sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Aika aloittaa oman pihan suunnittelu

 

Syksy on paras aika aloittaa oman pihan suunnittelu, sillä kasveissa on vielä lehdet ja ei ole kevään etenemisen kiirettä. Samoin nyt itsekin aloitan meidän pihan muutaman kohdan suunnittelun. Pihamme on siis vanha ja toimiva, mutta aina välillä jokin kohta kaipaa muutosta. Sillä mieli ja oma maku muuttuu, ja muutenkin piha kaipaa pientä päivitystä aika ajoin.


Itselle sopiva pihatyyli ja silti helppohoitoinen piha...

Yhtä paljon kun on meitä ihmisiä, niin yhtä paljon on erilaisia pihatyylejä ja mieltymyksiä. Sen takia piha kannattaa suunnitella ilman kiirettä ja hosumista, jotta pihasta tulee omantyylinen ja helppohoitoinen.
Nimittäin yhdellä pihalla esim. kivikatteiden käyttö tuo helppohoitoisuutta, mutta toisella pihalla se lisää huomattavasti kitkemisen määrää. Eli pihan suunnittelussa otetaan huomioon oman pihan olosuhteet ja erityispiirteet. Sekä tietysti se, mitkä asiat itse kokee vaikeahoitoiseksi, niin osaa minimoida ne suunnittelulla.

Tässä kuva selkeästä ja näyttävästä kohdasta, jossa kukkii vahvasti tuoksuvat liljat. 


Tässä on rennon rönsyilevä kohta, josta voi myös kerätä maljakkoon kukkia. Jonkun mielestä tämä on suorastaan villi luontopiha.

Tunnelmallisen pihan suunnittelu...

Miten saada omasta pihasta tunnelmallinen, sitä moni miettii uudella pihalla. Tunnelmallisen pihan luominen alkaa aina eri toimintojen sijoittamisella, toivottu tunnelma huomioiden. 
Jos rakastat toukokuun omenapuiden kukinta-aikaa, kun pihalla leijailee niiden kukkien ihana tuoksu, huomioi se esim. oleskelualueen suunnittelussa. 
Tai jos rakastat näitä syyskesän lämpimiä iltoja, ota se huomioon kun suunnittelet pihaa. Silloin sinun on helpompi lähteä luomaan tunnelmallista pihaa, syyskesällä.

Läpi vuoden upea piha, pihan suunnittelulla...

Ympäri vuoden kaunis piha saadaan vain, kun se suunnitellaan sellaiseksi. Silloin saa pihan myös pysymään jatkossakin helppohoitoisena. Samoin lumitöiden teko on kätevämpää, eikä kasveja tuhoudu lumikasojen alla.

Upealla pihalla kukkii ensimmäiset sipulikukat jo heti, kun lumi sulaa. Ne on myös suunniteltu niin, että piha pysyy helppohoitoisena, eivätkä lakastuvat sipulikukat rumenna pihaa häiritsevästi.

Samoin upealla pihalla syksyinen ruska loistaa ja tuo hehkuvia värejä pihaan. Tässäkin kuvassa puun loistavan punainen syysväritys tuo hienoa väriloistoa muuten vielä niin vihreään kasvustoon.
Toki myös talviajan piha on upea, kun sen suunnittelee tunnelmalliseksi talvipihaksi.

Oma piha - omat toiveet...

Kun itse suunnittelee omaa pihaa, on helpompi luoda siitä oman näköinen. Samoin sinne voi valita niitä asioita, jotka on itselle tärkeitä. Jos jotain ei pihalleen halua, niin jättää sen sieltä pois. 
Omasta pihasta voi siis suunnitella juuri oman maun mukaisen ja omaan elämäntapaan sopivan.

Siis aika aloittaa pihasuunnittelu kurssilla...

Helpoin tapa suunnitella itse omaa pihaa, on käydä pihasuunnittelukurssi. Siitä saa perustiedot, joilla jatkossa osaa esim. tehdä kasvivalintaa ja ymmärtää, miten pihasta saa helppohoitoisen tai työlään. 

Nyt syksyllä opetan Nurmijärven Opistossa ja Espoon työväenopistossa oman pihan suunnittelua. Siellä näyttää olevan vielä muutama paikka vapaana, pienenä vinkkinä. Kurssit, joilla opetan, näkyy Puutarha Studion etusivulla alhaalla.

