sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Puutarhan kuukaudet 2016

Tammikuu:

Tammikuussa tein ekat kylvöt, ja tietysti kukkia. Oli kyllä super mahtavaa 😊
Kevään ensimmäisissä kylvöissä on aina oma hohtonsa.

Helmikuu:

Helmikuu on minulla iiriskuukausi. Yleensä olen kasvattanut niitä itse sipuleista, kuten nytkin kuvan tummakukkaisen iiriksen. Niistä tulee niin kevätfiilis. Kun oli suojasää, iirikset olivat parvekkeella.

Maaliskuu:

Ensimmäiset lumikellot on aina suuri hetki, ja viime vuonna ne aloittivat kukkimisen maaliskuussa. Kevät alkoi siitä! Tämä mätäs on jo aika vanha.

Huhtikuu:

Huhtikuussa piha puhkesi varsinaisesti kukkaan. Erilaiset krookukset, posliinihyasintit, kevättähdet, sinililjat yms. kukkivat kilpaa. Viime vuonna pörriäisiä oli ihan mieletön määrä krookusten kukissa.

Toukokuu:

Kasvimaan kylvöt alkoivat etanaesteen kiristyksellä ja "mönjän" maalaamisella. (Se tehosi nytkin hyvin espanjansiruetanoihin.) Vasta sen jälkeen pääsi kylvämään. Salaattisipulit olivat talvehtineet yllättävän hyvin ja niistä sai otettua jo isoja varsia.
Toukokuussa oli paljon puuhaa pihalla... piti lannoittaa, kylvää, istuttaa... ja kitkeä rikkaruohoja 😊

Kesäkuu:

Kesäkuussa piha jatkoi kukkimistaan. Pionit, sormustinkukat, saksankurjenmiekat, akileijat ja monet muut olivat komeimmillaan.

Heinäkuu:

Ihanat vanhat daaliat aloittivat kukkimisen heinäkuussa, kuten joka vuosi aiemmin. Espanjansiruetanat jättivät ne rauhaa, joten kasvu oli paljon rehevämpää.
Kuningasliljat selvisivät talvesta ja kukkivat yhtä komeasti kuin ennenkin. Ja tuoksu oli huumavan ihana.

Elokuu:

 Syysleimut kukkivat harvinaisen komeasti ja pitkään. Siihen lienee syynä hyvä sää. Ei ollut sateetonta pitkää kautta, kuten monena vuotena aiemmin. Myös syyssyrikät kukkivat isoilla tertuilla, mitkä oikein kuhisivat perhosia.
Kasvimaalta saatiin ennätyssato pavuista. Vieläkin niitä on pakkasessa.

Syyskuu: 

Rakastan liljoja ja syyskuussa kukki ekaa kertaa orkidealilja. Se oli tosi upea! Daaliat jatkoivat edelleen kukkimista, samoin kuin yksivuotiset kesäkukat ja pelargonit.

Lokakuu:

 Erilaiset asterit ja komeamaksaruohot taisivat olla viimeisiä kukkijoita. Lokakuussa kaivettiin daalian juurakot maasta. Ne ja monet kesäkukat vietiin kellariin talvehtimaan.

Marraskuu:

Ulkona satoin lunta ja valoisan "kellarin" ikkunalla kukkivat talvetettavat pelargonit.
Marraskuussa istutin taas iiristen sipuleita ruukkuihin kellariin, jotta ensi helmikuussa saan omat iirikset 😊

Joulukuu:

Joulukuussa pihalla vieraili monenlaisia lintuja, rusakoita, oravia, hiiriä, kissa... ja metsäkauriita. Ainakin jäljistä päätellen. Onneksi hedelmäpuut yms. tuli suojattua verkoilla jo syksyllä.


Eli viime vuosi 2016 oli erittäin hyvä puutarhavuosi. Toivottavasti tästäkin tulee loistava kukkavuosi!

