maanantai 12. kesäkuuta 2017

Pihakuulumisia, ja kitkemispäivät

Arovuokot kukkivat nyt erittäin komeasti, vaikka paikka on hieman kuivahko. Ne selvästi nauttivat viileästä alkukesästä. Kuvassa näyttää törröttävän yksi heinänkukintokin... tämä penkki onkin sitten seuraava kitkemiskohde. Nythän on menossa ne kesän parhaat kitkemispäivät 😊

Mitä kuulu siementen kylvöille:

Aika hyvin siemenet ovat lähteneet kasvuun, kylvettiinhän ne oikeaan kuun vaiheen aikaan.
Tässä on kahta eri auringonkukkaa, ne erottaa hyvin erivärisistä purkeistaan.

Retiisejä pääsee kohta syömään ja keskellä olevat salaatit ovat hyvässä kasvussa. Yhden pienen retiisin alun jo söin ja maistui niin makoisasta. Ei siis yhtään kitkerältä. Eli säkin alla oleva kasteluallas pitää retiisit ja salaatit hyvän makuisina.  Tästä kokeilusta lisää Yrttimaa seinänvierustan sepelin päällä.

Mitä kuuluu siemenistä kylvetyille orvokeille:

Näiden ihanien rimpsureunaisten orvokkien siemenet kylvin joulukuun vika päivä, ja vasta nyt kesäkuun alussa ne ovat avanneet ekat nuppunsa. Syy myöhäiseen kukinnan alkuun on selvästikin viileä kevät, taimet olivat nimittäin parvekkeella aikaisesta keväästä alkaen. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että kylmä sää hidastaa taimienkin kasvua 😉

Mitä kuuluu Sammalsyöppö-testille:

Kuukausi sitten kylvin Sammalsyöppö-rakeita naapurin nurmikon sammaleiseen kohtaan. Harmillisesti meillä on ollut lähes sateetonta, eli rakeiden teho ei ole päässyt kunnolla vauhtiin. Onneksi tänään on satanut koko päivän!
Tältä nurmikko näytti eilen. Sammal on ruskehtavaa ja pyöreälehtinen suikeroalpi on aloittanut kasvun. Kuvan yläreunassa näyttäisi olevan ruohonleikkurin jäljiltä heinän pätkiä ja katkennut pihlaja-angervon lehti. Saas nähdä, miltä sammal näyttää sateiden jälkeen loppuviikosta.

Piharusakko liikkeellä:

Rusakko on jopa söpö, ja vielä jos se syö vain voikukkia ja nurmikkoa niin aivan loistava puutarhurin apulainen.

 Mutta varmuuden vuoksi pensasmustikat ovat edelleen kanaverkon sisällä. Tämä sade tuli sopivaan aikaan, sillä marjakasvit tarvitsevat vettä jo nyt kukinta-aikana.

Kesän parhaat kitkemispäivät:

Eilen, tänään ja vielä huomenna 11.-13.6.2017 on kesän parhaimpia kitkemispäiviä. Toki niitä on vielä myöhemminkin, onneksi 😊

Eilen puolilta päivin rikkaruohojen juuret lähtivät aika hyvin ihan vetämällä Voi olla, että illalla olisivat lähteneet vielä paremmin. Tänä iltana täytyy kokeilla taas, jos vaan sade lakkaisi.

Ja väitetään, että hyvinä päivinä kitketyt alueet pysyvät rikkaruohottomina pidempään. Se nähdään lähiviikoina. On muuten jännää tämä kitkeminen.
Lisää kitkemispäivistä: Kesän parhaat kitkemispäivät

Olisi kiva kuulla huomasitteko, että rikkaruohot olisivat lähteneet nyt helpommin juurineen?


Sadeterkuin Sari

Ps tämän viikon sunnuntaina on se Suuri Kitkemispäivä, ja se on aamupäivästä!
Ja juhannuksen jälkeen pidetäänkin sitten kaksi viikkoa taukoa kitkemisessä.

