Sivut

maanantai 14. syyskuuta 2009

Puutarhasuunnittelua osa 1 - tilanne nyt

Teen fengshui-puutarhasuunnitelmia ja opetan pihasuunnittelua muutamassa kansalaisopistossa, siksi ajattelinkin kirjoittaa seuraavan sarjan Puutarhasuunnitelusta. Sarja jatkuu syksyn ja talven ajan. Ja tietysti voit esittää toiveita aiheista...

Syksy ja talvi on parasta puutarhasuunnitellelun aikaa, sillä keväällä voi sitten lähteä ajoissa toteuttamaan valmiita suunnitelmia : )
Puutarhasuunnittelu lähtee siitä, että ensin tutkitaan puutarhan tilanne nyt. Mitataan säilytettävien asioiden paikat, jotta ne saadaan piirrettyä oikeaan kohtaan suunnitelmapiirustukseen. Samon selvitetaan pohjamaan maalaji, pihan valoisuus, mahdolliset asemakaavamääräykset yms.
Tässä pihassa on tarkoitus säilyttää raja-aidat, tuijat ja iso kivi. Valaisinten paikkoja ollaan valmiita siirtämään. Samoin betonikiveys menee kokonaan uusiksi perustuksia myöden eli senkin paikkaa voidaan vaihtaa tarvittaessa.

Sitten tutkitaan onko pihalla kohtia, mitä halutaan peittää tai kohtia, mihin halutaan enemmän näkösuojaa. Tuskin kukaan haluaa katsella oleskelualueeltaan kompostoreja, ei edes vaikka ne olisivat hohtavan uusia 😏

Tutkitaan mitä kaunista pihalla jo on. Tässä kivi läheltä. Se on tosi erikoisen värinen ja sitä ei haluta kasveilla peittää.


Seuraavaksi voikin jo miettiä toiveita, siis kaikkien perheejäsenten toiveita. Toivomuslista voi olla hyvinkin pitkä. Osa karsiutuu kun suunnittelu pääsee käyntiin ja osa vasta suunnittelun loppuvaiheessa. Eli heti aluksi ei kannata tyrmätä hulluimpiakaan ideoita.
Siis seuraavaksi listaamaan toiveita.....

20 kommenttia:

  1. Hienoa, että jaksat ajatella meitä tavan puutarhatallaajia. Sisareni pihasuunnitelman on tehnyt puutarhuri ja istutukset melkein heti kuntoon periaatteella. Minä *kateellinen* olen joutunut pohtimaan kaiken itse (ei varaa suunnitteluttaa) ja taimia on hankittu sieltä sun täältä, mutta vähitellen ehkä saan rakennettua pihasta puutarhan.

    VastaaPoista
  2. Hyvä hyvä ;) Tämä aihe on kuin tehty minulle kun olen mietiskellyt tätä pihamaata... Tätä nimittäin ei olla hoidettu kunnolla ainakaan viiteen vuoteen, nurmikko vain leikattu, joten pensaat ja puskat rehottavat :) Nokkosta näyttää kasvavan melkein jokaisen pensaan alla :/

    VastaaPoista
  3. Hienoa! Kiitos! Mullekki tämä passaa ku nyrkki silimään :). Just tämä vaihe, mitä meilä on, mitä halutaan säilyttää, mitä halutaan.

    VastaaPoista
  4. Jes, näin kiinnostavaa juttusarjaa seuraankin sitten herkeämättä! Vaikka seuraanhan minä tätä kyllä muutenkin.

    VastaaPoista
  5. Pihasuunnittelu on mielenkiintoista ja mukava, kun alat blogissasi siitä kirjoittaa!:)

    VastaaPoista
  6. Sama täällä, pikkupihan kasvattaja haluaa myös lukea tätä sarjaa.

    VastaaPoista
  7. Sarja kuulostaa tosi kiinnostavalta, hyvä idea! Mietinkin, että mitä puutarhablogeissa tapahtuu sitten, kun kasvukausi alkaa olla ohi. Hieno ratkaisu!

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentista blogiini, tulin vastavierailulle ja täällähän riittää luettavaa! Jatkan kierrosta blogissasi ja lisäsin sen jo listalleni.

    VastaaPoista
  9. Jaana - onneksi on monta tapaa lähteä tekemään pihaa. Joku tekee sen heti, toinen rakentaa pihaa parikymmentä vuotta. Niin ja eikö sitä sanota, että puutarha ei ole koskaan valmis ; )

    Mari - nokkonenhan on merkki siitä, että maa on ravinteikasta, varsinkin jos nokkoset ovat isoja : )

    Eve - noita asioita onkin hyvä rauhassa pohtia, eri kanteilta... ei tule hävitettyä liian äkkisesti vääriä kasveja.