Sen sijaan Sarin pihasuunnittelukurssi -verkossa on käytössäsi pitkään, joten voit myöhemminkin palata kurssin ohjeisiin. Toki kurssi on myös paljon laajempi ja siellä on enemmän vinkkejä, miten voit helpoilla tavoilla havainnollistaa suunniteltuja kohtia. Oman pihan suunnittelu ei siis vaadi erikoisia välineitä tai taitoja, se onnistuu kaikilta, koska tarkkuuden voi päättää aina itse 😊


Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi -sivustolta.

Verkkokurssilla oman pihan suunnittelu etenee vaihe vaiheelta, jolloin suunnittelu helpottuu ja silloin ei myöskään tarvitse olla kokemusta kasveista tai puutarhanhoidosta. Kurssilla on myös mahdollisuus kysyä opettajalta eli minulta, jos tuntuu siihen tarvetta.

Toki myös kurssin live-tapaamisissa verkossa pääsee keskustelemaan oman pihan suunnittelusta ja sen etenemisestä.


Nyt on siis paras aika aloittaa oman pihan suunnittelu.

Suunnitteluterveisin Sari



lauantai 7. syyskuuta 2024

Kesäasteri hyvä maljakossa

 
Isokukallinen kesäasteri on hyvä maljakossa leikkokukkana. Toki myös pienikukalliset kesäasterit toimii samalla tavalla. Kesäastereissa on se kivaa, että ne on super helppoja kasvattaa itse siemenistä. Ne on siis yksivuotisia kylvökukkia. Tällä kesäasterilla on jännä kukan väritys, kermaisen pinkki.


Maljakossa yksi kesäasterin kukka ja versoja pihalta...

Harvemmin otan pihalta kukkia maljakkoon, mutta tätä en voinut vastustaa. Ihastuin tämän kukkien väriin ja halusin kokeilla sen kaveriksi erivärisiä versoja ja lehtiä. Erityisesti harmaat lehdet näyttää tämän kanssa hyvältä ja tummat tuovat siihen kivaa kontrastia


Näiden kesäasterien toinen nimi on kiinanasteri ja tieteellinen nimi Callistephus chinensis.

Isokukallinen kesäasteri ja sen nuppu...

Tällä lajikkeella on isot kukat, joiden halkaisija on ehkä noin 12 cm. En ole aiemmin oikein pitänyt kesäastereistä, ehkä niiden perinteisten värisävyjen takia. Mutta tämä on tosi kaunis. Sen nuppukin on jännän näköinen.

Kermaisen pinkki väri ja punahatut yhdessä...

Nämä kermaisen pinkit kesäasterit kasvaa meillä kahdessa kukkapenkissä. Tässä uusimmassa on siis ne punahatut ja jättiverbenat, joiden seassa on nämä kesäasterit. Tässä kuvassa näkyy hyvin kukan erikoinen väritys, joka välillä on suorastaan persikkaisen pinkki.
Siemenet löysin Korpikankaalta ja näiden nimi oli kesäasteri Paeony Pink.

Kesäasteri helppo esikasvattaa siemenistä...

Kylvin näiden siemenet huhtikuun jälkipuoliskolla hajakylvönä, mistä koulin taimet kuvan taimilokerikkoon. Kukinta olisi todennäköisesti alkanut hieman aikaisemmin, jos kylvö olisi ollut aiemmin. Esikasvatus aikaistaa siis kukintaa. 

Tämä oli upea sekä niin helppo kasvattaa myös pihalla, että taidan ensi kesänäkin kasvattaa tätä tai jotain muuta vielä upeampaa kesäasteria😊


Myös ryhmän punahatut olen kasvattanut siemenistä, koska se on niin helppoa. Siitä lisää Punahatun kasvatus siemenistä -postauksessa.



Puutarhaterveisin Sari



keskiviikko 4. syyskuuta 2024

Alkoi syyskuun istutusaika kuun mukaan

 
Tänään alkoi syyskuun istutusaika kuun mukaan, joten nämä värinokkosen juurtuneet taimet voi istuttaa ruukkuun. Nyt voisi myös ottaa lisää pistokkaita niistä, jos siihen olisi tarvetta. Monivuotisten pihakasvien istutusaika alkoi myös, joten taidanpa käväistä taimiostoksilla. Itse asiassa tänään ehdin jo istuttaa muutaman taimen, joilla oli kiire päästä maahan. Onneksi muilla taimilla ei ole mikään kiire.


