sunnuntai 14. elokuuta 2011

Syysleimut kukkii nyt parhaimmillaan !

Otin tänään nämä kuvat... syysleimujen kukinta on komeimmillaan, eikä sadekaan ole ehtinyt hakata kukkia. Nämä vaaleanpunaiset ja punaiset syysleimut on jaettu viime syksynä, klik. Yleensä ne joudutaan jakamaan noin 5 vuoden välein, jotta kasvusto pysyy tuuheana ja kukinta runsaana.


Tässä siis punaiset...

Voitte kuvitella, miten ihana tuoksu näistä lähtee : )
Etenkin illalla, ja joskus päivällä sateen jälkeen, tuoksu on hyvin voimakas. Alla syysleimut ilta-auringossa.

Kuupuutarhassa on tietysti valkoisia syysleimuja. Nämä ovat siitä jänniä, että niihin kasvaa paljon nuppuja vähitellen ja siten kukinta kestää pitkään. Lajikenimeä en nyt muista, se oli jokin harvinaisempi... täytyykin etsiä, josko sen lappu olisi vielä tallella ; )

Syysleimujen hoito-ohje:

Syysleimut ( Phlox paniculata) viihtyvät auringosta puolivarjoon, tuoreessa maassa. Kuivina kausina niitä kannattaa kastella ja keväisin lannoittaa. Maan pieneliötoiminta on syytä pitää hyvässä kunnossa eli lisätä vaikka kompostimultaa keväisin.
Joskus syysleimuihin voi tulla härmää, meillä onneksi on vältytty siltä : )

12 kommenttia:

  1. Kun muutin tänne kasvoi penkissä syysleimuja, mutta ne eivät kukkineet koskaan. Ajattelin, että paikka on väärä ja siirsin niitä osissa toisaalle. Ja kas ne alkoivat kukoistaa, eli kantapään kautta tajusin, että kasvi pitää jakaa. Tässä tuli nyt vahvistus olettamukselleni ja täytyy muistaa tehdä tuo viiden vuoden välein. Kiitos taas, Sari, hienoista kuvista ja ohjeista.

    VastaaPoista
  2. Tositosi kauniita! Ihailin tänään samoja Plantageninssa.

    VastaaPoista
  3. Sari, mulla on se ongelma, että syysleimut ovat tulenpunaisia ja aniliineja eli aivan hurmaavia valkosita kiviseinäämme vasten, mutta niin siinä ovat upeita myös isot unikot, joten kun unikot ovat mahtavia juhannusken aikoihin ja leimut vasta pyrkivät esiin, unikot painavat niitä reppanoita. En PYSTY laittamaan penkkiä vain jommalle kummalle;-) Sen lisäksi siinä on tietty aikaisia kevätkukkijoita eli sipulikukkia...

    VastaaPoista
  4. Ihanaa kukkaloistoa! Meidän syysleimut ovat ikävä kyllä jo kukkineet ja sadekin ne on hakannut melkein maan tasalle. Valkoisia syysleimuja olisi ostoslistalla ensi kesää ajatellen; toistaiseksi meillä on vain vaaleanpunaisia ja sellaisia liilahtavan sinertäviä. Ja meillä ei tosiaankaan (valitettavasti) ole niitä ihan samassa määrin kuin sinulla...

    Hyvää elokuun jatkoa,
    Katja

    VastaaPoista
  5. No huhhuh onpas paljon ja aivan mahtavia:) Leimuja mulla e ole yhtään kun pelkään sitä härmää niin tai inhoan ja olen satavarma että mulla olis ihan härmässä ne kuitekin.
    Pitäis kai mennä heitteleen sitä syyslannoitetta ko viikonloppuna jäi tekemäti kun meni töissä kaikki aika mut kai se voi tehdä vaikka hieno täyskuu menikin jo! Oli muuten upean näköinen, lauantaina ihastelin kun tulin illalla töistä.

