Sivut

keskiviikko 10. elokuuta 2011

Syyslannoituksen aika... vaikka kesä jatkuu vielä pitkään : )

Hyvä syyslannoituksen ajankohta on lauantaina 13.8.2011, kuunvaiheiden mukaan.

Syyslannoitus

Ainoa luonnonmukainen syyslannoite on Biolanin Syksyn PK-lannoite. Vai oletteko nähneet muita luonnonlannoitteita syyslannoitukseen ?
Syyslannoitteessa ei ole typpeä, mitä taas on paljon kevät- ja kesälannoitteissa. Syyslannoitteen sisältämät ravinteet auttavat kasvia talvehtimaan paremmin ja joidenkin kasvien kukintaakin se parantaa. Syyslannoite annetaan kasville, kun se on vielä täysin vihreä eli elokuun puolessa välissä täällä Etelä-Suomessa.

Meidän pihalla syyslannoitetta saa talvenarat kasvit. Muut pärjäävät hyvin ilman, ja kukkivatkin ihan kivasti. Marjapensaat ja hedelmäpuut kalkitaan puuntuhkalla ja ne kukkivat hyvin, joten mutu-tuntumalla jätämme nekin syyslannoittamatta ; )

Sen sijaan näma talvenarat jalo- eli loistokärhöt saavat syyslannoitetta, annosteltuna tarkasti ohjeen mukaan...

kuten myös kaikki Endless Summer -hortensiat ...
ja syyssyrikät. Etenkin sen toisen syyssyrikän aion syyslannoittaa, sillä sen taidan jättää maahan talveksi. Tämän kuvan lila syyssyrikkä kiikutetaan taas kellariin.
Ihana perhoskasvi muten : )
Sitten on vielä nämä jalo- ja maanpeiteruusut. Nekin saavat syyslannoitetta. Siinä taisikin olla kaikki talvenarat kasvit, jos nyt muistan oikein, hih ; )
Meillä on satanut nyt ihanasti, usein ja paljon kerralla. Yhden pienen harmin sade aiheutti... se pilasi sen seonneen tarhaidänunikon kukan, ennen kuin ehdin kuvata sen.
No, nyt ainakin tiedän, että kukka on oikean värinen ; )

14 kommenttia:

  1. Puuntuhkasta kerroitkin. Ajattelin tuossa ennenkuin kerkesin luvuissa sun marjapuskiis, että käviskö se perennoille syyslannotteeksi, niille jotka tykkäävät kalkista? Siinä kun ei ole typpeä, niin luin eilisestä vuoden 1994 KotiPuutarhalehdestä :). Olen säästänyt isältä saamia lehtejä, niissä kun on niin paljon hyviä juttuja. Niin, siitä tuhkasta vielä, että siinä oli myös, että se voi sisältää raskasmetalleja, että kasvimaalle sitä ei suositeltu.
    Harmi sun unikkoas. Jospa se ensikesänä pääsis parempaan loistoon.

    VastaaPoista
  2. "Viilataanko pilkkua" ja korjataan kommenttini, että eilen luin vuoden 1994 lehdestä. Sanotaan nyt samalla, että samassa jutussa oli myös jättiputkesta, että jos sen menee leikkaamaan syksyllä, sen juurakko voi kärsiä. Siihen aikaan putki on ollut kai mieluinen kasvi puutarhassa. Otettasko tämän päivän tietoihin se, että tuhotaan jättiputki leikkaamalla just ennen pakkasia ;)

    VastaaPoista
  3. Syyssyrikkäni paleltuivat kaikki talvella maata myöten, mutta ovat kasvaneet täyteen loistoonsa kesän aikana, joten ainakin täällä kakkosvyöhykkeellä tuntuu toimivan perennana.

    Eikö puuntuhka ole turhan emäksistä marjapensaille, jotka pitävät happamasta maasta? Itse olen tavan mukaan levitellyt sitä lumen päälle kevättalvesta, mutta tiedä häntä valuuko hukkaan koko tuhka.

    VastaaPoista
  4. Voi unikkoraasua! Meni tanssiaismekko piloille :-D
    Kiitos muistuttamisesta! Pitääkin lannoittaa talvenkeston lisäämiseksi magnoliat ja samettihortensia, ja nuo ruusut ja Endless Summeri.

    VastaaPoista
  5. Kärhöillehän sitä voisin minäkin laittaa, muuta talvenarkaa meillä ei taida nyt ollakaan.
    Syrikkää taidan vielä joskus kokeilla uudelleen...

    VastaaPoista
  6. Kiitos taas vinkeistä, lannoite on jo valmiina, mutta olen odotellut milloin kuukalenteri kertoo oikean ajankohdan.

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä! Nyt minäkin koitan muistaa lannoittaa :)

    VastaaPoista
  8. Selailin jälleen näitä sivujasi ja mielenkiintoni heräsi vaaleanpunaista idänunikkoa kohtaan. Olisiko sinulla tietoa, mistä sellaisen alkuja voisi hankkia?

