Sivut

keskiviikko 6. heinäkuuta 2022

Kirvat pois Hyönteisten torjunta-aineella

Kaupallinen yhteistyö - Schetelig Oy
Kirvat kannattaa poistaa heti tietyiltä kasveilta, jotta kasvi kukkii. Esimerkiksi jaloruusujen nuput vioittuvat herkästi, jos kirvoja on iso lauma sen nupuissa. Luonnonmukaisemmassa puutarhanhoidossa hyvä aine kirvojen ja monen muun haittaavan ötökän torjumiseen on luonnon pyretriiniä sisältävät aineet. Tällainen on Solabiol Hyönteisten torjunta-aine. 

Kirvat pois jaloruusuista ajoissa...

Jalo-, ryhmä-, peitto- ja köynnösruusujen versojen kärkiä sekä nuppuja kannattaa tarkkailla läpi kesän. Jos niissä näkyy kirvoja, niin ne poistetaan heti sumuttamalla ne märiksi Hyönteisten torjunta-aineella. Tärkeää on tehdä se oikeaan aikaan, mistä enemmän jutun lopussa.

Ruusupistiäinen toinen ruusua nakertava tuholainen...

Välillä nämä vihreät "pienet madot" eli ruusupistiäisen toukat nakertavat nuput ja versojen latvat tosi nopeasti. Niitä voi tietysti nyppiä heti pois tai sumuttaa niihin torjunta-ainetta. Jos ei tee mitään niille, ne syövät ruusujen latvat ja ruusut eivät kuki pitkään aikaan. Eli näistä on selvä haitta jalommille ruusuille.

Jalommat ruusut kirvojen ja ruusupistiäisten herkkua...

 Alla kuva ryhmäruusun verson latvasta, jossa kuuluisi olla monta nuppua jo pitkälle kehittyneenä. Mutta siinäpä ei ole, koska tuhohyönteiset ovat vioittaneet nuppujen alkuja niin, että alut ovat surkastuneet.

Silloin on pakko leikata versoa lyhemmäksi, jotta se alkaa kasvattaa uusiva versoja ja nuppuja. Ja se tietysti myöhästyttää kukinnan alkamista reilusti.

Tältä ryhmäruusun versojen latvat kuuluis näyttää nyt parhillaan. Eli ensimmäiset kukat ovat jo avautumassa. Tätä kukkaterttua ei kirvat tai ruusupistiäisen toukat ole vioittaneet 😊

Jalommat ruusut kukkivat pakkasiin asti...

Jalompia ruusuja istutetaan pihalle niiden pitkän ja näyttävän kukinnan takia. Ja niitä hoidetaan säännöllisesti ja niistä torjutaan tuhohyönteisiä.
Kuvassa ruusujen takana ja seassa kasvaa tähkälaventelia. Siitä huolimatta näistä ruusuista saa joka kesä torjua kirvoja ja ruusupistiäisen toukkia useamman kerran.

Tehoaa myös jauhiaisiin, ripsiäisiin ja kehrääjäpunkkeihin...

Nyt parhaillaan alppiruusuilla voi olla riesana valkoisia pieniä lentäviä alppiruusujauhiaisia. Kuten kuvasta näkyy, ne ovat tosi pieniä ja lehahtavat lentoon alppiruusun oksia liikutettaessa.
Alppiruusujauhiaiset on siitä kurjia alppiruusulla, että ne lisäävät alppiruusun lehtiin nokisientä, jolloin lehdet näyttävät likaisen nokisilta. Ja jos jauhiaisia on paljon, voi alppiruusu mennä aika huononnäköiseksi.
Onneksi Solabiol Hyönteisten torjunta-aine tehoaa näihin jauhiaisiin.

Aine tehoaa myös niihin yleisimpiin kasvien tuskastuttaviin tuholaisiin sisällä, kasvihuoneessa ja parvekkeella eli ripsiäisiin ja kehrääjäpunkkeihinkin. Sitä voi siis käyttää ulkona, sisällä ja kasvihuoneessa. Itse pidän siitä, että Hyönteisten torjunta-aine on niin monikäyttöinen ja sopii myös syötäville kasveille.

Solabiol Hyönteisten torjunta-aineen käyttö...


Solabiol Hyönteisten torjunta-aine spray on käyttövalmis suihkepullo. Se on kätevästi heti valmista käyttöön, kun sille on tarvetta. Korkki on turvallinen eli off-asennossa sumutin ei toimi. Aine sisältää pyretriiniä ja rapsiöljyä.

Muista lukea aina spraypullon ohje! Suihkepullon takana olevan tarran alla on lisää tietoa. Tässä kuitenkin muutama tärkeä asia, jotka on hyvä huomioida.
Käytä kemikaalinkestäviä suojakäsineitä, kuten nitriili-käsineet, joita löytyy ihan rautakaupoista ja marketeista. Anna aineen kuivua kasvien lehdiltä ennen kuin kosket paljain käsin kasviin.

Aine sumutetaan kasvien ötököihin illalla tai pilvisenä päivä. Ei siis helteellä tai suorassa auringonpaisteessa eikä tuulisella säällä! 
Kasvin ötököiden tulee kostua aineesta, jotta se tehoaa. Muista myös lehtien alapinnoilla olevat ötökät. Aineella ei ole ennalta ehkäisevää vaikutusta, vaan se luonnonmukaisena tehoaa tuhohyönteisiin ja niiden muniin, joihin se osuu. Älä siis sumuta sitä leppäkerttujen ja vastaavien päälle!

Solabiol Hyönteisten torjuna-aine on hyväksytty torjunta-aineeksi, joten sille on myös määritelty ns. varoajat. Varoaika tarkoittaa sitä, kuinka monta vuorokautta pitää odottaa, ennen kuin ruiskutettua kasvia voi syödä. Maustekasveilla se on 7 vrk ja muilla 1 vrk, mitkä kannattaa aina tarkistaa pakkauksesta, kun ruiskuttaa torjunta-ainetta syötäviin kasveihin.

Lisätietoa luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon sopivista tuotteista löytyy Solabiolin sivuilta

Puutarhaterveisin Sari


Ps. Näin kun sateita on ollut vähän, niin tuntuu siltä, että kirvoja ja muita ötököitä on nyt paljon. Eli  kukkien ihastelun ohella, kannattaa tutkiskella kasvien versoja ja nuppuja. Ja poistaa heti vain kasvia selvästi haittaavat ötökät, kuten nupuista kirvat.

2 kommenttia:

  1. Kirvoja onkin ollut nyt runsaasti. Hyvät tarjunta-aineet ovat tärkeitä, jotta kukinta ei liikaa kärsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on varmaankin tämä vähäsateinen kesä syynä kirvojen runsauteen. Sade yleensä huuhtoo kasveista osan näistä tuhohyönteisistä.
      Onneksi on tätä pyretriiniä sisältävää ainetta, niin ei tarvitse käyttää niitä myrkyllisempiä torjunta-aineita. Ja ruusut kukkivat taas tänäkin vuonna komeasti :)

      Poista