sunnuntai 28. elokuuta 2011

Gladiolukset ja kirsikanpunainen koristekate

Gladiolukset kukkivat nyt elokuussa, kuten joka vuosi ennenkin : )
Tähän kohti laitamme aina keväällä uudet gladioluksen sipulit. Niiden edessä kasvaa matalaa kääpiöpurppurahappomarjaa ja takana päivänliljoja, jotka ovat jo kukkineet aiemmin.
Nurmikon ja happomarjojen reuna on ollut hankala pitää puhtaana rikkaruohoista, koska pensaiden kasvutapa on sellainen, ettei lehdistö peitä hyvin multaa.
Ratkaisu tähän ongelmaan on kate : )

Alla kuva ennen kirsikanpunaisen koristekatteen levitystä. Kuvan otin aikaisemmin aamulla, eli valo on vähän erilainen kuin tuossa ylemmässä kuvassa. Pensaat eivät oikein erotu tummata mullasta.... siihenkin ratkaisuna on kate, hih ; )
Samoin kuin violetin koristekatteen alle laitettiin sanomalehteä, niin teimme nytkin. Katetta tuli vain pensaiden väleihin ja nurmikon reunaa. Pensaiden takana on keväällä kukkivia sipulikukkia, perennoja ja gladiolukset, joten sinne ei katetta voi laittaa. Eikä ole muutenkaan tarvetta : )
Tietokoneen näytölläni katteen sävy ei ole ihan oikea, se on selkeästi kylmänpunainen.
Kate on siis Siisti Pihan Kirsikanpunainen koristekate, jonka sain luumupuiden risujen poishaun yhteydessä.... jos muistatte edellisestä postauksesta, klik ; )


Gladiolusten kuuluisi olla myös kirsikanpunaisia tai hyvin tummanpunaisia. Ostin nämä sipulit keväällä puutarhamessuilta, ja väri on ihan väärä : /
Tästä lähin ostan gladioluksen sipulit muualta, sillä tämä oli jo ainakin kolmas kerta kun messuilta ostetut gladiolukset ovat ihan väärän värisiä. Ja nämä tämän keväiset olivat kotimaiselta torimyyjältä ja kuvalliseen pakettiin pakattuja.
Värihän ei ole ruma, mutta tässä kohdin se ei sovi minun värisommitelmaan ; )
Huomaatte varmaan, että näiden tuentakin on jäänyt vähemmälle, kun väri on väärä, hih ; )
Gladiolusryhmän lähellä on paljon vahvan punaisia kukkia... tuo haalea lila ei vain sovi joukkoon. Alla kuvassa syysleimut, jotka ovat lähellä ryhmää. Otin muuten nämä kaikki kuvat tänään... eli kyllä puutarhassa on vielä paljon kukkivia !
Ps. Huomaan taas, että minulla on kuvatessani tosi sitkeässä tapa rajata kuva kauniiksi. Nuo gladioluskuvat näyttävät ihan kivoilta... kun samassa kuvassa ei näy gladiolusten vieressä olevia punaisia kukkia ; )

Gladiolusten hoito-ohje:

Gladiolusten eli miekkaliljojen sipulit istutetaan Etelä-Suomessa aikaisin keväällä suoraan maahan, aurinkoiseen paikkaan. Pohjoisempana ne kannattaa esikasvattaa, jotta ehtivät kukkia ennen syksyn yöpakkasia.
Gladioluksia lannoitetaan hieman ja kastellaan. Kukkavarret tuetaan ajoissa, ennen kuin sade ja tuuli kaataa ne nurin.
Sipulit eivät talvehdi ulkona. Ne voidaan talvettaa kellarissa kuten daaliat, mutta ne eivät kuki kunnolla enää seuraavana vuonna. Niille kasvavat uudet sivumukulat kukkivat vasta 2-3 vuoden kuluttua ...näin olen lukenut. Ja siltä se vähän vaikuttaisi.

Oletteko te muut kasvatelleet gladioluksia ?

