Sivut

sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Onnistuuko kesäbegonian talvisäilytys?

Onko teistä joku kokeillut kesäbegonian talvisäilytystä? Tämä minun suloinen kerrottu kesäbegonia oli syksyllä niin hyvässä kunnossa, että koetan nyt saada sen säilymään talven yli. On kyllä jännä kokeilu. Sen sijaan pihahommiin en ole päässyt koko viikkona, joten pihakuulumisia laitan vasta ensi viikolla.

Kesäbegonian talvisäilytys...

Yritin etsiä tietoa kesäbegonian talvisäilytyksestä, mutta löysin vain begonioita koskevia yleisohjeita. Siksi olisikin tosi kiva kuulla, jos joku teistä on onnistunut säilyttämään sen hyvänä talven yli.
Yleisohjeena begonioille pitäisi olla talvella kasvihuonemaiset olot ja lämpötila noin 15 astetta. Testaan nyt talvisäilytystä viileän huoneen ikkunalla. Saas nähdä kuinka käy.

 Tältä se näytti tällä viikolla ennen kuin leikkasin versot lyhyemmiksi. Nimittäin tämä karistaa koko ajan kukkia ja nuppuja lattialle sekä on muutenkin vähän liian leveä ja korkea. Pöydällä on monta muuta kasvia, jotka otin nyt kuvaamisen ajaksi pois 😉

Leikkasin tältä myös kaikki nuput pois, niin ei roskaa vähään aikaan.

Sisällä syksyn hämärtyvissä päivissä tämän pinkkikukkaisen kesäbegonian kukkien väri on muuttunut.  Aika veikeitä näin valkopunaisinakin.

Edit - nämä kesäbegoniat säilyivät ikkunalla hyvin talven yli. Keväällä lähtivät niin innokkaasti kasvattamaan uusia versoja, että niitä sai trimmata pariinkin kertaan ennen parvekkeelle vientiä.

Pelargonit ikkunalla...

Tänä talvena pidän sisällä talvisäilytyksessä vain kolme pelargonia. Ne kaikki ovat vielä hyvän lehteviä. Ehkä siksi, että ne saavat joka kastelukerta merilevävettä. Se näyttää auttavan lehtiä pysymään kauniina.
Muut pihalla olleet pelargonit, ruostekukat, verenpisarat, suklaakosmos ja daaliat ovat jo kellarissa.


Sadeterkuin Sari


8 kommenttia:

  1. En ole kovin begonian ystävä, mutta toivon kaikkea hyvää talvetuskokeiluusi. Kielojen hyötöohjeesi on kestosuosikkini ja taidan sen linkittää omaan blogiini jos sallit! Tänään kaivon kielot ja laitoin ne hyötöön joulua odottamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en erityisemmin pidä begonioista, mutta tämä kerrottukukkainen kesäbegonia oli tosi suloinen. Enkä ollut aiemmin sellaista nähnyt, joten innolla kokeilen sen talvetusta.
      Toki kielojen hyötöohjeet saa linkittää :)
      Itse kaivan kielojen juuret vasta marraskuun loppupuoliskolla, kun kuun vaihe on kasvava.... mikäli pakkaskelit eivät tule ennen sitä.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Taitaa onnistua, sillä nyt jo muutama on kertonut sen onnistuvan. Yllätyin ihan, miten hyvältä nuo kesäbegoniat vielä näyttävät... niillä kun jännää erikoismultaa.

      Poista
  3. Olin joskus kasvattanut sitä ihan keittiön ikkunalla, siis normaalissa huonelämpötilassa. Kasvoi talven aikana sekä leveyttä että korkeutta koska hoidin sitä samalla tavoin kuin viherkasveja. Otin sitten keväällä pistokkaita siitä. Siitä on tosin ainakin 25 vuotta aikaa, kun minulla on ollut ostokukkia.
    Kannattaa ehdottomasti kokeilla kun se näyttää noin hyvältä nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta, se innostaa kokeiluun entistä enemmän :)
      Aika jännää, että menestyi ihan tavallisessa huoneenlämmössä. Paikka taisi olla aika valoisa?
      Täytyykin muistaa välillä antaa ihan lannoitetta niille, kun näyttävät kasvavan vielä niin hyvn.

      Poista
  4. Tuo on kyllä kaunis ja kukkien vaaleneminen vain lisää sen kauneutta. Tuleeko muuten tänä vuonna sulta joulukalenteria?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kerrottukukkainen kesäbegonia oli kyllä löytö! Ja siksi ajattelin kokeilla sen talvisäilytystä. Näyttää edelleen hyvältä :)
      Kyllä, Sarin joulublogissa jatkuu tänäkin vuonna Kukkiva Joulukalenteri.

      Poista