maanantai 7. elokuuta 2017

Syyslannoituksen aika, myös kuukalenterin mukaan

Näin elokuun puolenvälin tietämillä on perinteisesti ollut aika antaa aroille kasveille syyslannoite. Tänään ja tästä noin reilu viikko eteenpäin on hyvä ajankohta lannoituksille myös Kuukalenterin mukaan, joten kävin sadekuurojen välissä lannoittelemassa.

Luonnonmukainen syyslannoite...

Suosin luonnonmukaisia lannoitteita ihan jo siitä syystä, että ne pitävät maan pieneliötoiminnan vilkkaana. Ja se taas edesauttaa kasvien hyvinvointia, lisää kasvin stressinsietoa ja ehkäisee jopa kasvitauteja.

Tietääkseni ainoa luomu syyslannoite on Biolanin PK-lannoite, jossa ei ole typpeä (N). Joten valintani on se. Meillä oli jäänyt myös muutama vanha syyspanoslannoite, jotka nyt käytin pois.

Syyslannoite talvenaroille ruusuille...

Meillä talvenarkoja ruusuja on nämä ryhmäruusut, sekä uusi köynnösruusu. Joten ne saivat syyslannoitetta.
En muista koskaan aiemmin ruusujen parhaan kukinnan osuvan lähelle elokuun puoltaväliä. Viileä kesä on selvästi siirtänyt kukintaa.
Vähän huolettaa, miten nämä ehtivät valmistautua talveen, jos tuleekin aikainen talvi.... siksi annoin jo tänään syyslannoitteen. Syyslannoitteen ravinteet nimittäin "laittavat kasvit valmistautumaan talveen", jos asiaa oikein yksinkertaistaa 😊

Muille talvenaroille...

Isokukalliset kärhöt, magnoliat ja muut talvenarat kannattaa myös syyslannoittaa.
Pienikukallisista kärhöistä suurin osa on talvenkestäviä täällä eteläisessä Suomessa. Silti annan syyslannoitetta tälle suloiselle viinikärhölle. Syyslannoitteen ravinteet nimittäin parantavat kasvin kukintaa.

Siirtonurmikolle ja hedelmä- sekä marjakasveille...

Siirtonurmikkoa tulee lannoitettua kesällä useamman kerran typpipitoisilla kevätlannoitteilla, joten tasapainon vuoksi lannoitan sitä nyt syyslannoitteella.
Kaikki hedelmä- ja marjakasvit hyötyvät myös syyslannoitteesta, koska se parantaa kukintaa ja hedelmien muodostusta. Osa jopa antaa keväällä syyslannoitteen hedelmäpuille, eikä lainkaan kevätlannoitetta.
Edit- syyslannoitteen voi antaa hedelmä- ja marjakasveille jo ennen kuin sato on kerätty!

Syyslannoitetta myös talvisäilytettäville kasveille...

Daaliat, syyssyrikät, suklaakosmos, gladiolukset, ruostekukat yms saavat aina syyslannoitteen samalla kuin annan sitä muillekin kasveille. Pelaan ikään kuin varman päälle, jotta talvetus kellarissa onnistuisi hyvin.
 Daaliat kukkivat nyt ennätyksellisen runsaasti! Ihan mykistää niiden upea kukinta! Tähän on istutettu daalian juurakot yhteen riviin, vaikka kasvusto näyttää tosi leveältä.


Talvetetuissa ruostekukissa on myös erittäin paljon kukkia tulossa. Nyt vaan toivotaan lämpimiä päiviä ja runsasta auringonpaistetta, niin nuput aukeavat :)

Sadekuuroja tuli sen verran tiuhaan, että lannoittamista täytyy jatkaa vielä huomenna.... tai oikeastaan se jää nyt "puutarha-apulaiselle".


Monia jutun kasveja on siis lannoitettu keväällä Paras lannoitusaika, ja luomu erikoislannoitteet  ja uudelleen kesällä Kesän lisälannoitus tehty.

Kesäterveisin Sari

Ps. viikon lopulla on aika leikata hedelmäpuut, etenkin luumut ja kirsikat, myös kuukalenterin mukaan. Siitä lisää seuraavassa postauksessa.


6 kommenttia:

  1. Kiitos muistutuksesta. Tuo syyslannoitus meinaa joskus unohtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Syyslannoite kun kannattaa antaa aina näin ajoissa, jotta ravinteet ehtivät liueta lannoiterakeista ja kulkeutua kasvin solukkoon... niin ajattelin taas muistutella :)

      Poista
  2. Minäkin olen ajoissa asialla: syyslannoite odottaa sateen vähenemistä - huomista- ja omppupuista olen harventanut muutaman isomman oksan. Hyvä, että olemme asiasta samaa mieltä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kostea maa saakin lannoiterakeet liukenemaan nopeammin, ja vielä jos tulisi kevyt sade lannoittamisen jälkeen, ajoitus olisi täydellinen :)

      Poista
  3. Annoin eilen syyslannoituksen juuri sopivasti. Tänään on satanut aamusta lähtien. Nappiin meni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla meni lannoituksen ajoitus kyllä tosi nappiin :)

      Poista