Sivut

sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Vuoden parhaat vesakon hävityspäivät lähestyy, ja kitkemispäivät

Jos olette suunnitelleet hävittää pensaita tai vesakkoa, niin se kannattaa tehdä näin heinä-elokuussa ns. viimeisinä päivinä eli hävityspäivinä. Silloin tutkimustenkin mukaan uusia versoja kasvaa paljon vähemmän tai ei lainkaan. Eli kuvassa olevasta orapihlaja-aidasta kannattaisi leikata vaahteran versot maata myöden, hävityspäivinä. Nämä ovat muuten myös hyviä #kitkemispäiviä.

Vesakko ja pusikko on syytä pitää kurissa...

Tässä kuvassa on vahingossa annettu pajujen kasvaa vapaasti serbiankuusten sekaan. Pajut kannattaisi nyt kiireen vilkkaa, siis hävityspäivinä, sahata matalaan kantoon. Nimittäin kun pajujen oksat osuvat kuusen oksiin, alkaa kuusi kellastuttaa siitä kohtaa neulasiaan. Siihen kohtaan kuusi ei enää kasvata uutta kasvua, vaan oksa kuivuu. Pajut olisi kannattanut kaataa jo vuosia sitten, kun olivat vielä pieniä taimia.

Juuriversojen hävitys..

Osa pensaista tekee runsaasti juuriversoja ja leviävät vuosien saatossa isolle alueelle. Juuriversojen takia niitä on myös hankala hävittää pihalta. Siksi näiden pensaiden kaivamiseen ja hävittämiseen kannattaa ehdottomasti käyttää hävityspäiviä.

Kuvan kohdasta on kaivinkone kaivanut kurtturuusut pois ja tilalle on tehty nurmikko. Kurtturuusu on niin sitkeä juuriversoilla leviävä pensas, että muutamassa kohdassa se näyttää edelleen sinnittelevän. Nämäkin siis kannattaa leikata tai kaivaa pois nyt hävityspäivinä.

Pajuangervot leviävät myös voimakkaasti juuriversoilla. Jos nyt tästäkin pensaasta haluttaisiin kaivaa osa pois, se kannattaisi ehdottomasti tehdä vain näin heinä-elokuussa hävityspäivinä. Tällöin pajuangervo ei ala heti puskea rajusti uusia juuriversoja. Jos kaivamisen tekisi vaikka keväällä, pensas oikein innostuisi kasvattamaan entistä enemmän juuriversoja.

Haitallisten vieraslajien hävityspäivät ja #kitkemispäivät...

Tämä ajankohta on myös hyvä monivuotisten vieraslajien hävitykseen. Jos on ongelmana ruttojuuri, japanintatar tai kuvan jättitatar (eli sahalinintatar), niin niidenkin kimppuun kannattaa käydä ensi viikolla.

Muutenkin nämä ns. viimeiset päivät eli hävityspäivät ovat aina hyviä rikkaruohojen kitkemispäiviä. Kesän 2018 parhaat kitkemispäivät vanhemmassa postauksessa.

Vesakon hävityspäivät eli viimeiset päivät ja #kitkemispäivät

ti-to 10.-12.7.2018 iltapäivästä

Edit  ke-pe 8.-10.8.2018 iltapäivästä



Verkkokurssillani opit paljon lisää kuun vaiheista puutarhanhoidossa eli eri pihatöiden ajoittamisesta. Oikeaan aikaan tehtynä, tulos on aina onnistunein. Tämä on perinnetietoa, josta opitaan koko ajan lisää käytännön puutarhatyössä, kun kirjaa ylös toimet ja havainnoi tarkasti. Ja jos ei itse jaksa alkaa opiskelemaan kantapään kautta, kannattaa ostaa tämä verkkokurssi 😊




Lisätietoa kurssista: Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi.

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

  1. Ensi vuonna tuo on ajankohtaista meillä. Kaupunki kaataa talvella tuosta ihan vierestä useamman haavan, joten vesoja on ensi kesänä tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kaatavat ne haavat vähenevällä kuulla, niin eivät versoa niin paljon. Muuten, Laita ylös muistiin se kaatopäivä, niin kesällä on sitten jännä katsoa, pitääkö nämä kuun vaiheet versomisessa paikkaansa ;)

      Poista
  2. Meillä on totaalisen villiintynyt lumimarjapensas, jonka juuria olen kiskonut irti viime kesästä alkaen. Kokeilen tuota kitkemispäivää seuraavana lääkkeenä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrothan sitten auttoiko. Olisi mielenkiintoista kuulla :)
      Nämä kitkemispäivät ovat iltapäivästä ja illasta. Eli ei kannata repiä versoja aamupäivän puolella.

      Poista
  3. Meillä on takapiha kuin viidakko tällä hetkellä. Pitäisi myös karsintoja tehdä, myös puihin. Vaihtolava hommataan tuohon pihalle, niin saa sitten kaiken pois. Uskon, että ensi keväänä taidetaankin aloittaa melko alusta. Meillä oli myös joitain ötököitä, jotka levittivät jotain sairautta niin, että moni pensas meni pilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen kuin hävittää mitään tai tilaa vaihtolavaa pihalle, kannattaa rauhassa selvittää, mitä on järkevää hävittää ja mitä jättää. Jos itsellä ei ole osaamista, voi aina pyytää paikalle ammattilaisen arvioimaan tilannetta :)

      Poista