Mehitähtiä helppo jakaa...

Nyt vielä ehtii hyvin jakaa perennoja, ainakin täällä eteläisemmässä osassa Suomea. Ne siis ehtivät juurtua ennen talvea. 
Mehitähtiä on helppo jakaa ja niitä olenkin jakanut. Parvekkeelta otin partamehitähdistä alkuja, jotka aioin istuttaa pihalle ihan lähipäivinä.

Nämä mehitähdet istutimme elokuussa, kun viimeksi oli hyvä istutusaika kuun mukaan. Ne näyttää juurtuneen jo napakasti, joten kestävät talven hyvin. Tässä on siis paljon pieniä alkuja, joista kasvaa yhtä leveitä, mitä kuvan alaosan mehitähti.

Perennaniitylle lisää perennojen taimia...

Tämä istutusaika on hyvä myös siirtää perennoja ja niiden taimia paikasta toiseen. Perennaniityllämme kasvaa paljon monivuotisten kukkien pieniä siementaimia. Tämä niitty on siis uusi ja siksi kasvit ovat vielä niin matalia. Olemme istuttaneet sinne myös perennojen taimia, mitkä kukkikin jo tänä kesänä. Kuvassa on kukkinut rantatädyke, joka siirrettiin kukkapenkistä tänne viime syksynä. Sen takana on lehteviä sormustinkukkia.
Kasveista näkyy hyvin, miten kuivuus on verottanut niiden kasvua.

Ruukun vaihto myös kuun mukaan...

Huonekasvien ruukun vaihtaminen isompaan on hyvä tehdä myös nyt, jos sille on tarvetta. Kuvan vanha tuoksuva perhosorkidea putosi lattialle kesällä ja ruukku halkesi. Vihdoinkin siitä lakastui viimeinen kukka, joten nyt pääsen istuttamaan sen ehjään ruukkuun. Se on siis ollut suojaruukussa, jolloin kosteus pysyy hyvin, vaikka ruukku on pahasti halki.

Pienelle tuoksuvalle orkidealle hyvä istutusaika...

Samalla kertaa aion istuttaa tämän tuoksuvan pienikukallisen perhosorkidean uuteen ruukkuun. Sillä on ollut joka vuosi ongelmana se, että sen painava lehdistö nostaa juuret ylös orkideakasvualustasta. 
Taidan siis istuttaa sen tähän tavalliseen ja hieman leveämpään ruukkuun, jos saisin sen siten pysymään paremmin ruukussaan. Saas nähdä, miten tämän kanssa käy😀


Syyskuun istutusaika kuun mukaan 4.-17.9.2024

Jos mahdollista, istuttamiset on hyvä tehdä aamupäivällä. Siitä tarkemmin tietoa löydät verkkokursseilta.

Kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa, ympäri maailman. Se kuuluu osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Näet kasvien istutusajankohdan täältä blogista Kastelupäivät ja kuu -sivulta.



Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Puutarhakomposti ja maanparannus - omavaraisuus kotipihalla

 
Puutarhakomposti on parasta maanparannukseen. Sen takia puutarhassa on hyvä olla hoidettu komposti, jos haluaa saada hyvän sadon tulevaisuudessakin. Nimittäin multa väsyy, kun siinä kasvattaa vuodesta toiseen yksivuotisia hyötykasveja. Samoin käy kesäkukkien ja yksivuotisten kylvökukkien kanssa, jos maata ei välillä paranna kompostimullalla. 
Onneksi kompostointi on helppoa ja samalla saa "hävitettyä" kaikki puutarhajätteet kätevästi. Ja kuin palkinnoksi saa huippu arvokasta kompostimultaa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.


Puutarhakomposti vai lehtikomposti...