23 kommenttia:

  1. Minulla on kyllä kukkinut jokainen kellarissa talvetettu mukula jo kolmatta vuotta peräkkäin täällä vitosvyöhykkeellä :)

    VastaaPoista
  2. Hmm, juuri kitkiessäni karviaispuskan alla (minulla marjapuskat on kukkapenkeissä) kirosin, että mitähän maanpeitettä keksisin sinne. Jostain syystä en ole vielä(kään) valmis laittamaan pihalleni noita värillisiä katteita... enkä kyllä kaarnakatettakaan, ei sen puoleen. Siis pitää keksiä muuta. Pihakäenkaali on kyllä hyvää vauhtia levittäytymässä sinnekin, anti mennä vaan :-D
    Ymmärrän hyvin tuon harmituksen väärästä väristä, vaikka kieltämättä tuo laventelinsininen on upea! Ehkä joidenkin harmaalehtisten kanssa? Ymmärrän myös tuon kuvien rajaamisen, olen tämän vuoden aikana erityisesti yrittänyt kiinnittää huomioni dokumentointiin kaunistelun sijaan. Joskus jopa onnistun ;-)
    Sain muuten happomarjainspiraation tässä yksi päivä: sitten joskus, kun perunamaani saa (suurimmalta osin) väistyä koristepuutarhan tieltä, teen sinne muotopuutarhan, jossa on matalat mini-happomarja-aidat! Eiks oo mieletön idea (kehuja otetaan vastaan ja saa kopioida ;-D)

    VastaaPoista
  3. Ai kun ihanan väristä gladiolusta :) Ja upea penkki syysleimuja. Ensi kesänä on sitten minullakin aikaa laittaa pihaa!

    VastaaPoista
  4. Kauniita kauniita syyskukkia -
    onpa vielä ilo katsella <3

    VastaaPoista
  5. Ostin puutarhamessuilta varmasti noita samoja gladioluksia, odottelin aniliininpunaisia kukkia mutta samanlaista hailakkaa violettia sain... =)

    VastaaPoista
  6. Mulla on muutamana vuonna ollut gladioluksia, nyt jäi laittamatta. Meillä ne kukkivat parhaiten kasvihuoneessa, pihalla eivät välttämättä ehdi ilman esikasvatusta.

    VastaaPoista
  7. Kolmatta vuotta kukkii samat vaaleankeltaoset gladiolukset ja vuosi vuodelta komeammin. Ja ovat lisääntyneet eli alunperin ostettujen kymmenen mukulan sijaan kukkivia nyt lienee parikymmentä. Olen talvettanut jääkaapin vihanneslokerossa kaupan muovisessa hedelmäpussissa mukulat ja heittänyt keväällä suureen terassiruukkuun kanankakan kanssa. Sekä vaihtanut aina kolmasosan ruukkujen vanhasta mullasta uuteen. Paikka on aurinkoinen terassi.

    VastaaPoista
  8. Kauniita gladioluksia,mutta ymmärrän kyllä,että väärä väri harmittaa,kun olit suunnitellut jotain ihan muuta.Gladiolus on minunkin suosikkikukkia ja kasvatin (ensin esikasvatus maitopurkeissa) niitä monena kesänä.Sitten yhtenä kesänä niihin pesiytyi sitkeä ripsiäiskanta,joka ilmestyi kesästä toiseen,vaikka ostin aina uudet mukulat.Ehkä ensi kesänä kokeilen taas?

    VastaaPoista
  9. Väärän värisiä liljoja ja gladiolokuksia kasvoi minunkin puutarhamessutuomisistani.
    Noita samoja violetteja on minullakin, ja ainakin omasta mielestäni ne sopivat zinnioiden ja valkoviolettien daalioiden kanssa hyvin yhteen.
    Ensimmäiset tummanvioltit, kerrotut asteritkin näyttävät sopivan porukkaan.

    VastaaPoista
  10. Joka kesä on ollut gladioluksia. Useimmiten olen laittanut suureen ruukkuun. Nyt laitoin maahan.Ensimmäisen kerran ostin sellaisia minigladioluksia ja laitoin ne maahan suoraan (viitosvyöhyke). Kukinta alkoi vasta syyskuussa, ja kun oli pakkasyö tulossa, leikoin ne maljakkoon ja ne kukki sisällä pitkään. Ostan aina uudet sipulit.

