Sivut

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kriinumi kukkii sisällä ja uusi pelakuu ulkona : )

Tarhakriinumi ( Crinum x powellii ) kukkii nyt hennon vaaleanpunaisin kukin. Kukat eivät tuoksu. Joillakin muilla kriinumeilla on tuoksuvat kukat. Minusta tuo lehdistö on tosi kaunis... 
1800-luvulla kapmaankrinumi (Crinum moorei) oli sousittu huonekasvi säätyläisten keskuudessa. Sen kukat ovat hyvin vaaleanpunertavat. Voi olla, että sen kukat tuoksuvat voimakkaasti.


Tässä kukkaterttu lähempää. Hankin tämän tarhakriinumin sipulin keväällä Korpikangas Siemen-Fröltä, kuten sen lukinliljankin, klik.


Ihan vertailun  vuoksi amarylliksen kukka, joka kukkii myös nyt. Kukilla on pieni koko ero ; )
Kriinumi ja amaryllis muistuttavat vähän toisiaan... ja kuuluvat kummatkin Amaryllidaceae eli narsissikasvien heimoon....  ihmeellisiä nämä kasviheimojen nimet. Luulisi, että suomeksi se olisi amarylliskasvien heimo ; )

Tarhakriinumin hoito-ohjeet:

Tarhakriinumin sipuli istutaan niin, että sipulin yläosa eli sipulin niska jää mullan pinnan yläpuolelle näkyviin. Kesällä kriinumia kastellaan normaalisti eli mullan pinta saa hieman kuivahtaa ennen kastelua. Lannoitevettä annetaan kesällä kerran viikossa.
Tarhakriinumi viihtyy auringossa ja puoliauringossa, ulkona ja sisällä.
Talvella se pitää lepokauden, mielellään 10-12 asteessa. Kuulemma vaatisi kolmen kuukauden levon. Tällöin kastellaan vain vähän eli viihtyy lepokauden melkein kuivana. Ja tietysti tällöin lehdet voivat lakastua.
Ruukku vaihdetaan isompaan vasta kun se on täynnä juuria eli juuret viihtyvät ahtaisssa oloissa ; )
Ohjeessa luki, ettei tarhakriinumi aina kuki ekana vuotena istutuksesta. Meidän kolmesta sipulista tämä yksi kukkii nyt. Muut kasvattavat lehtiä.


Uusi amppelipelakuu

Ostin oleskelualueen pöydälle uuden amppelipelargonin ja sen kaveriksi kirjavalehtisen rönsyakankaalin. Kummatkin on istutettuna tuohon samaan koriin. Aika hyvin tämän pelakuun kukat näyttävät kestävän sadetta.... ja nytkin sataa oikein taivaan täydeltä : ) 



perjantai 22. kesäkuuta 2012

Juhannuksena Kuupuutarhassa

Valkea tarhaidänunikko (Papaver `Royal Wedding`) kukkii nyt Kuupuutarhassa. Hankin sen muutama vuosi sitten Särkän Perennataimistolta. Siis matkahuollon kuljettamana, en lähtenyt ihan täältä etelästä asti Raaheen idänunikko-ostoksille ; )

Sen kukat ovat todella isot, kuten kuvasta huomaa.

Kukat näkyvät kauas, myös illan hämärtyessä. Näin valkean tarhaidänunikon kerran tosi isona ja runsaskukkaisena pehkona. Näky hurmasi minut heti ! 
Täytyy vielä maltaa odottaa muutama vuosi, että tämäkin kasvaa isoksi ja muhkeaksi pehkoksi ; )


Kuupuutarhassa kukkii nyt myös koristelaukka ( Allium `Mount Everest` ). Sen valkea kukkapallo nousee  noin 1,5 metrin korkeuteen. Hankin näitä viime syksynä vain yhden, ihan kokeeksi. Näitä voisi ostaa muutaman lisää....

Pallokukat ovat kiehtovia. Tämä kukkii selvästi ukkolaukkojen jälkeen. Ja kuten kaikilla laukoilla, myös tällä lehdet alkavat lakastua kukkimisen aikaan. Niitä ei kuitenkaan saa leikata pois, ennen kuin ne ovat täysin kellastuneet... kuten aina sipulikukilla.

