Miten lannoittaa sisäkukkia
Osa viherkasveista ja sisäkukista kaipaa jo kiihkeästi lannoittamista. Lannoitan pelargoneja läpi vuoden, mutta talvella miedommalla lannoitevedellä. Pelargonit tarvitsevat paljon ravinteita, eli lannoitusta.
Sitten on toisen ääripään kasveja, jotka viihtyvät todella niukkaravinteisessa mullassa, kuten kaktukset. Niitä lannoitetaan hieman kesäaikana.
Ja tietysti mullanvaihdon saaneet kasvit pärjäävät nyt jonkun aikaa ilman lannoitusta, sillä uudessa mullassa on ravinteita. Ja sekin on teillä varmasti jo tiedossa, että kastelen kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan... kalenteri hyvistä (ja huonoista) kastelupäivistä on tuossa sivupalkissa : )
Osa viherkasveista ja sisäkukista kaipaa jo kiihkeästi lannoittamista. Lannoitan pelargoneja läpi vuoden, mutta talvella miedommalla lannoitevedellä. Pelargonit tarvitsevat paljon ravinteita, eli lannoitusta.
Sitten on toisen ääripään kasveja, jotka viihtyvät todella niukkaravinteisessa mullassa, kuten kaktukset. Niitä lannoitetaan hieman kesäaikana.
Ja tietysti mullanvaihdon saaneet kasvit pärjäävät nyt jonkun aikaa ilman lannoitusta, sillä uudessa mullassa on ravinteita. Ja sekin on teillä varmasti jo tiedossa, että kastelen kuun vaiheiden ja perinnetiedon mukaan... kalenteri hyvistä (ja huonoista) kastelupäivistä on tuossa sivupalkissa : )
Minusta helpointa on käyttää kastelulannoitteita, eli lannoitetta laitetaan kasteluveteen. Teen joillekin niin joka kastelukerta. Alla olevaa soilikkia kastelen aina lautasen kautta, tai oikeammin kipon kautta ; )
Sitä voisi varmaan kastella suoraan multaankin... se pitää säännöllisestä miedosta lannoitekastelusta.
Te joilla on soilikki tai saintpaulia, kasteletteko suoraan multaan vai lautasen kautta ?
Sisäkukille ja viherkasveille on omat luomulannoitteet eli luonnonmukaiset lannoitteet. Ne on yleensä valmistettu jonkin teollisuuden "jäteaineesta". Siksikin niin ihanan ekologisia : )
Olen käyttänyt pitkään Nelson Gardenin Giva Bio Bact -luomulannoitetta viherkasveille, sisäkukille ja parvekekukillekin. Sitä valmistetaan paperiteollisuuden sivutuotteesta. Yleensä kaupoissa näkee tuota pienempää pulloa. Minulla on niin monta lannoittettavaa kasvia, että se ei riitä ihan kesäksi. Nyt sain sitä isomman pullon... jee !
Viime kesänä kokeilin tätä Substralin Naturen Kasviravinnetta ja sekin vaikutti hyvältä. Tätä näkee isommissa marketeissa. Se on valmistettu kasvi- ja kivennäisraaka-aineista.
Kuvan herttaköynnös kuuluu niiihin, joita lannoitetaan vain miedosti : )
Aion kokeilla tänä kesänä kotimaista Biolanin Luonnonravinnenestettä. Se on minulle ihan uusi tuote, vaikkakin olen nähnyt sitä usein marketeissa myynnissä. Minua on epäilyttänyt vähän sen eläinperäinen raaka-aine broilerinlanta... oli pakko heti avata korkki ja haistella - ei se haissutkaan pahasti kanankakalle ; )
Jos ei pidä kastelulannoitteista, voi käytää lannoitepuikkoja, jotka painetaan multaan. Biolanilta löytyy Luonnonravinnepuikkoja. Ohjeet kannattaa lukea aina huolella, ja noudattaa niitä ; )
Luomu kukkamullat, ja sisäkukkien mullanvaihto löytyy tästä, klik.
Puutarhan luomulannoitteet -jutun näet tästä, klik.
Mukavaa keväistä viikonloppua teille kaikille !
Minulla se menee vähän töiden merkeissä : )
Kiitos kunnon lainnoitustietoiskusta! Itselläni nuo huonekasviraukat ovat aina kärsimyksen partaalla, kun unohdan hoitaa niitä...
VastaaPoistaHyvää viikonloppua!
T. Sari Puumulista
Olen kastellut santtuja suoraan multaan ja ihan hyvin voivat. Tosin on aika sitkeä kukka:)
VastaaPoistaKiitos hyvistä ohjeista!
Kiitos hyvistä lannoitusohjeista! Mulla uhkaa tuo lannoitus jäädä ihan hoitamatta, kun pitää valikoida mille kukalle sitä antaa.
VastaaPoistaSaintpaulioita kastelen aina lautaselle.
Yhtenä vuonna tein hyvän neuvon mukaan, elikkä kastelin lämpimällä, melkein kuumalla vedellä. Ja voi kuinka ne oikein ryöppysivät kukkasia!
Ihanan aurinkoista viikonloppua!
Kiitos taas ohjeista ja muistutuksesta. Heti sopivan päivän tullen annan kasveilleni ravinteita. Kasvini kiittävät sinua, koska aina vieraillessani täällä tulee ryhdyttyä hoitotoimenpiteisiin. Mullanvaihdot on vielä tekemättä, odottelen lämpimiä ilmoja, jotta voin tehdä sen ulkona tai kuistilla. Tuolla kuun vaihteessa näkyy olevan seuraava hyvä hetki. Mukavaa vihertyvää viikonloppua!
