Sivut

tiistai 1. elokuuta 2017

Myskimalva, harmaamalvikki vai ruusumalva?

Parhaillaan kukkii nämä romanttisen vaaleanpunaiset maatiaisperennat. Aina näiden kukinta-aikaan moni kyselee minulta niiden nimiä. Joten tässä heille postaus myskimalvasta, harmaamalvikista, ruusumalvasta ja näitä muistuttavasta salkoruususta 😊

Myskimalva...

Myskimalva  (Malva moschata) on helppo tunnistaa sen syvään liuskoittuneista lehdistä. Se on myös näistä kaikkein matalin eli polvenkorkuinen, siis 30-60 cm korkea kasvupaikasta riippuen. Ensimmäinen kuva on myös myskimalvasta.
Myskimalva leviää hyvin siemenistä ja välillä tulee valkokukallisia taimia. Kasvi on lyhytikäinen, mutta se tekee uusia siementaimia.

Harmaamalvikki...

Harmaamalvikki (Lavatera thuringiaca) on myös helppo tunnistaa lehdistä. Niissä ei ole yhtään liuskottuneisuutta. Harmaamalvikki on kasvupaikasta riippuen 100-180 cm korkea.

Harmaamalvikki pysyy usein hyvin pystyssä, mutta tässä pihalla myrsky kaatoi varsia. Kuvan vasemmassa alakulmassa on komeamaksaruoho nupulla eli nämä ovat tosi korkeita tällä paikalla.

Ruusumalva...

Ruusumalvan (Malva alcea) erottaa myskimalvasta lehdistä ja korkeudesta. Eli lehdet eivät ole niin syvään liuskoittuneet ja ruusumalva kasvaa 70-100 cm korkeaksi.
Ruusumalva tekee vähän siementaimia ja kasvi on pitkäikäinen. Nämä myös voivat auttaa kasvin tunnistuksessa.

Ruusumalva kuulemma kaatuu joka kesä tällä pihalla, eli vaatisi hieman tuentaa.

Eli pelkän kasvin kukan perusteella on vaikea erottaa näitä toisistaan... sama on monella muullakin kasviryhmällä 😊

HUOM - malvat eli ruusumalva ja myskimalva risteytyvät helposti keskenään, jolloin siemenistä kasvaneet jälkeläiset ovat ulkonäöltään niiden "välimuotoja" eli korkeudet, lehdet, kukkien tunnusmerkit yms  vaihtelevat. Silloin ne ovat risteymiä eli eivät ole ruusumalvaa eivätkä myskimalvaa... toki niitä voi kutsua miten itse haluaa. 

Salkoruusu...

Tässä viininpunainen salkoruusu kukassa ja vieressä vaaleanpunainen harmaamalvikki.
Tarhasalkoruusulla (Alcea rosea) on tukevat varret ja kukat pitkin varren yläosaa, Kukkien väri vaihtelee punaisen eri sävyistä valkoiseen. On olemassa muitakin salkoruusuja kuten keltakukkainen nukkasalkoruusu (Alcea rugosa).
Suurin osa salkoruusuista eli jalostetut salkoruusut ovat lyhytikäisiä ja talvehtivat huonosti. On myös vanhoja salkoruusukantoja, mitkä ovat pitkäikäisiä, mutta niitä tapaa harvoin.

Myskimalvan, harmaamalvikin ja ruusumalvan hoito:

Perinnekasveina eli maatiaisperennoina nämä ovat helppoja ja vähään tyytyviä. Viihtyvät auringosta puolivarjoon, tuoreessa ravinteikkaassa multamaassa, jossa on läpäisevyyttä.
Keväällä niille voi antaa kompostimultaa tai hieman lannoitetta. Kesällä kaatuvat tuetaan ajoissa. Syksyllä tai viimeistään keväällä leikataan niiden lakastuneet varret pois.

Tätä postausta saa jakaa 😊

Kesäterkuin Sari

Ps. Olisi kiva kuulla, onko teidän pihalla näitä vaaleanpunaisia kaunottaria?