Kuupuutarhassa tuoksuu juuri nyt juhannusruusut.... ja linnut laulavat...
Vanhemmat jutut Kuupuutarhasta löytyvät tästä, klik.


Suloista juhannuksenaikaa teille kaikille !


keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Puutarhan kuulumisia...

Illakot kukkivat nyt ja ovat ilmestyneet ihan uusiin paikkoihin, lähemmäs taloa. Niiden lähentyminen sopii erinomaisesti, sillä illakot tuoksuvat iltaisin aivan ihanalle : )


Hortensiassa nuppu

Endless Summer hortensia `Twist-n-Shout` on tehnyt jo nyt yhteen oksaan nuput. Kohta se kukkii ; )
Kuvia kukista viime vuodelta löytyy tästä, klik.

Jouluruusun uudet lehdet

Viininpunakukallinen jouluruusu kukkii vieläkin, ihan uskomatonta! Sen uudet lehdet ovat järkyn isot... kun vertaa kuvan oikeanlaidan tavallisen jouluruusun lehtiin. Vanhempi juttu jouluruusujen hoidosta pihalla, klik

Siemenet itäneet

Kylvökukkien siemenet ovat itäneet ja ovat jo kovassa kasvussa. Näitä pitääkin muistaa kastella, siis jos ei sada ; ) Kylvin kosmoskukkaa ja muutamaa muutakin.


Kirjosieppo

Kirjosiepollakin on jo poikaset kuoriutuneet, kun se kantaa ruokaa nokassaan pesäpönttöön : )

Näin se kesä etenee ....

Hauskaa juhannusviikkoa !

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Luonnonystävien puutarhapäivä ja muita tapahtumia

Näin Pohjoismaisen luonnonkukkapäivän kunniaksi ajattelin laittaa pari kuvaa ystäväni pihasta Espoosta.
Pidämme siellä Luonnonystävien puutarhassa -tapahtuman perjantaina 29.6.2012.
Tapahtuma on siis todella pieni, eli pidän pari lyhyttä luentoa ja tutkimme yhdessä pihaa : )
Lisätietoja löydät täältä, klik.

Luonnonystävän pihalla puutarhanhoito voi olla hyvinkin rentoa ; )

Nurmikolla annetaan apilamättäiden kukkia ja ruohonleikkuri kiertää ne. Kostean lämpimänä päivänä tuoksu on aivan huumaavaa.

 Pihalta löytyy myös monenlaisia kukkia. Kaikki nämä kuvat ystäväni pihalta ovat edellisinä vuosina otettuja.


Puutarhatapahtumia:

6.-8.7.2012 Ruusujen hurmaa, Loviisa,  lisää tietoa löydät täältä klik.
19.8.2012 Avoimet puutarhat, ympäri Suomea, klik

Alla olevan kuvan otin eilen siitä Turkulaisesta ponpondaaliasta, jonka kuulumisia Pasi kyseli : )
Juurakko on istutettu suoraan ulos pihalle toukokuun alussa. Näin kun piha on Etelä-Suomessa, daaliat ehtivät kukkia hyvin ilman esikasvatustakin.

Meillä on maa osittain tosi kuivaa ja yhden päivän kevyt sade ei sitä kunnolla kastele. Täällä päin kunnon sadetta ei ole tullut pitkään aikaan. Eli tietyt pitkälle jalostetut kasvit kastellaan taas juurikastelijalla. Laitoin nyt kuvaan sen juurikastelijan alaosan, joka painetaan multaan. Tätä vempainta kun moni on ihmetellyt. Vanhan jutun siitä näet tästä, klik.

Huomenna maanantaina sitten kitketään oikein urakalla koko aamupäivä ; )
Tai sitten nautitaan työpäivästä tai tehdään jotain ihan muuta....

Ihanaa alkavaa viikkoa teille kaikille !

torstai 14. kesäkuuta 2012

Lukinlilja ja Suuri kitkemispäivä

Lukinlilja kukki jo nyt alkukesällä....jatkossa sen pitäisi kukkia vasta loppukesällä. Kukat tuoksuivat aivan huumaavan ihanalle, jos huomasi nuuhkia niitä vähän lähempää.

