perjantai 16. heinäkuuta 2010

Suloiset `Tornedalen` ja `Mårbacka Tulpan` pelargonit

`Tornedalen`

`Tornedalen` pelakuun kukka on vähän kerrottu ja sen valkea väri vivahtaa hieman punaiseen. Suloinen ! Yksi ehdoton lempparini pelakuista : )
.
Kukkii muuten tosi runsaasti....
.

`Mårbacka Tulpan`

Tästä toisesta pelargoni `Mårbacka Tulpan` :sta laitoinkin jo kuvia aiemmin. Nyt se kukkii jo näin upeasti.
.
Sen nuput ovat niin herkät ja hempeän väriset. Se kuuluukin tulppaanipelargoneihin, juuri tuon kukan muodon takia.
.
Nämä ovat niitä uusia pelakuitani, jotka tulivat keväällä postitse Pukin Puutarhalta.
Ensi viikolla taidan laittaa postauksen kirjavalehtisistä pelakuistani, kun lopultakin viimeisin niistä aukaisi ekat nuppunsa ; )

Pelargonien eli pelakuitten hoito:

Lannoitetaan säännöllisesti esim. kerran viikossa. Kastellaan, kun pintamulta on hieman kuivahtanut. Kuihtuneet kukat ja huonot lehdet poistetaan.
Kukkiakseen vaatii aurinkoa.
Sadejaksoina pelakuut kannattaa siirtää suojaan, sillä sade pilaa kukat.
.
Muut jutut pelargoneista, klik 

19 kommenttia:

  1. Kauniita pelakuita! Kauniisti on kukkinut myös minun Mårpacka Tulpan. Kysyit kerran, että onko se ihan taivasalla, eli on se.

    VastaaPoista
  2. Minäkin pidän valtavasti pelargonioista ja ovat vielä mukavan helppohoitoisia. Ongelmani on vuosia ollut, ettei minulla ole ollut kukkasille talvehtimispaikkaa. Nyt onneksi sellainenkin löytyy. Asioilla on tapana järjestyä ja minä laitan Pukille ensi keväänä myöskin tilauksen.

    VastaaPoista
  3. Todella kauniita nuo nuput lähikuvassa. Eipä ole pelargonioita juuri nyt ainuttakaan. Tänään kaupassa hypistelin yksilöitä, joissa oli hintalappu 0,10€. Lehdet olivat ihan hyvät, mutta nuput puuttuivat. Jäivät ottamatta, vaikka varmasti lannoittamalla taas pian kukkisivat kenties. Pitäisihän noita aina ikkunalla maalaistalossa olla :)


    Kiitos inspiraatiosta!

    VastaaPoista
  4. Sulla on niin paljon ihania valkoisia kukkia! Mulla taitaa kanssa joka vuosi olla pelargonioita, käyvät paahteeseen niin hyvin. Tänä vuonna vain lobeliat on kärsineet siinä vierellä, saapas nähdä vieläkö ne virkistyy.

    VastaaPoista
  5. Aivan ihana täm valkoinen, saisinkohan sulta pistokkaan, kun asustellaan näin melko lähekkäin.
    ;=)

    Itsekkin ostin tänään kaksi uutta pelargonia, nyt en muista niiden nimiä, mutta niissä on laput tallella, muistelen , että olivat tai ainakin toinen oli joku...munankuori...jotain..
    Kauniita olivat nekin.

    Mutta tuo sinun valkoinen on aivan ihana.

    VastaaPoista
  6. On niin ihana.Ajattele kun meilläkin kasvais pelargonia melkein rungolliseksi niinko olen nähny välimerenmaissa ja se olisi täynnä nuita ihanan herkkiä kukkia,olis upeeta.Ihana

    VastaaPoista
  7. Heipä taas :)

    Jälleen opin uutta Mårbacka-pelargoonista. Kiitos :)

    - en ole tiennyt, että sen kukat on tuollaiset "tulppaanit" ...nytpä tiedän ja toivottavasti onnistun joskus sellaisia saamaan terassilleni.

    Thank juu!

