keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Taimien kasvatuspaikka, ja daalian juurakoiden istutus

Blogiyhteistyö: Korpikangas Siemen-Frö 
Oman taimienkasvatuspaikan tunteminen on tärkeää, kun valitsee siementen kylvöajan. Siemeniä ei kannata kylvää liian aikaisin. Ja toisaalta ei myöskään liian myöhään. Onneksi siemenpusseissa on ohjeet. Sen lisäksi kannattaa valita kasvavan kuun aika, mikä alkoi eilen tiistaina. Nyt onkin pari viikkoa aikaa kylvää, koulia, istuttaa ja vaihtaa kukkiin mullat.
Kuvassa on kerrottukukkaisen petunian taimia. Kaikkia en jaksanut koulia viime kasvavan kuun aikaan, ja ne loput on pyöreässä astiassa. Koulitut ovat lähteneet tosi hyvään kasvuun, vai mitä 😊
Koulitut ovat olleet aurinkoisella ikkunalla ja pyöreä astia viileässä huoneessa hämärämmässä.

Kasvatuspaikalla on merkitystä taimien kasvatuksessa...

Värinokkosten taimille kävi päin vastoin eli koulitut taimet ovat pienempiä, mitä kylvöruukkuun jääneet. Tähän syynä on se, että koulitut ovat olleet viileässä huoneessa ja hämärämmässä kohdassa. Ja kylvöruukku edelleen aurinkoisella ikkunalla.
Eli kasveja kasvattaa valo sekä lämpötila. Osa kasveista kasvaa paremmaksi viileässä ja osa huoneenlämmössä. Eli kannattaa lukea siemenpussin ohjeet hyvin. Toki niitä myös lannoitetaan.

Vasta toukokuun alussa...

Kylvän yleensä tuoksuherneen ja krassin siemenet vasta toukokuun alussa, koska liian pitkä sisällä kasvattaminen tuottaa hentoja ja pitkiä taimia. Ne voisi myös kylvää suoraan maahankin toukokuun lopulla, ainakin täällä etelässä, jolloin ne kukkivat loppukesällä eli heinäkuusta alkaen.
Tai taidanpa kylvää nyt muutaman siemenen ihan kokeeksi.

Daalian mukuloiden istutus ruukkuun vai suoraan maahan...

Istutin eilen nämä kaksiväriset daaliat ruukkuihin esikasvatukseen. Aion kokeilla, miten daaliat toimivat kasvimaalla. Nyt ne ovat viileässä huoneessa ja kun alkavat kasvattaa varsia, siirrän ne parvekkeelle. Daaliat eivät muuten kestä pakkasta yhtään, joten jos tulee yöpakkasia, ruukut pitää ottaa sisälle.
Daalioitakaan ei kannata esikasvattaa liian aikaisin. Kasvu sisällä on niilläkin honteloa ja pitkää.
No miksi sitten niitä esikasvatetaan? Siksi, että ehtivät kukkia kesällä tai aloittavat kukkimisen aikaisemmin.
Meidän vanhojen oranssien daalioiden juurakot ollaan istutettu suoraan maahan aina toukokuun alkupuolella ja ehtivät kukkivat pitkään. Siis täällä eteläisessä Suomessa. Täytyypäs katsoa nyt Kuukalenterista, milloin niille olisi sopiva istutuspäivä.

Kolmiokäenkaali kasvaa jo...

Istutin tämän mukulat parisen viikkoa sitten, kun oli kasvava kuu. Nyt se kasvattaa jo nuppujakin. Sen lehdet ovat niin trendikkäät, että mukulat voi olla jo loppuunmyyty. Onneksi tilasin nämä ajoissa talvella 😊

Tältä kolmiokäenkaalin mukula näytti. Siinä oli pieniä juuria sekä mukulan toisessa päässä vaaleanpunainen lehden alku.
Käenkaalit (Oxalis) ovat kaunislehtisiä ja ne on helppo säilyttää talven yli. Tämän kanssa testaan sitä talvisäilytystä, sitten myöhään syksyllä.


