Sivut

maanantai 25. huhtikuuta 2011

Jouluruusujen hoito puutarhassa

Jouluruusut tekivät nuput jo syksyllä. Nuput aukesivat heti lumien sulamisen jälkeen eli ovat kukkineet jo pitkään : )


Alla punertavat kukat ovat jo vanhoja, sillä tämä yksilö aukaisi nuppunsa ensimmäisenä. En leikkaa kuihtuneita kukkia pois, vaan annan niiden kehittää siemenet rauhassa. Tässä oli kaksikymmentä kukkaa !
Valkokukkainen on istutettu toissa keväällä pienestä taimesta.

Viiniinpunakukkaisella kukkavarret ovat pidemmät ja kukat vasta nupulla. Jouluruusuilla lehdet ovat ikivihreät ja viime vuonna aurinko vioitti vähän tämän lehtiä. Vioitukset näkyvät siinä edelleen.

Tällä kukkavarteeen tulee monta kukkaa.....

Alla parvekkeella majailevat jouluruuusut. Vihreälehtinen on joululta se Ahvenanmaalla kasvatettu jouluruusu ja matalampi nyt puutarhamessuilta ostettu. Istutan nämä pihalle toukokuussa, kun kuunvaihe on oikea ; )

Jouluruusun säilytys sisällä:

Jouluruusut säilyvät sisällä parhaiten viileässä huoneessa tai viileällä ikkunalla. Mullan pinta saa hieman kuivahtaa ennen kastelua.
Monesti jouluna olevat lehdet lakastuvat joulun jälkeen ja uudet lehdet kasvavat heti perään, kuten kävi tälle ahvenanmaalaiselle jouluruusullekin : )

Jouluruusun (Helleborus) hoito ulkona puutarhassa:

Puolivarjoinen tai varjoinen paikka on paras. Ikivihreänä kevätaurinko voi vioittaa sen lehtiä. Se ei myöskään pidä kuivasta paikasta, ja toisaalta liian märässä maassa se voi mädäntyä. Eli se rakastaa normaalia multaisaa maata, jossa on olla läpäisevyyttä. Tavallinen kalkitus ja lannoitus.
Menestyy kuulemma Etelä-Suomessa, vai oletko saanut sen kasvamaan pohjoisempana ?

Lisää ohjeita löytyy Jouluruusun säilyttäminen ja hoito -postauksessa.

Jouluruusut ovat syötynä vaarallisen myrkyllisiä.

"Kasvi voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen ja jo pienen määrän syöneelle oireita."
Hoidan ja kosketan sitä paljain käsin, mutta en imeskele sen jälkeen sormiani. Ja sisälle tultuani pesen aina kädet.... ne kun joka kerta tulevat ihmeen multaisiksi, hih ; )


29 kommenttia:

  1. Nuo jouluruususi ovat upean näköisiä. Kiitos hyvistä ohjeista. Minun jouluruusuni odottaa edelleen kasvupaikalleen pääsyä, täytyy siis odottaa kasavan kuun vaihetta, vai mitä? Minua kiinnostaa kuun vaiheitten mukaan toimiminen ja sinulla on hyvät ohjeet.

    VastaaPoista
  2. Ihania sinun jouluruususi ovatkin:)Mulla on kaksi istutettuna pihalle,vaaleajouluruusu talvet ilman suojausta terijoensalavan katveessa semmoisessa lehtomaisessa puolivarjon istutusalueessa.Siinä on taas samat kaksi lehteä ja yksi nuppu kuten viime keväänä.Toisen eli punajouluruusun istutin viime kesänä uuteen niinikään puolivarjoiseen metsänreunuspenkkiin ja suojasin sen reilulla talvensuojaturvekeolla.juuri rapsuttelin suojat pois ja sieltä se löytyi hyväkuntoisena,varustettuna joko nupulla tai uudella versolla:)istutusta odottelee kolme uutta erilajista,mm se ylihieno,jonka olen blogissani keväällä esitellytkin.Ai niin,ja tämähän tapahtuu täällä meren hengessä viitosvyöhykkeellä.iloista kevättä:)

    VastaaPoista
  3. Kauniita jouluruusuja. Minulla on yksi säilynyt sisällä talven yli, nyt aion istuttaa sen ulos toukokuussa. Kiitos ohjeistasi, tosin minulla ei ole tietoa kuun liikkeistä. ;-)

    VastaaPoista
  4. Käyppäs blogissani (kai sää sinne pääset?). Siellä on pari kuvaa siitä lehdestä nyt. Tallenna vaikka ne kuvat itselles :).

