Sivut

keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Pitkäikäisimmät tulppaanit

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö 

Tässä teille toivepostaus kestävimmistä tulppaaneista. Osa tulppaaneista nimittäin kukkii vuodesta toiseen komeasti ja jopa lisääntyen sivusipuleista tai siemenistä. Tosin värivalikoima ei ole niin laaja kuin muilla tulppaaneilla. Nämä vähän jalostetut ja kasvitieteelliset tulppaanit ovatkin erityisesti ekoihmisten valinta 😊

Darwinhybridi-Ryhmä:

Ensimmäisen kuvan `Apeldoorn` lajikkeen tulppaanit kuuluvat tähän ryhmään ja ovat nimeltään darwinhybriditulppaaneja. Kuva on meidän pihalta tavallisesta perennapenkistä. Sipulit on ehkä istutettu siihen 20-30 vuotta sitten. Ovat siis hurjan pitkäikäisiä, ja kukkivat joka vuosi myöhään toukokuussa.
Vanhempi blogijuttu näistä "tavis-tulppaaneista", klik


Ja hyvin voidessaan kukat ovat isoja. Keväänä, jolloin otin tämän kuvan, tulppaanit olivat myös korkeita. Kesän sää vaikuttaa aina seuraavan vuoden kukintaan, eli nyt onkin mielenkiintoista nähdä, millainen kukinta tulee ensi keväänä sateisen kesän jälkeen.


Nämä lienevät `Golden Apeldoorn` lajiketta ja kasvavat perennapenkissä.

Lummetulppaanit:


Lummetulppaaneja (Tulipa kaufmanniana) on jalostettu vain vähän ja ehkäpä juuri siksi ne ovat meillä pitkäikäisiä. Kukkien värit vaihtelevat lajikkeen mukaan eri punaisen ja kellertävän sävyissä. Kukkivat aikaisin toukokuussa ja ovat aika matalia.

Raitatulppaanit:


Raitatulppaanit (Tulipa greigii) tunnistaa niiden raidallisista lehdistä. Kukat voivat olla punaisen erisävyissä ja kukkivat aikaisin toukokuussa. Ovat myös matalia.

Metsätulppaani:

Metsätulppaani (Tulipa sylvestris) on keltakukkainen ja hennosti tuulen vireessä huojuva tulppaani. Todella kaunis ja siro. Meilläkin näitä oli muutama uusi... mutta ne metsäkauriit popsivat tulppaanit keväällä. Joten tämä kuva on Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta.
Metsätulppaani viihtyy hiekkapitoisessa ja läpäisevässä maassa hyvin aurinkoisella paikalla.

Parvitulppaani:

Parvitulppaani (Tulipa tarda) on erittäin matala keltavalkokukallinen tulppaani. Leviää muuten hyvin siemenistä ympärilleen. Parvitulppaani viihtyy läpäisevässä ja hiekkapitoisessa maassa ja tietysti aurinkoisella paikalla, kuten kaikki tulppaanit.

Buharantulppaani:

Buharantulppaani (Tulipa linifolia, vanha nimi batalinii) on yllättänyt minut täysin. Kuvan tulppaani on lisääntynyt sivusipuleista ja kukki nyt jo neljällä kukalla. Alun perin siinä oli siis yksi sipuli, josta tuli yksi kukkavarsi. Eli sille löytyi heti loistava kasvupaikka!
Buharantulppaani on yleensä kellertävä, oranssi tai punertava kukkainen ja matala. Kukkii toukokuussa. Sen lehdet ovat jännän kiharaiset. Paras paikka sille on lämmin, hiekkapitoinen, läpäisevä ja aurinkoinen.

Kääpiötulppaani:


Toinen yllättäjä on tämä kääpiötulppaani (Tulipa turkestanica). Se on kukkinut nyt jo monta vuotta  sorapenkassa ja puolivarjossa. Koska se oli minulle ihan uusi tuttavuus, niin istutin sen sipuleita monenlaiseen paikkaan ja vain tässä se kukkii edelleen.

Triumph-ryhmä:

Triumftulppaanit ovat jo pidemmälle jalostettuja, mutta ainakin osa niistä on aika kestäviä. Kuvassa `Princess Irene`, joka on kasvanut paikallaan jo aika monta vuotta. Tämä lajike on jalostettu kuulemma 1949.
Nämä kasvavat meillä hiekkapenkan alaosassa, johon on laitettu multaa. Näillekin on selvästi tullut kukkivia sivusipuleita. Eli kasvupaikan valinta on kaiken a ja o!