    VastaaPoista
  8. Mari - odotan mielenkiinnolla loppukesää. Silloin näkee, onko näillä meidän pelakuilla ulkonäossa eroa. Sinun kun on ulkona ja minun lasitetulla parvekkeella.... : )

    Joana - oi kuinka kiva, että sinulla on nyt talvetuspaikka. Asioilla on todellakin tapana järjestyä : )
    Minunkin tekisi mieli tehdä ensi keväänä lisätilaus... tosin talvetuspaikkani alkavat olla nyt täynnä ; )

    Runotalo Sari - siis, täytyyhän maalaistalon ikkunalla olla ainakin yksi pelakuu ; )
    Olipa halpoja taimia ! Jos on hyvät lehdet, niin pelakuu alkaa kasvattaa nuppuja auringossa ihan varmasti, kunhan lannoittaa...
    Ole hyvä. Olen itse niin innoissani näistä pelakuista : )

    Elisa - varmasti monella lobeliat ovat menneet vähän huonoksi, kun on näin kuuma. Lobelia ei kestä yhtään kuivahtamista. Tosin kuivien versojen leikkaaminen tekee sen paremman näköiseksi...
    On minulla punaisiakin kukkia. Niistä myöhemmin ; )

    Tuija - on tosiaan olemassa ryhmä läiskä- eli munankuoripelargonit. Niillä on pilkulliset kukat. Nimilaput kannattaa säilyttää, tai arkistoida tieto näin blogiin ; )
    Tuo valkoinen on upea... keväällä leikkaan sen, ja jos hyvin käy, voit saada pistokkaan : )

    Henrietta - no, se olisikin upeaa !!! Ihailen aina niitä isoja pelakuita, kuten tänä keväänä Kreetalla. Siellä kasvoi uskomattomia pelakuupuskia, jopa ihan hylätyllä pihalla...

    Ainosofia - no hei, hei !
    Noita Mårbacka pelakuita on Pukin Puutarhalla myynnissä 5 erilaista. Tavallisin on `Mårbacka`, jota näkee paljon. Siitä on matalampaa sekä valkoinen `Mårbacka Vit`. Tuo minun `Mårbacka Tulpan` on kukan malliltaan ihan erilainen kuin nuo muut. Niistä on muuten kuvat tuon puutarhan nettisivuilla...

    VastaaPoista
  9. Kauniita ovat, minäkin olen nyt hurahtanut pelakuihin, paljon on purkeissa erilaisia, osa kukkii osa on vielä pieniä. Ehkä ensi vuonna uskaltaudun hankkimaan hiukan uudenlaisia. Viihtyvät täällä mökillä hyvin ja talvehtivat sisällä.

    VastaaPoista
  10. Kauniita pelakuita. Aikaisemmin minäkin ostin aina valkoisia, mutta nyt on pihalla vain punaisia. Syksyllä on laitettava kukat kompostiin, kun talvisäilytyspaikkaa ei ole.

    VastaaPoista
  11. Onpa ne upeita! Tuossa "tulppaanissa" on sitten ihastuttavan herkän muotoiset kukat.

    VastaaPoista
  12. tia - sinulla taitaa olla isot talvetustilat siellä sisällä : )
    Näihin pelakuihin innostuu niin herkästi, kun ovat helppoja ja näyttäviä...

    Unelma - pelakuut ovat niin ihanan varmoja kukkijoita. Ja niissä on todella paljon eri värejä... Minullakin on punaisia vanhemmissa pelakuissa. Näistä uusista vain yksi on punakukkainen...

    Sussi - tulppaanipelakuissa tuo kukan muoto on tosiaan erikoinen. Siitä tulee vähän babyfiilis ; )

    VastaaPoista
  13. Pelargoniat ovat kesäkukkasuosikkejani. Eikä syyttä, ihania ovat nämä pelargoniasi.

    VastaaPoista
  14. Oih ja voih miten syötävän ihania, kerrassaan viehättäviä. Pitänee kokeilla noilla hoito-ohjeilla kun meillä pelakat viihdy ei sitten millään ja kaikken kamalinta on, että asumme melkein Pukin puutarhan naapurustossa - suurilla pelakka apajilla suorastaan

    VastaaPoista
  15. Nämä ovat todella viehättäviä! Ihastuin jo, kun tein kirjan Intohimona pelargonit blogiini.

    Sari, apua! Istutin keväällä kahteen ruukkuun valkoista tuoksuhernettä. Kumpikin vankstui ja alkoi kasvaa ylitse kaikkine kuvitelmieni. Mutta nyt toisessa on keltaista lehdissä ja saavat aivan saman kastelun, auringon etc. Mieheni on nyt suuressa puutarhaviisausdessaan sitä mieltä, että toinen kärsii liian pienestä ruukusta. Onko ruukun koolla väliä tuoksuherneen kohdalla?

    Ja sitten: Upea hansaruusuni, jota jumaloitsen enmempi kuin 'muka hienompia', on lehdiltään härmässä. Missä syy? Tekee koko ajan uutta oksaa ja osin kukkiikin, mutta lopulta lehdet härmääntyvät ja kukatkin kuolevat yllättävän nopeasti. Osaatko tähän mitään sanoa?

    Hansa on muuten todella turhaan väheksytty. Blogini upeimmat ruusut on kuvasarja hansojen kukkimisesta siime syyskuun lopulta ja ne vain jatkoivat vielä lokakuullakin. Ja mikä tuoksu!

