torstai 5. tammikuuta 2012

Suunnittelua... lempipuuhaani : )

Katselin vanhoja kesäisiä kuvia... ja suunnittelin tulevia...

Tuoksu- eli hajuhernettä pitää muistaa kylvää toukokuussa... siniset voisivat olla vaihteeksi kivoja... onneksi niissä kaikissa on kunnon tuoksu : )

Kaivinkone taisi tuhota illakot, tai ainakin viime kesänä niitä ei enää näkynyt. Ne kun ovat kaksivuotisia, niin voihan olla, että maassa olevista siemenistä on viime kesänä kasvanut pikkutaimia... sen näkee kesällä. Taidan kuitenkin pelata varman päälle ja ostaa keväällä illakon siemeniä...

Rakastan akileijoja... niitä ajattelin myös kylvää lisää. Voisi kokeilla muitakin kuin tätä lehtoakileijaa. Tai sitten pysyttelen tässä... onneksi on vielä aikaa suunnitella ; )

Nämä punaiset ja pienet keltaiset päivänliljat pitää muistaa siirtää heti keväällä uuteen paikkaan. Niiden nykyinen paikka on jäänyt vähän turhan varjoisaksi, eli kukinta on vähentynyt. Näille pitää siis miettiä uusi paikka.
Nämä punaiset on muuten ostettu keltakukallisina messuilta tai marketista. Väri on kyllä niin upea, ettei yhtään harmita "väärä lajike", päin vastoin : )

Suunnittelu jatkuukin sitten tämän talven, hih ; )

Ps. moni ihmettelee, miksi pihasuunnittelukurssit alkavat jo tammikuussa. Syy on se, että suunnittelu vaatii kypsyttelyaikaa.... joten se on hyvä aloittaa ajoissa, niin suunnitelmat on valmiina maaliskuussa. Sen jälkeen mietitään toteutusajankohtia ja materiaalien hankintoja... ja sitten onkin jo toukokuun alku ja istutuspuuhat : )

Edit - ihan jo unohdin... Tulppaanien lumo -näyttely on 31.3.-9.4.2012 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Sitä kun pioni kyseli : ) 
Muut puutarhamessut ja -näyttelyt näet tuosta sivupalkista...

14 kommenttia:

  1. Hi hii. Meidän huominen päivämme on pyhitetty siirtolapuutarhamökkimme pihan suunnittelulle! Se on jo aikoja sitten sovittu kalentereihinkin, ettei vaan pääse unohtumaan. Päästäkseni tunnelmaan, ostin tänään jo neljä siemenpussia, hajuherneitä ja harsokukkaa, kahta väriä kumpaistakin... Ellei mies olisi tullut kauppaan hoputtamaan, siemenpussien määrä olisi ollut tolkuton. :) Kyllä se kevät sieltä tulee, tulee se!

    VastaaPoista
  2. Hajuhernettä pitääkin tänä vuonna istuttaa. Kevättä odottelen mielenkiinnolla, syksyllä tuli kiire kukkasipulien kanssa ja istutin niitä myös nurmikon reuna-alueille. Jos sieltä nousisi ihana kukkaloisto yllättävissä paikoissa:)

    Hyvää loppiaista!

    VastaaPoista
  3. Josefina from Villa Sukka - oih, harsokukkaa... sitä pitääkin saada myös : )
    Kuulostaa tosi ihanalta pitää oikein suunnittelupäivää, vau. Kevät tulee kohta ihan vauhdilla, sillä ei ole montaa viikkoa helmikuun kukkien mullanvaihtoihin. Ja kylvöihin... Tämä kevään suunnittelu ja odottelu on sitten ihanaa aikaa : )

    Arja - hyvää ja leppoisaa loppiaista sinullekin !

    Sussi - sinullapa on sitten edessä jännittävä kevät ; ) Sitä odottaakin aina niin mielenkiinnolla uusien kukkasipulien loistoa... ja ovatko aremmat lajit kestäneet talven, etenkin kun nyt oli niin lämmin alkutalvi. Pidetään peukkuja : )
    Oikein mukavaa loppiaista sinullekin !

    VastaaPoista
  4. Kiitos, päivämäärät on kirjattu kalenteriin!
    Nyt on meikäläisenkin tullut istuttua koneella oikein kunnolla, flunssassa kun olen. Viimevuotisia puutarhakuviakin on tuijotettu varmaan tuntikausia...
    Ja suunnitelmia tehty ensi kesäksi:)

    VastaaPoista
  5. Oi,näistä kuvista..en millään meinaa jaksaa odottaa kevättä..mutta suunnittelu ja haaveilu on niin tärkeitä. Iloista viikonloppua!

    VastaaPoista
  6. Hei!
    Kiitos mahtavasta blogistasi. Olen ihan innoissani, kun tämän löysin. Olen muuttanut vuosi sitten omakotitaloon ja mua ei voi parhaalla tahdollakaan sanoa viherpeukaloksi. Viime kesä meni ihmetellessä mitä kukkapenkeistä nousi. Ja ihastuksekseni sieltä tuli mahtavia pioneja, akileijoja, pikkusydäntä, unikkoja. (nämä minulle tunnisti naapurin rouva :) )
    Ai niin, pitää vielä mainita mahtavasti kukkinut köynnösruusu.
    Nyt olen seurannut blogiasi ja ostin syksyllä sipuleita ja istutin niitä ohjeidesi mukaan, mittanauhan kanssa.
    Nyt odotan kevättä ja ekoja istuttamiani kukkia!
    Täältä sun blogista haen tietoa oikeista istutuspaikoista ja noi vinkit et mitkä sopii samoihin penkkeihin on hyviä. Aion niistä bongata uusia lajeja, jotka sopii jo entisten sekaan.
    Laitoin kalenteriin jo puutarhamessujen pvm.t. Kerro vielä mitä sieltä kannattaa etsiä ja mitä yleensä itse hankit.
    Niinkuin huomaat kerrostaloasukista on tullut jo orastava viherpeukalo.
    t. vakkarilukijasi T