Pitkäikäisimmät tulppaanit:

darwin-ryhmän lajikkeet, etenkin `Apeldoorn`lajikkeet
lummetulppaani – Tulipa kaufmaniana lajikkeet
raitatulppaani – Tulipa greigii lajikkeet
tulitulppaani – Tulipa forestiana lajikkeet
luonnonlajit eli kasvitieteelliset esim.:
metsätulppaani – Tulipa sylvestris
parvitulppaani – Tulipa tarda
buharantulppaani - Tulipa linifolia (vanha nimi batalinii)

Tulppaanin istutus- ja hoito-ohjeet:

Paras paikka tulppaaneille on aurinkoinen, etenkin keväällä. Maan tulee olla läpäisevä ja kesällä mielellään kuiva. Sipulit istutetaan kuohkeaan multaan niin, että sipulin päälle tulee multaa 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran.
Tulppaanin sipulien istutusajankohta on silloin, kun maa on viilentynyt eli yleensä syys-lokakuussa. Ja niitä voi istuttaa vielä myöhemminkin, vaikka rautakangen avulla😊
Aluetta voi lannoittaa samalla kuin muutakin puutarhaa aikaisin keväällä . Etenkin darwinhybrideja ja triumftulppaaneja kannattaa lannoittaa. Se takaa muhkeamman kukinnan.
Tulppaanin lehdet ja varret saa leikata vasta kun ne on lakastuneet. Jos tulppaani leviää siemenistä, kuihtunutta kukkaa ei tietenkään kannata leikata pois. Muilta kuihtuneet kukat katkaistaan poikki varresta.


Osan tämän blogijutun sipuleista olen saanut Korpikangas Siemen-Fröltä blogijuttujen tekoon. Kiitos heille avusta!
Korpikankaalla on muuten hyvät valikoimat kasvitieteellisiä tulppaaneja, pienenä vinkkinä!

Nyt kannattaa nopeasti ostaa sipulit, vaikkei niitä vielä aikoisi istuttaakaan. Nimittäin niitä myydään jo alennuksella ja siksi loppuvat nopeasti.

Sipulikukista lisää blogijuttuja:


Syysterveisin Sari





12 kommenttia:

  1. Hei kiitos tästä! Oli minulle useita uusia tuttavuuksia pienissä tulppaaneissa. Turkin vuoriston alkuperäisessä tulppaaneissa taitaa olla nuo kiharareunaiset lehdet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu siltä, että pieniä ns. kasvitieteellisiä tulppaaneja on nykyään yhä enemmän tarjolla sipulikukkien nettikaupoissa. Ne on kyllä niin ihania ja varmoja, kunhan löytää niille mieluisat kasvupaikat.
      Paljon mahdollista, että kiharareunaiset lehdet ovat juuri vuoristolajikkeilla. Ainakin tuo meidän pihalla kasvavalla tulppaanilla on tosi "vuoristomaiset" olosuhteet, ja viihtyy hyvin :)

      Poista
  2. Nämä ovat upeita,leiskuvan värisiä. Harmi, että tulppaanit ja niiden sipulit maistuvat niin monelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, tulppaanit ovat harmillisesti myyrien ja kauriiden suurinta herkkua ;) Onneksi meillä ei ole myyriä.
      Nyt muuten kokeilen yhtä koivutisleainetta metsäkauriiden karkotukseen kasvimaalta. Toivottavasti toimii, niin ensi keväänä laitan sitä tulppaanien ympärille.

      Poista
  3. Itse tykkään juuri näistä kestävistä lajeista. Toki pitää joka vuosi muitakin ostella 😉 Hyvä postaus 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Näitä pitkäikäisiä on niin kiva seurata vuodesta toiseen, etenkin miten ovat lisääntyneet.
      Ja kyllä minäkin istutan joka vuosi ainakin muutaman pussillisen muita tulppaaneja :)

      Poista
  4. Onpas kivaa tietoa! En ole mikään kukkaneropatti, joten kestävät lajikkeet kiinnostavat. Pidän siitä, että tulppaanit vain yhtäkkiä tupsahtavat ilmoille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväisin on tosiaan jännä seurata kukkapenkkejä, kun sipulikukkien alkuja putkahtelee vähän sieltä ja täältä. Ja aina tulee jokin yllärikukka, jonka istuttamisen on jo unohtanut ;)

      Poista
  5. punainen darwin on mun lemppari, tosi kaunis puutarhassa niitymäisesti istutettuna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen väri kyllä hehkuu auringonpaisteessa ja näkyy kauas! Ja varsinkin `Apeldoorn`-lajike on vielä kaiken lisäksi helppo ja varma kukkija.
      Ja myös minun suosikkini :)

      Poista
  6. Punaset ja keltaset darwin ryhmästä on luottolajit meilläkin, jokavuos oon noitakin istuttanu lissee ja monta muutakin lajiketta. Mukava seurata kevväällä mitä mistäkin nousoo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaiset ja keltaiset darwinhybridit ovat niin ihanan perinteisiä, ja sitkeitä selviytyjiä.
      Oih, kevääseen ja tulppaanien piippojen ilmestymiseen on enää puolivuotta ;)

      Poista