tiistai 12. toukokuuta 2020

Porkkanan kylvö kuun mukaan

Tänään kylvettiin porkkanan siemenet kuun mukaan. Nämä porkkanat ovatkin erikoisempia ja pääsivät testilaatikkoon. Kuvassa ei siis ole värivirhettä, vaan kyseessä on keltainen porkkana. Niiden maku pitäisi olla makea. Kylvin myös valkoista porkkanaa ja jotain perinnelajiketta. Saas nähdä, mitä niistä tulee. Ainakin ajankohta kylvölle oli mitä parhain kuun mukaan katsottuna.

Porkkanan kylvö kuun mukaan...

Porkkanat ja muut juurekset kannattaa kylvää vähenevällä kuulla, oli sitten kevät tai syksy. Silloin juuresta tulee iso ja lehdistö ei kasva turhan reheväksi.
Esimerkiksi eilen ja tänään oli tosi hyvät päivät, koska oli juuripäivät kuukalenterin mukaan. Seuraavat hyvät päivät onkin sitten kesäkuun alussa eli 7.-9.6.2020.

Jos taas päivät menivät ohitse, niin suosittelen näiden tärkeiden päivien merkkaamista ajoissa omaan kalenteriin. Siis heti tammikuussa 😊 Tai sitten voi tulla mukaan Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssille, jossa on mm. ajankohtaiset viikoittaiset puutarhatyöt sekä vuoden tärkeimmät päivät puutarhurin näkökulmasta.

Porkkana kylvö-ohje...

Porkkanat kylvetään keväällä, heti kun pystyy kylvämään. Lavakauluksiin kylvön voi tehdä lumen sulamisen jälkeen ja kasvimaille, kun maata on saatu muokattua kylvökuntoon. Kylvön voi myös tehdä myöhään syksyllä. Siitä enemmän Porkkanan syyskylvö tehty. Ja tietysti kuun mukaan.
Maan tulee olla kalkittua ja ravinteikasta kuohkeaa multaa ja sitä on oltava riittävän syvälti.
Siemenet kylvetään noin 1 cm syvyyteen ja mielellään 5 cm välein. Jos kylvää riveihin, niin rivien välit noin 35 cm. Siemeniä voi myös liottaa vedessä hetken, ennen kylvöä ja kylvömullan voi kastella ennen kylvöä. Lopuksi multa aina kastellaan ja peitetään harsolla.

Alla kuva porkkanasta, jonka multa oli kuohkeaa vain yläosastaan. Sen takia porkkana on kasvanut hassusti vinoon.

Hoitovinkkejä...

Porkkanan siemenet itävät eli lähtevät kasvuun noin 2-4 viikossa. On erittäin tärkeää pitää multa tasaisen kosteana, jotta siemenet itävät.
Kasvuharsoa kannattaa pitää jatkuvasti porkkanapenkin päällä, ihan sadon korjuuseen asti. Se estää porkkanan tuholaisia.
Porkkanoita voi joutua harventamaan eli poistamaan osan porkkanan taimista. Juurilla pitää olla tilaa kasvaa komeiksi eli taimien harvennus 5-10 cm välein.
Jos porkkanan juurenpäät näkyvät mullan pinnalla, ne kannattaa peittää mullalla. Yleensä porkkanat ovat valmiita nostettavaksi maasta 3-5 kuukauden kuluttua siementen kylvöstä.

Erikoisporkkanat testilaatikkoon...

Kylvin nyt nämä erikoisporkkanat tähän testilaatikkoon, eli pahviseen lavakaulukseen, jonka multaa on parannettu ladatulla biohiilellä. Biohiili näissä kohotetuissa kasvulavoissa vähentää kastelun tarvetta. Ja auttaa pitämään mullan tasaisemman kosteana siementen itämisvaiheessa. Siitä on siis iso apu. Meillä kasteluletku ei yllä kuin kasvimaalle, joten tämä kohta pitää kastella kastelukannuilla. Biohiili helpottaa siis näiden laatikoiden kastelua.


Laatikkoon pääsi muutama muukin harvinaisempi juures...