Meillä on puutarhakomposti, koska viemme sinne  puutarhajätteet aikaisesta keväästä ihan myöhäiseen syksyyn asti. Siellä on kaikki kitketyt rikkaruohot, ohuet leikatut pensaan oksat ja pieni osa syksyn puiden lehdistä. Kompostiin veimme myös uuden kasviryhmän kohdasta kaivetut nurmikon palat. Toissa vuonna ihan laskettiin, että saamme ilmaista multaa 50 kottikärryllistä puutarhakompostista vuosittain.

Lehtikompostissa on taasen eniten syksyn puiden lehtiä ja joillakin siellä ei muuta olekaan. Jäte on siis hyvin yksipuolista ja sitä tulee vain syksyllä.

Parasta kompostimultaa biohiilellä...

Oli sitten puutarha- tai lehtikomposti, niin sen toiminta paranee huomattavasti, kun lisää jätteen sekaan biohiiltä. Siten lopputulokseksi saadaan biohiilikompostimultaa, joka on kaikkein parasta maanparannukseen.

Hyvin hienojakoinen biohiili varastoi ravinteita parhaiten, jolloin biohiilikompostimulta on ravinteikkaampaa. Kompostissa biohiili latautuu parhaimmalla tavalla eli ravinteiden lisäksi biohiileen latautuu kompostista kosteutta. 
Ehkä jopa vielä tärkeämpi asia maanparannuksen kannalta on se, että biohiilikompostimulta tuo maahan runsaasti maan mikrobitoimintaa ja ylläpitää sitä maassa. Nimittäin biohiilen pinta on hyvä kasvualusta maan mikrobeille.

Eli biohiilikompostimulta lisää heti maan mikrobitoimintaa, kun sitä lisää vanhan maan sekaan. Mikrobitoiminta parantaa maan mururakennetta, auttaa kasveja monella tavalla voimaan paremmin, kuten saamaan helpommin ravinteita käyttöön, löytämään vettä laajemmalta alueelta sekä kestämään paremmin kuivuutta, kuumuutta, ötököitä ja kasvitauteja.
Uusimman tiedon mukaan hienojakoisessa biohiilessä on enemmän pintarakennetta mikrobitoiminnalle, ravinteille ja kosteudelle. Sen takia sitä kannattaa käyttää komposteissa.

Lisäksi biohiili helpottaa kompostin hoitoa, oli sitten kyse lehti- tai puutarhakompostista.
Ihan samalla tavalla biohiili auttaa lämpökompostoreissa biojätteen kompostoitumista. Lisäksi se estää kompostorin jäätymistä talvella.

Valmista hyvän karkeaa biohiilikompostimultaa...

Tällainen karkea biohiilikompostimulta, jossa on pieniä oksan paloja ja muuta pientä kasviroskaa näkyvissä, on parasta maanparannukseen. Nimittäin ne pienet palaset tuovat maahan ilmavuutta ja ovat jatkossa maan mikrobeille tärkeää ravintoa. 
Isommat tikut poistamme vain kasvimaalle menevästä mullasta. 


Maanparannus puutarhakompostilla takaa hyvän sadon...

Jos joka syksy tai kevät lisää hieman uutta biohiilikompostimultaa, maa pysyy hyvässä kunnossa. Kasvimaalla sekoitamme kevyesti lapiolla kompostimullan vanhaan maahan, niin maa ei jää kylvöille liian ravinteikkaaksi. 
Yksivuotisten kasvien viljelyssä vuoroviljely eli kasvien paikkojen vaihto vuosittain on myös tärkeää maan hyvinvoinnille.
Meidän läpäisevässä moreenimaassa herneet tuottavat yllättävän hyvän sadon, biohiilimullan ansioista.

Syksy hyvä aika maanparannukseen...

Puutarhakompostimullalla voi myös parantaa vanhaa maata, kun tekee uusia istutusalueita. Tässäkin keijunkukka on lähtenyt hyvään kasvuun, kun ensin parannettiin kohdan maata.

Syksy onkin paras aika parantaa maata ja tehdä uusia istutuksia. Ja kun tekee uusia monivuotisten kasvien istutuksia, on hyvä olla tarkkana, että istuttaa taimet oikein. Siten ne juurtuvat hyvin ja kestävät ensimmäisen talven. Eli varmistaa, että kasvit eivät kuole talven aikana. Puiden istutus on muutenkin tarkkaa puuhaa, jotta puista varmasti kasvaa pitkäikäisiä.