Kukan muoto selittää kasvin oudon nimen ; )

Lukinlijan kukkavarsi kasvoi pitkäksi ja jännästi vinoon. Laitoin sen nojaaman lasikupua vasten, ettei vaan kaada koko kukkaruukkua nurin. Ruukku on siis lasikuvun takana.

Lukinliljan hoito-ohje:

Lukinlija ( Hymenocallis festalis `Zwaneburg`) istutetaan niin, että sipulin yläosa jää näkyviin mullanpinnan yläpuolelle. Kastellaan ja lannoitetaan kesäkausi normaalisti. Talveksi lukinlilja siirretään viileään huoneeseen ja kastellaan todella vähän.
Onko kellään kokemusta lukinliljasta ?

Lukinlilja on siis sipulikasvi. Tilasin sen sipulit keväällä Korpikangas Siemen-Frön nettikaupasta, muutaman muun sipulikasvin kanssa. Lukinliljan sipuli on kuvassa tuo isoin.

Tarhakriinumi
Toinen Korpikankaalta tullut kasvi oli vanhanajan tarhakriinumi ( Crinum x powellii ). Tosin 1800-luvulla ne olivat vähän erinäköisiä.
Kriinumin kukka muistuttaa hieman amaryllistä ja kukinta-aika pitäisi myös olla loppukesällä. Jännä nähdä kukkiiko se jo nyt ekana kesänä. Seuraan mielenkiinnolla, mitä tapahtuu ; )
Tarhakriinumin lehdistö on tosi kaunis, eli ei haittaa vaikka nyt jättäisi kukkimatta.
Alla olevassa kuvassa se on keskimmäinen kasvi. Vasemman puoleinen on soilikki, joka lopettelee kukintaa. Sen aioin jakaa, jos se ei tee uusia nuppuja heti. Oikealla puolella on Chirita.
Edit - uusi juttu tarhakriinumin kukinnasta, klik


Suuri kitkemispäivä lähestyy... tällöin kannattaa kitkeä rikkaruohoja, jos silloin on kotosalla. Rikkaruohot lähtevät helpommin juurineen, joten päivä kannattaa hyödyntää vaikeimmin kitkettäviin. Tämä on siis perinnetiedon ja kuun vaiheiden mukaan... eli kokeilkaas, pitääkö paikkaansa ; )

Suuri kitkemispäivä on 18.6.2012 aamupäivällä.

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Vuorimännyn leikkausta... ja tärkeä kysymys

Leikkasinkin jo kaikki vuorimännyt. Meillä täällä Etelä-Suomessa niiden vuosikasvaimet muodostavat jo neulasia. Eli vuorimäntyjen leikkaamisen ajankohta on juuri nyt.


Kaikki nuo pidemmät vuosikasvaimet on syytä leikata alla olevan kuvan vuorimännystä, jottei siitä tule harvaa ja turhan korkeaa. Lisää leikkaamisesta voit lukea vanhemmasta postauksesta, klik.


Käväisin lauantaina Marketanpuistossa Puutarhamarkkinoilla. Oli tosi ihanaa tavata vanhoja tuttuja : )
Marketanpuistossa oli myös paljon kuvattavaa... täytyykin pistäytyä siellä kesän mittaan useammin.

Arovuokkoja näin paljon, vau.......

Siellä kukki jo ekat juhannusruusutkin : )


Se tärkeä kysymys:
Onko nuo blogini sivupalkissa olevat asiat ja listat tärkeitä ? 
Mietin tätä siksi, että muutoksessa taidan jättää niistä paljon pois... vai onko se huono idea ? Mikä tulee säilyttää ehdottomasti ?

Ps. Suuri kiitos edellisen postauksen kommentteista !  Laitoin niitä ihan ylös muistiin. Ja vastaan kommentteihin kohta...kun taas pääsen tietokoneen ääreen : )
Edelleenkin sinne voi kirjoitella toiveita.

Mukavaa viikon jatkoa !

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Muutosta ilmassa


On tullut aika tehdä muutoksia Sarin puutarhat -blogissa....


Ajattelin tässä samalla kysyä suoraan teiltä lukijoilta, 
mistä aiheista haluaisitte minun tekevän juttuja blogiini?

