keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Biokompostori jäätyy jos ei tyhjennä sitä

Biokompostori jäätyy helposti, jos sitä ei tyhjennä myös talvella. Olemmekin aina tyhjentäneet meidän biokompostorin tammi-helmikuun vaihteessa. Tänä vuonna se osui ennen näitä lumimyräköitä, jolloin lunta oli vielä vähän. Ja suureksi yllätykseksemme kompostorin lämpömittari näytti silloin jo lähelle 0 astetta. Ja vielä enemmän yllätyimme, miten lämpötila muuttui tyhjennyksen jälkeen. 

Biokompostori näytti jäätyneen...

Siis se meidän vanha Biolanin Pikakompostorin lämpömittari näytti 0 astetta, kun oli aika tyhjentää se. Kun alaluukku avattiin, niin luukusta näkyvä kompostimassa oli jäässä. Onneksi kuitenkin vain pinnalta eli lapiolla se mureni heti. Myös pohjalla oli massa ohuelti jäätynyt.
Tyhjensimme kompostorin alaosasta, noin luukun yläosaan asti, kompostimassan saaveihin. Veimme saavit kylmään pihavarastoon odottamaan lumen sulamista.

Kompostimassan pudotus alas...

Tuttuun tapaan pudotimme kompostimassaa alaspäin yläluukun kautta, kompostorin hoitoon tarkoitetuilla pitkillä työkaluilla. Niistä näkyy kuvat Biokompostorin syksyinen tyhjennys -postauksessa. Ennen sitä laitoimme pohjalle Tehokuiviketta, mikä imee mahdollisen nesteen kompostorin pohjalta.
Eli massa oli jäässä vain hieman pohjalta ja muuten se oli täysin sulana.

Talviaikaan biohiiltä sisältävää Tehokuiviketta...

Meidän kompostori ei ole jäätynyt enää vuosiin, koska olemme käyttäneet biohiiltä ja lisäenergiaa sisältävää Tehokuiviketta. Haasteena meillä on se, että biojätettä tulee välillä tosi vähän ja siksi lisäenergia on tarpeen. Se pitää kompostorin käynnissä ja biohiili tehostaa ominaisuuksillaan vielä lisää sitä. 

Kuten kuvasta näkyy, se on erilaista, mitä tavallinen kompostikuivike. Pienet mustat palaset ovat niitä biohiilen paloja. Välillä jopa lisätään biohiiltä biojätteen joukkoon, se kun edistää kompostoitumista.

Kompostorin lämpötila nousi 50 asteeseen, vau...

Aina nopeasti lämpötila nousi 50 asteeseen eli se osoittaa hyvin, miten alaosan kylmä massa viilentää koko kompostoria. Sen takia suositellaankin, että kompostoria tyhjennetään myös talvella. Nyt se tuli ihan käytännössä todistettua 😊

Lumi suojaa kompostoria jäätymästä...

Syy, miksi meidän kompostorin alaosa jäätyi silloin tammikuussa oli se, että lunta oli siihen aikaan vielä aika vähän. Lumi ei siis peittänyt kompostorin alaosaa. 
Olemme talvisin aina kasanneet pakkaslunta kompostorin peitoksi, jotta se pysyy lämpimänä. Lumi onkin paras suoja, niin kasveille kuin kompostorille.
Nyt kompostori toimiin niin lämpimänä, että lumi sulaa sen kannen päältä ja reunassa on pienet jääpuikot.
Jos joku nyt katsoo näitä kuvia tarkkaan, niin postauksen ensimmäiset kuvat ovat aiemmilta vuosilta. Ei sattunut kamera olemaan käsillä sillä hetkellä, kun kompostoria tyhjennettiin 😊

Kompostorin tyhjennys kuun mukaan...

Kompostorin tyhjennys kannattaa ajoittaa kuun mukaan hyvällä päivälle, niin se vielä tehostaa kompostoitumisprosessia. Seuraava biokompostorin hyvä tyhjennysaika on ensi viikonloppuna.
la-su 26.-27.2.2022 kompostorin tyhjennys

Lisää postauksia biokompostorin hoidosta...


Puutarhaterveisin Sari



4 kommenttia:

  1. Oho! Luulisi, että tyhjän puoleinen kompostori jäätyy pohjasta nopeasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin voisi tosiaan luulla. Itse kompostoituminen muodostaa lämpöä eli siksi on tärkeää saada "valmis" viilentynyt massa pois sieltä alhaalta jäähdyttämästä muuta kompostimassaa.
      Ja siksi kompostoriin kannattaa viedä usein uutta biojätettä, jotta kompostoituminen pysyy käynnissä, muodostamassa lämpöä.

      Poista
  2. Kiitos hyvistä neuvoista, tyhjennänkin oman kompostorini viikonloppuna !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Hyvä idea tyhjentää se nyt viikonloppuna, jos ei vielä tänä talvena ole sitä tehnyt. Kivasti on luvattu aurinkoista säätäkin koko maahan eli hyvä syy nauttia ulkona kevätauringosta.

      Poista