    VastaaPoista
  16. Pelargoneihin vaan ei voi kyllästyä (eikä tee edes mieli yrittää). Niiden tuoksu vie lapsuuden kesiin, kun isoäiti kasteli niitä lasihuoneessa... Ja nyt kastelen omiani samassa kukkatelineessä ja samalla kannulla kuin isoäiti. Värit, kukkien muodot, lehtien muodot ja hajut. Jos ei pidä suurista kukista, voi kokeilla luonnonlajeja. Minua harmittaa kun viime vuonna itäneet Pelargonium tristet kuolivat talven aikana. Ehkä niitä olisi pitänyt kastella enemmän, yritin olla ekstravarovainen talvimärkyyden kanssa :-(

    VastaaPoista
  17. Ihania pelargoneja ja upeasti kukkivat! Ovat myös ihanan värisiä, tykkään kovasti.
    Pelargoneja minulla onkin useampia, mutta nämä postauksesi pelakuut on uusia tuttavuuksia.

    VastaaPoista
  18. Minä olen laiminlyönyt tuon lannoittamisen, ehkä siksi kukinnot kesän mittaan ovat alkaneet pienentyä... Tuolla yläpuolella joku kyseli neuvoja tuoksuherneen suhteen. Minulla on kyllä niin erikoiset tuoksuherneet (identtisesti omituisella tavalla kasvavat), etten uskalla edes kuvaa blogiin laittaa. :) Ensin olivat ihan kitukasvuisia, sitten laitoin vähän kanankakkaa ja nyt ne kasvavat valtavan paksulla varrella ja kukinnot ovat ilmestyneet korkealle. Mutta niitäkin vaivaa tuo puolivälin alapuolen lehtien kellastuminen ja kuihtuminen. En tiedä kastelenko väärin vai mitä niille tein. Nuo ylemmätkin lehdet ovat sellaiset kuivahkot ja käppyrät, mutta vihreät. Olen kyllä niin onneton kaiken vihreän kanssa, ettei usko kukaan. :) Mutta ihanat nuo sinun pelargonit, mahtavan kauniit kukat.

    VastaaPoista
  19. arleena - ja niiden kukkaloisto sen kun kasvaa syksyä kohti... : )

    jori - pelakuut ovat tosi helppoja ja varmoja kukkijoita. Tosin sade pilaa kukkia...
    Oih, missä asuttekaan... ihan kateeeksi käy ; )

    Leena Lumi - ettehän vain ole lannoittaneet liikaa hansaruusua. Se viihtyy niukempi ravinteisessa maassa. Lämmin kesä ja suuri ilmankosteus lisää härmää, etenkin jos on liikaa ravinteita, pensas kasvaa tosi voimakkaasti ja tuuli ei käy kasviin....
    Hansaruusu on upea !!!! Näin helteellä vain kukka kuihtuu tosi nopeasti. Onneksi nuppuja tulee lisää : )
    Meilläkin yksi tuoksuherneen taimi on nyt alaosastaan keltalehtinen. Luulen, että kyseessä on jokin herneenlakastumistauti tms. Ja taas sitä edesauttaa tämä kuuma kesä ja suuri ilmankosteus.
    Voihan tuo ruukun koko jollain tavalla vaikuttaa kasvien olosuhteisiin. Jos vaikka pienempi kuivuu herkästi...
    Loppukesällä tuoksuherneen alimmat lehdet ovat aina huononnäköiset, kuuluu asiaan ; )

    Saila - vau, onko sinulla sama kukkateline ja kastelukannu kuin isoäidilläsi. Kuulostaapa ihanalta : )
    Harmi, kun pienet taimesi kuolivat : / Yllätyn joka talvi, miten paljon pelakuut kuluttavat vettä viileässä ja pimeässä kellarissa. Onneksi minulla on siellä myös sipulikukkaruukut, joita täytyy seurata ; )

    Susanne - muistan komeat pelakuusi : )
    Minusta nämä pelakuuni ovat kivoja, kun niillä on nimet, ja ovathan ne kauniitakin ; )

    Miia - pelakuut ovat oikeita suursyömäreitä, hih ; ) Eli niitä kannattaa lannoittaa koko kesän.
    Tuoksuherneiden, kuten syötävien herneiden, alaosa on aina loppukesällä "ruman" näköinen.
    Tuoksuherneissäsi voi olla myös jokin herneen kasvitauti, mikä ei ole vaarallista. Jos tuoksuherneet menevät kokonaan rumiksi, ne poistetaan.
    Kaunein osa eli kukat ovat sen latvassa. Kun kukkkia ihailee, ei huomaa rumaa alaosaa : )

    VastaaPoista