    VastaaPoista
  5. Jouluruusut ovat kyllä kauniita ja niitä käytetään kovasti täällä Alankomaissa, mutta jostain syystä meidän puutarhaan niitä ei ole (vielä) päätynyt. Kait minä hieman aristelen tuota pienoista myrkyllisyyttä :-)

    Kivaa kevään jatkoa!
    t. Katja

    VastaaPoista
  6. Jouluruusut ovat sitten kauniita. Olisi kiva kokeilla, menestyykö V-vyöhykkeellä :)

    VastaaPoista
  7. Sain jouluruusuni pari vuotta sitten jouluna lahjaksi ja se selvisi ilman suojauksia talvesta paksun lumipeitteen alla täällä 3-4vyöhykkeellä. Se on kohopenkissä kahden kiven välissä ja siinä on kaksi valkoista nuppua. Kauniita ovat Sari sinun jouluruususi. Ehkä täytyy hankkia lisää erilaisia...

    VastaaPoista
  8. Ihania vaaleanpunaisia jouluruusuja. Suunnittelen matkaa syksyllä Ruotsiin hakemaan eri värisiä jouluruusuja. Olen ihan hullaantunut niihin.

    VastaaPoista
  9. Autuas olo - juu, istutusten suhteen odotellaan kasvavaa kuunvaihetta. Silloin teen myös seuraavat kylvöt ja istutan maahan daalian juurakot. Tuossa sivupalkissa on jotain hoitojuttuja, kuunvaiheiden mukaan : )

    Tiina - vautsi, olet saanut jouluruusut menestymään noinkin pohjoisessa. Kirjallisuus kun väittää jouluruusun menestyvän vain täällä etelämpänä. Ihanaa kevään jatkoa sinullekin !

    Unelma - olen pitänyt omia jouluruusujani parvekkeella, jotta tottuvat viileisiin öihin...
    Kuunvaiheista on tuossa sivupalkissa. Paras istutusaika on kasvavan kuun aikaan, nyt siis on vähenevä menossa ; )

    Eve - voi kiitos vielä : ) Pääsin blogiisi, kun olin säästänyt sähköpostisi... Ja nyt sain blogisi laitettua blogilistaani, tosin se ei päivity, mutta sitä kautta pääsen kurkkaamaan blogiasi : )

    Katja - Bag End - jouluruusua ei kyllä parane mennä syömään. Tosin jotkin eläimet syövät niitäkin ja eivät ole moksiskaan ; )
    Ihanaa kevään jatkoa sinullekin !

    Mari - Tiina juuri kommentoi, että on saanut jouluruusut talvehtimaan V-vyöhykkeellä. Nuo vyöhykkeet eivät koske perennoja, mutta kertovat paljon missä päin Suomea asustelemme ; )
    Jos joululta saa jouluruusun säilymään, niin sen vain istuttaa maahan... ja jää seuraamaan sen vaiheita ; )

    Runotalon Sari - tosi hienoa, että sinäkin olet saanut ne menestymään. Lumi onkin paras suoja, ja en minäkään ole omiani jaksanut suojata. Tosin lumettomana talvena se kyllä kannattaa, jo ihan kevätauringon takia.

    Irene - oih, matkasi kuulostaa aivan vastustamattoman ihanalta. Jouluruusuja näyttää olevan tosi monen sävyisiä ja kokoisia : )

    VastaaPoista
  10. Kiitos ohjeista, minulla on tällä hetkellä kaksi jouluruusua ruukussa ulkona, istutan ne myöhemmin puutarhaan.

    Viime vuonna istuttamani selviytyi talvesta ja kukkii. Olen vähän miettinyt onko paikka liian aurinkoinen, tosin se on jalavan alla ja pian jalava saa lehdet ja varjostaa sitä.

    VastaaPoista
  11. Mulla jouluruusut nupuilla, eli menestyy ainakin meidän pihalla myös täällä aika paljon pohjoisemmassa. Paikka on kyllä aika suojainen ja kohopenkissä nämä ihanuudet kasvaa.

    VastaaPoista
  12. Jouluruusu työntää mulla parasta aikaa lisää kukkanuppuja, joten taitaa olla ihan hyvä paikka sille, istutin vähän lisää niitä sinne....

    VastaaPoista
  13. Sussi - meilläkin aurinko paistaa ehkä vähän liikaakin, näin kun puissa ei ole vielä lehtiä. Tällöin jouluruusun lehtien sävy ei ole niin tummanvihreä....muuta haittaa siitä tuskin on : )

    pioni - onpa kiva kuulla, että jouluruusut viihtyvät myös sinulla siellä Keski-Pohjanmaalla. Monet kun vähän arastelevat niiden hankkimista, näköjään turhaan : )

    Tuija - kuulostaa hyvältä paikalta : )
    Minä vielä odottelen hyvää istutusaikaa... ja mietin sopivaa toista kasvupaikkaa ; )

    VastaaPoista
  14. jouluruusut on niin kauniita. minulla on siellä täällä pikkutaimia, joita tätini toi puutarhalta roskalavalle joutumasta. Ovat hengissä, mutteivät tänä vuonna kuki vielä.