10 kommenttia:

  1. Kauniita ja vähän erikoisemman näköisiä tuli kylvämistäsi orvokeista. Ensi talvena voisi itsekin kokeilla kylvää orvokkeja.
    Vai on nyt hyvät kitkemispäivät. Kiitos muistutuksesta! Pitäisiköhän rientää kitkemään... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unohdin ihan mainita, että muutama orvokki aloitti kukkimisen jo toukokuun lopulla... mutta kukat olivat "ruman värisiä". Siemenpussista tulee erivärisiä, osa on kellertäviä ja osa jopa punertavia. Orvokit on helppoja kylvettäviä, jos on talvella valoisa ikkuna tai lisävaloa. Muuten kannattaa siirtää kylvö kevääseen.
      Kitkemään vaan, nythän ulkona on niin raikasta ;) Ajattelin mennä kohta hetkeksi kokeilemaan, josko rikkaruohot lähtisivät juurineen. Huomiseksi onkin ennustettu selkeämpää säätä.

      Poista
  2. Tänään oli tarkoitus pitää kitkemispäivä mutta sataa vähän turhan paljon. Itse en ole huomannut eroa mikä päivä kitkee mutta oman kokemuksen kosteasta maasta lähtee rikat helpommin juurineen kuin kuivasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä sade jo hiljeni, ja kohta tästä lähden kitkemään hetkeksi.
      Olen huomannut saman, että jos maa on kuivuudesta kovaa, ei juuret lähde maasta helposti vetämällä. Siinäkin kyllä voi olla kuun vaiheella osansa. Eilen vetelin kuivasta sorasta voikukkia, ja osa lähti pitkällä juurella. Meinasin jopa harata kivituhkan, mutta siirsin homman sateiden jälkeisille päiville :)

      Poista
  3. Meillä on nyt tullut vettä ihan mukavasti ja kitkettävää piisaa, kiitos vinkistä! Onneksi kohta alkaa olla voikukkien kiihkein kukinta ohitse. Kyllä ärsyttää kun ajaa nurmen ja hetken päästä varret nousevat töröttämään😣

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikukka on sitkeä kasvi, ja sen kukintainto on ihan uskomaton. Meillä on perennapenkit aika isoja ja tiheitä, joskus tähän aikaan sieltä jostain keskeltä pilkottaa keltaista. Se on voikukka, joka on kasvattanut järkyn pitkän kukkavarren :)
      Onneksi voikukka on helppo kitkeä. Tosin nurmikossa niitä voi olla vähän liikaa kitkettäväksi ;)

      Poista
  4. Kitkeminen on tällaiselle kremppojen vaivaamalle aika vihoviimeistä puuhaa, mutta pakkohan sitä on yrittää niitä penkeistä kiskoa. Valtaavat muuten mökillä koko tienoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se, että rikkaruohoja on vähän pakko kitkeä, jotta eivät valtaa istutettujen kasvien alaa.
      Jos haluaa päästä kitkemisessä helpolla, kannattaa hyödyntää näitä kitkemispäiviä. Ja kitkeä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn, mutta vain kitkemispäivinä.

      Poista
  5. Voih, nyt ne rimpsureunaiset orvokit kukkivat! Kylmä kevät tosiaan pysäytti kasvun tyystin. Pitääkin jatkaa kitkentä puuhia vielä tällä viikolla, sitten voikin huilata 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kivasti viime vuonna kylvetyt rimpsureunat talvehti pihalla, ei tosin kaikki. Ne ovat aloittaneet kukkimisen jo aikaa siten :)
      Kuvassa näkyvät orvokit ovat tosi pienissä kylvökennossa. Ja noin yllättävän hyviltä näyttävät. Olen joutunut siirtämään niiden istutusta varsinaisiin ruukkuihin, koska haluan valita niistä kauniit... ja istutusaika pitää olla kasvava kuu ;)

      Poista