perjantai 4. joulukuuta 2009

4. Sininen hyasintti

Hyasintit ovat lempijoulukukkiani. Sininen hyasintti, etenkin tämä lajike, jolla on upean sininen ja iso kukinto on vertaansa vailla. Siinä on tosi paljon kelloja.
Se sopii hyvin sinisen minisantun kaveriksi : )
Alla näkyy miten muhkea kukkaterttu oli tänä aamuna... Ja tuoksu sen mukainen : )

Jos hyasintit haluaa kasvattaa itse sipulista, ne tulisi istuttaa viimeistään syyskuun lopulla. Ruukut pidetään pimeässä kellarissa kunnes alut ovat n.5-6 cm mittaisia. Siihen voi mennä aikaa pari kuukautta. Sitten ruukut tuodaan valoon sisälle. Hyasintti kukkii 2-3 viikon kuluttua tästä. Eri lajikkeiden kasvatus vie eri ajan... eli kannattaa isuttaa hyasintit omiin ruukkuihin.

Hyasintti tuoksuu voimakkaasti, eikä sovi useimmille astmaatikoille eikä allergioista kärsiville. Se on myös lievästi myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita, onneksi : )
Hyasintin kukinta kestää pidempään, jos vie kasvin yöksi viileään. Tai päiväksi, jos ketään ei ole päivisin kotona. Kastelua ne kaipaavat vain hiukan.
Sipulit kannattaa säilyttää ja istuttaa ne ulos, kun maa on sulanut.

15 kommenttia:

  1. Ihana sininen hyasintti sopii hyvin näin Itsenäisyyspäivän aikaan.
    Hyasintin tuoksu on se oikea jouluntuoksu.

    VastaaPoista
  2. Juuri tänä aamuna hyasinttini olivat niin hyvässä kukassa, että aamupalaa syödessä tuoksu oli jo melkoinen. Ehkä ne joutuu siirtään ruokailun ajaksi hieman kauemmaksi;)

    VastaaPoista
  3. Nina - hyasintin tuoksu kuuluu jouluun : ) Ilman sitä on kuin jotain puuttuisi...

    pioni - minulla oli tuo sininen hyasintti työpöytäni vieressä. Ihmettelin, miten silmiä ihan kirvelee. Sitten tajusin, että se on tuo hyasintti ; ) No, siirsin sen loppupäiväksi jääkaappiin odottamaan huomista...

    VastaaPoista
  4. Voi tuota kaunista sinistä väriä. Hyasintti on minustakin juuri se joulun kukka tuoksuineen.

    Ruotsissa olen nähnyt niitä käytettävän ruukkukevätistuksissa erityisesti pääsiäisen aikaan ja upeita olivat.

    VastaaPoista
  5. Ihana hyasintti sinulla, minulla täytyy olla hyasintti jouluna, sen tuoksu tuo joulun.

    VastaaPoista
  6. Kaunis hyasintti sinulla!
    Joulu tulee mieleen hyasintin tuoksusta:)
    Hyvää viikonloppua, itsenäisyyspäivää ja joulukuun jatkoa sinulle ystäväni!

    VastaaPoista
  7. Hyasintti on ihana joulukukka, mutta minä joudun ihailemaa sitä muualla kuin kotonani. Saan sen hajusta kovan pääkivun ja nenä menee ihan tukkoon... Hyvää itsenäisyyspäivää !!!!

    VastaaPoista
  8. Hyasintit kuuluu ehdottomasti jouluun!
    Jouluinen tunnustus olisi sinulle blogissani :)

    VastaaPoista
  9. Sussi - meilläkin on näkynyt kukkakaupassa välillä pääsiäisenä vaaleankeltaista hyasinttia. Se on kaunis. Minulla kasvaa puutarhassa valkoisia hyasintteja ja keväällä ne ovat upeita, ja tuoksuvia : )

    tia - taitaa monelle olla tuo hyasintin tuoksu tärkein joulutuoksuista. Onhan tietysti piparien ja jouluruokienkin tuoksut tärkeitä...

