sunnuntai 13. elokuuta 2017

Puutarhan kyselypäivä, ja syksyn kurssit

Olen viime aikoina saanut paljon kyselyjä kasvien ja puutarhan hoitoon liittyen eri kanavien kautta, ja osa niistä on ihan samoja. Vastaan niihin kyllä mielelläni, mutta aikani ei tahdo oikein riittää. Joten muutaman ystäväni ehdotuksesta, pidän nyt tänään ja maanantaina "kyselypäivän".
Mielenkiinnolla odotan, mitä tästä tulee :)

Puutarhan kyselypäivä...

Eli tänään ja huomenna voit laittaa tänne puutarha-aiheisen kysymyksen, niin vastaan siihen viimeistään maanantaina. Aiheina voi olla myös kuukalenteri eli kuun vaiheet, sekä sisäkukkiinkin liittyvät asiat.

Jännää! Tuleekohan yhtään kysymystä.... 😊

Syksyn puutarhakurssit...

Tietoa puutarhan hoidosta ja pihasuunnittelusta saa myös kursseilta. Itse opetan muutamassa kansalais- ja työväenopistossa. Tässä siis lista kursseista, joilla toimin opettajana. Suurin osa on niistä lyhyitä 1-2 illan kursseja. Ilmoittautuminen kursseille alkaa ma 14.8.2017.

Espoon työväenopisto
  • Kotipihan syyshoito
  • Kotipihan suunnittelu, monimuotokurssi
  • Pihan rakentamisen ABC
  • Varjoisan paikan perennat
Vantaan opisto
  • Puutarhasuunnittelukurssi
Nurmijärven Opisto (Klaukkala ja Nurmijärvi kk)
  • Viljelylaatikon syksy
  • Oman pihan suunnittelu
  • Perennapenkin suunnittelu
  • Pihan rakentamisen ABC
  • Luonnonmukainen puutarhanhoito
  • Helppohoitoinen puutarha
  • Wanhan ajan kasvit
  • Maanpeitekasvit
  • Päärynöitä, viinirypäleitä, mansikoita

Espoon ja Vantaan kursseille ilmoittaudutaan Ilmonetin kautta, ja Nurmijärven Opiston kursseille tästä. Ja tuttuun tapaan opistojen kursseille voi ilmoittautua muiltakin paikkakunnilta.

Uusia perennoja...

Meillä oli tänään markkinat ja kävin ostamassa meidän torikukkamyyjältämme eli Ruotin puutarhan kojulta pari uutta perennaa. Jotain uutta jännää kokeiltavaa jo kaipailinkin 😊
Toinen on vaaleankeltakukkainen ja hieman rimpsuinen päivänkakkara. Kuulemma siitä on jo kokemusta, että talvehtii hyvin ja kasvaa rehevämmäksi mättääksi.
Toinen perenna oli neilikka, jolla kukkavarret on yllättävän korkeat. Kuulemma se on englantilaistyylisen puutarhan kasvi. Kukat ovat ainakin hohtavan valkoiset, ja niissä on niin ihanan voimakas tuoksu. En kylläkään huomannut sitä kojulla, kun nuuhkin... mutta nyt illemmalla tuoksu on vahva.
Nämä kummatkin aioin laittaa tietysti Kuupuutarhaani, ja vasta reilun viikon kuluttua, kun alkaa taas istutusaika kuukalenterin mukaan 😊

Aurinkoisin kesäterkuin,
Sari

10 kommenttia:

  1. Miten saisin tarhapäivänliljan Stella D'oro kukkimaan? Pitäisi olla helppo ja kukkia pitkään. Istutettu aurinkoiseen paikkaan.

    Valkokukkaisia loppukesän kukkivia perennoja... mitä ehdotat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos se on jo vanha, voisit kokeeksi jakaa sen. Se tehosi minun Stella de Oroihin :) Ja syyslannoitekin voi auttaa ensi kesän kukintaa.
      Esimerkkejä loppukesän valkoisista kukkijoista: syysleimut, täpläleimut, voimakkaasti leviävä rohtosuopayrtti, valkoinen punahattu, jaloangervot, kellopeippi, helminukkajäkkärä sekä neilikoistakin löytyy joitakin. Ja sipulikukista upeat liljat :)
      Kannattaa huomioida näiden kasvupaikkavaatimukset, niin siten ne saa menestymään.

