Sivut

tiistai 22. helmikuuta 2011

Juhannusruusujen suloutta

Tässäpä teille pieni postaus juhannusruusuista, tai virallisemmalla termillä pimpinellaruusuista.


Hennon vaaleanpunaisia pimpinellaruusuja on paljon tarjolla. Kuvassa on lajike `Staffa`. Se tuoksuu hyvälle kuten muutkin pimpinellaruusut : )

Alla perinteinen valkoinen ja kerrottukukkainen juhannusruusu. Meilläpäin se on paljon yleisempi kuin yksinkertaiskukkainen : )
Samoin olen nähnyt tässä lähellä, Rajamäellä vanhojen talojen pihoilla, vaaleanpunakukkaista suviruusua eli `Poppius`:ta. Se kasvaa noin 2 metriä korkeaksi eli on korkeampi kuin tavalliset valkokukkaiset. Nämä isot komeasti kukkivat pensaat kasvavat tavallisessa puutarhamaassa, toisin kuin muut pimpinellaruusut.
Pimpinellaruusuja on todella montaa eri lajiketta. Erikoisin kukan väri taitaa olla tällä punakukkaisella `Red Nelly`:llä. Sekin kuulemma voi kasvaa 1,5 metrikseksi kuten muutkin pimpinellaruusut. Ja menestynee ihan Keski-Suomessa asti.
Tämä on aika uusi meillä ja olen nähnyt sitä vasta pieninä taimina... tätä voisi vaikka itsekin kokeilla : )

Juhannusruusujen hoito-ohje:

Juhannusruusu ja pimpinellaruusut ovat todella helppohoitoisia. On vain hyvä muistaa, että ne leviävät voimakkaasti juuriversoilla isommaksi ja isommaksi alueeksi.... kaiken aikaa !
Runsaimmin kukkivat juhannus- eli pimpinellaruusut kasvavat aina aurinkoisella paikalla, kuivassa ja ravinneköyhässä maassa, laiskan puutarhurin pihalla...., paitsi suviruusu ; )

17 kommenttia:

  1. Hei Sari!
    Enpä ole noita värillisiä nähnytkään. Meillä kasvaa tässä tontin laitamilla tuota valkeaa, kun nämä alueet ovat ennen olleet asuttuja ja sittemmin purettuja.
    Ihana on tuoksunsa!
    Olen syntynyt juhannuksena, joten olen melkeinpä ominut juhannusruusun omaksi ruusukseni :)

    VastaaPoista
  2. Tuon alimmaisen ruusun väri on samettisen punainen, hieno. Ruusut ovat kauniita.

    VastaaPoista
  3. Oi, nyt tuli jo juhannusruusun tuoksu nenään.....
    Meillä juhannusruusu kasvaa koivurykelmän vieressä, koivut pitävätkin huolen, että maa on niukkaravinteista ja kuivaa; ja joka kesä on ruusupensas täynnnä kukkia :)

    Tuollainen Red Nelly pitäisi jostain löytää, näyttää suloiselta.

    VastaaPoista
  4. Vau... Enpä ole minäkään ikinä kuullut, että muunvärisiä kuin valkoisia juhannusruusuja olisi! Tuollainen hennon vaaleanpunainen olisi aika suloinen perinteisen valkoisen kyljessä... <3

    VastaaPoista
  5. Tuoksuuhan täällä ihan selvästi. Minulla on nämä kaikki. Valkoinen kasvaa puutarhan reunalla ja on kovasti levinnyt viidessä vuodessa, punaiset kukkivat Ruusutarhassa. Tummanpunainen on muuttanut sinne vasta viime kesänä. :)

    VastaaPoista
  6. Oi, minä olisinkin halunnut tuon Staffan. Istutin viime vuonna kaikkien muiden ruusujemme lisäksi suviruusua, mutta sen paikalle olisikin saanut tulla Staffa.

    En pidä voimakkaista tuoksuista, mutta juhannusruusun tuoksu on juuri se 'mun juttu'.

