torstai 14. kesäkuuta 2012

Lukinlilja ja Suuri kitkemispäivä

Lukinlilja kukki jo nyt alkukesällä....jatkossa sen pitäisi kukkia vasta loppukesällä. Kukat tuoksuivat aivan huumaavan ihanalle, jos huomasi nuuhkia niitä vähän lähempää.

Kukan muoto selittää kasvin oudon nimen ; )

Lukinlijan kukkavarsi kasvoi pitkäksi ja jännästi vinoon. Laitoin sen nojaaman lasikupua vasten, ettei vaan kaada koko kukkaruukkua nurin. Ruukku on siis lasikuvun takana.

Lukinliljan hoito-ohje:

Lukinlija ( Hymenocallis festalis `Zwaneburg`) istutetaan niin, että sipulin yläosa jää näkyviin mullanpinnan yläpuolelle. Kastellaan ja lannoitetaan kesäkausi normaalisti. Talveksi lukinlilja siirretään viileään huoneeseen ja kastellaan todella vähän.
Onko kellään kokemusta lukinliljasta ?

Lukinlilja on siis sipulikasvi. Tilasin sen sipulit keväällä Korpikangas Siemen-Frön nettikaupasta, muutaman muun sipulikasvin kanssa. Lukinliljan sipuli on kuvassa tuo isoin.

Tarhakriinumi
Toinen Korpikankaalta tullut kasvi oli vanhanajan tarhakriinumi ( Crinum x powellii ). Tosin 1800-luvulla ne olivat vähän erinäköisiä.
Kriinumin kukka muistuttaa hieman amaryllistä ja kukinta-aika pitäisi myös olla loppukesällä. Jännä nähdä kukkiiko se jo nyt ekana kesänä. Seuraan mielenkiinnolla, mitä tapahtuu ; )
Tarhakriinumin lehdistö on tosi kaunis, eli ei haittaa vaikka nyt jättäisi kukkimatta.
Alla olevassa kuvassa se on keskimmäinen kasvi. Vasemman puoleinen on soilikki, joka lopettelee kukintaa. Sen aioin jakaa, jos se ei tee uusia nuppuja heti. Oikealla puolella on Chirita.
Edit - uusi juttu tarhakriinumin kukinnasta, klik


Suuri kitkemispäivä lähestyy... tällöin kannattaa kitkeä rikkaruohoja, jos silloin on kotosalla. Rikkaruohot lähtevät helpommin juurineen, joten päivä kannattaa hyödyntää vaikeimmin kitkettäviin. Tämä on siis perinnetiedon ja kuun vaiheiden mukaan... eli kokeilkaas, pitääkö paikkaansa ; )

Suuri kitkemispäivä on 18.6.2012 aamupäivällä.

17 kommenttia:

  1. En paljon erehtynyt, suosikkilistani pikkukuvasta arvelin kyseessä olevan jonkin eksoottisen hyönteisen. Lukinlilja on todella kaunis. Minulla oli vuosia kriinumeita, mutta ei niissä ollut noin kaunista lehvistöä, enemmänkin perusliljamainen. Valkoiset kukat tuoksuivat voimakkaasti ja kestivät vain vähän aikaa.

    VastaaPoista
  2. Hei, mulla on lukinlilja Hymenocallis harrisiana, hitusen eri näköinen kukka kuin sinun, mutta hyvin samantapainen. Se teki viime kesänä kukinnan jälkeen kuivuvan kukkavarren päähän tertun "siemeniä" joista paisui herneen kokoisia minisipuleita. Kypsyttyään niitä alkoi kopsahdella maahan. Laitoin ne ruukkuun mullan pinnalle sekä emokasvin että viereisten pelakuiden ruukkuihin, pian alkoi näkyä kun niistä kasvoi paksu juuri-itu multaan. Nyt suuri osa niistä on versonut ja emokasvikin pukkaa uutta suurta lehtitupsua! Pitäisi varmaan istuttaa omiin ruukkuihinsa suht pian, niillä on nyt ruuhka-aika ;-)
    Talven ne viihtyivät rintamaiestaloni ikkunalla siinä missä pelakuutkin, täällä laskee lämpö talvella noin +7:ään kun en ole paikalla, paikalla ollessanikin on usein vain +17 astetta. Kastelin tosi vähän ja harvoin, ehkä pari kertaa kuussa pieni tilkka.