    VastaaPoista
  11. Millan - aika jännää ! Meillä vanhoista vain osa kukkii seuraavana vuonna ja osa jää ilman kukkaa. Toisena kesänä sama juttu... Ja näin on käynyt parille muullekin harrastajalle tässä lähistöllä.
    Voihan olla, että hoidat gladioluksia huolellisemmin, kun tykkäävät noin kukkia : )

    Saila - juu, en mimäkään todennäköisesti laittaisi näitä valmiskatteita tosi vanhannäköiseen pihapiiriin. Siinä on jokin ristiriita ; )
    Meillä on myös omaa risuhaketta ja sukulaisen puutyöharrastuksesta tulevaa sahanpurua. Sahanpuru tummuu ekan kesän aikana, aluksihan se on tosi vaaleaa.
    Muotopuutarha on ihana ! Minä joskus suunnittelin laittaa mansikkamaan ympärille matalaksi leikattua taikinamarja-aitaa... no nyt ei ole mansikkamaata ja kohdan reuna on nykyään varattu daalioille ; )
    Mitenköhän happomarja käyttäytyy leikattuna, en ole koskaan nähnytkään sitä leikattuna. Vapaastikasvavana siitä välillä kuivuu isojakin oksia. Syysvärit happomarjoilla onkin tosi upeita !

    Mari - gladiolusten väri on tosiaan kaunis, jossain toisessa kohti. Aion säilyttää ne ja laittaa ne ensi keväänä toiselle puolelle pihaa.
    Eikös olekin ihanaa, kun pääsee laittamaan pihaa. Ja koko talven voi suunnitella... niin keväällä pääsee heti ajoissa aloittamaan : )

    Ainosofia - kukkia riittää vielä pitkään. Komeamaksaruoho ei ole edes avannut nupun nuppua. Mutta kohta on senkin aika kukkia. Samoin maa-artisokan ja astereiden : )

    Anonyymi - messuostokset tuovat välillä yllätyksiä ; )
    Olisikohan ollut toissa kevään messuilta ihmiset ostivat jonkun hienon kasvin juurakoita. Ja niistä kasvoi ihan mitään sanomattoman näköinen kasvi. Kukatkin olivat sillä tosi pienet ; )

    pioni - muistaakseni yksi daaliaharrastaja kertoi, että Tampereen pohjoispuolella daaliat kannattaa esikasvattaa. Sama ohje voisi päteä näihin gladioluksiinkin : )
    Tosin kasvihuoneessa ne näyttävät varmasti tosi upeilta !

    Sirpa - kerroinkin tuossa jo Millanille, että meillä vain osa kukkii seuraavana vuonna. Näiden vaaleanviolettien kanssa täytyykin kokeilla uudelleen.
    Selvästikin olette hoitaneet gladioluksia paremmin kuin me : )
    Jospa ne tarvitsevatkin vähän enemmän lannoitusta jaksaakseen kukkia heti uudelleen. Tämän aion kokeilla ensi vuonna. Kiitos ohjeesta !

    Tiina - voi harmitus noita ripsiäisiä : / Toivottavasti ovat jo hävinneet.
    Gladiolus on kivan näköinen kukka, sillä muuthan puutarhassa tähän aikaan ovat vähän toisen mallisia. Ja onhan niissä aivan upeita värivaihtoehtoja ; )

    Mk - koskaan kaupasta ostamissani kukkasipuleissa ei ole ollut väärää väriä. Mutta näiltä tietyiltä messuilla myyjiltä näin tapahtuu näköjään usein... se on outoa, kun osa niistä on kuvallisissa paketeissa. Irtotavarana myytävissä sen ymmärtäisikin paremmin...
    Siis jos tykkää ylläreistä, kannattaa ostaa kukkasipulit messuilta, hih ; )
    Kukkasi kuulostavat ihan kauniilta. Ja kun niitä on eri sävyisinä paljon, kokonaisuus voi olla todella upea : )

    Multasormi - minigladioluksia en olekaan itse kokeillut. Meillä on aina ollut noita korkeampia.
    Gladiolus onkin tosi hieno maljakkokukka. Olen joskus ostanut niitä kukkakaupasta.. ja olivat niin ihanan juhlavia : )

    VastaaPoista
  12. Gladiolukset ovat upeita kaunottaria, huomasin sivustoasi katsoessani, että en ole itse niitä muistanut istuttaa tänä vuonna lainkaan...

