Sivut

torstai 3. joulukuuta 2020

Luukku 3 - Joulukaktus pitkäikäinen viherkasvi

Joulukaktus on siitä kiva joulukukka, että se on myös pitkäikäinen viherkasvi. Lisäksi se kukkii joka vuosi aika vähällä hoidolla. Joulukaktukset ja marraskuunkaktukset menevät yleensä sekaisin, mutta sillä ei ole väliä. Kummatkin kuuluvat talvikaktuksiin eli Schlumbergera sukuun. Itse asiassa tämä minun kaktukseni on oikeastaan marraskuunkaktus ja se kukkii parhaillaan, joulukuun alussa 😊

Joulukaktus sopii amppeliin tai näin...

Ihastuin tämän kukkien vaaleanoranssiin väriin ja pakkohan se oli ostaa. Nyt se on jo aika iso.
Ja muuten edelleen tosi pölyinen. Pyyhin jo hieman sen lehtiä, mutta täytynee odottaa remontin loppumista, niin saan vietyä sen suihkuun. Silloin sen kukintakin on jo ohi, joten senkin puolesta uskaltaa jo suihkuttaa sitä.

Nämä talvikaktukset on hyviä amppeliin kasvutapansa ansiosta. Koska itse en halua amppeleita ikkunaan, niin laitoin ison saviruukun väärinpäin pöydälle ja kaktuksen sen päälle. Itse kasvi kasvaa muoviruukussa ja sillä on painava suojaruukku, jotta painavat versot eivät kaada ruukkua nurin.
Tämä kaktukseni kukkii yllättävän hyvin, vaikka se ei ollut pihalla eikä parvekkeella kesää, vaan koko ajan sisällä. Itse asiassa se on aika hämärässä huoneessa ja silti se kukkii, mutta ei kovinkaan runsaasti. Runsaammin se kukkisi valoisammalla paikalla, syksyn viileän jakson jälkeen. Siitä lisää alla hoito-ohjeessa.

Pienenä ruukkukukkana jouluna 2013...

Ostin tämän kaktukseni 7 vuotta sitten ja se oli silloin näin pieni.


Talvipuutarhan komea marraskuunkaktus...

Joitakin vuosia sitten otin alla olevan kuvan marraskuunkaktuksesta. Helsingin Talvipuutarhan kasvihuoneessa se selvästikin viihtyi hyvin, kun kukki näin runsaasti. Näitä erilaisia talvikaktuksia on valkokukallisena sekä punaisen eri sävyinä ja punavalkoisena.


Joulukaktuksen ja talvikaktuksen hoito-ohjeet...

  • Kummatkin talvikaktukset viihtyvät huoneenlämmössä valoisalla paikalla. Kuuma paahteinen ikkuna ei ole niille paras paikka.
  • Kun se kukkii, sitä kastellaan säännöllisesti, kuun mukaan kastelupäivinä. Mutta kukinnan jälkeen kastelua vähennetään siihen asti, kunnes kaktus alkaa keväällä kasvattaa uusia lehtiä. Sitten onkin mullan vaihdon aika, tosin joka vuosi sitä ei tarvitse tehdä.
  • Kun talvikaktus kasvaa, sitä lannoitetaan miedolla lannoitteella ja kastellaan säännöllisesti.
  • Kesällä, yöpakkasten mentyä, talvikaktus siirretään pihalle tai parvekkeelle puolivarjoiseen paikkaan. 
  • Syksyllä ennen pakkasia, se otetaan takaisin sisälle. Joidenkin viikkojen kuluttua kaktus alkaa sitten tehdä nuppuja.
  • Talvikaktukset kukkivat varmimmin, jos ne saavat syksyllä viileän jakson eli lämpötila on 10-15 astetta. Se onnistuu luonnostaan pihalla ja parvekkeella.

Jouluterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Pitäiskin hankkia tuollainen, on kauan kun viimeksi oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanki ihmeessä, on yksi helpoimmista sisäkasveista :) Ja nykyään kukkien värivaihtoehtojakin on ihan uskomaton määrä.

      Poista
  2. Tämä on vanha huonekasvi. Jo minun mummolassa oli isokokoinen joulukaktus ja olen sentään jo eläkeiässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, se on vanha huonekasvi. Sitä on tainnut olla ainakin jo 1900-luvun alussa joillakin. Isokokoinen joulukaktus kukkiessaan on varmasti ollut komea näy!

      Poista
  3. Sinun kuvassa on kylläkin marraskuunkaktus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on ja se lukee tekstissäkin. Usein nämä myydään joulukaktuksena ja siksi monelle marraskuunkaktus on ihan vieras nimi. Kummatkin on talvikaktuksia ja niillä on samalaiset hoito-ohjeet.

      Poista