Sivut

torstai 30. kesäkuuta 2011

Huumaava datura... "huono taimi"

Kylvämäni daturat kuolivat kaikki, ehkä ikkunan raosta puhaltavaan kylmyyteen. No, ei se mitään, kaupastahan saa aina valmiita ja isoja taimia : )
Löysin siis daturan eli hulluruohon... ja siinä oli jo isoja nuppuja.

Sen lehdistö on tummahko. Ja kotona huomasin, että lehtien alapinnoilla on paljon vihannespunkkeja... eli jos nyt ei ymmärtäisi tehdä asialle mitään, koko kasvi menisi tosi rumaksi. Lisäksi kaikki keskikokoiset nuput tippuivat heti pois, kasvi on selvästikin ollut liian pitkään myymälässä. Jännää, että näin pääsee käymään ihan laatutietoisessakin myymälässä. Ostin tämän Helsingin keskustan isosta ja laatua myyvästä tavaratalosta ; )

No, taimi on niin hyvä, että pienet ötökät sen lehdillä ei haittaa, kun ruiskuttaa ötökät luonnonmukaisella torjunta-aineella: )
Ja nyt valoon päästyään, datura on kasvattanut isommiksi pieniä nuppujen alkuja, eli hyvältä näyttää !
Kukka on voimakkaasti tuoksuva!!!! Siis illalla! Tuoksu ihan leijailee koko asuntoon, kun parvekkeen ovi on auki, mahtavaa !
Päivällä siinä ei ole mitään tuoksua, vaan lehdistö jopa haisee hieman.
Kukka on halkaisijaltaan noin 8 cm. Siinä on kivan koristeellinen reuna : )

Daturan eli hulluruohon hoito-ohje:

Datura viihtyy aurinkoisella ja puoliaurinkoisella paikalla. Sillä on hyvä olla riittävän iso ruukku, sillä isona kasvina se juo paljon vettä. Daturaa joutuu kastelemaan usein ja lannoittamaan säännöllisesti. Se ei kestä kylmää ; )
Datura voi muuten talvehtia viileässä ja valoisassa huoneessa. Sitä aionkin kokeilla : )
Daturat ovat myrkyllisiä.
Daturaa muistuttava pasuunakukka on muuten erittäin myrkyllinen syötynä.


Jos yksi daturan kukka kestää päivän tai pari, niin tämä daalian kukka kestää tosi pitkään. Tästä näet siitä kuvan juhannuksena, siis samasta kukasta.

Alla olevassa kuvassa näkyy myös punaisia maljaköynnöksen kukkia, sen vanhan maljaköynnöksen : )
Olisi kiva kuulla kokemuksia daturan hoidosta, ja talvetuksestakin : )

14 kommenttia:

  1. Hei Sari,
    kylläpä onkin mielenkiintoinen uusi kasvisi...en ole nähnyt enkä kuullut. Mutta nytpä tiedän ja jostain syystä hullaannuin tuohon...

    Ja kiitos tuosta myrkkyvinkistä - mulla mokomiin ruusuihin tullut kirvoja - ihan pelottaa kukkivatko ollenkaan :( Olen mäntysuopaliuoksella niitä yrittänyt tuohota.


    Nautitaan :D

    VastaaPoista
  2. Aivan ihana kukka. Laitoin muuten linnuille vihdoin sen altaan. Eivät heti löytäneet sinne. Huomenna sitten.

    VastaaPoista
  3. Daturasta olen paljon kuullut ja fyllissä ihaillut, mutten ole koskaan itse sitä kasvattanut.

    Kauniit kuvat kyllä laittaa miettimään.. ;)

    VastaaPoista
  4. Kiehtova kasvi! Kaunis kukka, ja myrkyllisyys sekä hulluruoho -nimi lisäävät kasvin mystisyyttä. Minullakin on nyt Spruzitia koekäytössä, lähettivät meidän lehteen pullon ja toin sen kotiin testattavaksi. Hyvältä vaikuttaa! Liljat ja ruusut olen sumuttanut sillä, kun siltä on näyttänyt eikä ongelmia ole juuri sumutusten jälkeen ollut (kunnes taas jonkin ajan päästä, mutta ehkä olen vain ylivarovainen ja sumuttelen turhan usein).

    VastaaPoista
  5. Onpa se kaunis!

    Taidanpa tietää, mistä kasvin ostit, samasta ostopaikasta tuli minulle aikoinaan kasvin mukana kilpikirva.

    VastaaPoista
  6. Datura kuulostaa mielenkiin toiselta, näin sen ensimmäistä kertaa kuvassasi. Pitää kurkkia kaupoissa, jos sitä olisi.

    VastaaPoista
  7. Onpas ihanan näköinen kukkanen, uusi tuttavuus, en ole ennen nähnyt.

    VastaaPoista
  8. Datura, uusi tuttavuus minullekin.
    Arpajaisvoittona lähettämäsi akileijan siemenet ovat itäneet. :-)

    VastaaPoista
  9. Ystävälläni näin tuollaisen pari kesää sitten. Muistuttaa paljon enkelipasuunaa. Siinä on kauniit kukat.

    VastaaPoista
  10. Ainosofia - minä olen ihan innoissani, kun vihdoin ja viimein löysin daturan ! Se kyllä kasvaa isokokoiseksi ja talvetuspaikka on jo ahdas... mutta sopu tilaa antaa..järkevänä mietin näet jo talvetuspaikkaa, hih ; )
    Ruusut tekevät uusia nuppuja, jos nuput ovat totaalisen pilalla. Mutta jos olet ehtinyt ajoissa myrkyttää kirvoja, nuput aukeavat kukiksi : )
    Todellakin nautitaan tästä ihanasta kesästä !