Viime kesän kaurajuuren kasvatus ei onnistunut kuivuuden takia, joten nyt uusi yritys. Kaurajuurella on kyllä isot ja pitkät siemenet.  Jännä nähdä, mitä niistä tulee. Samoin kylvin mustajuurta, joka olisi pitänyt kylvää jo maaliskuussa... aina kannattaa kokeilla 😊

Viljelyterveisin Sari

12 kommenttia:

  1. Kaurajuurella on tosi kauniit kukat, olin ihan unohtanut koko kasvin olemassaolon! Kiitos kun muistutit.
    Porkkanaakaan en ole kasvattanut vuosikausiin. Voisikin vielä ehtiä katsoa siemenpusseja, jos vain jonakin päivänä tulisi käytyä kaupassa :-D Näinä aikoina on visiitit mantereelle entistäkin harvempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaurajuuren kukat onkin minulle ihan uusi tieto. Kukkiikohan se vasta toisena vuotena, kuten porkkanat? Tämä täytyykin pitää mielessä, jos vaikka jättäisi juuria maahan talveksi. Porkkanallakin on muuten hieno kukinto :)
      Siemenet ehkä kannattaakin tilata netistä, ainakin Korpikankaalta tulee kirjeenä edullisesti. Siis pienet määrät. Tässä juuri itse suunnittelen pientä lisätilausta, kun ei viitsisi lähteä parin siemenpussin takia kaupunkiin.

      Poista
  2. Hei!

    Katsoin että tänään olisi ollut hyvä päivä juuresten kylvöön kuukalenterin mukaan.

    Yöksi lupasi kuitenkin pakkasta jopa kolme astetta, joten en sit uskaltanutkaan kylvää. Mitenkähän on tuon pakkasen kanssa. Onko huomenna jo ihan huono päivä kylvää?

    Yt. Elsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tänään oli tosiaan hyvä päivä juuresten kylvöön. Porkkana kestää hyvin yöpakkasta, samoin kuin monet muutkin aikaisin kylvettävät kasvit. Aurinko on jo lämmittänyt maata sen verran, ettei maa jäädy pienestä yöpakkasesta.
      Huomenna on vielä ihan kelvollinen päivä kylvää juureksia, iltapäivästä :)

      Poista
  3. Sinnepä lähti minulla kahteen lavaan porkkanaa, keltaista ja perinteisen oranssia. Ihan muistin päivänkin oikein. Hyvää kasvua kaikille kylvöksillesi ja tietysti meidän muidenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisi tänään useampi olla kylvöpuuhissa, etenkin jos harrastaa tätä "helppoa puutarhanhoitoa" kuun mukaan :)
      Toivotaan tosiaan hyvää kasvua ja isoa satoa kaikkien hyötytarhoihin. Ja suotuisaa kesää eli aurinkoa ja sadetta :)

      Poista
  4. Kappas, sattui sopivasti, sillä kylvin eilen porkkanat. Olen suunnitellut tekeväni asian vähenevällä kuulla, mutta hyvä, jos sattui lisäksi aivan oikealle päivälle :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullapa on hyvä ajoituksen taito :) Nyt torstaista eteenpäin on ns. kituviikko eli kylvöt kannattaa tehdä ennen sitä. Seuraava hyvä ajankohta onkin sitten kesäkuun alussa.

      Poista
  5. Hei vielä!

    Nyt olisi siis hyvä kylvää juurekset, eli myös perunat. Milloin sitten on hyvä aika kuunkierron mukaan kylvää maan päälle kasvavat eli salaatit ym.?

    T. Elsa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtisalaatti on hyvä kylvää kasvavalla kuulla eli 23.5. alkaen. Ja sieltä voi katsoa lehtipäivän, jos haluaa valita tarkemman kylvöajan.

      Poista
  6. Hei! Voiko valkosipulia istuttaa vielä jos toivoo syksyksi satoa? Ja milloin olisi hyvä aika istutukselle? Terv. Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkosipuli istutetaan yleensä syksyllä. Tosi aikaisin keväälläkin voi istuttaa kylmäkäsiteltyjen valkosipulien kynsiä. Eli sipulit ovat olleet noin kuukauden jääkaapissa, ennen istutusta.
      Eli epäilen, että ei enää ehdi kasvattaa syksyksi satoa. Voit toki kokeilla, jos vaikka tulisi lämmin alkutalvi :)

      Poista