Sivut

keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Vanhan ajan soilikki

Löysin aivan upean vanhan ajan soilikin. Se on ollut suosittu jugend ajan kukka 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. 
Se oli näin komeassa kukassa jo ostohetkellä. Minulla ei olekaan ollut soilikkia koskaan, joten jännä nähdä miten saan sen viihtymään. Ystävälläni on soilikki kukkinut läpi talven, tosin hänellä onkin sille ihanteelliset olot : )
Kuvassa soilikin vieressä on Chirita, jonka kukat muistuttavat soililikin kukkia. Kukkivana näet Chiritan vanhemmasta jutusta, klik

 Soilikin lehdet ovat karvapintaiset kuten santpaulioilla.

Lehtien välistä on tulossa lisää nuppuja : )

Valkoisessa kukassa on aavistus kevään keltaista.

Edit - Amppelisoilikki on pienikukallinen ja vain sininen. Se on näyttävä amppelikukkana vaikka parvekkeella. Siitä enemmän Amppelisoilikki - uusi ihastukseni -postauksessa.

Soilikin hoito-ohjeet:

Soilikki ( Steptocarpus) viihtyy valoisalla paikalla, muttei kestä suoraa auringonpaistetta. Ihanne lämpötila olisi 20-22 astetta ja talvella lepovaiheessa olevalle soilikille vähän alempi esim 18 astetta. Se ei pidä vetoisesta paikasta, etenkään talvella.
Kukkiessaan sitä kastellaan säännöllisesti, jottei multa pääse kuivahtamaan. Toisaalta multa ei saa olla liian märkääkään. Parhaiten kastelu onnistuu lautasen kautta. Lepokaudella, jolloin se ei kuki eikä tee uusia lehtiä, mullan pinta voi kuivahtaa ennen kastelua.
Soilikkia lannoitetaan säännöllisesti miedolla lannoiteliuoksella.
Vanhan "ruman" soilikin voi uudistaa jakamalla kasvin osiin tai ottaa siitä lehtipistokkaita.
Soilikit eivät ole myrkyllisiä.

Edit - toisesta vanhan ajan kukasta - Gloksinia eli suppilokukka - löydät jutun "uudesta" blogistani, klik

23 kommenttia:

  1. Soilikki tuo mieleeni esikot. Ovatko ne ehkä samaa heimoa?

    VastaaPoista
  2. Minulla oli aivan mahtava tummakukkainen soilikki, mutta se asui ikkunalla viime talven jolloin en ollut vielä korjannut ikkunaa ja ilmeisesti paleltui vedossa. Harmi! Toisaalta, niitä löytyy ihan kivasti kukkakaupoista. Voisikin kokeilla uudestaan nyt uudistetulla ikkunalla ;-)

    VastaaPoista
  3. Meillä oli rivitalon ikkunalla soilikki. Sain monta soilikkia kun jaoin ne.
    Sitten muutettiin ja valo-olot huononi. Annoin anopille ne, enkä ole viittinyt pyytää takaisin :).
    Soilikki on ihana.

    VastaaPoista
  4. Voihan soilikki! Minä ostin valkoisen soilikin yli vuosi sitten ja kun entiset kukat alkoivat nuupua pois, se jo teki uusia. Kaikki meni pilalle kun kylään tuli muka-soilikkiasiantuntija, joka käski katkaisemaan ne uloimmat isot lehdet aina pois. Minä tein työtä käskettyä ja siitä ei puolessa vuodessakaan tullut mitään.

    Sitten löysin uuden valkoisen yksilön Viherlandiasta ja aloitin taas. Se kuoli pois parissa kuukaudessa! Nyt olen siis soilikkikirottu;-)

    Niin kaunis kukka ja minulle olisi sille näyttävä paikkakin...

    VastaaPoista
  5. Oi, soilikit on niin ihania ♥

    Anopilla on olkkarin kukkapöydällä aina monta kukkivaa soilikkia, minusta ne kukkivat hänellä AINA!
    Minulla se ei ole oikein menestynyt, ehkä hoidan "liian hyvin"......
    Anopilla ne ovat perinteisen vanhanaikaiseen tapaan jokainen erilaisessa pienessä ruukussa, aluslautasena käytöstä poistettu, poreinen "kaffetassi" ;))

    Chirita on minullakin ollut jo pari vuotta, kasvanut ja kukkinut tosi hyvin, koko syksynkin teki uusia kukkia. Nyt sekin voi vähän huonosti, taisin kastella liikaa, taas. Ostin eilen uuden kukkivan sille vanhalle seuraksi, jospa sekin vielä piristyisi ;)

    VastaaPoista
  6. Fb:ssä kaipailin puutarhablogia että oppisin jotain käytännön vinkkejä. Sain suosituksen blogiisi ja hyppäsin lukijaksi.

