Sivut

perjantai 17. maaliskuuta 2017

Mehitähdet talvehti ruukussa, jee!

Jouluruusupostauksessa vähän vilahti jo nämä super ihanat mehitähdet. Ostin ne viime kesänä,  ja näyttävät talvehtineen hyvin parvekkeen suojassa. Vain yksi mehiruusuke kuoli. Näiden nimestä en ole ihan varma, mutta saattavat olla partamehitähteä (Sempervivum ciliosum). Ovat kyllä jännän karvaisia 😊


Mullaksi laitoin silloin kesällä hiekkapitoista multaa ja taimet jätin aika ylös. Jostain ruukkujen vaihdosta tuli noita kevytsorapalleroita. Koska ne olivat vanhoja, eikä niitä viitsi laittaa viherkasveille, niin laitoin ne näiden mehitähtien mullan pinnalle.

Mehitähtien hoito:

Mehitähdet (Sempervivum) ovat monivuotisia perennoja. Vähän saman näköisiä mehikasveja myydään myös kukkakaupoissa, mutta ne eivät talvehdi meillä ulkona.
Mehitähdet ovat kivikkokasveja eli viihtyvät auringossa ja kuivallakin paikalla. Tyytyvät vähään multaan ja hoitoon. Vain istutusvuonna niitä kastellaan ja silloinkin harvoin. Niitä ei saa lannoittaa!
Tärkeää niiden viihtymisessä on myös se, että maa on läpäisevää ja syksyn/talven sateet eivät jää lätäköiksi mullan pinnalle.
Parvekkeellani on onneksi katto ja lasitus, joten ovat säästyneet sateilta 😊

Itse sipulista kasvatetut hyasintit:

Eka itse hyödetty eli sipulista kasvatettu hyasintti availee kukkiaan. Ihana tuoksu 😊
Hyvin näkee lehdistä, mitkä ovat olleet parvekkeella jo pidempään. Kellertävälehtiset on otettu kellarista parvekkeelle vasta vähän aikaa sitten. Ovat muuten viikossa kasvaneet aika kivasti...  kuten Itse kasvatetut kevätkurjenmiekat -postauksesta näkee.

Viikonloppuna pääsenkin tutkimaan, miten kevät on edennyt pihalla. Krookuksen nuppuja ja lumikelloja siellä näytti ainakin olevan... mitä nyt sadepäivänä ehdin pikaisesti nähdä.

Hauskaa viikonloppua!

Terkuin Sari


10 kommenttia:

  1. Lumikelloja näin myös viime viikonloppuna ja kylläpä ilahduin. Äsken sain ajatuksen käydä kastelemassa lasitetun parvekkeen kukkia talven jälkeen ja voi ihmettä! Kärhössä oli jo tosi monta vihreää lehtirypästä tulossa. Varmaan on aikakin aloittaa kastelu? Säleikkövilliviinissä ei näkynyt vastaavaa viherrystä ainakaan vielä...

    -Ulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevään ekat sipulikukat ovat aina niin ihana näky :)
      Kärhöt lähtevät kasvuun paljon aikaisemmin mitä villiviinit. Se on ihan normaalia. Kohta pääset leikkaamaan kärhöstä kuolleet verson osat pois.
      Kastelu aloitetaan heti, kun multa on kuivunut eli kun multa kaipaa kastelua. Kastelussa ei katsota kalenteria, vaan multaa... paitsi tietysti voi katsoa kastelupäivät kuukalenterista :)

      Poista
  2. Kiitos taas hyvistä ohjeista.Kauniita hyasintteja sinulla.Meillä on hyvin aurinkoinen takapiha ,istutin viimekesänä mehitähden ilmeisesti oikein sopivalle paikalle vuorimännyn ja laventelin seuraksi,mikään niistä ei kai tarvi lannoitusta eikä paljoa kastelua.Mehitähti näyttää olevan hengissä edelleen,laventelista en täysin varma ole.Milloinhan laventeleista olisi hyvä aika leikata kuivanneet oksat pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Näin on eli nuo mainitsemasi kasvit tyytyvät aika vähään ja itse asiassa viihtyvät parhaiten läpäisevässä maassa.
      Laventeli saattaa näyttää ihan kuolleelta, mutta herääkin kasvuun toukokuun lopulla. Eli viimeistään silloin näkee kuivat oksat. Toki sitä voi jo aiemminkin leikata :)

      Poista
  3. Suloisen pörröiset mehitähdet. Hyvin kasvavat keväthyasinttisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastuin heti näihin "karvapallo" mehitähtiin, kun näin ne kevätmarkkinoilla. Harmillisesti en vain ottanut ylös perennataimitarhan nimeä. Heillä oli muitakin jänniä kasveja :)

      Poista
  4. Hieno juttu! meillä ne ovat aina kuolleet, ja olen luopunut yrityksestä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehitähtien ruukkuviljelyn jujuna onkin varovainen kastelu. Ja syksystä kevääseen kastellaan tosi pienellä vesimäärällä, ja vain jos multa on kuivaa. Eli talvehtivat parhaiten katoksen alla.

      Poista
  5. Voi oon niin rakastunut Mehitähtiin! Instassa on ihania Mehitähtikuvia, värikkäitä sekoituksia ruukuissa ja maassa - ideoita pursuaa kivikkopenkkiä varten kesäksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehitähdet on kyllä ihania ja niitä on isoja, pieniä, karvaisia, kiiltäviä, viininpunaisia ja vihreitä... siis tosi monenlaisia.
      Osa on muuten meillä talvenarkoja, eli eivät siedä yhtään talvimärkyyttä.

      Poista