perjantai 30. heinäkuuta 2010

Loput pelakuut...

Tämän amppelipelakuun ostin viimevuoden keväänä. Talven se oli sisällä ikkunalla....

Välillä on hyvä käännellä kasveja , niin ne eivät kasva toispuoleisiksi ; )

Vanhin pelargoni näyttää huonolta, koska sen ruukku on ihan liian pieni. En ole ehtinyt vielä metsästää sille isompaa laakeaa ruukkua. Nämä helteet ottavatkin sille koville, koska multa kuivuu niin nopeasti pienessä ruukussa.

Alla on hauska Pukin Puutarhan kokeilulajike. On tosi isokasvuinen ja kukka hauskan värinen. Oli pakko kuvata se sisällä vihreää seinää vasten ; )

Aiemmin postailin kirjavalehtisistä pelakuista. Alla pelakuu, joka on ulkona täydessä auringossa. Sen lehdistö on paljon voimakkaamman värinen kuin parvekkeella oleva samanlainen pelakuu.

Lupaan, etten vähään aikaan nyt postaile enää pelakuista... ; )

Pelargonien eli pelakuitten hoito:

Lannoitetaan säännöllisesti esim. kerran viikossa. Kastellaan, kun pintamulta on hieman kuivahtanut. Kuihtuneet kukat ja huonot lehdet poistetaan.Kukkiakseen vaatii aurinkoa.
Sadejaksoina pelakuut kannattaa siirtää suojaan, sillä sade pilaa kukat, etenkin kerrotut ja tiiviit kukkatertut.
.

22 kommenttia:

  1. Ihanat pelargoniat, amppeilipelakuu varsinkin ja tuo pinkki myös.

    VastaaPoista
  2. Mielelläänhän näitä kauniita pelakuita katselee =). Että ei haittaa vaikka niistä kerrotkin.
    Mää oon toivoton kyselijä, mutta kun ostin Särkältä tänään keijunkukan (oiskos se ollu tarhakeijunkukka "Hans") niin en tullu kysyneeksi, onko se kalkinsuosija vai ei. Yritin kattoa vanhasta puutarhalehdestä, missä oli kerrottu keijunkukista, niin en päässy oikein juvälle. Oli joku pienikokoinen keijunkukka(sulokeijunkukka muistaakseni), joka kaipaa kalkkia paljon, mutta muista en tiiä.
    Tällä hetkellä ne on maassa, jossa on turvemultaa+puutarhamultaa, vähän hipsin siihen kalkkia, mutta siinä vieressä on jaloangervoja, jotka tykkää happamammasta, niin mietin että pitääköhän mun vielä siirtää nuo.
    Oikiastaan oisin voinu tehä uusista ostoksista postauksen ihan, mutta en nyt taida ehtiä kuvailee ja kirjottellee isommasti.

    VastaaPoista
  3. No eihän niistä nyt voi liikaa kirjoitella! Pelakuut on hania, aina vaan. Tänään ostin itselleni uuden pippurilta tuoksuvan, aika hauska! Nimeä ei ollut mutta mukaan lähti, vaikka yleensä haluan tietää kasvieni nimet. Kotimatka oli mukavan mausteinen.

    VastaaPoista
  4. Pelakuut ovat sellaisia kesän kukkijoita, että ilman niitä ei kesä tunnu kesälle.
    Minulla on nyt kolmea erilaista pelakuuta. Syksyllä tulee paha mieli, kun on laitettava paleltuneet kukat kompostiin. Sisälle ei mahdu kuin yksi tai kaksi pelakuuta ja kellaria ei ole.
    Keväällä taas hankitaan uudet. :)

    VastaaPoista
  5. Voi, postaile sie vaan pelakuista, mie ainakin ahmin ne jutut kaikki.
    yritän myös saada nimettyä näitä omiani, mutta tunnistus on aika vaikeaa. Olen saanut anopilta pieniä alkuja kaikenlaisia joiden nimiä hän ei tiennyt ja nyt kun ne on vähän isompia ja kukkii, niin yritän tunnistella niitä.

