Sivut

tiistai 5. lokakuuta 2010

Syyskuulumisia daalioilta, myrkkyliljalta ja joulukaktukselta ...

Tänään daaliat kukkivat vielä komeasti seinän lähistöllä : )

Tosin yöpakkanen on jo vähän palelluttanut sen lehdistöä.

Läheltä katsottuna sillä on kuitenkin vihreitäkin lehtiä eli vielä ei ole mikään pakko kaivaa sitä ylös. Voi aivan hyvin odotella, että lehdistö paleltuu enemmän. Tai voisi sen juurakon nytkin jo nostaa kellariin talvehtimaan.... Ihan miten omaan aikatauluun sopii parhaiten ; )

Syysmyrkkyliljan nuppuihin on jo tullut väriä ! Muut ruukut siirsin sisälle lämpimämpään, jotta nuput kehittyisivät nopeammin. Istutin nämä selvästikin liian myöhään syksyllä, olisi kannattanut tilata sipulit heti kun tulivat myyntiin ja istuttaa ne saman tien.
Näin sitä oppii kantapään kautta ; )

Joulukaktukseen on tullut tosi paljon pulleita nuppujen alkuja heti kun nostin sen parvekkeelta sisälle. Nyt sitä ei saa päästää kuivumaan, etteivät nuput kuivu. Siis tasainen kastelu niin, että mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa ennen kastelua.
Niin ja amarylliksiäni en enää kastele. Osa niiden lehdistä on jo kuivunut.... eli siirrän ne kohta komeroon talvilepoon.

12 kommenttia:

  1. Voi miten ihanat myrkkyliljat nuput! Ja on kiva, että tähänkin aikaan vuodesta joku kasvi valmistautuu jopa kukkimaan, se tuo jotenkin toivoa tähän pimenevään aikaan.

    VastaaPoista
  2. Saila - minustakin nuo nuput ovat tosi ihanat. Tosi hitaasti näyttävät kehittyvän, tai sitten olen vaan niin kärsimätön ; )

    VastaaPoista
  3. Myrkkylijat ovat tosi kauniita. Entisen kotimme ympärillä puistoalueille oli istutettu myrkkyliljoja,syksyisin oli niin kaunista. Monet asukkaat ihmettelivät, että miten voi kukkia syksyllä:)

    VastaaPoista
  4. Mulle on jo käynt daalioille köpelösti, joskohan ne vois nostaa pois. Kuule Sari, kerro mitä nyt sitten teen sen mun enkelipasuunan kanssa, siitä jo lehdet lerpottaa, mutta muuten vielä ok. Se on aika iso, voisikohan sitä leikata pienemmäksi, vai antaisiko pakkasen tehdä tehtävänsä ja katsoisi,ettei vaan kuole ja siirtää sitten varastoon?
    kyselee epätietoinen Klaukkalasta....;=)))

    VastaaPoista
  5. Sussi - syysmyrkkyliljat ovatkin hauskoja syyskukkia. Aiheuttavat ihmetystä niin monissa ; )
    Tosin on hyvä muistaa, että ne ovat syötynä tappavan myrkyllisiä... No, kukapa niitä nyt syömään ryhtyisi.

    Tuija - ilmanmuuta daaliat voi nostaa maasta, jos niiden versot ovat paleltuneet. Tosin sillä ei ole tulenpalava kiire ; )
    Älä anna pakkasen palelluttaa pasuunakukkaa. Sehän voi kuolla, jos pakkanen laskee kovin alas. Leikkaisin sen pienemmäksi, niin se on helpompi varastoida. Ja joka tapauksessahan se leikataan keväällä.

    VastaaPoista
  6. Käyppä katsoon MarieCecilian sivuilla
    http://casadulcehogar.blogspot.com/2010/09/enlosados-vestidos-y-primavera-en-mi.html
    tuota ihanaa hempää köynnöstä.Aivan ihana.Minä kysyin mikä se on kun en espanjaa ymmärrä ja tälläinen vastaus tuli
    -he purple cimbling you saw in my garden is called Wisteria in english, Glicinia in spain and Flor de la Pluma en Chile, my country.... it has a sweet perfum and lasts no more than 20 days.
    Kiva ihastella kun heillä on vasta kevät ja kaikki alkaa puhjeta vasta.
    Hyvvee loppuviikkoa

    VastaaPoista
  7. Saa nähdä miten minun amaryllikseni etenevät, vielä on vihreitä lehtiä paljon.
    Kiitos vinkeistä.

