lauantai 3. huhtikuuta 2010

Kevätparvekkeelle suloista sinistä

Balkaninvuokko eli Anemone blanda on niiiiiin suloinen !!! Meidän kukkatorimyyjällä on usein jotain kivaa, mitä en voi vastustaa, kuten nyt tämä.

Balkaninvuokko

Balkaninvuokko on sipuli- tai oikeammin mukulakasvi, joka kukkii keväällä puutarhassa. Nyt kastelen sitä, jos pintamulta näyttää kuivalta. Ja niinkuin kaikki sipulikukat, niitä ei kannata pitää lämpimässä eikä suorassa auringonpaisteessa, sillä ne lakastuvat tällöin nopeasti.
Puutarhassa toki ne istutetaan aurinkoon tai kevyeen varjoon...



Sipulikukat lasitetulla parvekkeella

Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on jo niin lämmintä, että nämä kevätkukkijat viihtyvät siellä mainiosti öisinkin.

Valkean jaloleinikin pidän parvekkeella, niin se kukkii vielä pitkään. Kellarissa kasvatetuista hyasintti availee jo nuppujaan ja tietysti nuo iirikset kukkivat vielä. Kasvitieteelliset krookukset aukaisivat myös nuppunsa, kun aurinko paistoi torstaina.
Tässä hempeää kukkaloistoa...

Kohta parvekkeella on jo kesä ! Joten suunnitelmat kesäksi on jo mielessä...
Tein ison päätöksen eli aion antaa parille sukulaiselleni osan noista pelakuistani ja jätän itselleni jokaista vain yhden! Näin tulee tilaa uusille.
Olen näet pitkään ihaillut Pukin Puutarhan nettisivuilla pelargoneja, mutta kun tilaa parvekkeella on ollut liian vähän. Eli nyt saan sinne muutaman uuden ihanan pelargonin. Lähetin jo tilauksen... nyt vain odotelen parisen viikkoa, niin saan taimet : )
Pelargonit ovat parhaimpia kasveja lasitetulle parvekkeelle ja terassille, aurinkoiselle sellaiselle.
Lasitettu parveke on keväällä ja syksyllä mahtava, kun siellä on lämmintä. Mutta kesällä siellä on jo todella kuuma. Ja se on usein ongelma, koska silloin kasveihin tulee tuhohyönteisiä, mutta pelargoneihin ei tule. Yläkuvan ruukussa kasvaa yksi hyvinvoiva pelargoni.
Ja onhan pelakuut ihania ihan puutarhassakin : )

19 kommenttia:

  1. Sulla on ihana parveke, niin kauniita kukkia ;)
    Mukavaa kun laitat kuvia tänne meillekin mielenvirkistyksesi!

    VastaaPoista
  2. Kaunista kukintaa.
    Meillä orvokit ja tasetit ovat viihtyneet erinomaisesti terassilla.

    VastaaPoista
  3. Ihania kuvia! Minun pienet pelakuut rupeavat kukkimaan ihan justiinsa :) Tilasin Kodinkukat nettikaupasta orvokkipelargonian. Se on jokin uusi lajike, saas nähdä millainen tulee :)

    VastaaPoista
  4. Kauniisti kukkivat kukat parvekkeellasi. Suloiselta näyttävät!
    Pelargoneja ajattelin kesäksi ruukkuihin ostaa. Viime kesänä kukkivat niin upeasti että valloittivat sydämeni:)) Menenkin linkkisi kautta kurkistamaan tuonne Pukin Puutarhaan:)

    VastaaPoista
  5. Puutarha unelmat mielessäni nautin kauniista kuvistasi, ihanaa !!!
    Vielä pitää minun hetki malttaa kun ei ole parveketta...no, pikku narsisseja on kyllä kuistilla.

    Rauhallista pääsiäisen jatkoa sinulle !

    VastaaPoista
  6. Elisa - kiitos : ) Tykkään itse näistä niin paljon, että on kiva jakaa ne myös teidän kanssa : )

    arleena - ne ovatkin kaunis yhdistelmä. Muistan hyvin kuvasi niistä blogissasi : )

    Mari - varmaan pelakuusi kukkivat, kunhan on useampi päivä aurinkoista : )
    Katselin sitä samaa orvokkipelargonia mielenkiinnolla. Kerrothan sitten, millaiselta se vaikuttaa...

    Susanne - pelargonit kukkivat runsaasti ja helposti, kunhan vain muistaa lannoittaa säännölliseti koko kesän. Ne ovat valloittaneet minunkin sydämeni : )

    Marianne - katselin säätiedotusta ja lupailivat kohta jopa 11 astetta lämmintä. Taitaa se kevät nyt olla jo ihan ovella : )
    Hyvää pääsiäisen aikaa sinullekin !

    VastaaPoista
  7. Ihania kukkakuvia, mahtava tuollainen parveke, meillä vain avoterassi ja siksi sisällä on nyt aika täyttä, onneksi on mökillä mahdollisuus pitää osa pelargonioista. Ensi kesänä meillä on aikomus pitää purkkipuutarhaa kun se on kaikista helpoin.

    VastaaPoista
  8. Sinulla on upean näköinen parveke, ihania sipulikukkia!

    En ole itse uskaltanut kokeilla pelargonioita, yksi ainoa, joka minulla oli, ei kukkinut koskaan.

    VastaaPoista
  9. Kaunis asetelma kukista! Kävin kurkkaamassa linkkiä, ja tuli tietysti heti kaikenlaisia tarpeita... Taidan kuitenkin odottaa Tampereen puutarhamessuille, ja siellä törsäis.