    Jos haluat joskus Ristinummiruusua, niin poikkea;-)Annoin siitä eka kerran viime suvena blogiystävälle, joka toi minulle sitä valkoista varjoliljaa Hesasta asti.

    VastaaPoista
  7. Kauniita kuvia. Meillä kasvaa tavallinen valkoinen kerrattu melkein missä vain, siis suorastaan rehottaa ympäri tonttia.

    Kaksi muuta, juhannusmorsian ja poppius, parin vuoden takaista hankintaa eivät isommin ole kasvaneet. Aika heikko maa kyllä niillä alla, että voi olla sitäkin.

    Red Nelly on meidän pihassa kaikista surkein ilmestys.. pari hassua oksaa ja eikä se tahdo jaksaa kasvaa perennojen keskeltä ollenkaan. Jäänyt meillä siis reilusti alle metrin korkeaksi. Muutama kukka, mutta usein iskee se vattukuoriainen(?) ja nuput lakastuvat ennen aukeamista. Täytyisi varmaan siirtää nämä kaikki, josko sitten alkaisivat kukoistaa.

    VastaaPoista
  8. Onpa ne ihania!

    En tiennytkään, että niitä on montaa eri väriä. Olisi kiva kokeilla...

    VastaaPoista
  9. Ihanaa,hyppäys kesäkuuhun:).mulla on perinteinen juhannusruusu,papulanruusuja ja tuon Red Nellyn ostin Oulujoen Taimistolta pari vuotta sitten.Se kukki jo eka kesänään ja kukat ovatkin varsin sähäkkä ilmestys,tosi ärhäkkää pinkkiä ja kivana kontrastina vaaleat alapinnat terälehdissä.

    VastaaPoista
  10. Nina - juhannusruusu onkin sitkeä kasvi. Usein se viihtyykin juuri autiotalojen pihoilla, hoitamattomana ; )
    Sehän on ihan selvä, että juhannuslasten kukka on juhannusruusu : )

    arleena - sen `Red Nellyn` terälehtien ulkopuoli on jännästi vaaleampi. Se näkyy kuvastakin, kun katsoo tarkkaan : )

    Risusydämen Marja - teidän juhannusruusulla tuntuu olevan ihanteellinen paikka.
    `Red Nellyn`väri on erikoisen tumma, minustakin tosi viehättävä : )

    Sofia Punta - erilaisia pimpinellaruusujen lajikkeita on todella monta, yli 20 ! Tutuimmat ovat nuo valkoiset....
    Hennon vaaleanpunainen ja valkoinen kuulostaa tosi suloiselta yhdistelmältä : )

    TuijaR. - sinäkin huomasit tämän ihanan tuoksun, hih ; )
    Ruusutarha kuulostaa niiiiiin ihanalta : ) Olet varmaan laittanut kuvia blogiisi...täytyykin ensi kerralla katsella vanhempia postauksiasi : )

    Leena Lumi - `Staffa`onkin herkän oloinen ruusu. Yleisemmin myynnissä on `Juhannusmorsian`, joka on saman tyyppinen kaunotar : )
    Oih, mielelläni otan vastaan alun `Ristinummesta`... Olen muuten tulossa Jyväskylään toukokuun puolessa välissä.

    risulintu - `Poppius`ainakin kannattaa siirtää hyvään multamaahan. Se kun poikkeuksellisesti ei ole kuivan paikan kasvi ; )
    Kaikki nämä viihtyvät auringossa, eli eivät tykkää, jos jäävät muiden varjoon...