    VastaaPoista
  8. Henrietta - upeita kuvia noilla sivuilla. Köynnös on Wisteria eli sinisade. Sitä kasvaa muuten Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan vanhan kasvihuoneen (ehkä palmuhuone)eteläseinällä. Siinäkin sen kukinta on ihan mykistävä... mitään tuoksua siinä en kyllä ole huomannut. Täytyypä nuuskutella sitä ensi vuonna. Katsoppa: http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2009/06/erikoisuuksia-helsingin-kaisaniemesta.html

    arleena - nuo amaryllikset ovat vähän yksilöllisiä. Siirtyvät talvilepoon vähän eri tahtiin. Minun amarylliksissä on kaksi lehteä vielä vihreänä, tosin toisella ne lehdet ovat jo kellastumaan päin. Eli kyllä se siitä... ; )

    VastaaPoista
  9. Sari, kiitti neuvosta, leikkaan sen pienemmäksi ja varastoin sitten.
    Muuten noista amarylliksistä, mulle kävi tossa toissa kesänä hassu juttu, olin edell.jouluna jättänyt laittamatta mukulan kasvamaan, viskelin sitä vaan sitten, ruukusta toiseen sen talven aikan..keväällä ihmettelin, että mitä sille tekisin, läiskäsin sen yhteen pieneen ruukuun, ja kesäkuussa kun menin varstoon jossain vaiheessa tajusin, että hyvänen aika sehän alkaa työntämään vartta jossa on kukan alku, ja ihan uskomatonta, ilman vettä ja multaa se sinnitteli ja aukaisikin kukkansa meidän ihmeteltäväksi silloin kesällä, mulla on siitä kuvakin jossain koneen syövereissä...
    Eli joskus nää onnistuu ilman sen kummempia kommervenkkejä ja toisinaan kun oikein vatvoo ja paapoo jotain mukulaa ( kasvin ;=)
    niin ei tahdo onnistua millään.
    Voisin muuten blogissani jossain vaiheessa näyttää tän kukkasen.

    VastaaPoista
  10. Tuija - vau, kyllä nämä kasvit ovat tosiaankin välillä aivan omapäisiä, hih ; ) Ja kuulemma amaryllikset erityisesti, siksi onkin nyt kiva kokeilla saako niitä uudelleen kukkimaan. Muutama muukin bloggaaja kokeilee nyt amarylliksen säilytystä... : )
    Olisi tosiaan kiva nähdä siitä kuva. Toivottavasti huomaan sitten sen postauksesi : )

    VastaaPoista
  11. Hei Sari! Kiitos ihanasta blogista ja sitten vielä JOULUBLOGISTAKIN!
    Jokin aika sitten huomasin että kirjoitit jotain jouluruususta(Helleboris?), mutta en löydä sitä enää, en myöskään joulublogista vielä.

    Etsin tietoa siitä, voisikohan nyt oman jouluruusuni ottaa sisään, kun pientä pakkasta (max -5C) on ollut välillä täällä Länsi-Ruotsin saaristossa. Jouluruusu kai tarvitsee kylmän nipistystä kukkiakseen, mutta jos sen jättää ulos kokonaan, niin tuskin kukkii?

    Iloisiin kuulemisiin blogissasi, jonka näen myös facebookissani.

    Anneli

    VastaaPoista
  12. Aurora Borealis - kiitos : ) Juttu jouluruusuta löytyy http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2009/12/jouluruusun-juhlavuutta.html
    Meillä täällä Etelä-Suomessa pihalla jouluruusut kukkivat hyvin aikaisin keväällä, tai jo marraskuussa jos syksy on ollut lämmin. Jos sen ottaa sisälle, huoneen tulee olla viileä...
    Joulublogiin kirjoittelen jouluruususta vähän myöhemmin... : )
    Mukavaa syksyn jatkoa Anneli !

    VastaaPoista