Sivut

maanantai 12. heinäkuuta 2010

Pioni `Duchesse de Nemours` ja helle puutarhassa

Kuupuutarhani uusi kiinanpioni `Duchesse de Nemours` aukaisi kolme nuppuaan ja tuoksu oli tosi ihana ja voimakas. Suosittelen tätä lajiketta, jos haluaa tuoksuvia kasveja puutarhaansa : )
Taimi oli hankittu noin kuukausi sitten suoraan Pionien Kodilta, eli siinä oli jo silloin nämä nuppuvarret. Se on vaan niin, että ostohetkellä pioni, jolla on iso ruukku, kukkii aiemmin kuin ne pienet juurakot.


Kukka on tosi kaunis.....kuvitelkaa tähän vielä voimakas, kielomainen tuoksu : )

Ja lisää tuoksua ... apila kukkii nyt nurmikolla komeasti. Näin helteellä ei kannata leikata nurmikkoa, ei ainakaan matalaksi. Meillä kun on vanhanajan kukkiva nurmikko, leikkaamme sen, vasta kun helteet ovat ohi.
Ja emme kastele nurmikkoa. Jos se kellastuu, se kyllä toipuu siitä : )
Siirtonurmikko taas vaatii säännöllistä kastelua, ja nurmikon leikkuuta....
Niin ja nuori nurmikko vaatii myös kastelua. Se ei saa päästä kuivumaan, sillä silloin hennot juuretkin kuolevat.
Kasteluista postailinkin jo tuossa aiemmin, linkki juttuun.
.Helle tuo myös nämä kirvat ..... ja eikun ruiskuttelemaan nokkosvettä tai laimennettua mäntysuopaliuosta, illemmalla ; )
Kuvassa on daalia, jolla on vihreä varsi. Nyt varsi oli mustanaan kirvoja.

Meillä kukkii tällaiset hauskan väriset harjaneilikat. Ihan kuin ne eivät olisi osanneet päättää, minkä värisiä haluavat olla ; ) Niissäkin on muuten hyvä tuoksu....

Eli helteellä pääsee pihan hoidossa aika helpolla, tiettyjä kasveja vähän kastelee ja myrkyttelee kirvoja...
Lopun ajan voikin sitten löhöillä varjossa, tai lähteä rannalle : )

24 kommenttia:

  1. Tuoksuvan kujanteen ajattelin rakentaa myös meille. Vienosti puutarhasta kulkeutuvat tuoksut ovat suorastaan taivaallisia. Mukavaa varjo/rantalokoilua

    VastaaPoista
  2. Kyllä on kaunis pioni!Voi kunpa saisi tuollaisen.Pitääpäs kirjoittaa nimi muistiin!:)Mun nimittäin tekisi mieleni laittaa takapihan pyöreä penkki ihan uusiksi.Se ei miellytä silmääni ollenkaan!:)

    Ja kaunis on myös harjaneilikka noin monivärisenäkin! <3 Minun kaikki harjaneilikat hävisivät jonnekkin.Viimekesänä niitä oli vielä aika paljon!

    Mukavaa viikonjatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  3. Pioni on tosi kaunis ja vielä kielon tuoksua siihen niin ♥♥ Harjaneilikoista, tai yleensä neilikoista tykkään ihan hirveästi, nuo ovat myös tosi kauniita!

    VastaaPoista
  4. Kauniilta näyttää pioni ja neilikat. Ja kaunis on apila nurmikkokin.
    Helle on nyt. Äsken katsoin että mittarissa varjossa on +32°C.

    VastaaPoista
  5. Voi ihanuutta! Meillä kukki ensimmäistä kertaa pioni, jonka juurakon olin saanut ystävältä kaksi kesää sitten. Ihana oli sekin!

    VastaaPoista
  6. Meilläkin tarvitaan nyt mäntysuopaliuosta. Kirvat ovat iskeneet luumupuuhun. :(

    VastaaPoista
  7. Tuon hurmaavan Nemoursin kreivittären hankin jo muutama vuosi sitten, mutta se ei ole vielä kukkinut. Oli varmaankin sitten pienessä ruukussa, ostin sen Pionien koti -taimiston osastolta puutarhamessuilta. Ihanaa kannattaa odottaa, ja onhan samassa "villissä huussin viereisessä penkissä" jo kukkinut nyt ekaa kertaa 'Nippon Beauty', ja nyt kukkivat jotkut mystiset punaiset liljat joita varmaan sain tilaajalahjana joskus kun tilasin paljon sipuleita. Kiitos hehkutuksesta siis, ehkä jo ensi vuonna tuo kukkii minullakin...!!!
    Ai niin ja hei, harjaneilikan siemeniä voisin ottaa... jos niitä riittää. Eikös se siemennä itse itsensä?