    VastaaPoista
  3. Ihan uusia tuttavuuksia minulle.

    VastaaPoista
  4. Ostin myös lukinliljan sipuleita keväällä, mutta minä hölmö luulin, että ne voi jättää ulos siinä kuin muutkin liljansipulit. Jos ne siis tänä vuonna kukkivat, pitääkö ne nostaa talveksi sisälle?

    VastaaPoista
  5. Cheri - hih, lukinliljan kukka on kyllä aika hauska ; )
    Tuoksuvakukkainen kriikuna olisikin ihana... saa nähdä tuoksuuko minun kriikunani kukat. Vähän kyllä epäilen, sillä sen kukat pitäisi olla punertavat, ja tuoksua ei mainittu.

    Saila - hitsi nyt harmittaa, sillä leikkasin kukkavarren pois heti, kun viimeinen kukka lakastui.
    Sinulla on kyllä todella otolliset oltavat monelle vanhanajan huonekasville : )
    Minua vähän hymyilytti tuo ruuhka-aika... latvoin keväällä jättiverbenat ja tökkäsin muutaman katkotun latvan pelakuun multaan. Nyt pitäisi kiireesti erottaa ne toisistaan. En olisi ikinä uskonut verbenan latvan lähtevän kasvuun. Näköjään kaikkea kannattaa kokeilla ; )

    Sussi - minullekin nuo molemmat kasvit on ihan uusia tuttavuuksia. Ajattelin vaihteeksi kokeilla jotain vähän erilaisempaa : )

    Ranttula - lukinliljan voi kyllä istuttaa uloskin, tosin se ei kestä kylmää. Eli syksyllä ennen pakkasia kannattaa ottaa sisälle. Tuossa edellä Saila kommentoi, miten on saanut talvetettua lukinliljansa. Itse ajattelin laittaa toisen kellariin ja toisen viileään huoneeseen talveksi... kokeilumielessä ; )

    VastaaPoista
  6. Hei. Minulla on Lukinlilja, johon liittyy tarina. Liljan kantaemo on tuotu Karjalasta evakon korissa. Ja evakko oli mieheni isoäiti. Sain omani häneltä vajaa kolmekymmentä vuotta sitten. Kukkinutkin on usein ja tuoksu on huumaava. Välillä meinannut kuolla koko kasvi, mutta onneksi olen saanut pelastettua. Kukkaan liittyy paljon muistoja.

    VastaaPoista
  7. Lukinliljan kukka on upea. Nämä ovat aivan uusia tuttavuuksia minulle.

    VastaaPoista
  8. Upea tuo lukinlilja! Täytyykin asentaa hanskat ja työkalut jo valmiusasemiin ja lääkitä polvi, jotta jaksaa koko sen päivän kitkeä ;)

    VastaaPoista
  9. Hei Sari!
    Se 1800-luvun kriinumi on kapmaankriinum. Todella upea kukkiessa. Olen saanut sen kukkimaan ainoastaan 2 kertaa.
    Mites se turkulainen ponpondaalia jakselee?
    Terv.Pasi paraisilta

    VastaaPoista
  10. Noita lukinliljoja minulla oli joitakin vuosia sitten. Kukkivat upeasti näin alkukesällä. Sitten ne hävisivät jotenkin mystisesti.
    Tarhakriinumi onkin uusi tuttavuus. Todella lehdet ovat kauniit.

    VastaaPoista
  11. Hieno lilja, johon olen törmännyt Thaimaassa ruukkuistutuksissa. Siellä tietysti talvehtimisongelmat ovat pienet- niitä ei ole.

    Mielenkiintoisia kasveja sinulla!

    VastaaPoista
  12. Todella kaunis ja erikoinen kukka tuossa Lukinliljassa. Olis ihana saada kuvata tuollainen mutta liian haasteellinen kasvi mulle talvisäilytyksineen.

    VastaaPoista
  13. Hitsi, mulla töitä:(
    Mutta eikös tällainen ole joskus loppukesästäkin?

