Sivut

sunnuntai 19. toukokuuta 2019

Terttutulppaani ja buharantulppaani - kasvitieteellisiä tulppaaneja

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Buharantulppaani on kaunis läheltä, ja niin on myös terttutulppaanikin. Nämä kummatkin ovat vähän jalostettuja eli lähellä alkuperäistä luonnonlajia. Ehkäpä sen takia ne ovat myös niin pitkäikäisiä, oikealla kasvupaikalla. Näitä tämän tyyppisiä, vähän jalostettuja, kutsutaan yleensä kasvitieteellisiksi tulppaaneiksi.

Buharantulppaani `Bright Gem`...

Nämä buharantulppaanit ovat aika matalia ja kukkivat nyt parhaillaan. Jotenkin pidän niiden vaaleankeltaisesta väristä ja harmahtavan vihreistä kapeista lehdistä.

Meillä on näitä myös toisessa kohtaa, joka on rutikuiva. Siellä ne ovat vielä nupulla, joten laitoin alle vanhan kuvan. Siitä näkee hyvin, miten se on tehnyt sivusipuleita, jotka jo kukkivat. Ihania nämä pitkäikäiset ja lisääntyvät tulppaanit 😊

Buharantulppaanin kasvupaikka...

Buharantulppaani Tulipa linifolia (vanha nimi batalini) `Bright Gem` viihtyy läpäisevässä hiekkapitoisessa maassa. Paikan on hyvä olla lämmin ja aurinkoinen. Se lisääntyy  sivusipuleista voidessaan hyvin. On myös punakukallinen lajike.

Terttutulppaani `Shogun`...

Tämä terttutulppaani on ihan uusi tuttavuus minulle. Sen kukkavarteen voi tulla useampikin kukka. Nyt kukat ovat jo lakastuneet, sillä se kukki toukokuun alussa.
Terttutulppaanin sipulit istutettiin syksyllä kivikkoon, josta parista paikkaa löytyi hieman multavampi kohta. Mullan alla on kuitenkin kiviä. Eli aika kuiva ja paahteinen paikka.


Nämäkin kukat ovat tosi kauniita läheltä katsottuna 😊

Terttutulppaanin kasvupaikka...

Terttutulppaani Tulipa praestans `Shogun` viihtyy myös hyvin läpäisevässä hiekkapitoisessa maassa. Aurinkoinen ja lämmin paikka on myös sille paras. Kesäajan maan on hyvä pysyä kuivana. Näinhän on yleensä kivikossa. Myös terttutulppaaneista on punakukkainen lajike.

Ne super varmat `Apeldoorn` tulppaanit...

Nämä darwinhybriditulppaanit ja etenkin `Apeldoorn` tuntuvat oleva myös niitä pitkäikäisimpiä ja isokukallisimpia tulppaaneita. Siksi ehdottomia suosikkejani.

Kompostialueen viereen ilmestyi jostain yksi kukkiva tulppaani vuosia sitten. Ja nyt siinä on tällainen mätäs. Tämä on myös sitä `Apeldoorn` lajiketta ja se on tehnyt sivusipuleita. Tietenkään tätä ei ole hoidettu  mitenkään, sehän kun on kompostialueella 😊

Aiemmin meidän syysleimupenkissä kukki nämä erilaiset `Apeldoorn` tulppaanit komeasti, mutta yhtenä keväänä metsäkauriit söivät ne kaikki. Siitä saatiin kyllä satumaisen upeat kuvat, mitkä näkyvät Tulppaanit on nyt syöty -postauksessa. Harmillisesti tulppaanit eivät kuitenkaan toipuneet siitä, ja nyt pitääkin ostaa uudet sipulit.

Lisää kestäviä ja monivuotisia tulppaaneja Pitkäikäisimmät tulppaanit -postauksessa.


Sain buharantulppaanin ja terttutulppaanin sipulit blogijutun tekoon Korpikangas Siemen - Fröltä.
Heillä on hyvä valikoima kasvitieteellisiä tulppaaneja syyskesällä, kun kukkasipulit tulevat myyntiin. Tämän tyyppiset kannattaakin ostaa aina heti, jotta saa mitä haluaa.

Kesäisin terveisin Sari

2 kommenttia:

  1. Takapihallani on kukkamaan reunassa pieniä tulppaaneita, joissa keltainen tähtimäinen kukka valkoisella reunuksella. Parvitulppaaneita luulen niiden olevan. Ovat lisääntyneetkin ja hyvin kauniita. Osa ollut jo monta vuotta, pari vuotta sitten on istutettu lisää. Kukkii myös isot ja komeat valkoiset tulppaanit, viime vuonna kukkivat eka kerran. Nimestä ei ole mitään tietoa enää. Tulppaaneista on ollut aiemmin huonoja kokemuksia, kun ovat kadonneet vuoden tai parin jälkeen.
    Tuula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihan parvitulppaaneilta. Ne ovat myös näitä kasvitieteellisiä ja pitkäikäisiä. Lisäksi vielä leviävät hyvin siemenistä. Siis kauniita ja varmoja :)
      Pitkälle jalostetut tuppaavat tosiaan olemaan aika lyhytikäisiä, etenkin savimailla. Viime vuoden kuiva kesä olikin hyvä tulppaaneille, eli nyt ne kukkivat komeasti.

      Poista