    VastaaPoista
  8. Kiitos Sari vinkistä juuri tällaiselle nuuskupuutarhurille, joka niin tykkää tuoksuvista kukista! Tykkään myös harjaneilikasta, toin pienen alun monta vuotta sitten etelä-pohjanmaalta ja tuo alku on meillä viihtynyt, on niin ihana monine erivärisine kukkineen!

    VastaaPoista
  9. jori - tuoksuva kujanne kuulostaa niin ihanalta !
    Minulla on etenkin Kuupuutarhassani paljon tuoksuvia kasveja. Toivon niin, että valkoliljat kukkisivat tänäkin vuonna. Niiden tuoksu on upea !
    Mukavia hellepäiviä sinullekin !

    sarppa - harjaneilikka on lyhytikäinen, mutta tekee onneksi siemenistä uusia taimia ympärilleen. Jos siis ei ole poistanut kuihtuneita kukkia kompostiin ; )
    Pionit ovat upeita, etenkin nuo tuoksuvat : )
    Mukavaa viikon jatkoa sinullekin !

    Elisa - neilikat ovat minunkin lemppareitani. Ja etenkin taas ne tuoksuvat... minulla taitaa olla nyt jokin outo mieltymys tuoksuviin kukkiin ; )

    Susanne - nyt on tosian lämpimän kuumat päivät. Saa nähdä tuleeko kovat ukkoset kohta. Toivottavasti ei kuitenkaan.

    Joana - pionit ovat aina ihania. Ja niiden kukintaa odottaa niin malttamattomasti ; )
    Saa nähdä miten ne kukkivat ensi vuonna, kun ovat saaneet vahvistua vuoden lisää : )

    Unelma - hyvä, että huomasit ! Kirvat kun hidastavat puun uusien oksien kasvua.
    Tulisipa sade ja huuhtelisi kirvalaumoja vähemmälle ; )

    Saila - toivotaan että kreivittäresi kukkii ensi kesänä. Kuten myös meidän siirretyt pioniressukkamme, jotka meni vähän liian syvään... Kuten sanoit, ihanaa kannattaa aina odottaa ja pionin kukintaa etenkin : )
    Ilman muuta saat harjaneilikoiden siemeniä. Ne ovat eripunertavia, tosin tänä vuonna noita kuvan näköisiä on eniten.

    Eeva - oi, sinäkin pidät tuoksuvista kukista ! Huomaan tässä blogatessani, että meillä kasveista taitaa suuri osa olla tuoksuvia ! Ja juuri ne viehättävät minua eniten.
    Harjaneilikka onkin hauska, kun ryhmästä tulee joka kesä erilaisia kukkia ; )

    VastaaPoista
  10. Kokeilin nyt ensi kertaa nokkosvettä ja neljän päivän kokeilun perusteella ei meillä ainakaan toiminut. Piti ottaa käyttöön järeämmät aseet. On tää kans... jos on kosteata, kotilot popsii kaiken ja jos aurinkoista, niin kirvat.

    VastaaPoista
  11. Kiitos Sari hyvistä neuvoista. Kävin katsomassa juttuasi kastelusta, siitä oli apua minulle kun olen miettinyt pitäisikö nurmikkoa ja pensaitakin kastella.
    Minulla tuollaiset mustat varret meinaa tulla ukonhattuun, daalioissa en niitä ole nähnyt. Toluvedellä ja sitten myös ihan kylmällä vedellä letkusta olen niitä häätänyt pois. Suurin tuholaisongelma meillä on kotilot, vaikka ne on nyt aikalailla vähentyneet. Viime syyskesällä annoimme suurella osalla aluetta niille tuhdin raekuurin ja kyllä poimiminenkin auttaa.

    VastaaPoista
  12. Hei Sari,
    täältä sitä saa aina oivallisia vinkkejä. Kiitos :)

    Laitetaanpa tuo pionilajike muistiin.

    Kuule - kysyisin sinulta sellaista, että minkälaista kukkapenkin reunustamista suosittelisit meidän pihaan.

