tiistai 4. elokuuta 2009

Valkoisten kukkien puutarhatapahtuma

Olen tässä jo pitkään jännityksellä seurannut, ehtivätkö valkeat liljat avautua Kuupuutarhapäivään. Hyvältä näyttää nyt, sillä päivähän on ensi viikon lauantaina ja nuput ovat näin pulleita. Toki on pieni riski, että ne ehtivät aueta ja lakastua ennen sitä ; )
Näissä pitäisi olla myös huumaavan ihanaa tuoksua....

Näiden syysleimujen sanotaan olevan myöhään kukkivaa lajiketta ja katin kontit. Ne kukkivat nyt jo täyttä häkää. Kukinta-ajat ovat niin suhteellinen käsite ; )
Varma kukkija Kuupuutarhapäivänä on koreakärsämö. Sen kukintaa on jatkunut jo pitkään ja jatkuu talven tuloon asti. Ihanan varma kukkija.
Ajattelimme laittaa suihkulähteeseen usvakoneen päälle, se luo sopivaa tunnelmaa. Kuvasin sitä, mutta vasta tietokoneelta huomasin, että kaikkiin kuviin oli tullut jotain ylimääräistä. Laitan tänne siitä kuvia vähän myöhemmin.
Tälläisen pienimuotoisen tapahtuman suunnittelu ja järjestäminen on hauskaa ja haasteellista. Monet kasveihin liittyvät asiat on suunniteltu jo viime vuonna, mutta kun puutarhassa kaikki on "epävarmaa" , saa nähdä mitä lauantaina 15.8. on kukassa...
Viikonloppuna oleilin Kuupuutarhassani tosi myöhään illalla. Aurinko oli jo laskenut. Ette usko, miten sadunomaista siellä oli silloin. Siellä oli niin erinäköistä kuin päivällä. Ja sen tunnelma oli myös ihan erilainen. Odotan taas viikonloppuun, että pääsen fiilistelemään ...
Kuupuutarhapäivä on pienimuotoinen eli siellä pääsee keskustelemaan kasveista ja kuun vaiheista perimätiedossa. Asiantuntijoina on perinteentutkija/kirjailija Anne Pöyhönen ja minä eli hortonomi Sari Weckström. Lisätietoja löytyy tuosta sivupalkista.

13 kommenttia:

 1. Valkoinen on kaunista puutarhassa pimenevien iltojen elokuussa

  VastaaPoista
 2. Nuo liljat ovat varmasti valtavan upeita kukkiessaan.

  VastaaPoista
 3. Hienoja liljoja avautumassa. Meillä on vanhaa valkoista syysleimulajiketta jossa on hieno tuoksu, ovat alkaneet kukkimaan nyt.

  VastaaPoista
 4. arleena - olen samaa mieltä. Elokuussa Kuupuutarha on parhaimmillaan : )

  Sussi - odotan niiiiin malttamattomasti, että nuput aukeaisivat. Siellä on toisenlaistakin liljaa, mutta tässä nuput ovat veikeämmät.

  tia - syysleimuissa on tosiaan ihana tuoksu. Sen tuoksusta tulee monelle muistoja mieleen : )

  RANTAPUIKKO - valkoisessa on eri sävyjäkin. Niin ja noissa liljoissa voi olla jopa väriä. Istutin ne keväällä ja kohta näen, millaisia ne ovat oikeasti, eikä vain kuvassa.

  VastaaPoista
 5. Olisipa upeaa päästä tilaisuuteen, mutta pikkasen on liian kaukana :(

  Suorastaan harmittaa...

  Olet saanut minut kiinnostumaan kovasti noista valkoisista kukista.

  VastaaPoista
 6. Voi mikä tilaisuus teillä tulossa. Tulisin ihan takuulla, jos olisin lähempänä ;)

  Sinä kun tiedät paljon kasveista, niin uskallan kysyä, että onko teillä ollut koskaan noissa syysleimuissa hometta, härmää tms? Minun kaikki leimuni kun ovat ihan harmaan homeen tms. peitossa. Saakohan sitä pois muuta kuin kitkemällä kaikki leimut juurineen veke?!

  Ihanaa nähdä pian kuvia valkoisista liljoista ;)

  VastaaPoista
 7. Ainosofia - valkoisten kukkien puutarha ON aivan ihana. Se on vain yksi osa isoa pihaa ja ehkä juuri nuo muun väriset kukat korostavat kuupuutarhan lumoa.

  kati - se valkoinen "home" syysleimun lehdillä on härmää. Meillä ei sitä ole koskaan ollut. Tiedän muitakin luonnonmukaisesti hoitavia, joilla ei ole härmää syysleimuissa. Kompostimullan säännöllinen levitys näyttäisi olevan se juju, mikä estää härmää.
  Syysleimusi eivät ole menetetty! Varsien kuihduttua, leikkaa ne pois. Pienet tyngät on hyvä jättää. Poista sen lehdet maan pinnaltakin. Voit varovasti poistaa vähän pintamultaa, ennen kuin levität kompostimultaa noin parin sentin kerroksen mullan pinnalle.
  Jos sykyllä ei ole kompostimulta valmista, tee maanpinnan parannus keväällä. Toivottavasti tämä auttaa syysleimujasi : )
  Syysleimut viihtyvät auringosta puolivarjoon ja maan tulee olla tuoretta, ei kuivaa. Niitä kannattaa lannoittaa vähän ja antaa keväällä hieman kompostimultaa.

  VastaaPoista
 8. Tuo kuupuutarha on varmasti upean näköinen hämärässä tai pimeässä. Harmi etten pääse paikalle, olisi mielenkiintoista tulla kuuntelemaan luentoa ja katsomaan puutarhaasi. Meilläkin on aika paljon valkoisia kukkia mm. tuota koreakärsämöä ja ne ovat kyllä kauniita hämärässä.

  VastaaPoista
 9. Voi kun pääsisin fiilistelemään kuupuutarhaasi! Usvakoneet ja kaikki...joo valkoiset syysleimut kukkii täyttä häkää, mutta tummanpunaiset ovat ihan nupuillaan vielä.
  Täytyypä ottaa kukkavalikoimaan tuo koreakärsämö.

  VastaaPoista
 10. Hanna - koreakärsämö on ihana kun se kukkii niin pitkään ja kukkia on aika paljon. Loistaa ihanasti illalla !

  Lennu - meilläkin punaiset leimut ovat vielä nupulla. Koreakärsämö leviää siemenistäkin hyvin. Saimme kahdesta yksilöstä satoja siementaimia : )

  VastaaPoista
 11. Hei ja kiitos tuosta syysleimujen härmän hävitys-vinkistä. Meillä onkin tuota kompostimultaa kasalla valmiina, joten kokeilen sitä sitten syksymmällä. Kiitos, kiitos!!

  VastaaPoista