sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Talvisuojaturvetta ryhmäruusuille

Blogiyhteistyö: Biolan
Muutama päivä sitten oli vihdoinkin aikaa tehdä talvisuojauksia ryhmäruusuille. Tai oikeastaan olen eniten huolissani pensaspionin talvehtimisesta, sillä se on siirretty pari vuotta sitten. Se kasvaa tässä samassa ryhmässä.

Koska lunta oli 10 cm, harjasin sitä luudalla pois. Yllätyksekseni huomasin, että maa oli ihan sula lumen alla! Laitoin turvetta vain osalle, jotta sain otettua nämä kuvat. Nimittäin talvisuojaturve suositellaan laitettavan vasta, kun maan pinta on jäässä.
Todennäköisesti kerään turpeen saaviin, ennen kuin vesisateet saapuvat. Ja levitän sen uudelleen, kun tulee pakkaset ja maanpinta jäätyy.

 Sain Biolanilta testaukseen  Biolanin Puutarhan Talvisuojan, mikä on suunniteltu juuri talvenarkojen kasvien talvisuojaukseen. Se on puhdasta turvetta, jota on lämpökäsitelty vettähylkiväksi.
Viime vuodesta viisastuneena, olemme pitäneet säkit lämpimässä varastossa. Nyt turve oli hyvin irtonaista ja helpompi levittää.
Tässä on pensaspioni, noin 20 cm turvekerroksen alla.

Talvenarkojen kasvien talvisuojaus talvisuojaturpeella:

Kun maanpinta on kevyesti jäätynyt, levitetään vettähylkivää talvisuojaturvetta kasvien maan pinnalle.
  • ryhmäruusuille, jalokärhöille ja muille talvenaroille puuvartisille 20 cm kerros
  • talvenaroille perennoille  noin 10 cm kerros
Keväällä, kun maa alkaa sulaa, turve poistetaan. Puhtaan turpeen voi käyttää maanparannukseen vaikka kasvimaalle tai kompostiseoksiin. Sen vedenhylkivyys on heikentynyt, joten siitä ei ole enää talvisuojaukseen.

Kokemuksia viime talvelta:

Ryhmäruusut taisivat kaikki talvehtia. Sen sijaan uusista laventeleista vain se säilyi hengissä, jolle oli laitettu kunnolla talvisuojaturvetta. Muut kuolivat. Turpeesta näytti siis olevan laventeleille selvää hyötyä, kun sitä laittoi riittävästi.
Todella vanhat laventelit säilyivät hengissä, vaikkakin oksat paleltuivat melkein maanpintaa myöden. Niille oli laitettua vain vähän talvisuojaturvetta, koska olivat ennen talvehtineet ilman talvisuojauksia. Viime talvi olikin tosi ankara.

Saas nähdä, kauanko kestää ennustettu vesisadejakso. Ja milloin pääsen jatkamaan talvisuojaturpeen levittämistä. Toivottavasti ainakin jouluna olisi jo pakkaskelit :)

Mukavaa alkavaa viikkoa!

Terkuin Sari


5 kommenttia:

  1. Itse pussitan pienempiin pusseihin suojaturpeen, ne tiiviisti ympärille ja niiden pussien raot täytän irtoturpeella. Huomattavasti helpompi kerätä pois, eivät kastu, voi saman turpeen käyttää vuosia eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä idealta! Tuota melkein tekisi mieli kokeilla.
      Osa peittää muovilla irtonaisen talvisuojaturpeen, jolloin se ei kastu. Ja silloin sen voi käyttää uudelleen seuraavana talvena. Ymmärtääkseni, siinä on pieni riski, että jyrsijät voivat pesiytyä muovin alle turpeeseen. Etenkin, jos pihalla on jo myyriä yms jyrsijöitä.

      Poista
  2. Kiinnostaa tuo suojaturpeen pussitus. Millaisiin pusseihin sitä voi pussittaa?

    VastaaPoista
  3. Pitääkö turpeen päälle laittaa vielä havuja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvisuojaturpeen päälle ei tarvitse laittaa havuja. Turvetta tulee sen verran paksu kerros, että se suojaa kasveja. Yleensäkin ryhmäruusujen versot lyhennetään keväällä, joten niitä ei tarvitse suojata ylempää. Riittää, että talvisuojaturvetta on maan pinnalla.

      Poista