    VastaaPoista
  15. Sanni - ensi vuonna sinulla taitaakin olla sitten upea jouluruusujen kukinta : ) Meillä nuo pienet eivät myöskään kukkineet ekana keväänä...

    VastaaPoista
  16. Tokkiinsa menestyy, ihan jankkosavessa, mihin vesi kerääntyy keväisin. :)

    Yllättävän kestävä kasvi, kunhan vaan ihmiset uskaltaisivat kokeilla enemmän..

    VastaaPoista
  17. quu - olet siis saanut ne viihtymään Etelä-Pohjanmaalla, eikö vain ?
    Kuulostaa mahtavalta : )
    Ovat tosiaan helppoja, ja ihan kestäviäkin. Tosin meillä pari mätäni, mutta loput viihtyvät erittäin hyvin.

    VastaaPoista
  18. Tähän pätee aika paljon sama kuin sinivuokkoon, jonka yksilöitä olen nyt ryhtynyt siirtämään varjoisampiin paikkoihin. Knpa jouluruusun saisin joskus vietyä edes jouluun asti...

    VastaaPoista
  19. Leena Lumi - totta, jouluruusut viihtyvät hyvin samanlaisissa paikoissa kuin sinivuokot : )
    Oletko kokeillut ostaa jouluruusua keväällä ja istuttaa sitä samantien pihalle ? Sisätilat ovat yleensä jouluruusulle hankalia paikkoja pidemmän päälle ; )

    VastaaPoista
  20. Jo vain kasvaa Keski-Suomessa Korpilahdella jokunen vuosi sitten jouluksi kotiin hankittu ja keväällä penkkiin lykätty yksilö. Hyvin on kovat pakkastalvet kestänyt! Nyt koetan saada sen siemenistä uusia luonno kylmäkäsittelyn avulla.

    VastaaPoista
  21. Milja - kiva kuulla, että jouluruusu menestyy sielläkin suunnalla. Lumi lienee paras talvisuoja ; )
    Siirtelin juuri tänään jouluruusun siementaimia uuteen paikkaan. Ovat itse lähteneet kasvamaan ja niitä on tosi paljon. Pidetään peukkuja, että sinunkin jouluruusun siemenet lähtevät hyvään kasvuun : )

    VastaaPoista
  22. Voi, voi, täällä V-vyöhykkeellä jälleen jouluruusussa nuput mutta kevään tullen ne ovat varmaan taas kadonneet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletko kokeillut suojata jouluruusuja jollain, esim. talvisuojaturpeella?

      Poista
    2. Kyllä havuilla suojaan ja kasvi kyllä menee talven yli mutta nuo nuput (jotka ovat nytkin jo aukeamisvaiheessa) häviävät kevään tullen.Tuossa jouluruusussa on kukinta-aika loka-joulukuussa eli ajoitettu kukkimaan nyt. Saa nähdä osaako kasvi itse muuttaa kukinta-aikaa olosuhteiden mukaiseksi.

      Poista
    3. No voihan harmi. Onkohan jouluruususi jokin erikoisuus? Meillä täällä II-vyöhykkeellä on jouluruusuissa nyt pienet nuput ja kukkivat yleensä vasta keväällä. Ja ne on ihan tavallisia valkokukallisia ja vihertäväkukallisia. Punakukalliset kukkivat aina myöhemmin keväällä.
      Toivotaan, että jouluruususi oppii muuttaa kukinta-aikaansa paremmaksi :)

      Poista
  23. Keväällä marjanpensaan alle istutettuun jouluruusuuni ilmestyi nuput noin 20.11. Siis toivoa, että kukkisi vasta keväällä? Mielenkiintoinen kommentti sinivuokoista, samaisen pensaan juurella kasvaa sinivuokkomätäs.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu paljon nyt talven säästä, alkaako kukkimaan jo joulukuun lämpimässä säässä vai vasta aikaisin keväällä.
      Tosiaan jos paikalla sinivuokko viihtyy ja sen lehdet on kauniit keväälläkin, niin todennäköisesti siellä viihtyy myös jouluruusu. Kuten näyttää marjapensaasi alla olevan tilanne :)

      Poista
  24. Sain viime kesänä istutetun jouluruusun talvehtimaan 🤗 mainitsit että tavallinen lannoitus ja kalkitus. Täsmentäisitkö miten tämän teet?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, onneksi olkoon! Jouluruusua lannoitetaan keväällä, samalla kun muutakin puutarhaa. Lannoitteen annostelumäärä katsotaan lannoitepakkauksen ohjeesta, paljonko annetaan perennoille. Sille riittää myös se kalkitus, joka tehdään koko pihalle, jos siihen on tarvetta.

      Poista