VastaaPoistaOlen aikaisemmin käyttänyt kastelulannoitetta, mutta nyt ajattelin päästä helpommalla ja laitoin huonekasveille luonnonravinnepuikkoja. Pelargoniat saivat pitkävaikutteisia lannoiterakeita.
VastaaPoistaSaintpauliat kastelen lautaselle. Miksihän ne vanhoina tekevät ruman pitkän varren jonka varassa lehtiruusuke huojuu. Johtuuko se alimpien lehtien poistamisesta....?
Hyvät ohjeet, lannoittaminen on tärkeää!
Puumuli - ole hyvä : ) Kun vaan muistaa kastella ja välillä lannoittaa, kasvit kukoistavat. Siis jos ovat mieluisimmillaan paikoilla, valoisuuden suhteen ; )
VastaaPoistaMukavaa sunnuntaita sinullekin !
Sussi - arvelinkin, että osa kastelee suoraan multaan : ) Jotkut kyllä pitävät santtuja vaikeina kasveina... ehkä he kastelevat santtuja liikaa.
Ole hyvä : )
Eeviregina - ole hyvä : ) Olen myös huomannut, että santut saa kukkimaan, kun kastelee niitä lämpimällä vedellä. Se taitaa olla vanha hyvä konsti... mummojen viisauksia : )
Mukavaa sunnuntaita sinullekin !
Cheri - ole hyvä : ) Minullakin on vielä isoimmat kasvit vailla uutta multaa. Toinen on niin iso, että sen mullanvaihtoon tarvitsen ihan apulaisen. Ulkona homma olisikin kätevää tehdä, ellei ne painaisi niin paljon ; )
Ihanaa sunnuntaita sinullekin, ja terkkuja kasveillesi ; )
Tarja - saintpauliat lakastuttavat vanhimmat lehdet joka tapauksessa. Ja runkoon ei yleensä tule uusia lehtiä, joten se muodostaa vähitellen runkoa. Monet uudistavat santtunsa lehtipistokkaista, osaksi juuri tästä syystä : )
Kasveista onneksi huomaa, milloin kaipaavat lannoitetta... se kun todellakin on tärkeä asia : )
Minä olen laiminlyönyt lannoituksen täysin, nyt otankin itseäni niskasta kiinni ja menen heti tekemään sen ;)
VastaaPoistamä oon todella laiska lannoittamaan, joten mullan vaihdoin yhteydessä sekoitin multaan vähän luujauhoa.
VastaaPoistaolen kokeillut molempia, sekä santtujen että soilikkein kastelun kanssa. molemmat tykkää enemmän altakastelusta, minun mielestä.
kohtaa nähdään taas kurssilla, en malta odottaa!
Minulla on paljon (liian paljon) sekä paavalinkukkia, että soilikkeja. Jaoin jo soilikit, tuli monta lisää, kun en raaskinut heittää ylimääräisiä pois. Jakamatta ne eivät jaksa kukkia. Paavalinkukista laitan uusia lehtiä kasvamaan. Vanhat rungollisiksi tulleet kukkivat huonosti, niitä ei kannata pitää. Kastelen ruukkuun huoneessa seisoneella vedellä, mutta vasta, kun multa on kuivahtanut. Liikaa kastelemalla ne saa kuolemaan. Muutoin ei! Annan rakkautta ja Substraalia ja talvella joskus merileväuutetta. Uudet nuput näkyvät jo ne kukkivat jouluun asti.
VastaaPoistaSuoraan multaan ja näin kevään korvilla kuumalla vedellä. Ainakin viime vuonna ne alkoivat sen jälkeen kukkia:)
VastaaPoistaSantuille lorottelen suoraan päälle vedet. Lannotan hyvin harvoin ja "kidutan" niitä vähässä mullassa ja voi hirmu, kun kukkivat hyvin.
VastaaPoistaAsiapitoset neuvot lannoitukseen. Tattista!
Hei!
VastaaPoistaItse olen kastellut soilikkeja lautasen kautta(tai siis kaatanut vettä suojaruukun pohjalle). Kuitenkin jos multapaakku on vaikuttanut turhan kuivalta, olen kastellut kerralla enemmän suoraan multaan.
T. Partsipuutarhuri
Mari - hyvä... teet kasvisi superonnelliseksi ; )
VastaaPoistaCosmos - joskus vuosikausia sitten suositeltiin luujauhon käyttöä... ja silloin muistaakseni laitoin sitä juuri santuille.
Ja lautasen kautta kastelussa voi käyttää kuumaa vettä, kun ei ole pelkona, että lehdet kärsivät.
Nähdään kurssilla : )
Nummentonkija - tutkin juuri tuota soilikkiani... sillä on niin tiheästi lehtiä, ettei nuput pääse edes kasvamaan. Aion jakaa sen, heti kun kaikki kukat ovat lakastuneet.
Saintpaulia Taitan kanssa kokeilen, miten se jaksaa kukkia, vaikka on kasvattanut jo pitkät rungot. Nyt siinä on jo paljon isoja nuppuja. Se saattaa olla kyllä hieman erityyppinen kuin tavalliset santut ; )
pioni - tuo kuumalla vedellä kastelu on vanha konsti, ja auttaa varmasti : )
Nettimartta - ole hyvä : ) Kasveille taitaa olla kaikken tärkeintä se, että kastelee niitä aina samalla totutulla tavalla ; )
Anonyymi Partsipuutarhuri - kastelutapoja on siis monia ; ) Riippuu varmaan paljon mullasta, riittääkö lautaselta kastelu. Soilikkini pintamulta on aina kuivaa, tosin se tuntuu olevan hyvin turvepitoista.