    Sussi - erilaisia pimpinellaruusu lajikkeita on yli 20. Tosin osa on talvenarkoja, kuten hennon valeanpunakeltaiset.
    Olisipa hehtaarien piha, niin hankkisin nämä kaikki, hih ; )

    Tiina - tässä kun suunnittelee kevään uusia istutuksia, tutkin myös pensasruusuja... ja en voinut vastustaa, vaan laitoin niistä tännekin postauksen ; )
    Näistä kuvista palautui mieleeni tuon `Red Nellyn` mainitsemasi ominaisuus, sen veikeät kukat. Se täytynee hankkia ; )

    VastaaPoista
  11. Oi miten kauniita pimpinelloja! Mulla on juhannusruusun lisäksi myös tarhapimpinella, on lähinnä vissiin Linnanmäkeä, jolla on yksinkertainen valkoinen kukka, aika iso. Näiden lisäksi lähes kymmenkunta muuta pimpinellaa. Tuota Staffaa on myyty myös Papulan ruusun nimellä, eikä aina voi olla varma, kumpi on kyseessä. Kiva kun tulee kesä!

    VastaaPoista
  12. Kyllä on kauniita ruusukuvia!!!
    Olen siirtänyt vanhalta talolta valkoista yksinkertaista juhannusruusua, hansaruusua ja mummulasta juuri tuollaista vaaleanpunakukkaista suviruusua. Hyvin ne kasvavat pihallamme, mutta ei vielä ainakaan liian isoiksi pensaiksi.
    Olen lisäksi ostanut Tornionjokilaakson- ja neilikkaruusua, sekä kahta pimpinellaa jotka on vielä tosi pieniä. Meidän pihalle sopii vielä paljon, paljon lisää ruusuja!

    VastaaPoista
  13. Juhannusruusut, perinteiset, valkoiset on niiiiin kauniita!!!

    VastaaPoista
  14. Sari, niinkuin jo sanoin aiemmin "tuolla toisella puolella" tuoksu tulvahtaa heti nenään. Niin suloiset ovat ruusukuvat..tuo eka varsinkin on mahtavan suloinen, saako tuota tai kysytään nyt näin, onko sulla tuota ruusua puutarhassa, ja mistäköhän sitä voisi yrittää saada..?

    Hyvää viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  15. Piu - minustakin on aivan ihanaa, että kohta alkaa kevät, siis tiistaina ! Ja sitten tulee kesä... ; )
    Todellakin näitä hennon vaaleanpunaisia on montaa eri laatua, ja valitettavasti ne ovat menneet sekaisin. FinE-taimet ovat onneksi luotettavasti juuri sitä, mitä nimilapussa lukee : )

    Eeviregina - oletpa onnekas, kun saat pihallesi oikein ruusutarhan : ) Meilläkin on kerrottu juhannusruusu haettu autiotalon pihalta, muinoin : )

    Hyvä Mieli - ja niissä on niin suloinen tuoksu ! Sadepäivänäkin sen kukat ovat niin herkän näköisiä, nuokullaan...

    Tuija - ihania, te tuoksuttelijat, hih : )
    Minulla ei ole tuota `Staffaa` itsellä. Ihastelen paljonkin näitä muiden pihoilta, sillä meidän piha ei ole kuiva ; )
    Luulen, että hennon vaaleanpunaisista pimpinellaruusista `Papula` ja `Juhannusmorsian` ovat yleisesti myynnissä. Ja voihan sen tilata vaikka Oulujoen taimistolta, matkahuollon avustuksella ; )
    Mukavaa viikonloppua sinullekin !

    VastaaPoista
  16. miten noita kannattaisi siirtää? meillä on vanhan torpan portinpielessä kituva yksilö, joka tekee juuriversonsa juurikin roska-astian ympäristöön. milloin ja miten olisi hyvä muuttaa se paremmalle paikalle?

    VastaaPoista
  17. sylvï - hyvät alut kannattaa siirtää aikaisin keväällä, ennen kuin silmut puhkeavat hiirenkorvalle. Myös myöhään syksyllä, kun lehtiin tulee syysväritystä, niitä voisi siirrellä...
    Jokaisessa siirrettävässä alussa on oltava hyvät juuret ja versot, eli kunnon lapiohommia ; )

    VastaaPoista