    VastaaPoista
  6. Sinulla aina vaan mahtavampia kukkaloistoja.
    Minäkin olen hurahtamassa pelakuihin, innostuin kun sain niitä säilymään talven yli kuten olen kirjoittanutkin. Nyt alkaa tulla mieleen erilaisten uusien hankinta, naapurillekin aion sanoa jos ei talveta voisin meille ottaa ;-)

    VastaaPoista
  7. Että minä tykkään pelakuista! Mielellään luen postauksia niistä :)

    VastaaPoista
  8. Niin ei minunkaan mielstäni tarvitse lopettaa palakuista kirjoittamista, ne on niiiiin ihania ja kauniita, että mielelläni luen niistä. En muuten ole itse koskaan älynnyt talvettaa varastossa noita amppelipelakoita, pitäsköhän tänä talvena kokeille, jotenkin olen aina vaan ajatellut ettei ne selviä.;=)

    VastaaPoista
  9. arleena - pelakuut ovat oikein kunnolla innostuneet nyt tänä kesänä kukkimaan, kun on ollut lämmintä ja aurinkoista : )

    Eve - kyllä ainakin tarha- ja korallikeijunkukille suositellaan kalkkista maata. Ne eivät kestä talvimärkyyttä maassa, vaan siinä on hyvä olla läpäisevyyttä. Ei ole kuitenkaan kuivanpaikan kasvi, vaan tuoreen maan : )
    Keijunkukissa onkin paljon eri lajikkeita, on punalehtistä jne...

    Saila - oih, tuollaisesta "pippuripelakuusta" en ole kuullutkaan... koko ajan tulee kaikenlaista uutta kivaa myyntiin.
    Varmasti kiva matkatuoksuna ; )

    Unelma - tiedätkö, sinulla on yksi suuri etu - voit vaihdella eri vuosina kukkien väriä ! Minulla on aina nuo samat.... No, jotain uutta kyllä hankin joka vuosi ; )

    TuijaR. - onnea tunnistushankkeellesi ! Ei varmasti ole ihan helppoa.
    Nämä ovatkin siitä kivoja, että niiden pistokkaat juurtuvat niin hyvin...

    tia - sinulla onkin isompi paikka talvetukseen ja se on kyllä ihana asia : ) Voit kerätä kunnon kokoelman, tai kasvattaa pelakuista isoja pensaita ...

    Mari - se on kyllä kiva kuulla, että kaikki eivät ole jo ihan kyllästyneitä pelakuupostauksiini ; )
    Hmm, taidanpa vähän myöhemmin kirjoitella pihalla olevista pelakuista....

    Tuija - yllätyin itsekkin, miten hyvin ne talvehtii. Toissa kesänä minulla oli toisenlainen amppelipelakuu, joka meni erittäin huonoon kuntoon kellarissa. Se toipui siitä kuitenkin ja kukki uskomattoman runsaasti loppukesällä.
    Näköjään aina kannattaa kokeilla : )

    VastaaPoista
  10. Pelakuupostaukset kyllä aina kiinnostaa!!!
    Minulla taitaa olla tuollainen isokasvuinen pelakuu, tekee pitkää vartta.
    Kaunista tulevaa elokuuta :)

    VastaaPoista
  11. Sinulla on sitten mukava blogi. Annat hyviä hoito-ohjeita ja on kiva katsella kauniita kuviasi.
    Ihana olisi lähteä kuupuutarhapäiville, mutta sattupi olemaan työpäivä, mutta kertoile taas kuulumiset:)

    VastaaPoista
  12. Kiitos taas! Lisäilin vähän sitten kalkkia maaperään. Jospa tuo olisi tarpeeksi läpäisevä maa. keväälläpä sen näkee, miten nousee uudestaan.

    VastaaPoista
  13. Voi että, pelargonit on ihania!

    VastaaPoista
  14. Ihana pelakuista on lukea! Kirjoita vaan niistä, aina yhtä ihanaa luettavaa!
    Sinulla siellä niin kauniisti kukkivatkin ja tietoa tulee aina postauksissasi niistä!