    Rva Pioni - linnuilla tosiaan taitaa mennä hetki, ennen kuin löytävät uudet vesi- tai ruokapaikat. Ja kun yksi lintu löytää paikan, kohta muutkin tulevat perässä : )

    quu - minä olen niin ihastuksissani tuosta daturasta : ) Se näyttää pukkaavan nupun alkuja koko ajan lisää eli vaikuttaa helpolta kukkijalta...

    Saila - sain sillä Spruzitilla maljaköynnöksestä punkit pois jo kerta ruiskutuksella. Nyt kun maljaköynnös on kuumalla lasitetulla parvekkeella, niin ihme ja kumma siihen ei ole tullut punkkeja. Vaikuttaa siis tosi hyvältä aineelta : )
    Meillä muuten laventelien vieressä kasvaviin ryhmäruusuihin ei ole tullut kirvoja... hyvä konsti laiskalle myrkyttäjälle ; )

    Sussi - aina kannattaa tarkistaa uuden kasvin lehtien alapinnat ja rungot, niin huomaa ajoissa myrkyttää ötökät pois. Onneksi vain osaan kasveja tulee helposti ötököitä, kuten esim. murattiin.

    arlena - erilaisia Daturoita saattaa nähdä etelänmatkoilla, tosin osa kukkii yöaikan : )
    Ja tuoksu niillä on huumaava...

    santra - käväisen aina kukkamyyntipisteissä etsimässä jotain uutta kaunista ja kivaa, hih ; )
    Daturaa olinkin etsinyt jo keväästä asti, kun omat taimeni eivät onnistuneet.

    Unelma - onpa kiva kuulla, että akileijat ovat lähteneet kasvuun... Niistä voi tulla ihan minkä värisiä tahansa, ja korkeus sekä kukan kokokin voi vaihdella. Akileijat ovat tosi vanhaa kantaa : )

    Irene - ennen pasuunakukat ja nämä daturat kuuluivatkin samaan sukuun. Mutta nyt kasvitieteilijät ovat sitä mieltä, että ovat kaksi eri kasvisukua. Kummankin kukat tuoksuvat ja ovat isot kellomaiset : )

    VastaaPoista
  11. Minullahan on tämä sama hulluruoho, äitini toi sen Hämeenlinnasta ja antoi kyll pasuunankukkana mulle:)
    Tuossa kun oli juhannuksen alla se sadekausi ensimmäinen kukka tais kärsiä sen takia koska kuivui kokoon eikä auennut olleska. Nyt siinä on kaksi avautumassa ja nuppuja vaik kuinka. Pitää nusskailla sitä iltaisin koska en tiennyt tästä tuoksuasiastakaan mitään, kiitos tiedoista:)
    ps. saat syksyllä tulla hakemaan munkin daturan talvikokeiluun jos haluat.

    VastaaPoista
  12. Henrietta - pasuunakukat ja hulluruohot ovat edelleen vähän sekaisin ; )
    Tuossa kukassani oli nimilappu, ja luotan siihen... eli tämä on Datura. Pasuunakukilla näyttää kukat nuokkuvan alaspäin, kun taas Daturoilla ne on ylöspäin. Toisalta kasvien nimethän muuttuvat, kun kasvitieteilijät ja viralliset nimeäjät niin päättävät ; )
    Sade tosiaan taisi pilata kukan, mutta onneksi niitä tulee koko ajan lisää : )
    Ihan mielelläni otan kukkasi kokeiluun, kun muistaakseni daturan talvisäilytys ei ole onnistunut ihan kaikissa paikoissa...

    VastaaPoista
  13. Sinulla näyttäisi tässä olevan (kuvan perusteella) Datura metel. Varsinaisen kaunis ja todentotta mystinen kasvi.

    Tiesitkö että kasvillasi on vuosituhantinen perinne shamanistisessa ja rituaalisessa käytössä ainakin mm. Azteekeilla, Mayoilla ja Navajoilla sekä intiassa jossa Datura on omistettu Shivalle.

    Kyseessä on äärimmäisen potentiaalinen ja pyhä kasvi joka mietoina annoksina tuottaa lääkinnällisiä vaikutuksia, kun taas suuremmissa määrissä se aiheuttaa nauttijalleen jopa päiväkausien kooma-tilan jonka aikana kasvia nauttinut kokee äärimmäisiä euforisia ja metafyysisiä piirteitä omaavia hallusinaatio-tiloja. Liian suuri määrä kasvia lamauttaa hengityksen ja on siten tappava. (Weil 1977 ja Siegel 1981)

    Pidä siis kasvisi hyvin kaukana lapsista, eläimistä tai muista jotka tietämättömyyttään saattaisivat pistää houkuttelevia kukkia suuhunsa.

    Alkuperäiskansojen tarinat Daturan käytöstä rituaalisesti ovat erittäin kiehtovia ja suosittelen lämpimästi kaikkia kyseisestä kasvista kiinnostuneita tutustumaan niihin.

    VastaaPoista
  14. Anonyymi - kiitos tiedoista : )
    Kirjoitinkin tuohon juttuun, että kasvi on myrkyllinen. Jo ihan tiedoksi muillekin...
    Minun daturani ei viihtynyt sisällä talvetuspaikassa. Eli se on jo kompostissa, muuttumassa muhevaksi mullaksi ; )

    VastaaPoista