Sivut

keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Viherkasvien luonnonmukainen hoito

Viherkasvien ja sisäkukkien luonnonmukainen hoito on yksi helppo ja konkreettinen ekoteko. Ja se selvästi myös näyttää kiinnostavan teitä, joten tässä nyt siitä enemmän. Itse olen hoitanut sisäkasveja luomusti jo vuosia, ja tietysti perinnetiedon eli kuun mukaan.

Viherkasvien luonnonmukainen lannoittaminen...

Tästä on tullut lukijoilta muutamia kysymyksiä, joten laitoin tähän ihan tuotevinkkejä. Tällä kertaa etupäässä Biolanin tuotteista, sillä niitä olen testaillut vuosien saatossa ja ne ovat siten tutuimpia minulle.
Nestemäiset lannoitteet
Luonnonmukaisia lannoitteita (eli luomuviljelyyn hyväksyttyjä) on useita eri vaihtoehtoja. Nestemäiset lannoitteet sekoitetaan kasteluveteen ja osa pitää sitä tapaa parhaimpana. Itsekin lannoitan suurimman osan  Biolanin Ravinnenesteellä, mikä on tehty mm. kompostoidusta broilerinlannasta eli on eläinperäinen lannoite. Veteen laimennettu lannoite kannattaa käyttää saman tien, sillä muuten lannoitevesi alkaa kannussa haista jo päivässä.

Jauhemaiset lannoitteet ja ravinnepuikot
Osan lannoitan jauhemaisella lannoitteella, mikä piilotetaan ruukun sivun ja multapaakun väliin. Siihen olen käyttänyt Biolanin Yrtti- ja taimilannoitetta, joka on tehty sirkkalannasta eli on eläinperäinen. Se pitää huolellisesti peittää mullalla, muuten se haisee. Traakkipuun lehdistö sai vahvan värityksen, kun testasin tätä sille. 
Myös kasviperäisiä lannoitteita on, kuten Biolanin Kasviperäinen lannoite. Se on tehty rypsirouheesta, vinassista ja merileväjauheesta. Sekin kannattaa huolella peittää mullalla.
Kolmas vaihtoehto on tietysti ravinnepuikot, joita niitäkin löytyy luonnonmukaisena Biolanilta.

Altakasteluruukkujen lannoitus luomusti...

Altakastelu- eli kestokasteluruukuissa kasvit ottavat veden vesisäiliöstä. Eli vesi on säiliössä viikkoja. Paras tapa lannoittaa luomulannoitteilla näitä ruukkuja, on multaan piilotettavat lannoitteet. Jos veteen sekoittaisi luomulannoitteen, niin todennäköisesti vesisäiliössä vesi alkaisi haista ja haju voisi levitä huoneeseen. Eli multaan painettavat ravinnepuikot tai multaan kaivettu jauhemainen ravinne on paras altakasteluruukkuihin.


Sisäkasvien hoito-aine merilevä...

Kasteluveteen sekoitettava merileväuute korvaa talvikautena lannoitteet. Merilevällä on niin paljon kasveille etuja, että monet antavat sitä myös kesällä, tavallisen lannoitteen ohella. 
Kirjoitinkin siitä jo Viherkasveille merilevää syksystä kevääseen. Muuten, Biolanin Ravinneneste ja Kasviperäinen lannoite sisältävät merilevää.
Merilevävesi kannattaa myös käyttää saman tien, sillä luonnonmukaisena lannoitteena se voi alkaa haista kannussa jo päivässä.

Ötököiden eli tuhohyönteisten häätö...

Kirvat, kilpikirvat, villakirvat, jauhiaiset, ripsiäiset ja kehrääjäpunkit saa luonnonmukaisesti hävitettyä luonnon pyretriiniä sisältävällä torjunta-aineella. Itse olen hyväksi todennut tämän Solabiol Hyönteisten torjunta-aineen. Se oli aiemmin Natria nimellä. Se on siis virallisesti hyväksytty luomuviljelyyn, joten siitä tiedetään mm. varoaika.
Sain tällä aineella hävitettyä villakirvat , josta enemmän Yök, villakirva - aika tehdä ötökkätarkistus.
Älä käytä mäntysuopaa tai tolua! Ne eivät nykytiedon mukaan olekaan luonnonmukaisia aineita ja eivät ole luomuhyväksyttyjä. Niissä saattaa olla esim. lisäaineita, ja niiden varoaikaa ei tiedetä.
Ennalta ehkäisynä voi käyttää kuun mukaan kastelua eli kastella #kastelupäiviä ja ainakin välttää Älä kastele -päiviä, mitkä näkyvät blogin sivupalkissa.

Viherkasvien kastelu kuun mukaan...

Luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon ja sisäkasvien hoitoon kuuluu ehdottomasti töiden ajoittaminen kuun mukaan. Eli kastelu tehdään lehtipäivinä noin kerran viikossa. Seuraavat #kastelupäivät onkin 10.-12.102019 eli alkaa huomenna torstaina. Muistutan näistä kastelupäivistä Puutarha Studion facebook-sivulla. 
Ja lisää aiheesta löytyy paljon täältä blogista mm. Kastelupäivät, ja nopea siementen itäminen sekä Viherkasvien kastelu kuun mukaan.

Sisäkasveille luomumultaa...

Nykyään käytän kasveille vain luomumultaa, yhdellä poikkeuksella. Erikoismullat kuten kaktuksille ja altakasteluruukkuihin sopivat mullat, löytyvät myös luomuna. Kuten kuvasta näkyy, niin kevään mullanvaihtoon täytyykin taas ostaa lisää multaa. Multapussit alkavat olla jo aika tyhjiä. Onneksi siihen on aikaa 😊 

Perinteinen ja yhä suosittu Musta Multa on myös luomua. Se onkin erikoinen multa, sillä se pitää esikostuttaa ennen kasvin istutusta. Ja istutuksen jälkeen ei saa kastella multaa. Eka kasvin kastelu tehdään vasta, kun mullan pinta on selvästi kuivahtanut. Näin multaan syntyy kestävä mururakenne.
Mustaa Multaa ei kannata sekoittaa Puutarhan Mustaan Multaan, joka on eri multatuote.

Kasvusammal ei ole luomua mutta super ekologista...

Olen niin ihastunut tähän sammalkasvualustaan, että tänäänkin istutin siihen viimeiset pelargonit. Se on mineraalilannoitettu eli ei ole luomua. Mutta on 100% sammalta ja siksi ekologisin pussimulta!

Kahvinporot, akvaariovesi ja kananmunan kuoret...

Monet käyttävät sisäkasvien lannoittamiseen myös kahvinporoja ja akvaariovettä sekä kananmunankuoria. Niiden annosteluohjeet pitää itse opetella kokeilemalla. Eli jos kasvit näyttävät hyvältä, kaikki on ok. Mutta jos kasvien lehdet eivät ole hyvännäköisiä tai kasvit eivät ala kukkia, niin annostelu ei ole onnistunut.
Tämän takia ostolannoitteet ovat helppoja ja varmoja, ne on nimittäin testattu moneen kertaan ennen myyntiin pääsyä.

Olisi tosi kiva kuulla, miten te hoidatte sisäkasveja luomusti?


Syysterveisin Sari 

6 kommenttia:

  1. Lannoitan tosi vähän, merileväuute on täälläkin hyväksi havaittu. Biolanin yrttilannoitepuikkoja olen käyttänyt hyvällä menestyksellä, nyt en tiedä, ovatko ne luomua. Keväällä, kun kerään nokkosten latvoja ruokiin, säästän aina niiden ryöppäysveden ja laimennan sitä ruukkukasvien kasteluvedeksi, jossa on typpilannoitetta siten mukana. Tuo kasvusammal oli täälläkin tänä vuonna kokeilussa, ja tosi hyvää kylvömultaa varsinkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosvesi onkin tuttu typpilannoite pihalta. Hauskan tehokkaasti käytät nokkosta ;) Itse en ehdi etsiä nokkosia, kun asutaan omakotitaloalueella.Joitakin vuosia siten kasvatettiin sitä syötäväksi perunamaalla, mutta poistettiin se sitten.
      Biolanin paksummat lannoitepuikot on myös luomua, niin Yrttilannos kuin Amppelilannos. Kasvusammal on kyllä ihan huikea tuote! En olisi ikinä ennen uskaltanut laittaa pelakuita saviruukkuihin kuumalle parvekkeelle. Nyt sammaleessa pelakuut ei kertaakaan kuivuneet ja kukinta oli komea... verrattuna kahteen pelargoniiin, joissa oli tavallista multaa ja muoviruukut. Ja tosiaan ihan huippu kylvömultana!

      Poista
  2. Merilevää minäkin olen pruukannut käyttää jo vuosia. Mutta muuten en ole ajatellut sisäkukkien luomu hoitoa. Olipa hyvä herätys siihen! Kastelen aina kastelupäivinä, ohjeittesi mukaan. Kiitos muistutuksista, ilman niitä unohtaisin kastella oikeaan aikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merilevä taitaa olla aika monelle tuttu aine. Sen ansioista kun kasvit pärjäävät pimeän talvikauden paljon paremmin :)
      Kiva kuulla, että kastelupäivien muistutuksista on ollut apua! Ainakin toistaiseksi aion jatkaa muistuttelua, niin samalla itsekin muistan kastella oikean aikaan ;)

      Poista
  3. Merilevä täälläkin käytössä. Ja jos jää kahvia, laimennan sen ja kastelen sillä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merilevää näyttää käyttävän aika moni. Tuo laimennetulla kahvilla kastelu on minulle uusi juttu. Sitä voisikin kokeilla, kun töissä välillä jää kahvia juomatta, kun iskee oikein luova inspiraatio päälle ;)

      Poista