    Kaivoin penkkien ympärille ns. pienen ojan jälleen kerran.
    Eli ihan vanhanaikaisesti.

    Toisaalta voisi olla joku juurikangas/tumma sorakin hyvä.
    (omasta mielestäni)

    Yritin etsiä täältä blogistasi, mutta jos antaisit vaikka linkin tänne jos olet aiheesta jo kirjoitellut. On niin monenlaista keinoa tuohon rajaukseenkin.

    VastaaPoista
  13. Voihan lumous!, linkitän tämän vielä tänään.

    VastaaPoista
  14. Voi miten upeita kukkia!

    Kirvat vaivaavat meilläkin, ruusuissa ja ukonhatussa, olen ihan käsin onnistunut onneksi saamaan ne pois.

    VastaaPoista
  15. Täällä on taas niin paljon hyviä ja ajankohtaisia postauksia!
    Tuo pioni on tosi kaunis ja niin puhtaan valkoinen. Meillä nurmikko nyt ihan täynnä apilaa ja kun ajaa, niin seuraavana päivänä pomppaavat jo pystyyn, en tykkää yhtään...Keräävät ampiaisia niin paljon ja meillä ne yrittivät tehdä taloon ikkunapellin alle pesääkin kovaa vauhtia, onneksi lähtivät suihkuttamalla. Toinen kesä jo kun niitä saa talosta häätää :/
    Meillä nurmikko ihan palanut paikka paikoin, mutta selvinnee kai, en ole kastellut yhtään..
    Mäntysuopaliuokset on minullakin ollut käytössä, tuntuu että ruusupensaiden lehdissäkin on jotain vaikka ei näy, kun ihan reikäisiä lehdet paikka paikoin.
    Muuten se suuri kitkemispäivä taisi meillä tuottaa tulosta, en vain muista kaikkia kohtia, mistä kitkin, mutta ihan kuin rikkaruohoja olisi nyt vähemmän! :)

    VastaaPoista
  16. Olivieno - nokkosvesi- ja mäntysuopaliuoskäsittely pitää aina uusia, kun kirvat ilmestyvät. Monesti kovilla myrkyillä taas riittää yksi käsittely. Onneksi kasveja ei haittaa pienet kirvamäärät, paitsi ryhmäruusujen nuppuja ; )

    Seija - ole hyvä : ) Kirvat iskevät yleensä huonosti voiviin kasveihin. Meilläkin daaliapenkin päässä on niin kuumaa ja kuivaa, että siinä on aina kirvoja ainakin yhdessä daaliassa.
    Noiden isompien etanoiden hävitys näytää selvästi vähentävän kantaa, onneksi : )

    Ainosofia - ole hyvä : ) Kukkapenkkien reunuksista voisinkin tehdä jutun vähän myöhemmin.... On hyvä muistaa, että nurmikko kasvaa maanpintaa pitkin, ja siksi tulee kasvamaan siihen soraan. Tosin siitä on ne kyllä helppo kitkeä pois.
    Itse pidän kauneimpana kantattua reunaa. Juttu siitä http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2009/08/reunojen-kanttaus.html

    Leena Lumi - pioni oli niin upea tuossa kohti jo nyt, ja se ihana tuoksu....
    Linkitä vaan ihan vapaasti : )

    Sussi - meilläkin ryhmäruusuissa on koko ajan kirvoja... No onpahan pihalla jotain tekemistä näin helllepäivien iltana ; )

    Hilda - vanha monilajinen nurmikko kyllä toipuu kellastumisesta : )
    Olen huomannut, että ampparit tekevät pesää varjon puolelle ja joka vuosi samaan kohtaan : / Onneksi huomasitte myrkyttää ne ajoissa...
    Oletko katsonut ruusunlehtien alapuolelta, löytyisikö sieltä ötökkää... Onneksi pensas ei siitä kärsi : )

    VastaaPoista
  17. Ihastelen täälläki pionia. Omat makaa pökkelönä maassa vähän varsisimuja pukkaavat =).
    Mutta mulla oli kysymys sulle taas:

    Voiko perennan siemenet ihan vaan laittaa syksyllä maahan? Vai onko niissä niin paljon lajikohtasia eroja, kun osassa lukee että syyskylvö, osa vaatii kylmäkäsitelyä(eikö talvi olis paras käsittely), vai paleltuuko pienet taimet talvella?