Olipas kiva muistella mennyttä vuotta. Kasvihormoni-blogin Sini haastoi kaikki puutarhabloggaajat osallistumaan vuoden 2016 puutarhavuoden kertaamiseen kahdentoista kuvan avulla ennen seuraavan puutarhavuoden alkua. Kiitos ihanasta haasteesta Sini!

Puutarhaterkuin Sari

Ps. ne viikko sitten kylvämäni rimpsureunaisen orvokin siemenet alkavat nyt jo itää. Muutama on jo taimella. Uskomaton vauhti! Lieneekö syynä laatumulta, vai paras kuun vaihe... tai molemmat yhdessä :)

10 kommenttia:

  1. Ihanan postaus puutarhavuodesta. Tekisi mieleni myös jo alkaa sisäkylvöhommiin mutta kun ei ole oikein paikkaa..nuo Iirikset kun ovat mielikukkiani, monen muun ohella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienet iirikset on niin suloisia, että olen niihin ihan hullaantunut. Ne mitkä syksyllä istutin kellariin, ovat jo pitkillä aluilla. Varmaan helmikuun alussa ne on otettava valoon. Täytyy vain toivoa, että olisi suojasäitä, niin niitä voisi pitää parvekkeella.
      Minäkin kylvin vasta ihan vähän, kun joulukyntteliköt vievät tilaa ikkunalaudalta. Ensi viikolla ne saakin ottaa pois, ja voi alkaa suunnitella helmikuun kylvöjä :)

      Poista
  2. Ah, miten ihanasti kasvua ja puutarhan kukoistusta lupaavat kuvat valitsit puutarhavuoden muisteluun. Valloittava vuosi ollut sinulla! Ja inhottavaa, jos espanjansiruetanat lisääntyvät niin, että puutarhaa pitää ruveta muokkaamaan niiden nälkä mielessä. En tykkää ollenkaan. Mutta postauksestasi tykkään!

    Kiitos osallistumisesta ja hyvää vuotta!

    Sini K
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuosi oli tosiaankin hyvä puutarhavuosi meillä. Eikä ne etanat häiritse kovin, niiden kanssa on oppinut jo elämään. Toisilla on haasteena etanat, toisilla kauriit, ja joillakin ajan puute ;)
      Mukavaa alkanutta puutarhavuotta sinullekin!

      Poista
  3. Kyllä puutarhavuosi on pitkä:)
    Syysleimut olivat meilläkin viime kesänä todella pitkään kukassa, se oli niille suotuisa vuosi, eivät kärsineet talvestakaan ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, viime vuonna oli niin lämmin syksy, että puutarhavuosi oli tosi pitkä. Meilläpäin lunta ei ole kovinkaan paljoa ja sulaa keväällä aikaisin, ainakin yläpihalta.
      Syysleimut ovat kyllä ihania. Saa nähdä, miten ne kukkivat tulevana kesällä. Toivottavasti taas pitkään :)

      Poista
  4. Ihana kooste puutarhavuodestasi! Jään seuraamaan mukavaa blogiasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Syysleimujen sekä daalioiden pitkä ja upea kukinta jäi erityisesti mieleen... ja jännästi pienet epäonnistumiset on jo unohtunut :)
      Tervetuloa seuraamaan blogia!

      Poista
  5. Upeita kukkamuistoja ja kuvia. Harmikseni en viime vuonna ehtinyt kuvaamaan kuin kännykällä ja niitä kuvia ei oikein kestä katsoa kuin Instagramin kautta. Täytyy tulevana vuonna korjata tilanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Vanhoja kuvia on kiva katsella, ihan vuosienkin jälkeen. Niistä näkee kivasti, miten piha muuttuu.
      Minulle käy usein niin, että jotain pihan kohtaa ei tule kuvattua jostain syystä. Sitten myöhemmin kun etsii siitä kuvia... niitä ei olekaan ;)

      Poista