    VastaaPoista
  15. Nyyh nyyh !
    Täällä kateellisena katselen sinun pelakuitasi.
    Olin lomamatkalla ja 6 päivän aikana kukan kastelijani oli pilannut kaikki pelargooniani.
    Terassilla olevat punaiset. Kyllä tuntui, että itku tulee.
    Liekkö ollut liian kuumaa tai liian märkää... ei muuta kuin kaikki kukkavarret piti leikata pois.
    Ja niinkun ne olivat kauniita vielä viikko sitten....yhyyyy :(

    VastaaPoista
  16. Näyttävät niin ihanilta.Minun pelakuillani taitaa olla juuri nyt suvantovaihe päällä kun kukat ovat hieman vähissä.Tähän asti kukkineet todella upeasti,aikansa kutakin kai...

    VastaaPoista
  17. Ihanan värisiä pelargonioita. Sain itse kanssa talvehditettua kauniin hempeän vaaleanpunaisen pelargonian - sellaista en ole enää onnistunut uutta löytämään.

    Pelargonioista ei voi koskaan puhua ja kirjoittaa liikaa - ne ovat hienoja kasveja - joten jatka vaan : )

    T. Erjuska

    VastaaPoista
  18. Hannele - näin lasitelulla parvekkeella ovat suojassa sateelta. Tosin nyt tänä kesänä ei kyllä sade ole päässyt pilaamaan kukkia ; )

    -T - tuosta isokasvuisesta taitaa tulla niin iso, että saa nähdä mahtuuko parvekkeelle ensi kesänä...
    Ihanaa elokuun alkua sinullekin !

    Hanne - kiitos : ) Tuo Kuupuutarhapäivä onkin tosiaan arkipäivä, sillä viikonloppuisin monet suuntaavat vielä mökeille. Osa tulee tapahtumaan töiden jälkeen... silloinhan on vielä täydenkuun aikakin : )

    Eve - ole hyvä : ) Näinhän se on, että keväällä näkee sitten, oliko maa sopivan läpäisevä vai ei ; )

    Sussi - pelakuut ovat aina niin kauniita, ja etenkin silloin, kun ne kukkivat : )

    Terhi - pelargoneihin ei varmaan kyllästy koskaan, ovat ne niin helppoja ja upeita : )

    Susanne - ajattelin että, joku varmasti on jo kyllästynyt, kun noita pelakuu juttuja on ollut nyt niin tiuhaan... Lähi viikoina laitan juttua verenpisaroistani : )

    Ainosofia - oi voi..... Onneksi toipuvat, jos lehdistö näyttää hyvältä. Teilläkin päin taisi olla helleaalto viime viikolla. Se saattoi lakastuttaa kukat. Minullakin osasta lakastui melkein kaikki. Mutta ei hätää, kohta ne kasvattavat uudet nuput ! Kunhan vain on muistanut lannoittaa...

    Henrietta - tuo helle tai helteellä mullan kuivuminen voi lakastuttaa nopeasti pienen pienet nuppuaiheetkin eli näyttää, ettei nuppuja ole tulossa. Onneksi pelakuut ovat varmoja kukkijoita auringossa ja tekevät koko ajan uusia nuppuja... Siis kun muistaa lannoittaa koko kesän, pakkasiin asti : )

    Erjuska - olisi kiva kuulla, miten sait sen talvehtimaan... Syksymmällä laitan taas juttua talvisäilytyksestä. Se on yllättävän helppoa, kunhan on hyvä paikka. Siten saa säilytettyä juuri noita harvinaisempia kukkien värejä ja lajikkeita, kuten olet tehnytkin : )

    VastaaPoista
  19. Kyllä ovatkin kauniita!:) Tuo amppeli pelargonia on myös niin ihana,että harmi kun en sellaisia itse hankkinut.Ensikesänä sitten!:)

    VastaaPoista
  20. sarppa - amppelipelargonejakin on monen näköistä ja väristä. Viime kesänä tuo tuntui niin herkulliselta väriltä. Ja ensi kesänä voi olla jotain uusia jänniä värejä kaupan. Saa nähdä ostanko minäkin uuden ; )

    VastaaPoista