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/omavaraistelijan-kootut-virheet-ja-onnistumiset-vm-2024-suuntana-omavaraisuus-syyskuu-2024

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/syyskuu2024

Tillin tilan Anna https://www.tillintilananna.fi/kasvukausi-24-palovammoja-ja-toipumista


perjantai 30. elokuuta 2024

Luonto omalla pihalla

 
Huomenna lauantaina on Suomen luonnonpäivä, joten nyt oli hyvä hetki miettiä, mitä luontoa on omalla pihalla. Itse asiassa pihat ja puutarhat ovat aina osa luontoa! Olen huomannut kursseilla, että moni ei tule ajatelleeksi sitä tai jopa mieltävät, että oma piha ei ole lainkaan luontoa. Sen takia tämä aihe on myös tosi tärkeä.

Pikkulintujen touhuja on kiva seurata keväällä ja kesällä. Niitä pääsee seuraamaan ihan omalla pihalla, kun puissa on linnunpönttöjä. Nykyään ne ripustetaan alemmas, mitä ennen eli hyvälle tyhjennyskorkeudelle. Jos pihallasi ei ole yhtään linnunpönttöä, hanki sinne jo nyt ainakin yksi. Se on sitten aikaisin keväällä valmiina, kun ensimmäiset linnut etsivät pesimäpönttöä.


Perhoset ja pörriäiset omalla pihalla...

Perhoset ja pörriäiset ovat ehdottomasti osa luontoa ja niitä tulisi näkyä jokaisella pihalla. Meidän pihalla on niitä onneksi runsaasti, sillä pihallamme on paljon kukkia niille keväästä syksyyn.
Kuvassa valkokukallinen syyssyrikkä, jossa on pari amiraali perhosta. Kuvan otin toissa päivänä.

Toki meillä on myös muitakin hyviä pörriäis- ja perhoskasveja puissa, pensaissa, köynnöksissä ja perennoissa. Löytyy myös luonnonvaraisia.
Ja on myös kukkaniittyä. Yleensä kukkaniityt niitetään loppukesällä, mutta tätä kuvan niittyä emme vielä raaskineet niittää. Se nimittäin kukkii edelleen ja siellä käy pörriäisiä. Jos et tiennyt, niin niityt vaatii niittämisen, jotta heinä ja puuntaimet eivät valtaa aluetta.

Kukkanurmikko luontoystävällisin nurmikko...

Helppo tapa lisätä luontoa pihalle on tehdä nurmikosta trendikäs kukkanurmikko. Siihen voi valita luonnonkasveja sekä perennoja, mitkä lisäävät pölyttäjiä ja muita hyönteisiä pihalle. Siten se lisää myös monimuotoisuutta, kun nurmikosta tulee monilajinen.

Luonnon saniaiset...

Kotimaiset luonnonvaraiset saniaiset on myös hyviä, varjoisemmille paikoille. Ne luovat hyvin suojaa eläimille, kuten siilille, mustarastaille ja muille. 
On myös paljon muita luonnonvaraisia kasveja, jotka sopivat ihan kaupunkipihaan. Esimerkiksi kosteammalle pihalle sopii hyvin keltakurjenmiekka ja rantakukka. Kuivemmalle vaikka kissankello ja kangasajuruoho.

Kannot ja luonto omalla pihalla...

Puun kantoja on hyvä jättää, jos vain mahdollista. Tässä kuvassa on vanha koivun kanto, jossa näkyy jotain lahottajasientä. Kanto näyttää olevan hyvä kasvualusta myös kasveille ja sammaleelle.
Tällaisissa lahoavissa kannoissa on hyviä koloja kimalaisten talvehtimispaikoiksi. Olen usein nähnytkin, kun pörheä kimalainen menee kannon koloon. 
Näin fengshui-konsulttina täytyy kyllä mainita vielä, että pihalla on toki paikkoja, joihin kantoja ei kannata jättää. 

Komposteissa luonnon multatehdas...