43 kommenttia:

  1. Meillä taitaa kasvaa harmaamalvikkia täällä pitkin kylää, se tekee siementaimia sinne sun tänne ja sitä putkahtelee ihan heinikostakin. Kuivalla paikalla ja kilpailun keskellä se kasvaa paljon pienemmäksi kuin kukkapenkissä.
    Valkokukkaista myskimalvaa sain ystävältä vuosia sitten, tänä vuonna sitä on erittäin vähän, mutta parissa paikassa sentään kukkii. Joinakin vuosina sitä on isot puskat ennen kuin ne väistyvät uuden sukupolven tieltä.
    Valitettavasti peurat tuntuvat syövän kaikkia malvakasveja hyvällä ruokahalulla: salkoruusut, malvat ja jalomalvat syödään usein ennen kuin pääsevät kukkaan, se on tosi harmi. Etenkin korkean salkoruusun suojaaminen verkolla on haastavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaamalvikkia näkee paljon vanhoilla pihoilla, ja tosiaan sinne tänne villiytyneenä. Ei kylläkään näytä olevan ongelmaleviäjä.
      Valkoinen myskimalva on tosi upea, etenkin kun sitä on paljon. Vai pitäisiköhän sanoa, silloin kun sitä on paljon ;)
      No voi hitsin peurat! Tuosta tulikin mieleeni, että pitääpä tässä alkaa valmistautua metsäkauriiden vierailuun.

      Poista
  2. Ei ole vaaleanpunaista, vaan valkoinen, yksi kukka kukkii :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen myskimalva on huikean kaunis. Toivottavasti niitä kasvaa sinulle vielä enemmänkin :)

      Poista
  3. Synnyinkodissani P-Karjalassa oli sitten ilmeisesti Harmaamalvikkia, sillä se kasvoi korkeaksi ja oli paikallaan niin kauan kuin muistan. Äitini nimitti sitä Tukkimiehen ruusuksi. Mutta nytpä pitää mennäkin tutkimaan, mitä lajia eri puolilla puutarhaani kukkivat "nuo" ovat. Leviävät ainakin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaamalvikki on tosi helppo tunnistaa sen korkeasta ja jämäkästä sekä pensasmaisesta kasvutavasta. Ja lehdet eivät ole liuskoittuneet.
      Muistaakseni harmaamalvikkia on myös kutsuttu tukkiruusuksi... rakkaalla lapsella on monta nimeä :)

      Poista
  4. Harmaa malvikki juuri alkanut kukkia Lahdessa. Naapurilta aikoinaan saanut ja niin kiitollinen kukka. Mulla on kukkapenkissä mutta sieltä vähän levinnytkin. Ei tarvitse tukea, vaikka on pisimmillään pari metrinen. Luonto on hoitanut kastelun enkä ole edes lannottanu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas monella täällä harmaamalvikkia :) Se on tosiaan helppo ja kiitollinen kukka.
      Olen nähnyt sitä aika kuivalla paikalla, tosin silloin se jää matalaksi. Sen kaipaamia ravinteitakin se voi saada muualta kuin lannoitteista, kuten monet perinneperennat ;)

      Poista
  5. Ruusumalvaa löytyy minun puutarhastani metsän keskeltä Virtasalmella. Siemenet olen saanut noin 15 vuitta sitten Bromarvista. Luulin kukan jo hävinneen puutarhadta kunnes se ilmestyi tänä kesänä jälkeen näkyviiv - toki jaranneeba naapuripenkkiin. Toivottavasti sitä llytyy runsaana myös ensi kesänä, pidän ukasvin väristä ja siitä että se kukkii mäin elokuun puolella kun useat muut kukkani ovat lopettamassa kukintaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusumalvan kukinta onkin näistä kaikkein värikkäin ja näyttävin. Ehkä siksi, että kukat ovat suht samalla korkeudella. Tai siltä sen näyttää :)
      Pidetään peukkuja, että ruusumalvasi kukkii tulevinakin vuosina!

      Poista
  6. Harmaamalvikkia löytyy myös täältä Jyväskylän suunnalta,-20 luvulla rakennetun kotimme pihasta. Kukkaa on siirretty ja jaettu monen monta kertaa ja joka kesä kukkii yhtä upeasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaamalvikki on kyllä upea, ja sopii niin hienosti vanhaan pihapiiriin :)

      Poista
  7. Minulla on ilmeisesti ruusumalvaa, valkoisena. Kukoistaa omenapuun juurella, mutta kaatuu kyllä tuetta joka vuosi. Ei ole erityisen kova leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusumalvaa näkee tosi harvoin valkoisena, sen sijaan myskimalvasta tulee välillä valkokukkaisia siementaimia. Sinulla on siis hieno perinnekasvi pihallasi :)