      Poista
  2. Kiva tällainen kyselypäivä.Onko muurahaisista haittaa puutarhakasveille?Kyseessä tummat,kivien ja maan alle pesiytyneet yksilöt.Miten fengshuin näkökulmasta eri ötökät,mehiläiset tietenkin hyväksi,miten muut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos muurahaiset tekevät pesän kasvin juurien sekaan, niin juuret kärsivät kuivuudesta. Vain se haitta muurahaisissa on. Yleensä tämä ongelma on kivikkokasveilla tai muilla matalilla kasveilla.
      Pihalla kaikki luonnon eläimet ja oliot ovat periaatteessa hyviä. Mutta sisällä ne eivät ole. Sanotaan jopa niin, että muurahaiset ja ampiaiset talossa osoittavat huonon energian kohdan. Sen voi onneksi aina korjata :)

      Poista
  3. Leikkasin tänään luumupuuta. Mun luumu ei ole pariin vuoteen juuri kukkinut saati tehnyt hedelmää. Se vaan kasvaa vartta ja lehteä.
    En löytänyt hyviä leikkausohjeita. Sanottiin vain että ei juuri tarvitse leikkausta. Sovelsin siis omppupuiden ohjeita. Menikö metsään? Aika paljon lähti, mutta nyt pääsee valo läpi.
    Kuinka paljon on hyvä leikata kerralla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt pidetään peukkuja, että luumupuusi pärjää:)
      Nimittäin luumu- ja kirsikkapuita leikataan tosi vähän, koska ne saavat helposti talvivaurioita. Kun taas omenapuut ja talvenkestävät päärynäpuut sietävät voimakastakin leikkaamista.
      Yleensä on siis jokin syy leikata luumupuuta, kuten oksa on liian alhaalla, jolloin se poistetaan. Tai latva on kasvanut liian korkeaksi, jolloin latvaversoja lyhennetään reippaasti. Kuitenkin on hyvä muistaa, että liian raju leikkaus vain kiihdyttää uusien versojen kasvua!
      Siitä kukkimattomuudesta... oksiin pitää paistaa aurinko, jotta kehittyy nuppuja. Kannattaa varoa liikalannoittamista, koska silloin hedelmäpuu kasvattaa rajusti vain oksia. Jos hedelmäpuu kasvaa liian rehevästi, niin kevätlannoitus kannattaa unohtaa ensi keväänä, ja käyttää vain syyslannoitusta.
      Olethan muistanut nyt antaa jo syyslannoitteen, mikä on siis ihan oma lannoite. Kirjoitinkin siitä maanantaina.

      Poista
  4. Onneksi osuin tänne juuri kyselypäivänä!
    Ongelmani on luumupuu, joka tekee juuriversoja. Olen muuttamassa luumupuun takaosaa varjopuutarhaksi, mutta versot harmittavat. Huomenna on vähenevän kuun päivä ja 15.8, eli onko huomenna hyvä päivä leikata vesat varjopuutarhan tieltä?
    kysyin sinulta neuvoa muutama vuosi sitten pilvikirsikan kaatamiseen, antamasi päivä oli todella otollinen, ei ainuttakaan vesaa ole noussut kaadetusta puusta! Toivottavasti nyt onnistuu yhtä hyvin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi mahtavaa kuulla, että oikea kuun vaiheen valinta tehosi. Niistä on todellakin apua!
      Nyt alkaa olla viimeinen päivä kirsikan ja luumun leikkaamisen, siis tänä vuonna. Jatkossa sinun kannattaa leikata ne touko-elokuussa joka kuukausi aina vähenevän kuun ekalla viikolla. Niitä nimittäin kasvaa koko ajan, joko enemmän tai vähemmän.
      Toivottavasti nyt vähemmän :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi! En leikkaa luumupuuta, ainoastaan juurista nousset versot. Ruohonleikkuri aina vioittaa sen verran juuria että tekevät vesaa. Laitan varjon tarhaa niin että jatkossa ei tarvitse leikata ruohoa.

      Poista
    3. Ymmärsin kyllä, juuriversot ovat myös tavallaan luumupuun oksia. Niitä vaan pitää poistaa usein, ja mahdollisimman pieninä.

      Poista