    Kuusirannan emäntä - on kiva kuulla, että juttusarjan idea oli hyvä : )

    Nina - pidän pihasuunnittelusta, olenkin tehnyt sitä työkseni jo yli kymmenen vuotta. Näin lyhyesti siitä blogiin kirjoittaminen onkin kiva uusi haaste...

    arleena - pihoja onkin tosiaan monen kokoisia ja tyylisiä. Aivan kuten pihan hoitajiakin ; )

    Irenekin - talvella puutarhablogeissa voi myös muistella kulunutta kasvukautta tai mitä pihalla on talvella... tai jotain ihan muuta : )

    Lumipyry - tervetuloa ! On aina niin ihana löytää uusia mielenkiintoisa blogeja.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiinnolla minäkin odotan mitä kaikkea kivaa tarjoilet meille.

    VastaaPoista
  11. Juttusarja on tosi hieno idea!

    VastaaPoista
  12. Lisään sinut blogilistaani, koska mielenkiinnolla seuraan juttusarjaasi.

    VastaaPoista
  13. Hieno idea! Tätä sarjaa on kiva seurata :)

    VastaaPoista
  14. MAHTAVAA, IHANAA! Seuraan varmasti...

    Nimim. Jotain rotia meidänki pihaan :)

    VastaaPoista
  15. tia - katsotaan, mitä kivaa keksin... : )

    Sussi - kiva kuulla, että juttusarja on muistakin hyvä idea : )

    Hannukka - lisää vain listaasi ja tervetuloa seuraamaan sarjaa !

    Irina K. - kiva kuulla. Ja toiveita aiheista otan mielläni vastaan : )

    Henska - hih ; ) Tätä sarjaa nyt on kiva kirjoitella, koska tiedän, että sitä luetaan : )

    VastaaPoista
  16. Tuollainen puutarhan suunnittelu olisi kyllä kaiken A ja O!:) Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  17. Hyvä Sari! Tätä en saa sitten missata. Itseopiskelevana (muka)puutarhurina tämä on mitä oivallisinta luettavaa. Meidän pihassa on vielä paljon tehtävää, ensimmäisiä haparoivia askeleita vasta suunnittelun osalta tein keväällä - mitään tietämättä siitä, miten oikeasti pitäisi toimia. Omassa pihassa sitä kuitenkin uskaltaa vähän ottaa rennommin ja nyt kun ne suunnitelmat ovat pääosin toteutuneet, niin voin vain todeta, ettei kamalia virheitä kai tullut. Harjoittelu jatkunee ensi kesänä... :)

    VastaaPoista
  18. Tämä onkin hyvä aihe, ja talvella on aikaa miettiä seuravaa kesää. Itse olen kantapään kautta suunnitellut pihaa, ja kun tilaa on, niin puskat ja perennat ovat siirtyneet jo moneen kertaan parempiin paikkoihin, kun ei ole ollut aluksi kunnollista mielikuvaa. Helpommalla olisi päässyt, kun olisi heti alussa ollut joku hahmotelma tai suunnitelma. Nyt alkaa jo olemaan jotain mielikuvaa päässä miltä haluan tämän pihan näyttävän.

    VastaaPoista
  19. Taiga the Fox - kiva kuulla : )

    sarppa - eikö sitä sanota niinkin, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty : )
    Mukavaa viikonloppua sinullekin !

    Vuokko - puutarhan teossa ja hoidossa oppii tosi paljon kantapään kautta eli konkreettisesti tekemällä. Tietysti kirjoista yms opiskelu on tärkeää... On myös kiva kokeilla kaikenlaista, omalla pihalla : )

    Hanna - monet tilaavatkin puutarhasuunnitelman juuri sen takia, että joku toinen tekee suunnitelman, kuitenkin heidän toiveensa huomioiden.
    Teen myös paljon neuvontakäyntejä, joissa katsotaan uudelle pihalle perusasiat paikoilleen. Tai että asukkaat ovat itse hahmotelleet pihalleen suunnitelmaa ja sitten katsotaan yhdessä onko se hyvä, ennen kuin aloittavat toteuttamaan suunnitelmaansa.
    Onneksi nykyään on niin paljon eri vaihtoehtoja, mistä saa apua ja neuvoa pihan suunnitteluun ja tekoon : )

    VastaaPoista