Puutarhakomposteissa on paljon lahottajasieniä, maan mikrobeja ja hyönteisiä. Ne saavat puutarhajätteestä aikaiseksi multaa. Se on luonnollinen prosessi, jota on kaikkialla luonnossa. Kompostimullalla saa myös parannettua vanhaa tai muuten huonokuntoista maata kasveille. Siitä enemmän sunnuntaina.
Kuvassa on meidän lepäävä kompostikasa, joka on peitetty oksasilpulla ensi kevääseen asti. Eli sen pintakerros on myös hyvä paikka erilaisille hyönteisille ja osa varmaan talvehtii sen suojissa.

Meidän alueella on espanjansiruetanoita, mutta nämä kompostit ei niitä houkuta sen enempää. Siruetanoita näkee eniten pihan tietyissä kosteammissa kohdissa ja niitä tulee myös aidan takaa lämpiminä sadepäivinä. Tänä vuonna niitä oli onneksi paljon vähemmän mitä edellisinä vuosina.
Espanjansiruetana on siis haitallinen vieraslaji ja siksi niitä kerätään sekä hävitetään.



Hyvää Suomen luonnonpäivää 31.8.!



Olisi kiva kuulla, mitä luontoa löytyy sinun pihaltasi? Onko jotain samaa, mitä meidän pihalla?


Puutarhaterkuin Sari


keskiviikko 28. elokuuta 2024

Kitkemispäivät kuun mukaan lähestyy

 
Kitkemispäivät lähestyy ja tähän aikaan niitä on niin harvakseltaan, että ne kaikki kannattaa hyödyntää. Siten pääsee kitkemisen kanssa paljon vähemmällä. Ja jos on kitkenyt tähän asti Kitkemispäivinä ja hyvillä kitkemistekniikoilla, rikkaruohoja on nyt vain vähän.

Ja jos et ole kitkenyt, niin nyt ja myöhemmin syksyllä kannattaa ehdottomasti hyödyntää näitä kuun mukaan katsottuja Kitkemispäiviä. Siten ensi keväänä on vähemmän kitkettävää.


Sepeli ja laattojen välit...

Nyt on hyvä poistaa uudet siemenistä lähteneet rikkaruohot sepelistä ja laattojen väleistä, niin piha jää siistiksi talvea vasten. Näitä erilaisia siementaimia ilmestyy jatkuvasti keväästä syksyyn, koska tuuli tuo mukanaan uusia siemeniä pihalle. Kuvassa on koivun taimi, jota ei voi jättää tähän kasvamaan.

Varo maahumalaa ja suikeroalpia...

Voimakkaasti rönsyillä leviävät kasvit, kuten maahumala ja suikeroalpi, peittävät maan pintaa tehokkaasti hyvissä olosuhteissa. Se voi olla hyvä asia, mutta joissain kohtaa tosi huono. Nimittäin ne voivat peittää alleen ja tukahduttaa matalat kasvit. Sen takia niitä kannattaa varoa, etenkin matalien havujen ja perennojen ryhmissä.
Tässä on maahumalaa, joka on kesän aikana peittänyt kohdan jo kokonaan.

Alla kuva suikeroalpin versosta, joka kasvoi harjaneilikoiden seassa. Sen tietysti poistin heti.

Kitkemispäivät ja hyvät kitkemistekniikat...

Olen kirjoittanut tästä aiemminkin eli kun yhdistät kuun mukaan katsotut Kitkemispäivät ja parhaat kitkemistekniikat, rikkaruohojen kitkeminen nopeutuu ja helpottuu. Lisäksi rikkaruohot eivät kasva heti takaisin. Kitkeminen muuttuu siis tehokkaammaksi.

Sen ansiosta näin elokuussa rikkaruohoja on vähän kitkettävänä, siis helppo homma.

Ehdit vielä hyviä katsoa parhaat kitkemistekniikat erityyppisille rikkaruohoille, Tehokas kitkeminen kuun mukaan -verkkokurssin videoilta. Opit myös valitsemaan kitkemistyökalut avuksi, jotta kitkeminen helpottuu vielä lisää.

Verkkokurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se löytyy www.sarinpuutarhakurssit.fi verkkokurssialustalta.


Olisi tosi ihana kuulla kokemuksia tämän kesän kitkemisistä. Eli onko nämä Kitkemispäivät auttaneet, vai ei?


Hyvät Kitkemispäivät nyt viikonloppuna!