Nyt on mahdollisuus toivoa : )



P.s. kuva on uudesta kukkapenkistä nyt. Sen teon näet tästä... klik.


torstai 7. kesäkuuta 2012

Ihania alkuja, ja kadonneita liljoja ; )

Tässä ovat nyt ne itse kylvämäni isopäivänkakkarat. Olen näköjään tehnyt niiden kylvöstä jutun 6.3.2011 klik
Eli hankin siemenet postitse Korpikangas Siemen-Fröltä ja kylvin ne viime vuoden keväällä sisälle. Kun siemenet olivat itäneet pieniksi taimiksi, koulin ne omiin ruukkuihinsa. Ja myöhemmin keväällä istutin ne pihalle, toiseen kukkapenkkiin vahvistumaan. 
Tänä keväänä ne on siirretty lopulliselle paikalleen, eli Kuupuutarhaan. Näyttävät olevan siis todella helppoja lisättäviä : )

Tältä näyttää nyt jouluruusun siementaimet. Aion pitää ne tässä... saavat rauhassa vahvistua.
Näet niistä kuvan pari viikkoa sitten tästä klik. Jännä nähdä, tuleeko näistä kaikista aikuisia ; )

Heti jouluruusujen takana kasvaa super ihana kultatesma. Kokeilin kylvää sitä siemenistä, onnistumatta. Joten olen ostanut yhden taimen.
Nyt se kukkii, jee ! Toivottavasti se tekee paljon siemeniä. Ne saavat vapaasti tippua maahan... ja kasvaa. Kultatesma on siis tuo kellertävälehtinen heinä.

Minulla oli kaksi viime syksyllä istuttamaani liljaa hukassa.... en siis keväällä muistanut enää, mihin ne tuli istutettua. Tämä kasvien hukkuminen on todella tyypillistä isoilla ja vanhoilla pihoilla ; )
Melkein hypähdin ilosta, kun löysin tämän toisen. Valkoinen varjolilja on jo näin iso, vau! Ehkäpä minun pitäisi tarkistuttaa näköni ; )

Toinen kadoksissa ollut lilja löytyi myös, jouluruusun alkujen vierestä. Tosi jännä tupsukka : )


Kadonneet ovat siis löytyneet... 
eli puutarhassa kaikki hyvin ; )


Edit - ensi lauantaina 9.6.2012 klo 10.00-15.00 on Puutarhamarkkinat Espoon Marketanpuistossa. Menen sinne ehdottomasti, satoi tai paistoi : )

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Uuden perennapenkin teko - osa 2


... kahvitauon jälkeen kaivoimme valeistutuksessa olleet syyleimut ylös. Ne oli jäänyt ylimääräisiksi syysleimujen jaosta, klik. Istutimme ne heti saman tien tähän uuteen kukkapenkkiin, jotteivät juuret päässeet kuivumaan. Samoin teimme punakukkaisille päivänliljoille, jotka taasen olivat "väärän värisiä" toisessa perennapenkissä. Kuvassa näkyvissä ruukuissa oli keväällä niihin istutetut kuunliljojen ja päivänliljojen juurakkojen alut, jotka nyt siis pääsivät myös tähän uuteen perennapenkkiin. Suunnitelmajuttu, klik.
Kaikki kustannukset tähän ryhmään oli yhteensä noin 20 euroa + vesipumpun viemä sähkö ; )


Kuvaa klikkamalla suuremmaksi näkee paremmin, miten taimet on laitettu. Päivänliljojen takana on lehmuksen kanto ja kannon takana matala oja, jossa kasvaa keltakukkaisia rentukoita. Viininpunalehtinen pensas on happomarja.
Lapion vieressä on vanhan vuorimännyn oksia. Poistin niiden alla kasvavat rikkaruohot juurineen lapion avulla. Se onnistui helposti, koska siinä kasvoi vain suikeroalpia,voikukkaa ja rönsyleinikkiä. En siis kaivanut pintamaata pois, se olisi ollut ihan turhaa.


Syyleimut lurpattavat aika pahan näköisesti ; ) Niiden edessä on pienet kuunliljan alut. Ne ovat noin pieniä, koska taimet olivat super edullisia juurakoita, siis kooltaan pieniä. Kastelimme istutukset muuten heti, koska sää oli lämmin ja aurinkoinen, siis viime viikolla.

