Sivut

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Perinteinen paavalinkukka, saintpaulia, santtu

Rakkaalla lapsella on monta nimeä kuten tällä saintpaulialla santpaulia, paavalinkukka ja santtu. Nämä valkoiset santut ovat olleet minulla jo kuukauden verran ja yhä kukkivat runsaasti. Silloin kuukausi sitten valkoinen väri tuntui tosi kauniilta... mutta nyt vähän turhan kylmältä. Ehkäpä muistattekin viime syksyltä sen fengshuipostauksen valkoisista kukista.

Saintpaulia ja lasikupu...

Lasikupu odottaa vielä hyasintteja, joten laitoin toisen saintpaulian kuvun sisälle. Näköjään täytyy pestä lasikupu ikkunanpesuaineella, kun se on noin samean näköinen. Vai tekiköhän kamera jonkin tempun 😁
Santun lehdetkin on tosi kauniit. Nämä ovat muuten kotimaisia eli Suomessa kasvatettuja.

Metallin valkeat kukat, fengshuissa...


Fengshuissa valkoinen väri edustaa metalli-elementtiä, samoin pyöreä muoto. Metalli on myös vuodenajoista syksy. Joten jos kotiin kaipaa lisää metallia-elementtiä, valkoiset santut on hyvä vaihtoehto. Paitsi ehkä näin syksyllä... Miksi syksyllä valkoiset kukat ei aina miellytä? 

Saintpaulian hoito-ohje...

Saintpaulia (Saintpaulia Ionantha-Ryhmä) viihtyy puoliaurinkoisella paikalla esimerkiksi länsi- tai itäikkunalla huoneenlämmössä. Se voi kukkia jopa läpi vuoden taukoamatta. Silloin se vaatii talvellakin valoisan paikan.
Sitä kannattaa kastella aluslautasen kautta ja lämpimällä vedellä. Talvella on hyvä varoa, ettei saintpaulia saa vetoa ikkunasta, etenkään jos multa on kosteaa. Ja muutenkin jos multa on liian märkää, sen juuret vioittuvat herkästi ja koko kasvi menee rumaksi.
Kasvavaa ja kukkivaa santtua lannoitetaan säännöllisesti, lannoitepullon ohjeen mukaan.

Miten saintpaulian saa kukkimaan uudelleen...

Vanha konsti saada santtu kukkimaan uudelleen on kastella sitä kuumalla vedellä lautasen kautta. Toki vesi pitää olla sellaista, että se ei ole kädelle liian kuumaa. Liikoja lehtiä voi myös poistaa, sekin näyttää auttavan uusien nuppujen muodostumisessa.

Vai onko teillä jotain muita hyviä konsteja santun uudelleen kukittamiseen?


Lakastuneet kukat ja liiat lehdet kannattaa katkaista tai leikata saksilla.

Terkuin Sari



12 kommenttia:

  1. Eipä oo nuita konsteja nuo hyväksi havaittu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä minäkin vain olen kuullut ja ehkäpä ne riittää :) Kuulemma joidenkin santut kukkivat ihan ilman mitään erityisiä konsteja.

      Poista
  2. Olen santtufani. Minulla on niitä viisi etelän puoleisella ikkunalaudalla: Kolme tummaa siniviolettia (monistettu yhdestä), kerrottu sininen ja tummanpunainen. Ne kukkivat lähes taukoamatta ympäri vuoden. Kastelen aluslautaselle haalealla vedellä, ja ne tuntuvat viihtyvän hyvin. Mukavan kiitollisia kukkijoita, kun olot on oikeat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen santtufani… tosin minisanttufani :) Harmillisesti minisaintpauliani saivat kylmää yhtenä talvena ja menivät tosi huonoiksi, joten heitin ne kompostiin. Viime vuosina niitä ei ole näkynyt myynnissä... mutta heti kun törmään niihin, niin ostan välittömästi :)
      Tuo on niin totta, että santut ovat kiitollisia kukkijoita, kun olot ovat oikeat. Ja kastelu kohdillaan. Tosi hienosti olet saanut santtusi viihtymään, jos ne kukkivat ympäri vuoden lähes tauotta.

      Poista
  3. Olen kuullut, että kukinta alkaisi, kun lisää vähän hiivaa kasteluveteen. Ei kokemusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin minulle ihan uutta. Voisipa joskus ihan kokeilla...

      Poista
  4. Kiva postaus ja todella kauniit kuvat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saara :) Itseä häiritsee tosi paljon tuo lasikuvun sameus. Se ei näytä noin samealta kuin kuvassa... täytyy viikonloppuna pestä se kunnon aineella.

      Poista
  5. Myös loraus kahvia ja juurien tökkiminen kynällä kukittaa santtua. Kahvia olen testannut ja se toimii.
    -Heidi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummatkin kukittamiskonstit ovat minulle ihan uusia! Tuli mieleen heti tuosta kahvista, että jotkut laittavat kahvinporoja pintamultaan. En kyllä muista oliko se vain yleensä santulle hyväksi vai pitäisikö sen kukittaa ;)
      Kahvin lorauttaminen on niin helppo testata, että sitä pitää kokeilla... jos näiden santtujen kukinta lakkaa.

      Poista
  6. Hei, pärjääkö santpaulia ulkona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saintpaulia ei kestä sadetta eikä suoraa auringonpaahdetta. Se voi kyllä olla ulkona kesän, katoksen alla ja suojassa auringolta.

      Poista