    Työläältä kuullostaa esikasvatus sisätiloissa, tai eihän se muute, mutta lasten kanssa on vähän vaivalloista. Ei sitä kyllä tiedä, vaikka ens kevättalvella taas jonkun esikasvatuksen tekisikin, mutta tuntus että joku ritarinkannus, joka siementää muutenkin maahan, vois laittaa kasvamaan suoraan syksystä maahan.

    VastaaPoista
  18. Eve - toivotaan, että sinunkin pionisi siitä vahvistuvat : )
    Luonnollinen kylmäkäsittely on todellakin meidän talvi. Siemenet voi kylvää syksystä suoraan maahan. Mutta muista, että rikkaruohot kasvavat ensin, ennen kuin perennat eli merkkaa hyvin mihin olet kylvänyt ; )
    Itse olen usein tehnyt niin, että näin kesällä kylvän laatikkoon nopeasti itävät ja siitä siirrän pikkutaimet syksyllä kasvimaalle. Kun ovat siellä vahvistuneet vuoden, siirrän ne vasta lopulliselle paikalle.
    Eli osa kasveista itää nopeasti, osa vaatii kylmäkäsittelyn, osa itää usean vuoden... eli on niissä vähän eroja ; )
    Mukavia kylvöjä !

    VastaaPoista
  19. Voi kiitos Sari! Ajattelin että teen penkin päähän sellaisen kasvattamon, että laitan jotkut kehykset, mihin olen mitäkin kylväny, esimerkiksi sellaisia muovireunuksia, vanhoita ämpäristä leikattuja, ja niihin merkit, mitä on kylvetty. Täytynee saada tuo perennapenkki siihen malliin että sieminiä sais laittaa maahan. Ja eikun siemeniä tilamaan =).

    VastaaPoista
  20. Eve - ole hyvä : ) Kuulostaa hyvältä idealta..... kierrätys on aina paikallaan !

    VastaaPoista
  21. Tuoksukuvauksesi vahvisti arvelujani, että kotona oleva pionini on Duchesse de Nemours! Olen sen tökännyt juurenpalana maahan 'sata' vuotta sitten, enkä siihen aikaan ollut niin kiinnostunut aiheesta, että olisin pistänyt nimen muistiin. Minulla pioni näyttää kuitenkin korkeammalta, eli se on noin metrin, jos sen saisi pystyyn. Mutta ei saa kun valtava kukkamäärä saa sen kumaraan. Tänä kesänä siinä oli noin 20 kukkaa, ehkä enemmänkin, ja tuoksu kuolettavan ihana. :) Olen aina pitänyt tuoksua kielomaisena, joten ihana kuulla sinun käyttävän samaa kuvausta!

    Mainitsit, että olit jotkut pionit laittanut liian syvään. Mitä teet niille nyt? Kaivatko ylös ja istutat uudelleen vai voitko vain poistaa maata juurelta?

    Hyviä helteitä sinne Nurmijärvelle!

    VastaaPoista
  22. Kuusirannan emäntä - pionikirjallisuudessakin tämän pionin tuoksua kuvataan kielomaiseksi.. ja voi ihanuus miten sen tuoksu onkaan teillä leijaillut, kun kukkia pionissanne on ollut noin paljon.
    Tuo meidän pioni on vasta kesäkuussa istutettu taimi eli siksi se on noin matala ja kukat pienikokoiset.
    Ajattele, siirretyt pionit menivät vain 1-2 cm liian syvään... kyllä vähän harmitti. No, osasta saimme multaa poistettua pinnalta ja osan todennäköisesti istutamme uudelleen syksymmällä. Silloin täytyy olla todella tarkkana ettei käy vahingossa samoin ; )
    Ihanaa viikonloppua sinullekin !

    VastaaPoista
  23. Oli pakko oikeen kommentoida, että vitsi miten kauniita harjaneilikoita... Kummitädin luona kuvailin viime kesänä noiden värisiä, mutta värit olivat 1 per kukka, eikä siis näin hienosti ja kompaktisti kaikki yhdes! :)

    VastaaPoista
  24. Sofia Punta - onkin mielenkiintoista nähdä, kukkivatko nuo sekaväriset tänä kesänä samannäköisinä.
    Vai ovatko muuttaneet väriään yksivärisiksi ; )

    VastaaPoista