Sivut

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Maljaköynnös ja pelakuut nyt tammikuussa

Maljaköynnös on vieläkin kauniin tummanvihreä ja elinvoimainen : ) Kesäkuvan näet tästä.
Se siis kasvoi kesän lasitetulla parvekkeella ja syksyllä siirsin sen sisälle ikkunan viereen. Nyt se kasvattaa hurjasti hentoja pitkiä versoja, joita leikkaan pois.

Noiden tukikeppien pituus oli muistaakseni 150 cm eli korkea sisäkasvi. Ehkä helmikuussa vaihdan sille mullat ja leikkaan sitä reippaasti. Nyt on vielä aivan liian vähän auringonvaloa niin rajulle toimenpiteelle.
Edit- Vanhan maljaköynnöksen leikkaus.



Tässä kuva jättipelakuusta. Siis hankin sen Pukin Puutarhalta viime keväänä pienenä taimena. Se on tosi isokokoinen ja isolehtinen, kuten kuvasta näkyy, huomioi tulitikkuaski ; )
Pelakuut eli pelargonit siirsin myös syksyllä parvekkeelta viileän huoneen ikkunalle. Ne ovat siellä tosi tiivisti ruukku ruukussa kiinni.

Olen välillä vain siivonnut pelakuista kuivia lehtiä pois varjostamasta. Ja tietty kastelen, ja lannoitankin niitä vähän. Tänään on muuten hyvä kastelupäivä, kuunvaiheiden ja perinnetiedon mukaan ; )
Mullanvaihto ja leikkaus on hyvä tehdä niille myös vasta helmikuussa, jolloin päivä on pidempi. Näin niiden uusi kasvu on tukevampaa. Postaus pelakuitten mullanvaihdosta ja leikkauksesta löytyy tästä.
Alla olevat pelakuut olinkin jo putsannut : )
Tärkeintä on, että niissä säilyy vihreyttä, edes vähän. Ne lähtevät kyllä rajuun kasvuun keväällä : )
Ja kesällä on odettavissa taas upea kukinta, kuten kuvan `Mårbacka Tulpan` pelakuulla.
Mitä kuuluu teidän säilytetyille pelakuille ? Toivottavasti hyvää : )

15 kommenttia:

  1. No voi vitsi!
    Mulla oli kesällä komea maljaköynnös ja vein sen risuverstaani ikkunalle talvehtimaan. Ei ole ollenkaan noin eloisan näköinen. Onkohan siellä liian kylmä tai olisiko päässyt välillä kuivahtamaan liikaa?
    Mutta valkoinen pelakuu siinä vieressä voi hyvin.
    Ajattelin viedä jouluksi ostamani jouluruusun samaan seuraan, sisällä tuntuu olevan sille liian vähän valoa ja liian lämmintä.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle ♥

    VastaaPoista
  2. Hyvää kuuluu myös minun pelargonioilleni. Olen myös saanut niissä säilymään vihreitä lehtiä tähän asti melkein yhtä komeita kuin sinun muttei ihan. Kohta alan isompiin myöskin vaihtamaan uudet mullat ja vähitellen lannoittamaan. Kyllä ne kesällä sitten taas kukkii myöhään syksyyn pihassa.
    kukkaterveisin Riia

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvin säilynyt nuo pelakuut, hitsi niistä tulee mahtavat kesällä:)

    VastaaPoista
  4. Hyvältä näyttää maljaköynnös ja palakuut sinulla! Oi miten odotankaan sitä että voi laittaa pelakuut kuistille ja ihailla niiden kukkimista:) Kiva oli lukea kaikki postauksesi pelakuun hoidosta. Minä kun olen tällainen "pelakuufani":)
    Minulla on yksi Mårbacka talvehtimassa ja menenkin heti antamaan sille vähän vettä kun on hyvä kastelupäivä tänään:)

    VastaaPoista
  5. Voi miten kaunis tuo Mårbacka sinulla onkaan. Minulla se kasvaa puuksi.

    Nostan pelakuut kellarista aina 5.2. (isäni syntymäpäivä) ja sitten annan niiden vähän lasehtia ennen kuin leikkaan ne ja vaihdan mullat. Toukokuulla aloitan koulutuksen ulos etc. Hyvin ovat menestyneet, mutta kukkivat kauhean myöhään, mutta sitten sitäkin enempi ja jatkavat vielä kukkimista pakkasten tultua sisällä.

    VastaaPoista
  6. Hieno maljaköynnös, katsoin myös sen komeat kukat. Kauniisti kukoistaa myös pelasgonia. Hyvää tätä vuotta ja sunnuntaita!

    VastaaPoista
  7. Kävipä tuuri! Täysin tietämättä tästä kastelu-asiasta kastelin juuri tänään talvehtivat pelakuut! :D Kaikki talvehtivat ja ovat vaalean vihreitä ja honteloita, mutta Mårbacka näytti saaneen jo yhden pienen pienen kukkasenkin aikaan?!

    VastaaPoista
  8. Itsekin aloitin jo leikkelemään suurimpia pelargonejani, kun olivat niin roskaisen näköisiä. Osa lehdistä oli kuivahtanut. Laitoin muutamia leikattuja versoja veteen, josko juurtuisivat. Taitaa olla varminta istuttaa ne ruukkuun suoraan.
    Mukavaa, että voi jotakin pientä tehdä tässä kevättä odotellessa!

    VastaaPoista
  9. Maljaköynnös näyttää alimassa kuvassa ihan ficukselta. Kaunis kasvi, tykkää tuosta tukikepin ympärille kieppuvasta kasvutavasta.