    VastaaPoista
  14. Leena - vau ! Kasvit, joihin liittyy noin paljon muistoja, ovat aivan erityisen hurmaavia. Kasvisi on oikea aarre : )

    Satu - ekaa kertaa minäkin näitä kokeilen. Pidän nämä yksilöt varmaan sisällä, ja toiset samanlaiset ovat nyt ulkona. Jännä nähdä kummat voi paremmin ; )

    pirkko - voin vähän helpottaa urakkaasi... sillä kitkeminen kannattaa vain aamupäivällä noin klo 13.00 asti. Viimeksi huomasin jo klo 12.00, että rikkaruohot eivät enää irronneet niin hyvin. Aamu oli kaikkein paras ajankohta.
    Onkin luvattu hyvää säätä huomiseksi : )

    Anonyymi Pasi - kiitos tiedosta : ) Kirjassa vaan mainittiin kriinumi, eikä sen tarkempaa nimeä. Kiva tietää sen oikea nimi.
    Huomasin tänään, että kuvan tarhakriinumissa on jo 15 cm kukkavarsi. Kuvassa sen alkua ei edes näy... tosi nopeasti työntänyt kukkavarren : )
    Se Turkulainen ponpondaalia voi todella hyvin. Sen lehdistö on iso ja tuuhea, kun muut näyttävät vielä aika pieniltä ja vaivaisilta. Laitettiin ne kaikki maahan joskus toukokuun alussa.
    Mukavaa kesää !

    Irene - se siis kukkii aina alkukesällä. Ilmankos ne kaikki kolme kukkivat nyt : )
    Lehdistö on minustakin tosi upea ja koristeellinen. Nyt kuvan tarhakriinumi kasvattaa kukkavanaa ! Laitan kukasta sitten kuvia : )

    Geranium - Thaimaassa lukinlijojen tuoksukin on varmaan todella voimakkaan huumaava. Yleensä ilmankosteus ja lämpö yhdessä korostavat tuoksuja.

    Henrietta Hassinen - voihan sitä hankkia sipulin ikään kuin kesäkukaksi... edes yhden kerran elämässään kuvaamisen ilon takia : ) Siis jos et muuten henno hankkia monivuotisia kasveja, jotka joudut heittämään pois syksyllä.
    Tai voihan sen kukkineen kasvin antaa jollekin "kasvihöperölle", joka ilahtuu taimesta suunnattomasti ; )

    pioni - totta, on muitakin hyviä kitkemispäivä pitkin kesää. Heinäkuussa erityisesti päivät 16.-18. Nyt maanantaina on vaan se Suuri kitkemispäivä ; )

    VastaaPoista
  15. Onpa jannan nakoinen kukka tuo lukinlilja (ja on erikoinen suomalainen nimikin). Kaunis ja eksoottinen :-) Ja ei ole kokemusta, silla nyt naen kasvin 1. kertaa!

    Hyvaa sunnuntain jatkoa,
    Katja

    VastaaPoista
  16. Suuri kitkemispäivä, ja täällä sataa. Silti menin kitkemään pihalle, poika oven raossa virnuili mulle, että; irtoaako?
    ; )

    Kannattaakohan edes sateella kitkeä vaikka olisi miten suuri kitkemispäivä.

    VastaaPoista
  17. Katja - Bag End - lukinliljan kukka muistuttaa vähän sitä pitkäjalkaista hämähäkkiä eli lukkia... siitä kukan nimi ; )
    Lukinlilja tuoksuu aivan hurmaavan voimakkaasti... siksi halusin sitä kokeilla : )
    Mukavaa alkanutta viikkoa sinullekin !

    Anonyymi - no, irtosiko rikkaruohot ? Jos rikkaruohot saa kitkettyä juurineen pois, homma kannattaa aina... satoi tai paistoi ; )
    Se on tosi mielenkiintoista, miten joskus ne irtoavat hyvin ja joskus toiste juuret jäävät kaikki maahan. En ole ehtinyt tarkemmin tutkia asiaa, mutta yksi syy voisi löytyä kuun vaiheista.

    VastaaPoista