan voi myös jättää kasvamaan, jos se on riittävän kaukana emopuusta. Tämä ihan vain siksi, että kummallekin jää kasvutilaa ja valoa. Tuskin emopuu siitä kärsii, koska juurivesat on luonnollista lisääntymistä.
      Eri asia on sitten se, mikä puu siitä juuriversosta kasvaa. Jos emopuu on aikanaan lisätty kahdesta puusta eli vartettu, niin juurivesa on emopuun juuriosaa. Se ei siis ole sitä lajiketta, mikä emopuu on, joten hedelmät voivat juurivesalla pienet ja mitättömät, tai ihan hyvät.

      Poista
  5. Kasvaa puuksi, olen jakanut ystävillekin, myös luumupuun alkuja 😃 Ennemminkin merkki puun viihtyvyydestä ja elinvoimasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuriversot on kasvien yksi tapa lisääntyä eli luonnollinen ilmiö. Lopputulos omakotitalon pihalla ei aina vain ole kaunis tai edes toimiva ja siksi niitä poistetaan. Toki niistä voi kasvattaa puun ja katsoa sitten myöhemmin kannattaako sitä säilyttää eli tuottaako hyvää hedelmää :)

      Poista
    2. Kiitos, minäpä kokeilen jättää yhden juurivesan kasvamaan ja katsotaan miten käy ja mitä siitä tulee 😀

      Poista
    3. Ole hyvä. Aina kannattaa kokeilla! Se on ainoa keino saada selville, toimiiko jokin omalla pihalla vai ei :)

      Poista