Sivut

tiistai 17. joulukuuta 2024

Joulukukkien ötökkätarkistus ja kelta-ansat

Uusille joulukukille on hyvä tehdä ötökkätarkistus, vaikka niissä harvemmin on tuhohyönteisiä. Itse tarkistan aina kaikki kasvit jo myymälässä ennen ostamista. Sen sijaan joidenkin joulukukkien mullan mukana tulee harsosääskiä, mitkä lisääntyy mullassa. Ne on harmillisia taimien esikasvatuksessa, jos niitä ei saa hävitettyä pois ajoissa.

Kelta-ansat ja lentävät pienet harsosääsket...

Jos kasvin mullassa on harsosääskien toukkia, niistä kehittyy pieniä lentäviä "pikkukärpäsiä" eli aikuisia harsosääskiä, jotka munivat multaan... näin ne lisääntyvät yhä enemmän.

Harsosääsken toukat syövät kasvien hentoja juuria. Jos harsosääskentoukkia on mullassa paljon, ne voivat syödä pienten taimien juuret pahasti ja taimikasvatus epäonnistuu. Siksi kannattaa heti laittaa kelta-ansat ruukkuihin, jonka mullassa näyttää pörräävän "pikkukärpäsiä". 
Kelta-ansan pinnassa on liimaa, johon lentävät "pikkukärpäset" tarttuvat. Harsosääskien lisäksi ne voivat olla myös banaanikärpäsiä tms. 
Yläpuolella olevassa kuvassa on yksi tällainen ruukussa ollut kelta-ansa, joka on täynnä pieniä aikuisia harsosääskiä tms..

Alla kuva kelta-ansasta ruukussa eli sen liimapintaosa on mullan yläpuolella. Multaan painetussa osassa ei ole liimaa.  Nämä erilaiset keltaiset liima-ansat on tosi tehokkaita vähentämään aikuisia harsosääskiä.
Tärkeää on myös antaa mullanpinnan kuivahtaa ennen kastelua. Sillä harsosääsken toukat viihtyvät kosteassa mullassa.

Jouluruusut ja etanat...

Joskus jouluruusun mullanpinnalla tai lehtien alaosissa näkyy pieniä etanoita. Ne voivat vioittaa esim.  nuppuja, joten etanat kannattaa tietysti poistaa. Sen takia itse aina tarkistan jouluruusun alaosan ja mullanpinnan sekä ruukun pohjan, ettei siellä vain piileksi etana.

Orkideat ja kirvat...

Orkideoista puikkokämmeköiden uusissa kukkavarsissa on joskus näkynyt kirvoja.  Kuvassa on puikkokämmekän kasvava kukkaverso, jossa ei vielä edes kunnolla näy nuput. Kirvat onneksi erottaa kyllä hyvin, kunhan tarkistaa orkidean hyvässä valossa. Tästäkin kasvista poistin kirvat heti saman tien.

Ötökkätarkistus kuun mukaan...

Huonekasveille on hyvä tehdä ötökkätarkistus säännöllisesti, niin huomaa ötökät ajoissa, ennen kuin ne on vallanneet kaikki huonekasvit. Mitä aikaisemmin ötökät huomaa, sen helpompi ne on saada kokonaan hävitettyä kasvista. Homma on siis helpompaa.

Itse teen ötökkätarkistuksen kuun mukaan eli silloin on myös hyvä heti poistaa ötökät, jolloin kuun vaikutus tukee hommaa. Silloin ei tarvitse edes käyttää kovia torjunta-aineita, vaan riittää luomuviljelyyn soveltuvat miedommat aineet tai jopa ihan sormilla liiskaaminen.


Tänään 17.12.2024 Ötökkätarkistus-päivä kuun mukaan


Ötökkätarkistus-päivät löytyvät Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssin Viikkolistauksesta, muiden ajankohtaisten hoitotöiden ohella. Kurssilla on myös kuvat eri ötököistä ja niiden parhaista torjuntatavoista.

Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -verkkokurssialustalta.


Jouluterveisin Sari



2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvä muistutus! Pitääkin käydä ostamassa taas noita kelta-ansoja. Pienet lentävät öttiäiset todellakin lisääntyvät, jos niille ei tee mitään. Ja kohta on jo ensimmäiset kylvöt. Olipa ajankohtainen kirjoitus 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan ajankohtainen aika, sillä jännästi joittenkin joulukukkien mukana harsosääskiä tuntuu tulevan joka vuosi. Päätin sen takia muistuttaa myös täällä joulukalenterissa, jotta huomaa olla ajoissa liikkeellä kelta-ansojen kanssa.
      Totta, ekat kylvöt on jo ihan kohta.

      Poista