    VastaaPoista
  6. Cheri - ole hyvä : ) Syysleimut ovat muuten tosi helppoja perennoja, ainoastaan tuo jakaminen vaatii hieman vaivaa. Onneksi sen juuret eivät ole isot : )
    Ja sen on ihanan varma kukkija !

    Elsa - syysleimut ovatkin näyttäviä elokuun kukkijoita. Ja värejä löytyy valkoisesta eri punaisen sävyihin, ja punalilaan : )

    Leena Lumi - muistan tuon ongelmasi. Minä olen välillä lyhennellyt unikon lehtiä, kun ne peittävät tulikellukoiden kasvustoa ja kukkia. Unikot eivät näytä siitä olevan moksiskaan : )
    Oranssit ja punaiset kukat valkoista seinää vasten on varmasti komea näky : )

    Hannah - noita syysleimuja on pihalla useammassakin kohtaa. Niitä tulee näet aina lisää, kun ne jaetaan ; )

    arleena - tänä kesänä, kun on ollut näin kuivaa, syysleimut ovat jääneet aika mataliksi. Niitä on kasteltu kolmisen kertaa, jotta kukinta ei kärsi ja hyvältä ne näyttävätkin : )

    Katja - Bag End - meillä on syysleimua iso penkki, ja sitten sitä on vähän muissakin ryhmissä. Näin jossain blogissa lilahtavan sinertävää ja se näytti niin ihanalta, että taidan hankkia pari sellaista...
    Ihanaa elokuun jatkoa sinullekin !

    Henrietta - ryhmä on tehty ehkä yli 20 vuotta sitten eli silloin isot syysleimupenkit taisi olla muotia ; ) Meidän leimuissa ei ole koskaan ollut härmää. Ja jos ostaa leimuja, kannattaa tutkia taimien lehdet, ettei niissä ole härmälaikkuja. Sellaisia en ostaisi.
    Syyslannoite kannattaa antaa ajoissa eli pikimiten.
    Minäkin ihailin täysikuuta : )

    VastaaPoista
  7. Minun syysleimut pääsevät tänä syksynä uuteen kukkapenkkiin, ne ovat olleet liian kuivassa ja oikein rasituin, kuin niitä on pitänyt kastella alvariinsa. Leimut on ihania ja haluan niitä laittaa lisää, kukinta osuu mukavasti silleen, että ei ole paljon muuta enää jäljellä näin loppukesästä.

    VastaaPoista
  8. Ompas upeita! Minulla ei ole yhtään syysleimua, täytyy hankkia siis niitäkin :)

    VastaaPoista
  9. Erinomainen muistutus tuosta jakamisesta, se varmaan auttaisi hieman rassukan oloisiin kasvustoihini :)

    Kyllä tuo(kin) kasvi on komeimmillaan isona ryhmänä, siitä tuo kuvasi punaisista syysleimuista on hieno todiste. Täytyy painaa kuva mieleen penkinkohennusprojektia varten...

    VastaaPoista
  10. Tuija - syysleimuissa on tosi paljon ihania värejä ja korkeudetkin vaihtelevat. Eli niistä on kiva sommitella muiden perennojen kanssa kauniita ryhmiä : )
    Kun siirrät syysleimusi, niin jaa ne samalla. Näin seuraava jako on sitten joskus tulevaisuudessa : )

    Mari - syysleimu ja etenkin maatiaissyysleimu ovat vanhoja perinneperennoja. Isompana ryhmänä todella näyttäviä. Tosin isommassa ryhmässä on vähän enemmän jaettavaakin, hih ; )

    Geranium - jakamistarpeen näkee kyllä syysleimujen kunnosta, siis heikosta kunnosta ; )
    Eli jaa ne ihmeessä.
    Minustakin isona ryhmänä syysleimut ovat näyttäviä. Toisaalta pienempänäkin ryhmänä yhdessä muiden kukkijoiden kanssa ne ovat kaunita. Laiton sellaisesta penkistä kuvan 6. elokuuta olevan postauksen loppuun.
    Syysleimuilla saa kunnolla väriä ryhmään kuin ryhmään : )

    VastaaPoista