    Hyvää kevään odotusta, kohti Vihreää!

    VastaaPoista
  7. Olispas hyvä nimi tytölle tuo Soilikki.

    VastaaPoista
  8. Kaunis on tuo valkoinen soilikki. Niitä on todella helppo lisätä lehdestä. Minulla niitä oli ennenvanhaan paljonkin erivärisiä.

    VastaaPoista
  9. Hei,
    Minäkin olen vähän mieluillut tuota Soilikkia. Eipä ole koskaan sitä minullakaan ollut. Kait olen jotenkin ajatellut sen olevan ikäänkuin kertakäyttökukka...pitäisi joskus varmaan ihan kokeilla.
    Jokohan viikonlopuksi ostaisi ?

    Ja tuo Chirita on minulle tuntematon - koskaan en ole edes kuullut.
    Kyllä kukkamaailma jaksaa aina ihmetyttää erikoisuuksillaan :)

    VastaaPoista
  10. Ihana soilikki!
    Voisitko kertoilla tuon elämästä tasaisin väliajoin? Olisi mielenkiintoista kuulla ja nähdä miten sitä hoidat. Kukkakauppojen hormoneilla kukkimaan saadut kukat ovat ihania sen kukintansa ajan mutta sen jälkeen ne ikävä kyllä tuppaavat jäämään huononnäköisiksi? Monesti myös taimitusvaiheessa käytetty " sukka " tappaa kukat, kun juuret eivät pääse kasvamaan kunnolla...
    Niin, että kertoisitko tuon elämästä myös jatkossa. Näin keväällä niitä on paljon myynnissä ja itsekin taas haluaisin tuollaisen pöydälleni kaunistamaan kotia. Soilikit ovat vaan niin ihania!!! :)

    t. Vakkarilukija

    VastaaPoista
  11. kaunis!

    Minulla oli kerran sininen soilikki, mutta onnistuin saamaan sen hengiltä.

    VastaaPoista
  12. Enoni vaimolla on soilikeita ikkunalaudat pullollaan ja joskus olen saanut häneltä pari lilan sinistä, tietysti ne ovat kuolleet meikäläisen hoidossa.
    Se on kaunis kukka, pitäisdi kokeilla uudelleen.
    Hyvää viikonloppua ja ihania talvipäiviä!

    VastaaPoista
  13. Irene - totta, etenkin soilikin lehdet muistuttavat esikon lehtiä. Ne eivät kuitenkaan ole samaa heimoa, vaikka luulisi niiden olevan. Kukat ovat erilaiset ; )

    Saila - soilikki taitaa olla tosi arka vedolle, siis pakkasella. Minulta paleltui viime talvena kaikki minisantut... olivat samalla ikkunalaudalla : /
    Soilikeissa on tosiaan upeanvärisiä yksilöitä : )

    Multasormi - soilikki taitaa olla helppo kasvi, jos sille löytyy kodista hyvä paikka.
    Oletko kokeillut sen lisäämistä lehdestä ? Se onnistuu kuulemma helposti.

    Leena Lumi - jos kerran sait jo soilikin viihtymään, osaat hoitaa sitä hyvin : ) Eli älä vielä luovuta... Minä kokeilen, saanko soilikkini viihtymään. Meillä tosin taitaa olla vähän liian kuiva huoneilma ja liian lämmintä... saa nähdä viihtyykö.

    Risusydämen Marja - se juju noiden viihtymisessä taitaa olla oikea kastelu. Etenkin näin talvella, kun on pimeää ja ikkunasta hohkaa kylmyys.
    Minun Chiritani pitää nyt lepotaukoa kukinnassa... ja kastelen sitä aika harvoin. Toivottavasti se alkaa kohta kukkia uudelleen : )

    Viherrys - tervetuloa lukijaksi : )
    Ajatella, kuukauden kuluttua on jo kevät... siis maaliskuu. Jonain vuonna ekat sipulikukat kukkivat maaliskuussa, saa nähdä miten tänä vuonna : )
    Mukavaa kevään odotusta sinullekin !