    VastaaPoista
  7. Minä tehdä täräytin eka siementilauksen jo, mm. tuoksuhernettä ja illakkoa :)
    Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
  8. Samat puuhat taitaa olla jokaisella viherpeukalolla mietteissä... :)

    Minäkin ostin jo syksyllä eri väristen tuoksuherneiden ja akilleijojen siemeniä, pari liljaa pitänee myös hankkia ja samoin daalioita. Kosmoskukkiakin tekisi mieli kokeilla kesäkukkaistutuksissa, näin viime kesänä Kenkäverossa niitä kaikissa eri väreissä ja taisin vähän koukuttua.

    Ihanaa keväänodotusta! Päivät pitenevät koko ajan... :)

    VastaaPoista
  9. Kiva kuulla, että muillekin käy niin, että kukan väri onkin ylläri. Tuo punainen päivänlilja näyttää ihan Sammy Russelilta, mutta päivänlilja lajikkeita taitaa olla aika hurja määrä...

    VastaaPoista
  10. Ei malttaisi odottaa kevää ja kesää kun näitä kuvia ja blogiasi lukee, kiitos kun jaksat kirjoitella, täällä kyllä luetaan ahkerasti :)

    VastaaPoista
  11. Akileijoja pitää olla aina pihapiirisssä. Ne on helppoja ja kestäviä. Joo ja sieviä.

    Ripustin kristallipallukat, 3 kpl, työhuoneeni ikkunaan ja tulee ihania sateenkaaria seinille. Hauskat ja iloset.

    VastaaPoista
  12. Heips
    Pitää tietty suunnitella hyvissä ajoin.
    Tuoksuherne - lempilapseni siitä lähtien, kun äitini kertoi, että sitä oli kastejuhlassani...ja siitähän on kyllä aikaa ;)

    Tammikuu on suunnittelukuu - juu !

    VastaaPoista
  13. pioni - toivottavasti voit jo paremmin : )
    Kesäisten kuvien katselu näin talvella on superihanaa, kuten myös suunnitelmien teko... niihin ei kyllästy ikinä ; )

    Riitta Sinikka - valokuvien, puutarhakirjojen ja -lehtien tutkiminen kuuluu niin tähän tammikuuhun. Helmikuussa jo pääsee sentään viherkasvien mullanvaihtoon : )
    Mukavaa viikon alkua sinullekin !

    Anonyymi vakkarilukija T - paljon kiitoksia kauniista sanoistasi : )
    Sinulla taitaa olla siellä oikein kukkaparatiisi jo valmiina... kuulostaa niin ihanalta. Puutarhaharrastus on siitä mukavaa, että voi valita itseä innostavan kohteen... joillakin se on kukat, joillakin se on chilinviljely, ja joillakin jotain ihan muuta ; )
    Välillä puutarhamessuilla on myynnissä vähän erikoisempia pelargoneja, tai muita kasveja. Samoin sieltä saattaa löytää vaikka kirjoja, joita ei ole huomannut kirjakaupoissa.
    Laitan vielä oman postauksen puutarhamessuista vähän lähempänä messuja...

    Mari - sinä olet aina tosi nopea ! Muistan, että aiemminkin minä vasta mietin ja suunnittelin, kun sinä olit jo tehnyt tilauksen ; )
    Illakko sopii niin hyvin vanhaan pihapiiriin kun olla ja voi. Etenkin jos se saa kasvaa paikassa, missä se pääsee leviämään siemenistä : )

    Simm - kosmoskukka onkin upea kasvi. Minäkin ajattelin tilata sitä... tosin viime keväänä kosmoskukkaa näytti olevan myynnissä isoina taiminakin. Se on kaunis myös maljakossa : )
    Oikein mukavaa keväänodotusta sinullekin !

    Annu - en vielä ole edes tutkinut, mitä lajiketta tuo punainen voisi olla. Varmimmin lajikkeen määritys onnistuu, kun taimet on saaneet kasvaa auringossa useamman vuoden. Näitä ylläreitä tuntuu tulevan etenkin messuilta ostetuista juurakoista ; )

    Anneli - kiitos paljon sanoistasi : ) Ne niin kannustavat jatkamaan tätä blogin pitoa... vaikka välillä meinaa olla pieni aikapula ; )

    Nettimartta - lehtoakijeijat on minunkin suosikkejani. Ne leviävät siemenistä niin kivasti, ja uudet taimet voivat olla vaikka minkä värisiä : )
    Eikös vaan nuo fengshui-kristallit olekin ihania aurinkoisena päivänä : )
    Se on jännää, miten pienet lapset ja myös välillä kissat tykkäävät leikkiä seiniin heijastuvilla spektreillä...

    Rosalinda - oih, miten suloista... sinulla on aivan erityinen suhde tuoksuherneeseen : )
    Tässä itse mietin hankkisinko pienikukallista vai isokukallista tuoksuhernettä... vai pitäisikö hankkia kumpaakin...
    Kyllä suunnittelu on ihanaa : )

    VastaaPoista