      Poista
  8. Meillä kasvaa harmaamalvikkia talon alkuperäisenä kasvina. Todella hyvä kasvi joka viihtyy pitkän paalujuuren ansiosta todella kuivilla kasvupaikoilla. Siementämällä levittäytyy vähän sinne ja tänne mutta annan myös levitä sillä kasvi kuolee muutaman vuoden elon jälkeen.
    Salkoruusuja olen kasvattanut vaihtelevalla menestyksellä, siemenestä en saa kasvamaan mutta ostotaimista kyllä, ihan kohta kukkivat.
    Myskimalvaa minulla on valkoisena, tykkään siitäkin. Yksi tuli salamatkustajana toisen taimen mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salkoruusuissa on tosi upeita värisävyjä. Olisi aivan mahtavaa löytää jostain monivuotista salkoruusua. Ehkäpä pitäisi käydä kasvienvaihtotoreilla etsiskelemässä. Olen myös kylvänyt niitä siemenistä ennen, mutta nykyään en enää meidän etanoiden takia.
      Saitpa hienon kasvin salamatkustajana :)

      Poista
  9. Ostimme 60-luvun talon, pihassa kasvaa harmaamalvikkia ja päivänliljaa �� piti oikein valokuvan kera kysyä puutarhakeskuksesta tuon malvikin nimi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ovatkin ihanat ja helpot perinnekasvit. Pihalla, jossa kävin kuvaamassa ruusumalvaa, oranssikukkainen rusopäivänlilja kukki juuri ruusumalvojen vieressä. Oli kyllä vahva väriyhdistelmä, ja itse asiassa aika hieno :)

      Poista
  10. Harmaamalvikkia on meilläkin 50-luvulta olevan talon pihassa Helsingissä. Upea kasvi, kukkii pitkään eikä tarvitse minkään sortin hoitoa. Olenkin jakanut sitä ystäville eteenpäin :)
    T. Undine

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaamalvikkia taitaa olla vanhoilla pihoilla niin etelässä kuin pohjoisessakin. Eikä mikään ihme, on se niin hieno perinnekasvi.
      Ja tosi mahtavaa, että vanhaa kasvikantaa jaetaan eteenpäin. Siten se säilyy tulevillekin polville :)

      Poista
  11. Myös minulla on ihanaa harmaamalvikkia. Sitä näyttää olevan yhdellä jos toisella täällä siirtolapuutarhassamme. muutkin perinnekasvit ovat levinneet palstalta toiselle puutarhureiden vaihtaessa kasveja ja osa ihan itsestäänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selvästikin harmaamalvikki on kestävä ja sitkeä, kun sitä on niin monella pihalla, ihan jo näiden vastaustenkin perusteella. Onhan se kaunis, eikä tarvitse tuentaa eikä juuri hoitoakaan.
      Siirtolapuutarhat ovat kyllä ihania perinnekasvien aarrearkkuja :)

      Poista
  12. Vastaukset
    1. No voihan harmi. Olikohan niiden kasvupaikka talvella liian märkä, sillä nämä ovat tosi kestäviä. Paitsi se myskimalva, joka on lyhytikäinen, mutta tekee paljon siementaimia.

      Poista
  13. Kaikkia näitä löytyy. Harmaamalvikin siemenet sain blogiystävältä ja viime vuonna kasvatti vain ruusukkeet, ei kukkinut. Tänä vuonna lähti sitten oikein voimalla kasvuun ja on nyt liki 200 cm korkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin aika yllättävää, että jo toisena vuotena harmaamalvikki kasvaa niin isoksi. Toki tänä vuonna on satanut vähän väliä, mikä kasvattaa kaikkien kasvien korkeutta.

      Poista
  14. Harmaamalvikilla on tosi syvät juuret.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään ihmettele, koska se on niin korkea ja pitkäikäinen, sekä vaatimaton kasvupaikan suhteen. Silloin pitääkin olla hyvät juuret :)

      Poista
  15. Kaikkia löytyy ja tuo myskimalva on valkoinen ja siitä tykkään eniten, vaikka leviää sinne tänne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä olen nähnyt parilla pihalla valkoista myskimalvaa ihan omana aika isonakin kasvustona. Ja oli kyllä upean näköisiä!