    VastaaPoista
  9. Multasormi - minulla on sellainen tuntuma, että ns. tavalliset perennat eivät tarvitse syyslannoitusta.
    Ajattelisin tuhkan ennemminkin kalkituksena, sillä se nostaa maan pH:ta nopeasti ja tehokkaasti. Toki se tuo myös joitakin ravainteita maahan.
    En tiedä onkohan tutkittu, nouseeko raskasmetallit maasta kasveihin. Eli onko porkkanassa sitten kadmiumia ; )
    Leikkaisin jättiputket elokuussa, kuun vaiheiden mukaan hävityspäivänä. Tai myrkyttäisin ne silloin. Ja uusisin toimenpiteen taas syyskuussa hävityspäivinä... eli kaikki keinot vaan peliin ; )
    Hih, en aluksi edes huomannut tuota pientä "kirjoitusvirhettäsi", vaan luin sen "oikein" ; )

    Anonyymi - olen kuullut saman, että syyssyrikkä käyttäytyy kuin perenna meillä. Jostain syystä joiltakin se on kuollut kokonaan, ehkäpä paikka on vain ollut huono.
    Nykytiedon mukaan marjapensaat ja koristepensaat viihtyvät pH 6-6,5. Ainoataan pensasmustikka viihtyy happamassa.

    Saila - minulta jäi magnolia ostamatta, ensi keväänä uusi yritys ; )
    Olen vähän huolissani unikosta, koska siinä on nyt toinenkin nuppu tulossa. Taidanpa heittää sillekin vähän syyslannoitetta : )

    pioni - kokeile ihmeessä syrikkää.. on se niin upea perhoskasvi : ) Ostin kesäkuussa yhden syrikän ja istutin sen maahan. Se on kasvanut tosi komeasti, ja siinä on paljon nuppuja. Laitan kuvia, kunhan nuput nyt aukeavat....

    Intianminttu - ilman muuta kannattaa leikata syyssyrikän kuihtuneet kukinnot pois. Se tekee silloin nopeammin uusia nuppuja. Ja onhan se siistimpikin ; )

    Cheri - no, nyt se ajankohta on ihan lähellä ; )
    Minulla on vielä syyslannoite kaupassa. Nyt täytyykin pitää peukkuja, että meidän rautakaupasta löytyy tuota Biolanin syyslannoitetta....

    Mari - ole hyvä : ) Syyslannoite on hyvä hedelmä- ja marjakasveille, etenkin jos ne eivät ole kukkineet kunnolla tai kasvu on ollut vähäistä. Ja niillekin sen syyslannoitteen voi antaa nyt.

    Nina - lohenpunaista tarhaidänunikkoa (Papaver orientale...) löytyy ainakin Särkän Perennataimistolta. Vaaleanpunaista taas Terolan Taimitarhalta.
    Nämä ovat perennataimitarhoja, joilla on myös myymälät ja ainakin Särkän Perenantaimisto toimittaa myös Matkahuollon kautta, ehkäpä Terolakin ; )

    VastaaPoista
  10. Juuri katselin kaupassa syyslannoitetta:)

    Minäkin mietin, että uskaltaako syrikän kuihtuneet kukat leikata, kiitos kun vahvistit asian.

    VastaaPoista
  11. Onhan täällä monelaista asiaakin, mutta onko aivan pakko lähes joka postaukseen tukkia näitä HIH Hihkuja? Typerää, lapsellistakin.

    VastaaPoista
  12. Sussi - ole hyvä : ) Kävin tänään rautakaupassa ostamassa pienen pussin tavallista Syyslannoitetta, Biolania ei heiltä löytynyt.
    Ehkä tämän verran, voin antaa periksi pihan luonnonmukaisesta hoidosta ; )

    Anonyymi - blogin kirjoittaminen on hauskaa ; ) Ja valitettavasti, en voi aina pidätellä hihitystäni... toki tiedän, etteivät kaikki voi ymmärtää mitä hihitän, ja ainahan hihitys myös ärsyttää joitakin. Onneksi ne jotka tuntevat minut, ymmärtävät hihitykseni syitä, hih ; )
    Ja kiitos palautteesta, on aivan ihanaa olla lapsellinen, sillä ikään kuin lapsen silmin näkee ja kokee puutarhan paljon paremmin.
    Toivotan sinullekin leppoisia ja hauskoja hetkiä puutarhan parissa : )

    VastaaPoista
  13. Kauniit kuvat kukkivista kukista ja perhosesta! Minä en ole syyslannottanut koskaan, hih!
    Oi tuo viimeinen kuva unikostasi on tosi kaunis vaikkakin on nyt hiukan rupsahtanut, mutta kukapa se nyt kaunis olisikaan sateen runtelemana!:)

    Ihanat kuvat jälleen ja hyvät kirjoitukset, leppoisaa aurinkoista viikonlopun alkua:)

    VastaaPoista
  14. Sirkka - minäkin ostin nyt elämäni ensimmäisen syyslannoitepussin, hih ; ) Pihalle on kertynyt niin paljon talvenarkoja kasveja, että päätin tehdä tämän hankinnan ja pelata varman päälle.
    Tarhaidänunikot ovat lemppareitani, ja tämä valkoinen kukki nyt ekan kerran : )
    Ihanaa viikonloppua sinullekin !

    VastaaPoista