Puutarhaterveisin Sari



sunnuntai 25. elokuuta 2024

Alkaa huonekasvien valmistelu syksyyn

 

Tähän aikaan alkaa huonekasvien valmistelu syksyyn, tai siis ainakin osan niistä. Kuvassa on se sama myrtti eli morsiusmyrtti, jonka leikkasin muotoon viimeksi maaliskuussa. Kesän aikana parvekkeella se kasvatti taas eri pituisia versoja, joten leikkasin sen nyt muotoon. Se on näin tiiviimpi ja vie vähemmän tilaa, kun otan sen sisälle, sitten kun ilmat viilenee. Leikkasin myös paria muutakin kasvia.

Tähtijasmiini ja sen versojen leikkaaminen...

Ehkäpä muistatkin tämän tähtijasmiinin, joka kukkii alkukesällä ihanan tuoksuvin kukin. Se on siis talvivihreä köynnös, joka ei talvehdi meillä ulkona ja se usein myydäänkin terassikukaksi. Kuvia siitä kesäkuulta kukkivana näet Iso ja ihanan tuoksuva tähtijasmiini -postauksesta.

Se on isokokoinen köynnös eli kasvattaa pitkiä versoja, joita tietysti pitää leikata. Tältä se näytti nyt ennen leikkaamista. Aiemmin kesällä leikasin sitä jo kerran, kun osa uusista versoista oli yli metrin pitkiä. 

Tältä se näytti leikkaamisen jälkeen. Lyhensin siis vain pidempiä uusia versoja. Todennäköisesti leikkaan sitä vielä kerran silloin, kun otan sen parvekkeelta ikkunalle talvisäilytykseen, ehkä syyskuun lopulla.

Lyhensin myös mm. tuoksuköynnöksen pitkiä versoja. Se on siis huonekasvi.

Huonekasvien valmistelu syksyyn... 

Nyt on hyvä aika vielä vaihtaa huonekasville hieman isompi ruukku, jos kasvi ei kestä pienessä ruukussa kevääseen asti.
Jo jonkun aikaa sitten vaihdoin tälle tähtijasmiinille isomman ruukun, koska sitä sai kastella lähes joka päivä. Se oli kasvattanut juuria ruukun täyteen. 

Samoin istutin valkokirjavan kultaköynnöksen taimet altakasteluruukkuun. Taimia oli siis kolme ruukullista, jotka olin keväällä leikannut mullan vaihdon yhteydessä. Koska altakasteluruukku on aika iso, niin kastelun kanssa saa olla tarkkana. Kultaköynnös ei kestä, jos multa on jatkuvasti liian märkää, etenkin talven hämäryydessä.

Pistokkaita värinokkosesta ja pelargonista...

Otin myös varmuuden vuoksi muutaman pistokkaan siitä jännästä värinokkosesta eli isokirjopeipistä, jonka kylvin siemenistä. Nimittäin joskus on helpompi saada pienet taimet säilymään talven yli, mitä oikein isoksi kesän aikana kasvaneet. Aioin kuitenkin säilyttää ainakin yhden isokokoisen jännän värinokkosen. Saa nähdä, miten se säilyy ikkunalla. 
Vielä komeimmat niistä on pihalla ja pitääkin muistaa seurata sääennustetta, sillä värinokkonen ei kestä syksyn kylmyyttä.
Leikkasin myös etualalla olevan kirjavalehtisen pelargonin oksan pistokkaiksi. Kuvassa pistokkaat on vielä tosi pienessä purkissa, vaihdon niille myöhemmin isomman lasipurkin. Vähän jännään, ehtiikö ne vielä juurtua ennen talven pimeyttä.


Leikkaamiset, istuttamiset ja ruukun vaihto - kuun mukaan...

Olen siis leikannut nämä kaikki ja ottanut pistokkaita tarkasti kuun mukaan hyvinä päivinä. Olen kokeilemalla huomannut, että siitä on hyötyä.
Samoin mullan ja ruukun vaihto kannattaa ehdottomasti tehdä kuun mukaan hyvään aikaan. Laitan tänne blogin Kastelupäivät ja kuu -sivulle ainakin osan hyvistä päivistä. Lisää päivämääriä ja ohjeita löytyy tietysti verkkokursseilta.


Puutarhaterveisin Sari