Tämän kuvan otin perjantaina ja siitä näkee miten terhakoita syysleimut ovat nyt. Ja kuunliljatkin ovat jo paljon isompia. Vielä tätä ryhmää ei uskalla kastella juurikastelijalla, mutta ehkäpä jo kuukauden kuluttua.

Ne esikasvattamani jättiverbenat näyttävät nyt tältä. Laitan niistä muutaman taimen tuohon uuteen perennapenkkiin mutta en ihan vielä, sillä saattaa tulla yöpakkasia. Näin laatikossa ne on helpompi suojata yöpakkasilta, jos sellaisia tulee.... toivottavasti kuitenkaan ei tule. 
Jutun jättiverbenan kylvöstä näet tästä klik.


Uuden perennapenkin teko - osa 1 ,klik.

perjantai 1. kesäkuuta 2012

Ne ihanat alkukesän sipulikukat

Nämä uudet myöhään kukkivat tulppaanit ovat super ihania ! Kaiken lisäksi ne sopivat niin hyvin takana olevien pionien varsien väritykseen. Olen aivan hullaantunut näihn... näitä voisikin hankkia lisää syksyllä.

Upeat ukkolaukat

Ukkolaukat aloittevat kukintaa. Olen kirjoittanut näistä aiemmin ihan oman jutun klik - ukkolaukka ansaitsee sen ! Nämä ovat levinneet siemenistä tosi hyvin, ympäri pihaa ; )

Kruunuvuokko


Oikeastaan tämä kruunuvuokko on mukulakasvi, joka tapauksessa se kukkiin nyt. Kruunuvuokko ei ole varma talvehtija, mutta viime talvien runsas lumipeite on taannut niiden säilymisen maassa. Kuvassa se kukkii laventelien oksien takana.

Kuupuutarhan tulppaanit

Kuupuutarhassa kukkii edelleen valkeat myöhäiset tulppaanit. Tulppaanilajikkeet jaetaan siis aikaisiin, keskiaikaisiin ja myöhäisiin lajikkeisiin. Esimerkiksi ne tavis-tulppaanit ovat keskiaikaisia ja lummetulppaanit ovat aikaisia.

Tein muuten listaa syksyksi, mihin tarvitaan lisää sipulikukkia... ja mitä lajeja ja värejä. Taas tuli niin ihanan pitkä lista ; )

Tulppaanien hoito-ohjeet näet täältä, klik.


Hyvää viikonloppua teille kaikille !

keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Vanha pilvikirsikka

 Joka kevät tämä pilvikirsikka hurmaa minut täysin. Sen kukkiva oksisto on niin kaunis ja siro.


Puu on jo aika vanha, se lienee istutettu noin 25 vuotta sitten. Kuten kuvasta näkyy se on kapea, mutta korkea puu. Yleensä pilvikirsikat kasvavat 5-10 metriä korkeaksi. Vertailun vuoksi koivut voivat kasvaa jopa 25 metrisiksi. Eli pilvikirsikka taitaa olla vielä pieni puu 😉

Tämä kuva on muualta ja otettu syksyllä. Eli pilvikirsikka tekee punaisia marjoja enemmän tai vähemmän. Niissä ei ole mitään syötävää ihmisille, mutta linnuille kylläkin.

Pilvikirsikan kasvupaikka ja hoito

Pilvikirsikka (Prunus pensylvanica) viihtyy tuoreessa maassa, jossa vesi ei jää seisomaan. Se kukkii komeimmillaan auringossa, ja puolivarjossakin kohtuullisesti. Sillä on kaunis punertava tai kellertävä syysväritys auringossa
Se saattaa tehdä hieman juuriversoja. Meidän pilvikirsikka kasvaa kukkapenkissä, ja juuriversojen kasvu ei ole ollut ongelma. Ne on helppo nyhtää pois.
Lannoitetaan kohtuudella ja sitä ei yleensä tarvitse leikatakaan. Eli helppo kukkiva puu vyöhykkeille I-VI.


Ihan toinen juttu....
Pionin nupuissa on jo nyt muurahaisia. Niistä ei ole mitään haittaa pionille. Muurahaisia ei missään nimessä kannata myrkyttää nupuista, sillä myrkyt saattavat vioittaa itse nuppua.

Ihanaa kesäistä keskiviikkoa, 
tai keväistä keskiviikkoa... missä päin Suomea nyt asutkaan : )