Sivut

torstai 31. tammikuuta 2019

Varo lumi painaa kasveja

Nyt on syytä karistella lumet pensasaitojen päältä, jos sitä ei vielä ole tehnyt. Harmittaa ihan hurjasti, jos muotoon leikattu kaunis pensasaita taipuu niin, ettei se enää nousekaan ylös. Silloin ei auta muu kuin keväällä tehdä sille raju leikkaus ja silloinhan menetetään näkösuoja. Eli järki-ihminen käy nyt karistelemassa lumet!

Painava lumi voi painaa oksat poikki...

Samoin kaikki hidaskasvuisten ja rungollisten pikkupuiden päältä kannattaa poistaa lumi. Meillä on tämä vanha alppiruusu, joka välillä kerää lunta päälleen. Se kuuluu näihin kasveihin, jonka päältä kopautetaan lumet alas. Siis riittää, kun sen oksia vähän kopauttaa harjan varrella.


Tuijat ja muut havupensaat kannattaa myös tarkistaa...

Alla kuva tuijan latvasta, joka lumen painosta taipui auki. Lopulta pari isoa oksaa katkesi. Jos lumi olisi ajoissa karisteltu, vahingolta olisi vältytty. Toisaalta koko latvuksen voi madaltaa murtumiskohdasta, niin se on taas kaunis.
Eli kaikki havupensaat kannattaa nyt käydä läpi ja varmistaa, ettei lumi paina niitä auki tai murra oksia.

Suojat, kasvihuoneet ja katokset kevennetään lumesta...

Meillä ei onneksi ole katoksia eikä kasvihuonetta, joten vain näiden muutamien kanaverkkosuojien päältä pudotetaan lumi. Kanaverkko voi lumen painosta taipua alaspäin ja painaa kasvin lyttyyn. 
Jos nyt ihmettelet, miksi rodo on kanaverkon sisällä, niin sen takia ettei metsäkauriit syö sitä ohi kulkiessaan  

Lumikasat tekevät myös tuhoja kasveille...

Tämä talvi opettaa hyvin lumitöiden suunnittelua. Niitä kun ei kannata työntää mihin vaan. Toki uusilla pienillä tonteilla lumi on nyt iso ongelma. Se ei mahdu pihalle eli sitä joudutaan kuljettamaan jo pois, jos haluaa oman auton pihalle.
Lumityöt muuten otetaan pihasuunnittelussa huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa. Se on hyvn tärkeä asia, jotta piha pysyy toimivana ja helppohoitoisena. Samalla vältytään lumitöiden aiheuttamilta kasvivaurioilta.
Nämä lumiasiat on myös huomioitu pihasuunnittelun verkkokurssilla.

Talvisin terveisin Sari

12 kommenttia:

  1. Viikonloppuna tein lumien pudottelut, oli juuri oikea aika, kasvit nousivat vielä ylös eikä oksia ollut mennyt poikki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että kaikki oli vielä ehjänä. Se niin harmittaa, jos isot oksat katkeaa.
      Itse asiassa meillä on nuo aidat jo karisteltu. On niin ollut työkiireitä ja pitkiä päiviä, että tämä juttu meinasi jäädä ihan kirjoittamatta. Mutta kun loppuviikosta on luvattu meillepäin paljon lunta ja lämmintä eli lumi muuuttuu tosi painavaksi, niin tämä oli pakko laitta muistutuksena :)

      Poista
  2. Erinomaisen hyvä muistutus! Oma tontti on kiertämättä, mutta töissä kaupungilla olen kulkenut katsomassa lumenkasauspaikkoja. Tarkoitus on tämän talven aikana suunnitella lumen kasaukseen paremmat käytännöt nyt myös kasvit huomioiden. Lumitöillä kun tehdään ihan rutosti tuhoja talven mittaan puille ja pensaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä talvesta tosiaan kannattaa nyt ottaa opiksi, kun kerrankin on paljon lunta :) Näkee niin hyvin, mihin lunta ei kannattaisi laittaa ja miten lumityöt olisi pitänyt tehdä. Oli kyseessä sitten julkiset alueet tai kotipihat.
      Keväällä on odotettavissa monessa paikassa isoja kasvituhoja... ei onneksi kaikilla pihoilla :)

      Poista
    2. Meilläpäin lumi on sääntö - ei poikkeus. Eli lunta tulee taivaan täydeltä vajaan metrin verran joka vuosi. Joskus enempikin. Kaikessa suunnittelussa saa lähtöjään pohtia lumenkasaukselle paikat, koska niitä tarvitaan joka vuosi. Toivottavasti näin jatkuu ilmaston muutoksesta huolimatta. Loskatalvista ei tykkää kukaan. Tosin nämä pakkasetkin on kestämisessä.

      Poista
    3. Teilläpäin onkin sitten tosi tärkeää ottaa lumi huomioon pihasuunnittelussa. On kyllä jännä nähdä, muuttuuko talvien lumisuus... ja mihin suuntaan. Toivottavasti ei kuitenkaan vesisateiksi. Lumi on ihan kiva juttu, kun se valaiseekin niin hyvin pimeään aikaan.

      Poista
  3. Meillä lumiaura oli työntänyt lumikasan tuija-aitaan lähes kiinni ja juurikin tänään mietin pitäisikö sille tehdä jotain ennenkuin suojakeli muuttaa lumen entistä painavemmaksi? Alimmat oksat ovat siellä kovan lumikasan runttaamina.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa tarkistaa ja vaikka vähän kaivaakin lunta, jotta näkee painaako lumi oksia pahasti. Ihan normaalistihan lumi vähän painaa oksia ja se on ok. Mutta jos se painaa oksat ihan lyttyyn "runkoa" vasten, niin se ei kuulosta hyvälle.
      Tuijan suhteen on se onni, että tuija tekee hyvin uusia versoja :)
      Ja tosiaan nyt kannattaa ryhtyä lumihommiin jos aikoo sen tehdä, sillä kohta se on paljon rankempaa.

      Poista
  4. Minä olen tällä viikolla noita karistelutöitä tehnyt harjanvarsi apuna. Taisi siinä jokin jäinen oksa katketakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voihan harmi, toivottavasti ei tullut pahan näköistä aukkoa. Pieni vika tuskin haittaa, sillä parempi se oli nyt karistelle, kuin antaa painavan lumen katkoa oksat.

      Poista
  5. Juur napsahti toinen kataja poikki.. Olin hidas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, kävipä kurjasti. Nyt on suojakeli ja lumi muuttunut painavammaksi, ainakin meilläpäin. Toivotaan, ettei tule lisää lumituhoja.

      Poista