keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Maatiaisamaryllis kukkii, jee!


Vihdoinkin tämä "vauva-amaryllis" avasi nuppunsa. Eli tämä on se, jonka siementaimia sain Kaarinalta, yhdeltä innokkaalta harrastajalta, muistaakseni 5 vuotta sitten. Nyt se kukkii ensimmäistä kertaa. Mahtavaa, jee!

Maatiaisamaryllis:



Maatiaisamaryllis kukkii kolme kertaa vuodessa! Saa nähdä kukkiiko tämäkin toukokuussa ja syyskuussa, kuten sen emokasvi.
Kaarina siis kylvi oman maatiaisamarylliksensa siemenet, joista tämä minun on yksi taimi. Oman amarylliksensä hän on saanut pienenä alkuna Lappeenrannan sukulaisilta 1967. Siellä suunnalla näkee tätä kuulemma paljon kodeissa. Ihanaa, kun kasveilla on historiaa ja tunnearvoa 😊

Maatiaisamaryllis eli pikkuamaryllis on kukiltaan aina tämän värinen. Sitä on kasvatettu Suomessa jo 1850-luvulla.

Maatiaisamarylliksen hoito-ohjeet:

Maatiaisamaryllis eli pikkuritarinkukka (Hippeastrum rutilum (striatum)) on kuin viherkasvi, sitä pidetään valoisalla ikkunalla ympäri vuoden. Se ei kuitenkaan pidä paahteesta, ja ei vaadi lepojaksoa. Maatiaisamaryllista kastellaan säännöllisesti, etenkin nuppu ja kukkavaiheessa. Sitä myös lannoitetaan kunnolla.
Multa vaihdetaan harvoin ja sillä saa olla "ahdas" ruukku. Mitä enemmän sipuleita on ruukussa, sen paremmin se kukkii.
Olen kuullut myös ohjeen, että kukkimisen jälkeen voi lopettaa kuukaudeksi lannoittamisen ja vähentää hieman kastelua. Sen jälkeen taas aloitetaan normaali kastelu ja lannoitus.

Olen ihan innoissani tästä maatiaisesta 😊

Terkuin Sari

Ps. Kiitos vielä kerran Kaarina amaryllisvauvoista!

25 kommenttia:

  1. Kauniisti kukkii, kuten "äitikukkakin" :) Itse en ole koskaan lannoittanut ja kastelenkin miten sattuu. Parhaiten viihtyy saviruukussa. ps. yhytä nyt kun kukkiin niin tekee siemenkodat. Kaarina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosi kauniskukkainen ja lehdistökin on kaunis ympäri vuoden. Olen niin ihastunut näihin. Olen kuullut myös muutamalta muulta, että eivät hoida sitä mitenkään erityisemmin, eli taitaa olla hyvin sopeutuva eri hoitajien tyyleihin ;)
      Täytyypäs yhyttää kukat, ihan kokeeksikin :)

      Poista
  2. Onpas se upea! Ja monta kukintaa vuodessa kuulostaa luksukselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Toivottavasti osaan hoitaa sitä niin, että kukkii usein. Nyt pitääkin taas laittaa sille uudet lannoitepatukat.

      Poista
  3. Olet saanut ihanan kukkivan aarteen. Mahtavaa että onnistuit sen kukittamisessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin innoissani tästä maatiaisamarylliksestä. Upea kukinta ja helppo hoito... voiko olla paremmin. Ja vielä kiva historiakin :)

      Poista
  4. Ihana,kukka jolla on historia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin minustakin on tosi upeaa, kun kasvilla on historia. Oli se sitten pihakasvi tai sisäkukka, tarina sen historiasta tekee kasvista arvokkaamman :)

      Poista
  5. Tuo on niin upea maatiainen, meillä kotona sitä äidillä oli kun olin lapsi. Hienoa että olet saanut sen noin upeasti kukkimaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maatiaisamaryllis on ollut ennen yleisempi viherkasvi. Se tekee sivusipuleita ja niitä todennäköisesti annettiin naapureille, miniöille ja tyttärille ;)
      Jännä nähdä, saanko sen kukkimaan uudelleen touko-kesäkuussa.

      Poista
  6. Upea amaryllis! Hienosti olet saanut sen kukkimaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) On kuulemma tosi helppo kukitettava. Saas nähdä, kukkiiko se taas uudelleen keväällä.