    Sirkku - niinpä : ) Tykkäisiköhän silloin myös soilikista... ; )

    sylvi - monet vanhan ajan kukat on helposti lisättäviä. Ehkä juuri siksi ne ovat levinneet talosta toiseen... ennen kukkamyymälöden aikaa : )

    Rosalinda - koko ajan tulee myyntiin uusia kasveja, tai vanhoja kasveja uudelleen ; )
    Soilikki saattaa olla kertakäyttökukka, jos kotoa ei löydä sille sopivaa paikkaa. Tai kastelee sen mullan litimäräksi. Samalla tavalla saa saintpauliatkin huononnäköisiksi... etenkin ikkunalaudoilla näin kovilla pakkasilla.
    Soilikeissa on muuten aivan ihania värejä : )

    Arja - eikös olekin aivan suloinen : )
    Hyvää viikonloppua sinullekin !

    Anonyymi Vakkarilukija - kerron kyllä, miten saan sen viihtymään. Monet kukat, kuten tämäkin soilikki, on kasvatettu kasvihuoneessa ihanneolosuhteissa. Ja nyt kun se pääsi asuinhuoneeseen, osa vanhimmista kukista lakastuu pian. Onneksi nuppuja on vielä paljon : )

    Sussi - soilikeissa on tosiaan aivan ihania sinisen, lilan ja purppuran värisävyjä.
    Soilikkisi taisi olla harjoittelukappale ; ) Toivottavasti tämä minun soilikkini kestää kauniina pitkään...

    Eeviregina - kannattaa kokeilla uudelleen, on se niin kaunis kukka : ) Ja helppohoitoinen, kunhan ei kastele liikaa kerralla sekä varoo vetoisia ja aurinkoisia paikkoja.
    Kaunista viikonloppua sinullekin !

    VastaaPoista
  14. Miksi en saa soilikkia uudestaan kukkimaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm… olisikohan sen paikka liian hämärä. Se ei kestä suoraa auringonpaistetta, mutta vaatii valoa. Tai sitten se voi olla liian lämpimässä. Lisäksi se pitää tasaisesta kastelurytmistä, ja aluslautasen kautta. Muuta nyt en keksi neuvoksi.

      Poista
  15. Hei, en tiedä, luetko vanhoihin postauksiin tulevia kommentteja, mutta sanonpa kuitenkin, että oli mukavaa löytää tämä kirjoituksesi nyt, kun meillekin on tullut soilikki ja etsin tietoja siitä. Ihana "mummon ikkunalaudan" kukkanen, ja ainakin sinulla näyttää olevan tosi runsas ja komea! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki luen näitä vanhoihin postauksiin tulevia kommentteja :)
      Kiva kuulla, että pidit jutusta! Se oli tosi komea yksilö. Kukinnan jälkeen se meni ns. lepotilaan eli muutama lehti meni rumaksi. En saanut kotona järjestettyä sille sopivaa hieman viileämpää paikkaa, joten annoin sen pois... jos nyt muistan oikein, siitä kun on jo monta vuotta ;)

      Poista
  16. Mulla soilikki on kukkinut ja kasvanut keväästä asti koko ajan ja runsaasti. Saa nähdä kun talvi tulee. Nyt vielä kaikki hyvin.ihana Kukka on soilikki.

    VastaaPoista
  17. Minkin rakastan soilikkeja! Viimekesänä kaikki vanhat kaunottareni kukkivat kilpaa ja upeina...vaan syksyä kohden alkoivat kuolla. Nyt 10,stä vain 5 vaivoin elossa...1 lehti kussakin. ..mitä lie, tein väärin?
    Kevät terveisin suna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi, miten niille on käynyt. Olisikohan ne jo niin vanhoja, että kaipaavat uudistamista. Tai niiden mullassakin voi olla jokin vika. Soilikeista kylläkin sanotaan, että niitä pitää välillä uudistaa, kuten saintpauliat.

      Poista
  18. Minun soilikit haastavat minut aina talvella - lehtiä kuolee jne mutta niin vain sitten keväällä virkoavat - juuri siirsin keittiön ikkunalle eteisen ikkunalta kukkimisen alkamisen toivossa. Nyt lehdissä on vähän ruskeaa… olisinko kastellut liikaa… ?yleensä olen huono kastelija :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Soilikit ovat hieman herkkiä talvisin :) Olisikohan kevätaurinko vioittanut lehtiä. Nyt on ollut aika paahteisia päiviä.

      Poista