Kärsimyskukka eli Passiflora kukkii...
Minulla on ollut aiemminkin kärsimyskukka ja sain sen jopa talvehtimaan ikkunalla. Se oli valkokukallinen, joten ehkäpä siksi ihastuin niin tähän viininpunakukalliseen. Näillä kärsimyskukilla kukat on isot ja erikoisen koristeelliset.Tomaatti kypsyttää hedelmiä, mutta...
Kärsimyskukka ja tomaatit kasvavat siis parvekkeella, johon aurinko paistaa koko iltapäivän ihan iltaan asti.
Tomaatit kukkivat hyvin, kunnes kärsimyskukka alkoi varjostaa niitä liikaa. Yllättävästi tomaatit näyttävät kypsyvän punaisiksi, vaikka ovatkin lehdistön alla.
Tomaatit kasvavat Planterissa pöytätasolla. Siitä kuvia kesäkuun alusta Helppoa omavaraisuutta parvekkeella -postauksessa. Tomaatin ovat kasvaneet pidemmiksi, mitä keväällä oletin😊
Kärsimyskukka kasvaa omassa ruukussaan, lattialla, pöytätason vasemmalla puolella.
Voi kysyä, miksi ihmeessä laitoin kärsimyskukan tomaatin viereen. Syy on tietysti se, että kohtaan paistaa pisimpään aurinko. Olen koko elokuun ajan pähkäillyt, siirtäisikö tomaatit vai kärsimyskukan muualle. Ongelma tässä on siis se, että kärsimyskukka varjostaa liikaa tomaatteja. Ja tomaattien takia kärsimyskukkaa ei voi ohjata kasvamaan paremmin. Kummatkin siis hieman kärsivät toisistaan.
Taidan tehdä niin, että annan tomaattien kypsyä niin kauan, kun kypsyminen näyttää edistyvän. Ja sen jälkeen poistan tomaattikasvuston kompostiin. Istutan tilalle jotain jänniä kokeiluja... siitä lisää myöhemmin.
Talvisäilytykseen ennen pakkasia...
Sain siis sen valkokukallisen talvehtimaan silloin viimeksi, joten tämänkin otan ennen pakkasia sisälle talvisäilytykseen. Täällä etelässä se voi olla loka-marraskuun vaihteessa.
Talvetus nimittäin onnistui yllättävän hyvin. Siitä ja valkokukallisesta kärsimyskukasta enemmän Kärsimyskukka säilyi talven yli -postauksessa.
Voimakaskasvuinen kasvi vaatii paljon vettä...
Aurinkoisella paikalla isot kasvit kuluttavat paljon vettä, etenkin ruukussa kasvaessaan. Istutin alkukesällä kärsimyskukan isompaan ruukkuun, mutta silti sen multa pääsi kuivahtamaan liikaa ja nuput kuivuivat.
Onneksi keksin kokeilla "kastelupulloa", mikä upotetaan multaan. Joten istutin kärsimyskukan vähän isompaan ruukkuun, johon "kastelupullo" mahtui.
Sen jälkeen kärsimyskukka innostui kasvuun ja yhtään nuppua ei ole enää kuivunut. Laitan "kastelupulloon" puhdasta vettä lähes joka päivän. Sen lisäksi kastelen välillä mullanpintaa, koska tälle on annettu lannoiterakeet varastolannoituksena multaan.
Mukavaa viikonloppua!
Puutarhaterveisin Sari
Upean värinen passiflora! Itse vain haaveilen siitä. Minulla ei ole parveketta käytössäni, vain pihaterassi. Viihtyisiköhän se mitenkään siinä?
VastaaPoistaPassiflorat on minustakin tosi upeita kukkia :)
PoistaKyllä sen voi saada terassillakin viihtymään kesän ajan, kunhan paikka on valoisa ja aurinko paistaa versoihin ainakin osan päivää.
Tietysti tuuleton ja lämmin paikka on paras, kuten seinustalla tai aidan vieressä. Se kannattaa ehdottomasti istuttaa isompaan ruukkuun, jotta multa ei pääse kuivahtamaan liikaa.
Hoito-ohjeita näet lisää vanhemmasta postauksesta: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2020/04/karsimyskukka-sailyi-talven-yli.html
Minulla on kärsimyskukka sisällä ympäri vuoden ja se tekee kukkia aina välillä. Se viihtyy meillä itäikkunalla ja tarvitsee runsasta kastelua.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Se on näköjään mennyt minulta ihan ohi.
PoistaSitä tosiaan voi pitää myös huonekasvina.
Tämän postauksen kärsimyskukka on ollut talven asuinhuoneen eteläikkunalla ja talvehti hyvin. Nyt sitä saakin sitten kastella monta kertaa viikossa :)