Sivut

tiistai 6. maaliskuuta 2012

Toivottavasti ei käy näin...

Toivottavasti olette jo muistaneet suojata auringon paisteessa olevat kartiovalkokuuset, marjakuuset ja nuoret tuijat. Ettei vaan käy näin...  Tältä kartiovalkokuuselta kevätaurinko tuhosi neulaset. 
Meidän pihan kartiovalkokuuselle laitettiin suojauskangas jo helmikuun puolessa välissä. Tuijat onkin jo niin vanhoja, ettei niitä tarvitse suojata : )


Ja toivottavasti olette muistaneet suojata hedelmäpuut, pensasmustikat, kultasateen yms rusakoilta, ettei käy näin...  Ja jos suojat ovat jääneet liian mataliksi runsaan lumen takia, jotain kannattaa tehdä nyt heti. 
Tämä puu ei tästä toipunut : /  
Meillä on vanhat parimetriset kanaverkot, jotka on laitettu jo syksyllä. Sitä oppii monesti kantapään kautta ; )
Vanhemmat jutut hedelmäpuiden talvisuojauksesta, klik  ja   pensaiden talvisuojauksesta, klik.


Toivottavasti käy juuri näin.... 
Jättiverbenan alut näyttävät tänään tältä. Kuun lopulla pääsenkin koulimaan niitä pieniin ruukkuihin.
Toivottavasti teidänkin jättiverbenan kylvökset ovat jo itäneet : )

Pelargonit ovat jo hyvässä kasvussa. Kuvassa runkopelakuu, jonka kasvatuksen aloitin viime vuonna pistokkaasta. Talven se oli työhuoneen ikkunalla, normaalissa huoneenlämmössä. Joulun tietämillä sillä oli todella huonon näköiset lehdet.. ja nyt se näyttää tältä : )



9 kommenttia:

  1. Juuri vähän aikaa sitten kävin hakemassa varjostuskankaan varastosta. Tänään saavat suojat:)

    VastaaPoista
  2. Nyt joudun vastaamaan "en" ja "en", molempiin suojauskysymyksiin :/ Seli-selitys: liikaa kovaa lunta, ei pääse lähellekään puita tai pensaita... ja pupu on käynyt jo pihalla loikkimassa, joten taitaa olla myöhäistäkin. Ja aurinkokin on paahtanut jo lähemmäs viikon. Ja missähän ne varjostuskankaatkin lie.

    Noh, sitä niittää mitä kylvää, eli lumien sulettua sitten nuristaan omaa laiskuutta ;) Tuo kuva nakerretusta puunrungosta toi kyllä viime kevään isabellasyreenin vahingot elävästi mieleen, hmm. Josko sittenkin lähtisi lunta lapioimaan...

    Nuo minijättiverbenat näyttävät reippailta. Tyydyn olemaan iloinen puolestasi, sillä mun kylvökset ovat aivan hipihiljaa. Tosin ne pääsivät kuivumaan yhdessä vaiheessa ihan korpuiksi, joten en enää hirveästi odota niiden itämistä. Että ensi vuonna uudestaan, ja sillä suosittelemallasi kylmäkäsittelymetodilla.

    Ja runkopelakuusta tulee komea! Minkä väristä kukkaa hän tulee sitten kohta tuottamaan?

    VastaaPoista
  3. Sussi - hyvä : ) On niin sääli, jos komeat havukasvit vioittuvat. Kaikki kun ei korjaannu, ja osa jopa kuolee totaaliseen vioitukseen.
    Onneksi on näin paljon lunta, antamassa suojaa pienimmille havuille : )

    Geranium - parempi suojata myöhään kuin ei ollenkaan ; )
    Suojaamme yleensä hedelmäpuut, mutta kerran jätimme osan suojaamatta... ja eikös puput syöneet yhden puun totaalisesti.. oppia ikä kaikki ; )
    Voithan laittaa vieläkin jättiverbenakylvöksesi jääkaappiin, vaikka pariksi viikoksi. Se saattaa auttaa : )
    Runkopelakuu-sanassa on linkki juttuun, josta löytyy sen kuva kesältä. Eli se on hennon vaaleanpunainen `Mårbacka Tulpan`.

    VastaaPoista
  4. Minkä ikäisiä tuijia ei enää tarvi suojata? Minä olen laittanut suojat joka kevät, oli sitten minkä ikäisiä tahansa...
    Meilläkin on pupun jälkiä näkynyt, mutta onneksi laitoin omenapuille niin korkeat verkot, etteivät yllä lumen päältäkään sinne.
    Mullakin on kylvökset jo nousseet, nimittäin palsamit.
    Onko se verbena sellaista, jota voi kuivata? Kaunista joka tapauksessa.
    Ihanaa kevätauringon paistetta!

    VastaaPoista
  5. Meillä jänis ehti jo tuhota omenapuun :/ isäni toi sen syksyllä tupaantuliaislahjaksi. Noh, keväällä uusi puu vaan maahan ja muistaa sen sitten suojata paremmin.
    Oppimista kantapään kautta tosiaankin :)

    VastaaPoista
  6. Eeviregina - täällä etelässä monesti suositellaan tuijat suojattavan ekat 5 vuotta. Kovin paahteisella paikalla kannattanee suojata vähän pidempäänkin : )
    En ole kuullut, että jättiverbenaa kuivattaisiin. Taidanpa kokeilla sen kuivaamista... sitten joskus loppukesällä.
    Oikein ihanaa kevätpäivää sinullekin !

    Kaisa - sitä kummasti kyllä muistaa jatkossa suojata hedelmäpuut, kun pupu on kerran ne syönyt ; )
    Ja onneksi tuhoutuneen tilalle voi aina ostaa uuden : )

    VastaaPoista
  7. Mulla on useampi tuija tontilla ja ikinä en ole niitä mitenkään suojannut, ja ihan ovat aina talvista ja keväistä selvinneet. Olen ajatellut, että niiden tätyy olla sitten oikeilla paikoillaan.(tietysti nyt kun kehua retostan, käy köpelösti)enemmän mua ihmetyttää tyypit, jotka laittavat tuijijensa suojaksi tiukan säkkikankaan ja sitovat se lopuksi niin tiukalle että...kuka siellä henkeä saa..ja toden näköisesti pitävät sitä vielä toukokuussakin tuijan päällä...nähty on..ja ärsyttänyt on.

    VastaaPoista
  8. No niinpä olikin linkki, en sitä jostain syystä huomannut... mutta ihana puu on tulossa!

    VastaaPoista
  9. Tuija - sinua siis ahdistaa tuijien tukala tilanne, Tuijana sen ymmärrät ehkä meitä muita paremmin, hih ; )
    Jos tuijat on istutettu paikkaan, mihin paistaa aurinko jo nyt koko päivän, nuoret tuijat täytyy suojata. Muutoin kevätaurinko vioittaa niitä, ja joskus tuija jopa kuolee siihen.
    Se on kyllä totta, ettei säkkikangasta kannata laittaa useampaa kerrosta tuijan ympärille... niin tuijaa ei ahdista : )

    Geranium - se on aika pienikasvuinen eli oletan sen sopivan puuksi. Vielä siinä ei näy nuppuja... mutta kohtapuoliin : )

    VastaaPoista