    Susanne - juuri tämä sininen lajike on niin ihana, kun sen kukkaterttu on noin muhkea. Torimyyjällämme oli kahta eri lajiketta ja tietysti ostin tämän : ) Mukavaa itsenäisyyspäivää sinullekin !

    RANTAPUIKKO - minäkään en kestä montaa avonaista hyasinttia. Eilenkin oli pakko laittaa tuo sininen loppupäivästä jääkaappiin, sillä alkoi ihan silmiä kirvellä ; ) Rakastan silti sen tuoksua : )
    Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin !

    Mari - voi kiitos Mari ! Käynpä nappaamassa tunnustuksen blogistasi : )
    Hyasintin tuoksuista viikonloppua !

    VastaaPoista
  10. Joulu ohi, ja lajapain kukkineita hyasintteja. Mitenkas tuo uudelleen istutus oikein tapahtuu? Pitaako ensin leikata varret poikki ja sitten laittaa maahan? Asun Englannissa, joten koska mahtais olla hyva aika upottaa ne puutarhaan?

    VastaaPoista
  11. Anonyymi - meillä täällä Suomessa kun on lunta, kukkineita hyasinttejä pidetään viileässä kellarissa joulun jälkeen. Ja heti kun lumet ja maa on sulanut, ne istutetaan ulos.
    Yleensä sipulikukkien lehdet saa leikata vasta niiden kellastuttua, ei siis vihreinä...

    VastaaPoista
  12. Heips,,
    Asun Austraaliassa, ostin Hyacinth sipuleita 3-4 viikkoo sitten,
    ne on ollu paperi-pussissa jääkaapissa viettämässä "niin sanottua talvea" Täälä syksy tulossa, päivä lämpötilat noin +20-22c,yöllä jo +16c,, ..
    Siis voinko pistää ne kosteahkoon multaan purkkiin keittiön kaappiin?, taitaa olla se pimein ja vilpoisin paikka.
    Tarviiko paljon "vitamiinejä"?
    Oon niin monet kerrat kokeillut huonoilla tuloksilla.
    Rakastan sitä ihanan voimakasta tuoksua, tulee niin Suomen Joulu mieleen siitä..


    VastaaPoista
  13. Mary Kaukola - hyasintin sipulit istutetaan ruukkuun, jossa on multaa. Ruukut pidetään pimeässä ja 7-10 asteen lämmössä noin 9 viikkoa, siis vaikka jääkaapissa. Kun mullasta kasvava alku on noin 4-6 cm, ruukku otetaan huoneenlämpöön ja valoon.
    Hyasinttia ei tarvitse lannoittaa, ja kastelukin on pientä.
    Oikein mukavaa syksyä !
    (Onpa hassun hauskaa toivotella syksyä, kun meillä vihdoinkin on kevät alkanut ; ) Terkuin SariW )

    VastaaPoista
  14. Kiitos ohjeista,
    kaikki 5 sipulia alko kasvaan ja nyt ihanat tuoksut sisällä.
    Mites mää säästän ne sipulit ens talveks?
    Annanko kuivaa purkissa, ja leikkaan lehdet, sit paperipussiin ja jääkaappiin, on tää oikea tapa tehdä se?

    VastaaPoista
  15. Mary Kaukola - kiva kuulla, että sait hyasintit kukkaan : )
    Sipulikukan kukittaminen ruukussa on aina sipulille suuri rasite. Siksi voi olla, ettei sipulia saa kukkaan ensi vuonna.
    Yleensä on niin, että sipulikukkaa kastellaan ja lannoitetaan normaalisti, jotta se saa uutta puhtia sipuliin. Kun lehdet lakastuvat, sipulit nostetaan kuivaan ja pimeään paikaan, tai kellariin. Uudelleen kasvatus kukkivaksi aloitetaan normaalissa ajankohdassa.
    En ole koskaan itse kokeillut kukittaa samaa hyasintin sipulia uudelleen. Kannattaa ilman muuta kokeilla : )

    VastaaPoista