Lisää vinkkejä siementen kylvöstä ja kasvatuksesta:



Sain siemenet ja mukulat Korpikangas Siemen-Fröltä blogjuttujen tekoon. Kiitos siitä heille!


Kevätterveisin Sari

6 kommenttia:

  1. On terhakoita petunian taimia :),itselle hankin pikkutaimina petuniat.Koulin keijunmekkojen taimet viime kuussa,jätin loput voimariinirasiaan varuiksi (kaikki itsekerätyt siemenet itivät!).Nyt on käynyt niin ,että aiemmin koulimani ovat jokseenkin nuupahtaneet ja ne loput jotka nyt siirsin riippapelargonian pikkutaimen kanssa samaan ruukkuun,niin ne ovat varsin elinvoimaisia.Aina tulee jotain yllätyksiä kotipuutarhurille :).
    Kiitos taas kivasta postauksesta.Ihanaa tämän keväinen kasvun aika.Maasta nousee kaikenlaisia sipulikukkia kolmen syksyn ahkeran istutuksen tuloksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä kerrottuja petunioita olen joskus aiemminkin kylvänyt, kun ne on niin viehkoja. Ja niitä harvoin näkee myynnissä. Eli tavis-petunioita en minäkään viitsisi kylvää ;)
      Tosi hyvä itävyys ollut niissä siemenissäsi! Tuo on totta, välillä tulee yllätyksiä taimikasvatuksessa. Jotta kaikki menisi hyvin, niin kylvöastiat pitää olla puhtaat, multa laadukasta ja mielellään mykorritsaa ja/tai hyötymikrobeja sisältävää. Kastelu pitää olla tasaista niin, että mullan pinta hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Lisäksi valo ja lämpötila on syytä olla kasvilajille sopiva. Eli joidenkin vaateliaiden kasvien kasvatuksessa onnistuu vain ammattilaiset hienolla tekniikalla. Onneksi on myös niitä helppoja kasveja, jotka onnistuvat meillä harrastelijoillakin :)
      Joka syksy kannattaa istuttaa kukkasipuleja lisää, niin pihasta alkaa muodostua keväinen kukkaparatiisi... sellainen on tosi sykähdyttävä näky!

      Poista
  2. Hei, minulla on tuon näköistä apilaa purppurakäenkaalin nimellä. Onko se samaa? Olen saanut sen säilymään hyvin vuodesta toiseen. Värinokkostakin minulla on ollut joskus muinoin. Sitä oli ennen joka kodissa. Terveisin Mökin muori.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypäs tarkistaa... kolmiokäenkaalilla (Oxalis triangularis) on kolmionmalliset lehdet, kuten kuvissa. Sen sijaan purppurakäenkaalilla (Oxalis purpurea) on pyöreähköt eli apilanlehteä muistuttavat lehdet.
      Nimissä on välillä sekaannuksia ja nimet myös voivat muuttua :)
      Nyt värinokkoset ovat taas suosiossa. Turun puutarhamessuilla niitä näkyi vaikka minkä värisinä. Saas nähdä, tuleeko siitä jälleen yhtä suosittu kuin ennen.

      Poista
  3. Minulla on vanhakantaisia, hyvin kestäviä daalioita ja yleensä istutan ne suoraan maahan. Nyt ajattelin kokeilla esikasvatusta, jotta näen saako kukinnasta nauttia normaalia aikaisemmin. Suurimman osan daalian mukuloista tulen kuitenkin istuttamaan suoraan kasvupaikalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhat daaliat ovat ihania aarteita! Tosi hyvä kokeilu sinulla tulossa. Itse en ole älynnytkään kokeilla samaa meidän oranssien daalioiden kanssa. Tosin emme ikinä voisi esikasvattaa kaikkia daalioita, sillä ne ei mahtuisi mihinkään ;)

      Poista