    VastaaPoista
  10. Niin suloisen kauniita kaikki ja hyvinvoivan näköisiä, ovat onnellisia!
    Pelakuut voivat tosi hyvin suojassa sateelta, varsinkin jos sataa melkein yhtenään niin siithän ne eivät pidä, kukapa pitäisi..
    toivotaan aurinkoa ja annetaan kaikkien kukkien kukkia...iloa!

    VastaaPoista
  11. Voih ja aah, o0ih, olet oikeassa tuon suloistakin suloisemman balkaninvuokon suhteen. Vähän haaveilen vuokkopuutarhasta, mutta en vielä sortunut ostamaan... kun on tuota remonttia vielä monen monta vuotta, niin pihalla on suuria alueita joihin ei vielä kannata istutella – ja on toisia suuria alueita vielä raivaamatta, joten ei niihinkään kannata istutella! Onneksi uusia kukkapenkkejä syntyy joka kesä, mutta kumma juttu, ne täyttyvät aina heti! Ihan kuin minulla olisi jotenkin etukäteen ostettuja taimia varastossa... ei kai...
    Pelargonit on minustakin huippuhyviä kasveja monellakin tapaa. Ja olen iloinen, lumen alta on paljatunut vihreä, elävä jouluruusu! (Tarhasellainen, H. orientalis-hybridi, tuon oman viininpunaisesi sävyinen). Jee!

    VastaaPoista
  12. Pelargoneihin tulee riippuvus ja etenkin nyt, kun niitä on oppinut itse talvehdittamaan,

    (Katso, Irlannin nummikanerva on nyt heti kun avaat blogini.)

    VastaaPoista
  13. tia - olette kyllä onnekkaita, kun teillä on tuollainen mökki, joka on vielä sopivan lähellä, oletan ; )
    Purkkipuutarha on tosiaan helppo hallita, kunhan vain on paikalla kastelemassa...

    Sussi - kiitos : ) Tavalliset pelargonit ovat superhelppoja ja kukkivat takuuvarmasti, auringossa !!! Ihme juttu, että pelakuusi ei kukkinut.
    Niitä täytyy lannoittaa koko kesän ajan, jotta uusia nuppuja tulee. Sadejaksona, ne kannattaa laittaa sateelta suojaan vaikka puutarhapöydän alle tai katokseen. Sade pilaa kukat helposti.
    Nytkin sisällä pelakuut puskee nuppua... on ne niin ihania : )

    Olivieno - eikö ollut upeita ja niin monenlaisia pelakuita.
    Kävin Tampereen puutarhamessuilla pari vuotta sitten ja ostin silloin Pukin Puutarhalta mm. kirjavalehtisen `Caroline Schmidt` -lajikkeen. Se on ihana : )

    Sirkka - katoksen alla pelakuut kukkivat muhkein tertuin, kun sade ei pilaa kukkia...aivan kuten sanoit...
    Toivotaan aurinkoista kesää, jo ihan pelakuitten takia ; )

    Saila - mahtavaa, että jouluruususi on hengissä ! Omani ovat vielä lumen alla, joten täällä jännitystä vielä piisaa..
    Vuokkopuutarha kuulostaa tosi ihanalta !!! Ajattele, kohta kukkivat jo sinivuokot ja valkovuokot...

    Sirkka - kiitos ! Parveketta on niin kiva pitää kauniin näköisenä, kun sitä tulee ihailtua sisältä enemmän kuin itse parvekkeelta ; )

    Leena Lumi - taitaa olla totta tuo riippuvuus juttu... ; )
    Katsoin kuvan ja se tosiaan taitaa olla jokin lajike irlanninnummikanervasta eli Daboecia cantabrica :sta. Tuon tieteellisen eli latinalaisen nimen avulla sitä on helppo tilata palvelevalta kukkakaupalta yms.
    Sen kestävyydestä en tiedä, täytyisi ihan vaan kokeilla paikkaan, missä vesi ei seiso syyssateilla ja mihin kerääntyy paljon lunta.

    VastaaPoista
  14. Todella kaunista!

    Pelakuut onkin ihan parhaita kesäkukkia. Meillä on etelään antava terassi seinustalla, joten todella paahteinen paikka. Siihen on turha mitään herkkiksiä laittaa, mutta pelakuut kasvavat loistavasti

    VastaaPoista
  15. Leena Lumi - ole hyvä : )

    Anskukka - kiitos ! Pelakuut ovat tosiaan parhaimpia etelänpuolen paahteeseen... ja eivät ole moksiskaan pienestä kuivahtamisesta : )

    VastaaPoista
  16. Voi ihanaa, minkä blogin löysinkään! Olenkin kaivannut vinkkejä, mitä kukkia laittaisin tuonne etelään antautuvalle lasitetulle parvekkeellemme tulevaksi kesänä. Olin viime kesänä vähän ihmeissäni, kun lasit olivat ekaa kesää ja ne vanhat tutut suosikkini eivät siellä enää menestyneetkään. Täältä tulen hakemaan siis tietoa ja vinkkejä ;)

    VastaaPoista
  17. Susa - tervetuloa ! Pelakuut ovat aivan ihania ja niiiiiiin helppoja lasitetulle parvekkeelle. Kokeilen joka vuosi muutaman uuden kasvin, mutta pelakuista en luovu ; )

    VastaaPoista