    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    T. Sari Puumulista

    VastaaPoista
  13. Syysleimupenkki näyttää upealta kyllä!! Tuon värisistä minäkin pidän! Kaatuileeko ne, tarviiko tukea vai pysyykö hyvin pystyssä? Sullahan tais olla tuossa edessä jotain havuja, ne ainakin tukee niitä.=)

    VastaaPoista
  14. kauniita ovat! Minulla ei ole talvisäilytystilaa kovin paljon, joten gladioluksia ja esim. daalioita minulla ei ole. Todella harmi, sillä olisivat upea lisä puutarhaan.

    VastaaPoista
  15. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Onpa tosi sähäkkä tuo kirsikanpunainen kate, toimii hyvin tuollaisena tehoste-elementtinä.

    Ja totta on, että valokuvatessa voi rajata maiseman juuri omaa silmää miellyttäväksi, ja hyvä niin. Ei kaikkia rumia nurkkia tai epämääräisiä kasviyhdistelmiä haluaisi kovalevyään koristamaan ;)

    VastaaPoista
  16. Olen juuri äskettäin alkoiweblog ,tiedot esität tällä sivustolla on auttanut minua suunnattomasti . Kiitos kaiken ajan ja työelämä .

    VastaaPoista
  17. Puumuli - gladiolukset ovat tosi kivoja loppukesän kukkijoita. Onneksi tulee aina uusi kesä, ensi vuonna ; )
    Mukavaa viikkoa sinullekin !

    Laura - en ole huomannut, että syysleimut kaatuilisivat. Varret ovat aika jämäkät, mutta toki sade voi hetkeksi taivuttaa versoja, kun kukinnot ovat täysin auki. Sekin on vain ohi menevää : )
    Syysleimuryhmän toisella puolella on ollut pelkkä nurmikko, ja hyvin ovat leimut pysyneet pystyssä sielläkin ; )

    Sussi - nuo gladioluksen sipulit ovat aika halpoja, onneksi. Siksi ostan aina joka vuosi uudet sipulit kuvan kohtaan. Niihin voi asennoitua vähän kuin yksivuotisiin kesäkukkiin ; )

    Geranium - minustakin nämä erikoisemman väriset katteet toimivat parhaiten tehoste-elementtinä, yleensä ; )
    Minä rakastan valokuvaamista, etenkin kun saa ottaa kauniita kuvia. Rumien ja järkkyjen kohtien kuvaaminen ei ole nautittavaa, hih ; )

    VastaaPoista
  18. Anonyymi - kiitos ! Kiva kuulla, että juttuni ovat olleet avuksi : )
    Hyvää syksyn jatkoa !

    VastaaPoista
  19. Minulla toista vuotta käytössä mukulat, joista yksi näyttää nyt kukkivan lähiaikoina (kuva omassa blogissani). Väri luultavasti valkoinen tai keltainen. En ole suuri gladiolusten ystävä, kun ne eivät tunnu omalla pihallani menestyvän ja kukkivat harvakseen. Ehkä pitäisi lannoittaa useammin :)

    VastaaPoista
  20. Katja - meilläkin vanhat sipulit ovat kukkineet tosi laiskasti aina seuraavana vuonna. Mutta nyt muutamien kommenteista voisi todellakin päätellä, että gladiolus vaatii kunnon lannoitusta kukkiakseen joka vuosi.
    Tämän aion kokeilla ensi kesänä. Laitan sitten gladioluskuulumisia tänne blogiini, siis ensi kesänä ja seuraavana kesänä ; )

    VastaaPoista
  21. Unohtui muuten mainita etten esikasvattanut näitä ollenkaan vaan tungin suoraan maahan :)

    VastaaPoista
  22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  23. JackieG - tilasin koristekatteen suoraan Siisti Pihalta. Heidän nettisivuiltaan näet eri värivaihtoehdot. Oma lempparini on violetti koristekate : )

    VastaaPoista