      Poista
  16. Harmaamalvikki kukkii parhaillaan Kaarinassa Turun rajalla. Kestävä komea perenna. Tykkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on upea ja kestävä perinneperenna. Ja pysyy hyvin pystyssä ilman tuentaa :)
      Meilläkin se kukkii parhaillaan, siis Nurmijärvellä Uudellamaalla.

      Poista
  17. Minulla on ruusumalvaa Oulun seudulla. Muutaman siementaimen joskus löytää, mutta ei riesaksi leviä. Kasvaa pionien väleissä ja ei tarvitse siellä tukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä onneksi mikään ei taida olla ongelmaleviäjä. Ja ylimääräiset on helppo kitkeä pois. Tuo onkin hyvä konsti laittaa kaatuileva kasvi pystyssä pysyvien sekaan :)

      Poista
  18. Hei
    Minulla on menossa ensimmäinen kokeilu. Luulen että kokeilussa on harmaamalvikki, Vielä ei oikein voi lehtien eikä muunkaan perusteella päätellä, koska...
    ...ensin toissa kesänä naapurilta saamani oksat kuivivat unohduksissa heidän terassille. Hain ne omaan pihaan sellaisina kuivuudesta nuokkuvina ja nakkasin sellaisen valmiiksi kaivetun kuopan päälle, jossa oli vain vähän multaa. Ja siihen ne sitten jäi talveksi. Manasin viime kesänä kun jäi istutus tekemättä. Kuoppaan nousi kuitenkin joitakin "tuntemattomia" minimini ruusukkeita joista ei tullut sen kummempaa. Annoin olla ja nyt siellä on taas samat ruusukkeet. Lisäsin ressukoille multaa ja laitoin vähän lannoitetta. Nyt kieli pitkällä odotan, mitä sieltä tulee vai tuleeko mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana stoori :) Jotkin kasvit ovat tosi sitkeitä, kuten nämä perinnekasvit.
      Näet varmaan jo tänä kesänä, mitä kasveja ne ovat. Ja toivotaan, että upeita harmaamalvikkeja. Ne muuten lisääntyy myös siemenistä, etenkin kun kylvää siemenet maahan jo syksyllä.

      Poista
  19. Istutin viime kesänä kaksi tarhasalkoruusun tainta. Luki, että on kaksivuotinen, nyt aukoo nuppuja. Tiedätkö tarvitseeko salkoruusu kylmäkäsittelyn? En onnistu löytämään tietoa. Ajattelin, kerätä syksyllä siemeniä, jos vaikka onnistuisin saada kasvamaan uudet taimet ensi kesänä, jos eivät maahan varisseet lähdekään kasvamaan. Kiitos vastauksesta ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarhasalkoruusu on tosiaan yleensä kaksivuotinen kasvi ja tekee paljon siemeniä. Sen siemenet eivät tarvitse kylmäkäsittelyä eli voit keväällä kylvää siemenet joko esikasvatukseen sisälle tai suoraan ulos pihalle. Todennäköisesti syksyllä maahan varisseet siemenet lähtevät myös kasvuun :)

      Poista
  20. Mökki pihaan on hommattu harmaamalvikki ja tänäkeväänä kylvetty siemeniä. Joten pikku taimia on nyt aika monta. Samoin myskimalvaa olen hommannut siemeniä. Malvat ja malvikit on ihanan helppoja siemenestä kasvatetavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nämä malvat ja malvikit ovat niin helppoja ja varmoja kukkijoita. Ne leviävät itse siemenistä ympärilleen ja toki niitä voi myös täsmäkylvää haluttuun paikkaan. Ja taimiakin on helppo siirrellä. Upeita kasveja siis :)

      Poista
  21. Oletko leikannut malvat kukinnan jälkeen? Laitoin viime syksynä viisi taimea ja ne on tänä kesänä villiintyneet valtaviksi puskiksi, eivätkä ole enää kovin kauniita. En ainakaan toivo, että siementävät siihen penkkiin, koska siinä on jo nyt liian ahdasta :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leikkaan yleensä niiltä kukkineet latvat pois, jotta eivät leviä siemenistä. Nimittäin hyvänä vuotena, niitä siementaimia voi tulla yllättävän paljon :)
      Ruusumalvan ja myskimalva vanhat kukkineet versot leikkaan myös joskus, jos ne ovat kasvattaneet uusia versoja maasta. Ne uudet versot kukkivat yleensä sitten syksymmällä.

      Poista
    2. Kiitos neuvosta. Lähdenpä samantien napsimaan siemenet talteen :-)

      Poista