Tarhakriinumi ( Crinum x powellii ) kukkii nyt hennon vaaleanpunaisin kukin. Kukat eivät tuoksu. Joillakin muilla kriinumeilla on tuoksuvat kukat. Minusta tuo lehdistö on tosi kaunis...
1800-luvulla kapmaankrinumi (Crinum moorei) oli sousittu huonekasvi säätyläisten keskuudessa. Sen kukat ovat hyvin vaaleanpunertavat. Voi olla, että sen kukat tuoksuvat voimakkaasti.
Tässä kukkaterttu lähempää. Hankin tämän tarhakriinumin sipulin keväällä Korpikangas Siemen-Fröltä, kuten sen lukinliljankin, klik.
Ihan vertailun vuoksi amarylliksen kukka, joka kukkii myös nyt. Kukilla on pieni koko ero ; )
Kriinumi ja amaryllis muistuttavat vähän toisiaan... ja kuuluvat kummatkin Amaryllidaceae eli narsissikasvien heimoon.... ihmeellisiä nämä kasviheimojen nimet. Luulisi, että suomeksi se olisi amarylliskasvien heimo ; )
Tarhakriinumin hoito-ohjeet:
Tarhakriinumin sipuli istutaan niin, että sipulin yläosa eli sipulin niska jää mullan pinnan yläpuolelle näkyviin. Kesällä kriinumia kastellaan normaalisti eli mullan pinta saa hieman kuivahtaa ennen kastelua. Lannoitevettä annetaan kesällä kerran viikossa.
Tarhakriinumi viihtyy auringossa ja puoliauringossa, ulkona ja sisällä.
Talvella se pitää lepokauden, mielellään 10-12 asteessa. Kuulemma vaatisi kolmen kuukauden levon. Tällöin kastellaan vain vähän eli viihtyy lepokauden melkein kuivana. Ja tietysti tällöin lehdet voivat lakastua.
Ruukku vaihdetaan isompaan vasta kun se on täynnä juuria eli juuret viihtyvät ahtaisssa oloissa ; )
Ohjeessa luki, ettei tarhakriinumi aina kuki ekana vuotena istutuksesta. Meidän kolmesta sipulista tämä yksi kukkii nyt. Muut kasvattavat lehtiä.
Uusi amppelipelakuu
Ostin oleskelualueen pöydälle uuden amppelipelargonin ja sen kaveriksi kirjavalehtisen rönsyakankaalin. Kummatkin on istutettuna tuohon samaan koriin. Aika hyvin tämän pelakuun kukat näyttävät kestävän sadetta.... ja nytkin sataa oikein taivaan täydeltä : )