      Poista
  7. Voi kun saisi jostain maatiaisen mukulan.. Onko sulla tietoa mistä näitä voisi saada

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä näkee myytävän harrastelijoiden taimienvaihtopäivillä ja kirpputoreilla. Ne on silloin hyvin vaatimattoman näköisiä muutamine lehtineen, joten kannattaa kysellä myyjiltä.
      Toivottavasti löydät maatiaisamarylliksen :)

      Poista
  8. Täällä Sarille kukan antanut :) Mullat vaihdettu omiin kukkiin ja mukuloita ja pari kukkaa kaipaa kotia. Sarilta saa meiliosoitteeni/puh.nro :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olisin kiinnostunut Maatiaisamarylliksen sipulin/sipuleita saamaan.
      Miten tässä voisi edetä?

      Poista
    2. Laitoitkohan sinä jo minulle tästä aiheesta sähköpostia?

      Poista
  9. Hei - minulla itselläni on punakukkainen maatiaisamaryllis, mutta olisin kiinnostunut sinulla olevasta punavalkokukkaisesta lajikkeesta. Amaryllikseni kukkii par aikaa komeasti, voitaisiin vaikka vaihtaa sipuleita. Terv. Jaana

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa kiva saada punakukkainen maatiaisamaryllis, mutta tuossa minun kasvissani on riesana ötökät. En ole saanut niitä kokonaan siitä hävitettyä, vaan aina ne ilmestyvät uudelleen. Joten olisi iso riski, että sipulin mukana saisit samat ötökät riesaksi.

      Poista
  10. Minulla myös maatiaisamaryllis - todella vanha, rakas perintökukka lapsuuden kodista. Ajattelen aina kun se kukkii - kuollut äitini lähettää terveisiä... Hyödän sen jouluksi - Martoilta sain ohjeen, että sille voi pitää kylmän (ja pimeän) jakson syksyllä. Niinpä se saa olla pari kuukautta jääkaapissa. Tänään otin sen esille keittiön ikkunalaudalle. Toivottavasti kukkii taas jouluksi, kuten usein ennemminkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa sinulla todellinen aarre, ja niin ihanan kultainen ajatus sen kukinnasta :)
      Marttojen ohje on aika erikoinen, moista en ole kuullutkaan. Pääasia, että toimii!

      Poista
  11. Hei, olipa mukavaa löytää tämä keskustelu! Itselläni on tällainen perintökalleus myös, mummolta peritty. Vuosikausia se eleli mummon kammarin ikkunalla kukkimatta ja hädintuskin, kun muistisairas ei enää vuosiin ollut jaksanut kukkia hoitaa. Lapsuudesta sen muistin ja maatiaisamaryllikseksi tunnistin, pelastin meille, kun mummo muutti palveluasuntoon. Sehän innostui hoidosta ja alkoi kukkia säännöllisesti. Nyt vaalin aarretta, enkä ole uskaltanut vaihtaa multaa enkä ruukkua, etten vaan suututa sitä. Vaihdettu ei ole varmaan 10-15 vuoteen. Uskallankohan? Kasvi on vanha, 70 vuotias isäni sen muistaa jo lapsuudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, onpa sinulla on hieno aarre hoidettavana!
      Jos se on voinut hyvin ja kukkinut noin vanhassa mullassa, niin se viihtyy siinä hyvin. Eli siitä voisi päätellä, että ruukku saa olla aika ahdas ja täynnä sipuleita.
      Voisin kuvitella, että mullanvaihto kannattaa tehdä keväämmällä, kun alkavat kasvattaa uusia lehtiä. Välillä näille amarylliksille vaihdetaan vain pintamultaa. Ja jos kasvu/kukintainto hiipuu, silloin vaihdetaan koko multa.
      Jos päädyt vaihtamaan mullan, niin olisi kiva kuulla miten se käyttäytyi sen jälkeen :)

      Poista
  12. Minulla on vuosia sitten anopilta saatu kasvi, joka vuosia jakautui rajusti ja alkoi sitten heiketä ja lopulta melkein kuoli. Yhden pienen sipulin istutin saviruukkuun, kun siinä tuntui olevan vielä hiukan eloa. Nyt se on ulkona avokuistilla ja siitä versoo pikkuinen lehdenalku. Miten saisin sen pysymään hengissä ja voimistumaan vielä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että sait sen pelastettua :) Ensinnäkin kannattaa pitää huolta, ettei sen multa ole jatkuvasti märkää. Mullan pinta tulee kevyesti kuivahtaa, ennen kastelua. Se ei myöskään kestä pakkasta eli ota se ajoissa sisälle.
      Sitä voi lannoittaa kasteluveden mukana, miedolla annoksella, syksylle asti ehkä viikoittain tai joka toinen viikko. Se lähtee kyllä vähitellen vahvistumaan, kun saa valoisan paikan :)

      Poista