    VastaaPoista
  10. Samalla tavalla, vähän kastellen ja kuivia lehtiä nipsien, olen hoidellut näitä omiani. Ikkunoilla ovat, osa viileämmässä, osa ihan tavallisessa huoneenlämmössä. Niissä ei ole paljonkaan eroa miten voivat. Näyttää siltä että ne jotka ovat olleet meillä jo kauemmin (tai "vanhaa kantaa" olevat)talvesta selviävät paremmin. Viime vuotiset hankinnat, ne keltaiset, näyttävät aika huonoilta ja tuoksupelergoneista kaksi kolmesta näyttää heittäneen henkensä.

    VastaaPoista
  11. Kiitos tästä kivasta blogista!
    Tulin ihan asioikseni aamusta kurkistamaan tänne, että milloinkas on hyvä kastella sisäkukat - ajattelin nimittäin kokeilla tätä kuunvaihe- systeemiä :)
    Ja kiitos muistutuksesta: pitääkin tästä käydä kurkistamassa "pelakuut" kylmävarastossa... vieläköhän ne sitkuttelevat siellä hengissä? Jokohan niitä voisi milloin tuoda valoon? Asumme kerrostalossa ja kukat ovat kellarin kylmiössä. siis pimeää ja kylmää... :/

    Iloista viikonalkua!

    Vierailija savosta.

    VastaaPoista
  12. Heps! Mikä on ylimmän pelakuun lajike? Tekeekö se valkoiset kukat? :-)
    Ostin mielestäni samanlaisen Pukin Puutarhalta viime messuilla ja olen sitä yrittänyt talvettaa. Lajike on vain päässyt unohtumaan tyystin.

    VastaaPoista
  13. Risusydän - itsekin ihan yllätyin, miten hyvänä maljaköynnökseni on säilynyt. Ihanteellisin lämpötila talvella sille olisi 13-17 astetta, tosin minulla se on ihan huoneenlämmössä. Ja altakasteluruukussa ; )
    Jouluruusu kannattaakin pitää viileämmässä ja valoisassa paikassa. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin !

    Anonyymi Riia - kiva kuulla, että talvetuksesi onnistuu. Pelargonit ovat siitä juuri kivoja, että ne on helppo talvehdittaa. Ja kukkivat tosi komeasti koko kesän : )

    Henrietta - ovat säilyneet niin hyvin, että kaikki eivät mahdu kesällä enää parvekkeelle ; ) No osan siirrän pihalle, kuten tuon isokasvuisen...

    Susanne - minäkin olen ihan pelakuufani. Ne kestävät ja kukoistavat niin upeasti kuumalla lasitetulla parvekkeella, eikä niihin tule ötököitä : )
    Muistankin sinun upeat pelakuusi : )

    Leena Lumi - sinun vanhat pelakuusi ovatkin isompia, vai muistanko väärin. Luulen, että tuo `Mårbacka Tulpan` lajike ei kasva edes isoksi. Sen kasvutapa on hyvin tiivis, kuten kuvasta voi päätellä.

    Sisko - minulla piti olla maljaköynnöksestä loppukesällä otettu kuva, mutta en löytänyt sitä...kuva-arkistoni on siis vielä järjestämättä ; )
    Mukavaa alkanutta vuotta sinullekin !

    Ruusa - minäkin kävin silloin kastelemassa kellarissa olevan pelakuun ja sipulikukkaruukut : )
    Pääasia on, että pelakuut säilyvät hengissä. Kyllä ne siitä lähtevät hyvään kasvuun, kun päivä pitenee ja aurigonvalo alkaa vaikuttaa : )

    VastaaPoista
  14. Irene - itse laitan pistokkaat aina suoraan ruukkuun. Kyllä ne lähtee vedessäkin, ainakin helpoimmat. Nyt taitaa olla vielä niin pimeää, että juurten kasvuunlähtö on heikkoa, siis kevääseen verrattuna : ) Kerrothan sitten onnistuiko juurrutus...

    arleena - olen katsonut ihan samaa... se todellakin näyttää ihan isolehtisen fiikuksen kääpiömuodolta ; ) Sen versot lähtevät kiertymään heti kaiken ympärille, myös viereisten pelakuitten oksien : )

    TuijaR. - kiva kuulla onnnistumisiasi : ) Minullakin on yksi kirjavalehtinen, joka talvisin on todella huonon näköinen ja sen lehdet muuttuvan vaaleanvihreiksi. Aina jännään säilyykö se hengissä. Muut ovatkin talvehtineet hyvin. Eli nuo erikoiset eivät meinaa kestää pimeää talveamme...

    Sussi - juu noiden suhteen voi huokaista helpotuksesta tässä vaiheessa : )
    Mutta näkisitpä kellarissa olevan... siitä on kaikki lehdet kuolleet ja vain pienet vaaleanvihreät alut versoissa. Ja se kuuluu asiaan ; )

    Anonyymi - kiitos palautteestasi : ) Kuunvaiheiden mukaan kastelu on mielenkiintoista. Kuitenkin esimerkiksi atsaleaa täytyy kastella melkein päivittäin.
    En vielä ottaisi pelakuita valoon, päivä on ihan liian lyhyt. Mutta kuukauden kuluttua voisikin jo harkita : )
    Ihanaa viikon jatkoa sinullekin !

    Partsipuutarhuri - jos tarkoitat tuota linkin valkokirjavalehtistä pelakuuta, sen nimi on `Caroline Schmidt`ja on punakukkainen. Se on ollut minulla jo usemman vuoden. Kuvan siitä näet sivupalkin Aiheet-listan pelargonit kohdasta.

    VastaaPoista